Yttre fönstret måste luftas, där ska vara tillträde till luft. Tänker man använda "vanliga kopplade" 2-glasfönster som kan köpas, så behöver egentligen bägge fönstrens yttersta ruta luftas, för att säkra mot imma mellan fönstren i respektive båge.
Det skulle kunna fungera lite annorlunda för det inre fönstret, om det är ett helt tätt, specialfönster.
Har man 1-glas fönster, så är det oftast så att luftspalten mellan ytterbåge, och innanfönster är väldigt bred, hela karmens tjocklek.
När jag lärde mig om fönsterenovering, så hävdade en föreläsare, som låtit gör mätningar, att korrekt monterade innanfönster, med fungernade tätningslist, att sådana fönster hade ett U-värde som var ungefär lika med med värdet hos moderna treglasfönster, just med hjälp av den mycket större luftspalten.
Hur mycket "bättre" det blir med "dubbla dubbla" fönster med en luftspalt lika bred som karmen kan nog diskuteras.
Det blir i varje fall lika krångligt att vädra, som det blir med enkla fönster med innanfönster, inre fönstret, om det sitter på gångjärn blir ju inåtgående, och yttre fönstret utåtgående.
Samtidigt som det oftast inte är fönsterytan som orsakar de stora värmeförlusterna vid fönster, utan det är endera dåliga fönsterlister, och, nästan ännu vanligare, när det talas om drag från fönster som är svårt att åtgärda, att det är urdåligt drevat runt karmen.
Finns det något skrivit om den här idén någonstans? Använt i något verkligt sammanhang?
Vore mycket intressant att se mera.