Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Bygga och renovera / Hur göra med cementgolv
« Senaste inlägg av javill skrivet Idag kl. 13:19 »
Det hålls fortfarande på att fixas med vår undantagsstuga. Det som återstår på tillbyggnaden är i huvudsak ytskikt inne och målande av bland annat dörrar och fönster.

Hur som helst så är det dags att ta tag i köket i den ursprungliga delen. Det har varit problem med dålig lukt i stugan. Till största delen orsakad av mögligt spån pga att det läckt till in vatten i takskarven till verandataket. Det åtgärdades och blev betydligt bättre men inte helt bra.

Vi misstänkte då att det kom från köksgolvet eftersom brädgolvet var täckt med en plastmatta när vi flyttade hit. Plastmattan tog vi bort.

Tanken har varit att ta bort brädgolvet rensa vad vi misstänkte var en mullbänk, lerklina grunden och fylla upp med perlit som isolering.

När vi nu fixade med tillbyggnaden och avloppet där behövdes en bit av köksgolvet tas upp. Då visar det sig att under brädgolvet fanns ca 5 cm bestående av lite allt möjligt, men mest spån och sen karbamidskum som någon mupp har sprutat in punktvis både här och i stora huset. Under det finns dessvärre ett cementgolv ca 5 cm tjockt, så inte helt förvånande att ”isoleringen” luktar när den varit instängd under en plastmatta.

Frågan är vad gör vi nu. Maken är inte så sugen på att hugga bort golvet. Något jag kan förstå, men samtidigt tänker jag att det behöver isoleras, men hur? Troligtvis är golvet gjutit på 20- eller 30-talet då jag vet att de gjöt golvet i ladugården. Så några tips och tankar?
2
Bröd / SV: baka i gammaldags järnspis?
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 20:16 »
Det beror på hur hårt man eldar och i vilket skick den aktuella spisen är. Man anpassar såklart eldningen så att man får lagom värme i ugnen för den matlagning som ska göras.  Och räkna inte med att lyckas på första försöket utan det krävs en del erfarenhet av spisen och den ved man har att elda med. Och en förutsättning är ju att spisen är i bra skick, se tidigare inlägg i tråden. Tittar man i kokböcker och recept från vedspistiden brukar det ju inte anges några exakta temperaturer utan det kan stå t ex svag, medelstark eller stark värme. Men det motsvarar ungefär de temperaturområden som går att ställa in på termostaten till en elektrisk ugn. Svag värme motsvarar kanske ca 100-150 °C , medelstark 175-225 °C , stark över 250 °C.

Vedspisugnar är ju som regel mindre än moderna elspisugnar. Behöver man plåtar till en vedspis finns det ingen anledning att köpa dem nya, plocka istället plåtarna från en kasserad elspis, klipp ner dem till lämpliga mått för aktuell vedspis och falsa kanterna. Om någon originalplåt finns kvar men är för dålig för att användas, kan man använda den som mall eller förebild för nytillverkning.
3
Bröd / SV: baka i gammaldags järnspis?
« Senaste inlägg av Poffen skrivet Igår kl. 17:36 »
Vilka temperaturer handlar det då om i ugnen om man har utloppet där bak så det blir varmt?
Ikea har en billig ugnsform men det står max 230 grader, är det för lite? Vilken sorts plåt ska man då köpa?
4
Uppvärmning / SV: Fråga en energiingenjör
« Senaste inlägg av Ylven skrivet Igår kl. 08:29 »
Gjorde man verkligen kombinationer av gjutjärn och kopparrör för 60 år sedan ?

Det stämmer som @torbjorn gissade senare, att det var senare tillskott i systemet som var i koppar.
5
Övrigt om bygga & bo / SV: Glasfiberull som värmeisolering till ugn
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet 17 mar-24 kl 19:52 »
Tror inte den där kommer att stinka, men testa för säkerhets skull med en liten bit. Tråkigt om du får elda många gånger innan du vågar ha en pizza i ugnen ;D
6
Övrigt om bygga & bo / SV: Glasfiberull som värmeisolering till ugn
« Senaste inlägg av esten skrivet 17 mar-24 kl 19:09 »
Rockwool=Stenull
7
Övrigt om bygga & bo / SV: Glasfiberull som värmeisolering till ugn
« Senaste inlägg av Anders Flix skrivet 17 mar-24 kl 18:28 »
Och en bild till.
8
Övrigt om bygga & bo / SV: Glasfiberull som värmeisolering till ugn
« Senaste inlägg av Anders Flix skrivet 17 mar-24 kl 18:28 »
Denna har jag
9
Övrigt om bygga & bo / SV: Glasfiberull som värmeisolering till ugn
« Senaste inlägg av von tratt skrivet 17 mar-24 kl 17:43 »
Det finns ull (/fiber, filt, vadd) utan bindemedel som tål hög temperatur på riktigt. Det är måhända för dyrt, men det är ett alternativ. Ett problem förutom risker för trivsel och hälsa när bakeliten bryts ner är att materialet kan tappa form och funktion. Jag har inte byggt någon ugn själv.
10
Övrigt om bygga & bo / SV: Glasfiberull som värmeisolering till ugn
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet 17 mar-24 kl 17:35 »
De flesta ugnar i elspisar är isolerade från fabrik med glasull. Om du använder glasull som är avsedd för det ändamålet så fungerar det säkert bra, men glasull som är avsedd som byggisolering och indränkt med diverse vegetabiliska oljor och annat för att inte klia och damma så mycket, kommer att lukta illa vid höga temperaturer.
Så undvik all isolering som kommer från byggvaruhus, vare sig den kallas stenull eller glasull. Däremot går det utmärkt att ta vara på isoleringen ur skrotade elspisar. Det bör också gå att köpa oljefri glasull från firmor som säljer isolermaterial till industri mm.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

354 gäster, 8 användare (1 dolda)
Tur-Johan, xaelanar, Numera, larbri, Själv är bäste dräng, peterm, Banelinjen

* Forum

* Om tidningen Åter



- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser