Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Var i Värmland?
2
Vatten och avlopp / SV: Duschproblem
« Senaste inlägg av Små skrivet Idag kl. 15:44 »
Gör rent och torrt, värm lite, 556, vänta en dag, slå lite lätt
3
Vatten och avlopp / SV: Duschproblem
« Senaste inlägg av Anders G. skrivet Idag kl. 15:08 »
Värm pluggen med gasol. Kan få rosten att lossna. Plugga med en plastplugg+skruv om den går sönder.
4
Övrigt om bygga & bo / SV: Råttor
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet Idag kl. 14:37 »
Skaffa råttjagande hund.
5
Övrigt om bygga & bo / Råttor
« Senaste inlägg av Be skrivet Idag kl. 14:10 »
Det finns en del råttor i grannskapet (stadsmiljö), och pga väldigt mycket byggande flyttar de på sig. Finns det något sätt, förutom att inte ha livsmedel tillgängliga, att göra våra hus mindre attraktiva för hemlösa råttor? Äldre trähus med källare. Finns katter på gården, men knappast tillräckligt för att de ensamma ska stå emot.
6
Biodling / SV: Tid för invintring?
« Senaste inlägg av Små skrivet Idag kl. 09:57 »
Ja, det vanligaste är nog att de behöver leta efter plats. och att det är därför det tar tid. Det är inte heller bara att dra ner och lägga i cellerna, det ska torkas precis som nektar. Sedan ska det täckas. Är det ont om plats blir det problem, då måste de vänta på att yngel kryper ut. Det blir inte bra, för som Jano säger, där ska det vara tomt, i mitten av understa lådan ska klotet sitta vid inledningen av vintern.

Det blir mycket lättare för biodlaren också om man vet att det finns plats, och hur mycket ungefär. Typ om man tvingar ner samhället på en låda, sätter på en låda med tomma ramar, och sedan fodrar.
7
Jag tänker lite annorlunda än bsod.

Höns kommer alltid tillbaka på kvällen om det serveras något gott eller om det är kväll, förutsatt att de är vana vid att det är så; att man har lärt dem sedan de var små var de bor.

Jag hade, om de skulle gå helt löst, tänka på att kanske ha snabba, lite tuffare höns (silverudds blå, hedemora eller liknande) som har en del flykt i sig. De kan fly från rävar och hökar i bättre mån och lägger som regel mer ägg också.
Hos oss är det alltid de lite tyngre som fått betala med sitt liv när höken kommer.

Liten tomt skulle jag nog gå på bsod´s förslag.
8
Lite sent svar. Vi har haft många raser, men tunga lite större höns är ju lättare att hålla inne. Orpington eller Brahma t.ex. de flyger helt enkelt inte. Mindre lätta raser kan ju både flyga lite bättre och ta sig in i trånga utrymmen (t.ex. en halvgles häck). Orpington är bra lätta att stängs in, och fogliga. Börja med dem du.

Min erfarenhet är att höns utforskar i närheten av hönshuset, och successivt letar sig längre och längre bort från hönshuset. Dock minns de platser med bra mat: komposthögen och landet går mina gärna till direkt när jag släpper ut dem.

 Dock verkar det bli en "reset" varje dag. Om jag släpper ut dem från hagen 8 på morgonen, så är de garanterat uti i skogen eller på grannens tomt (typ 50m bort). Men om jag släpper ut dem på eftermiddagen så håller de sig betydligt närmare än så, och går tillbaka fint på kvällen.

Ett annat sätt att rasta dem är att släppa ut några stycken. Om man har en flock och släpper ut några få hönor, så håller de sig relativt nära övriga flocken, dvs de vandrar inte iväg på samma sätt.

Om man har 4 kanske det inte fungerar på samma sätt som i en större flock, det vet inte jag. Det är mer än 30 hönor i min flock.
9
Uppvärmning / SV: Elkostnader..
« Senaste inlägg av Lugnebergagård skrivet Igår kl. 21:51 »
Här är en bra sida för att kolla priser i olika delar av Sverige och våra grannländer samt se hur effekt strömmar mellan olika delar. Man kan också se aktuellt läge för förbrukning och produktion i Sverige: https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

Sidan är jättebra. Men priserna som står där är för den aktuella timmen. Dom priserna varierar i regel väldigt mycket över dagen.

https://www.nordpoolgroup.com/maps/#/nordic

Ser du genomsnittspris för dygnet samt systempriset för hela området. Systempriset är viktat och inkluderar Sverige, Danmark, Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen.

10
Uppvärmning / SV: Elkostnader..
« Senaste inlägg av Lugnebergagård skrivet Igår kl. 21:48 »
Är det inte bara frågan om en rutinmässig provkörning av verket då?  På den tiden det fanns ett oljeeldat reservkraftverk i Svartvik utanför Sundsvall, så provkördes det under några dagar eller kanske en vecka, en gång om året.
Om Karlshamn skulle ha dragits igång för produktion, så är jag rätt övertygad om att det hade gått ut något officiellt pressmeddelande om saken.

Säkert. Dom har årlig service där nu.

Finns på NordPool under UMM (marknadsmeddelanden). Såg två meddelanden.

https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/a8cb734b-8d4f-4213-97ef-e883eeaf2b6f/2

Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

418 gäster, 4 användare
per.martinsson, Carolus, Palle500, Lennart MÃ¥rs

* Forum

* Om tidningen Åter- Tycker det verkar vara en mycket innehållsrik tidskrift. Användbara tips och råd för den nyfikne och för de som vill utveckla sitt bruk med hand och hjärta. Tack!!
/Märit Newberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser