Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Bygga och renovera / SV: Bygger uthus/förrådsbod
« Senaste inlägg av Klockaregården skrivet Igår kl. 21:47 »
Du råkar inte ha någon ritning på stativet? Såg väldig intressant ut.
Väldigt trevligt att du delar med dig av bilder på bygget för övrigt! (=
2
Höns: Raser / SV: Dvärg Bielefelder
« Senaste inlägg av My Meadow skrivet Igår kl. 18:08 »
Jag har dem, Ägg ca 50 gram, får 6 ägg av 8 hönor om dagen, 2 av 8 ruvar detta året, tuppar är väldig tuppiga för att vara så små :D
3
Övrigt om odling / SV: Tung eller lätt jord, vilket är bäst ?
« Senaste inlägg av Vargtand skrivet Igår kl. 17:29 »
Tung lera är mer produktiv för jordbruksgrödor, men också svårare och mer energikrävande att bruka.
Som regel återfinns tung lera i de lägre delarna av terrängen och lätt sandjord i de övre, i allafall norrut där inlandsisen har legat, detta har att göra med hur grus och stenar en gång rörde sig i smältvattenströmmarna från inlandsisen. den allra tyngsta är nästan som skiffer och brukar utgöra sjöbotten under dylagren av växtsediment som tillkommit senare, denna yttrar sig såsom blålera på åkern, den är nästan hermetiskt tät, blir hård som cement när den torkat men håller vatten länge, på aktiv åkermark eller åkermark som länge varit aktiv har man sökt att blanda upp dessa partier med mull och nedplogad sandjord för att få en mer homogen brunjord, längre upp kan det dock fortfarande vara i princip ren sand med mineralutfällnignar då denna är svårare att göra någonting åt, detta var man troligen hänvisad till att odla i förhistorisk tid innan man hade moderna plogar som förmådde rå på den tyngsta lerjorden, förr i tiden så fick man gräva om den för hand då den inte gick att bereda med "åder" Ådret levde dock kvar långt in i modern tid till vissa speciella uppgifter som potatisodling då potatis är en av få grödor som klarar sådan mark om man tillför näring, tex tång eller kogödsel. Men jag tror att man odlade potatis även på tyngre jord då det ger bättre avkastning och att man främst använde åder till att rensa och kupa potatisen, kålrötter och betor, mm med eftersom plogen skulle skada potatisarna eller kålrötterna, ådret var gjort i trä och hade en mjukt rundad ovansida som inte skar sönder potatisarna i jorden, det går heller inte lika djup ned i backen så att det skär sönder rötter och var billigt att tillverka då det inte gick åt så mycket järn, för plöjning är det värdelöst, men för den typen av sysslor, att lägga upp och rensa odlingsvallar till rotsaker och grönsaksodling är det närmast perfekt, så jag tror att en del av vår tids syn på hur man gjorde förr är inkorrekt.

4
Grönsaker, vegetariskt / SV: Ärtplanta = ätbar?
« Senaste inlägg av Vargtand skrivet Igår kl. 17:14 »
Du märker när du tuggar var din personliga gräns går för fiberrik kort...

Jag brukar klippa i sallader eller bara ha som de är direkt från landet, foderärt brukar innehåller mer grövre fibrer, ärtskidan har även en hornartad hinna på insidan hos dessa, vilket gör ärtskidan oätlig när den mognat, men jag brukar skala bort den då köttet på ärtskidan fortfarande är gott tycker jag.

Toppar och färska skott är som sagt som regel ätliga då fibrerna är i de äldre delarna så att rankan skall tåla blåst och annat utan att knäckas, det är dock inte farligt att äta den.

5
Övrigt om odling / SV: Tung eller lätt jord, vilket är bäst ?
« Senaste inlägg av fri skrivet Igår kl. 16:11 »
Vad är kisellera ?
Både Flyinge och Weibulls har plantjord som är berikad med kisellera.
Är det inte kiselgur som blandas i plantjord?
6
Övrigt om odling / SV: Tung eller lätt jord, vilket är bäst ?
« Senaste inlägg av Carolus skrivet Igår kl. 15:45 »

-----Kisellera är vad jag kan se inget vedertaget begrepp utanför jordsäljarbranchen och skönhetsindustrin.----------------------------------------------


Jordsäljarbranchen & Skönhetsbranchen . . . vilken kombo!   Typ Kim Kardashian o  Anna-Caren Sätherberg . . .
7
Grönsaker / SV: gödsla majs med kogödsel.
« Senaste inlägg av kretslopp skrivet Igår kl. 15:12 »
Nässelvatten innehåller också många olika bakterier och organismer, som bidrar till friska plantor och god tillväxt.
8
Övrigt om odling / SV: Tung eller lätt jord, vilket är bäst ?
« Senaste inlägg av von tratt skrivet Igår kl. 15:07 »
Ha, ja, det var kryptiskt. Kisel finns i alla leror. Men mer i vissa än andra. Kisellera är vad jag kan se inget vedertaget begrepp utanför jordsäljarbranchen och skönhetsindustrin. Lermineral brukar delas in i främst 1:1 och 2:1-typ, 2:1 typ montmorillonit innehåller mer kisel. Om det är bra, eller dåligt, i sig är inte nödvändigtvis viktigt, de har olika egenskaper överlag. Även inom grupperna, tyvärr. Kanske har det förekommit att måttligt användbar(?) kaolin-lera har prånglats ut och producenterna på det här bakvända sättet försöker markera kvalitet? Ämnet är inte särskilt lättgenomträngligt, så mer än så har jag inte att komma med.
9
Övrigt om odling / SV: Tung eller lätt jord, vilket är bäst ?
« Senaste inlägg av Ett svart får skrivet Igår kl. 12:35 »
Vad är kisellera ?
Både Flyinge och Weibulls har plantjord som är berikad med kisellera.
Ja, det kan man fråga sig, google verkar inte ens veta svaret. Men det verkar vara vanlig lera, hämtad från marken, som gör att jorden håller fukt och näring bättre. Man får helt enkelt lerjordens fördelar, men eftersom lerinslaget är begränsat slipper man nackdelarna.
10
Bygga och renovera / SV: Bygger uthus/förrådsbod
« Senaste inlägg av DennisCA skrivet Igår kl. 10:38 »
Ja jag satsade på nåt mera invecklat då jag ändå slängt pengar i material.

Blev också att plocka isär sågen förra veckan. Ville inte starta. Hade isär den och letade fel, till sist lokaliserade jag felet till själva pluggen, klippte av och bytte, sågen fungerar igen. Jag fick då också insidan rengjord och allt går lättare nu. Som bonus kunde jag också inspektera kolen och konstatera att det är väldigt mycket liv kvar i dom. Sågen har levt ett lätt liv eller fått dom bytta.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

136 gäster, 2 användare
Palle500, Klockaregården

* Forum

* Om tidningen Åter- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser