Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Får man bort gammal källarlukt efter renovering?  (läst 2109 gånger)

Johannele

 • Inlägg: 63
  • Finland
Får man bort gammal källarlukt efter renovering?
« skrivet: 03 nov-23 kl 18:02 »
Vi funderar på att renovera/"bevara" en stuga från 1920. Den är väldigt välbevarad med en massa originaldetaljer och material. Största problemet är nog krypgrunden/nedre våningens golvbjälklag (där det tyvärr legat en tät plastmatta på golvet de senast trettio åren) som båda behöver åtgärdas.

På nedre våningen känner man nu en stark och skarp "källarlukt". Vad är er erfarenhet, går lukten bort efter att man dränerat, rensat grunden (ev. fyllt med hasopor?) och bytt ut material i bjälklaget i den mån det behövs? Det skulle ju vara så trist om man åtgärdar problemområdena men lukten ändå satt sig i resten av konstruktionen, som vi alltså skulle vilja bevara.

Sockeln består av huggen natursten (kilastenar, säger ni svenskar det också?) med enstaka små ventilationsöppningar och huset står på ganska låglänt mark, dock med rätt bra dikning nära runtom.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 14318
  • Östergötland
SV: Får man bort gammal källarlukt efter renovering?
« Svar #1 skrivet: 03 nov-23 kl 18:26 »
Här var det likadant, 40 år gamla korkmattor som satt sin lukt. Ett golv hade rest sig en del och det var lite mögel under mattan i det rummet. Vi rev ut mattorna och lät golven andas ett tag, lukten klingade av en hel del av sig själv, men sedan kom det in en flicka i huset, så då såpskurades det och de sista spåren försvann.


Har testat ozongenerator på dålig lukt, och det är effektivt. Om du har en skrubb eller något annat svåråtkomligt utrymme som luktar, så kan det vara idé att låna en sådan ett par dagar. Varning bara, ozon förstör lungorna och gummi, så var inte i rummet medan du sanerar eller förvara dykdräkter där.

torbjorn

 • Inlägg: 13684
  • Medelpad
SV: Får man bort gammal källarlukt efter renovering?
« Svar #2 skrivet: 03 nov-23 kl 18:28 »
Instämmer, lukten försvinner av sig självt när de värsta fukthärdarna är borta och huset har fått vara uppvärmt, bebott och regelbundet städat något år.

mattias_33

 • Inlägg: 1256
  • Hälsingland
SV: Får man bort gammal källarlukt efter renovering?
« Svar #3 skrivet: 04 nov-23 kl 06:31 »
Hade samma i mitt torp. En plastmatta över matkällaren. Alla klagade på lukten men den försvann.
Själv har jag dåligt luktsinne så jag låter besökare avgöra.
Målet är att inte slita ut sig i förtid med att jobba åt nån annan.

esten

 • Inlägg: 2313
  • -
SV: Får man bort gammal källarlukt efter renovering?
« Svar #4 skrivet: 04 nov-23 kl 09:38 »
Fat med ättika tar bort dålig lukt ganska snabbt. Så saneras bostäder där det bott rökare där allt är inpyrt av röken. Man byter ättikan då och då. Man kan även lägga kaffesump på fat för att ta bort lukt.
Sedan en rejäl städning med såpa gör mycket.
Med de här tipsen så kan lukten reduceras tills grundorsaken till problemet åtgärdats.

Johannele

 • Inlägg: 63
  • Finland
SV: Får man bort gammal källarlukt efter renovering?
« Svar #5 skrivet: 04 nov-23 kl 10:22 »
Tack, det här låter ju uppmuntrande! Så man fixar till problemkonstruktionen, väntar och ser lite, och kör eventuellt med ättika eller ozonbehandling (ska minnas att flytta undan dykardräkterna innan!) ännu vid behov.

javill

 • Inlägg: 11325
  • Blekinge
  • Glirnashopen
SV: Får man bort gammal källarlukt efter renovering?
« Svar #6 skrivet: 04 nov-23 kl 10:57 »
Vi har liknande i vår undantagsstuga. Låg en plastmatta på golvet när vi flyttade hit som åkte ut. Det luktade mögel innan mattan åkte ut. Sen blev det bättre och man känner inget lukt när man är där, men ens kläder kan lukta när man varit där.
Vi rev aldrig upp trägolven när plastmattorna åkte ut men tanken är att vi ska göra det framöver för att se hur det ser ut under. Tanken är att stugan ska användas mer permanent.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Anders Martini

 • Inlägg: 12
  • -
SV: Får man bort gammal källarlukt efter renovering?
« Svar #7 skrivet: 26 nov-23 kl 22:33 »
Källarlukt kommer oftast från trä som är blött och murket. Får du bort allt blött trä så försvinner det nog av sig själv!

Mitt hus är från ~1840 och hade mullbänk och plastmatta, så det var rejält med murket golv. Vi grävde ur en massa jord och hittade då även gamla gjutramar av trä som låg och ruttnade. Tog bort allt trä som satt under golvet, sen fyllde vi på med perlit, vilket är ganska likt hasopor på många sätt, så vi har väl kanske en något liknande konstruktion jämfört med dig!

Nu finns det ingen som helst lukt i huset, och vi gjorde ingen mer sanering än att vi var noggranna med att få bort allt organiskt under huset.

Lycka till!

 

kretslopp

 • Inlägg: 2235
 • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
  • Småland
SV: Får man bort gammal källarlukt efter renovering?
« Svar #8 skrivet: 27 nov-23 kl 16:15 »
Luftavfuktare kan också vara en lösnig. vi har ett gammalt hus med gråstensmurar i källaren där har vi en luftavfuktare stående. Den håller källaren torr och där luktar gott.
kretslopp


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

359 gäster, 8 användare (2 dolda)
xaelanar, redkite, simon.arvestrand, wreckinggirl, olleryd, Mahok

* Forum

* Om tidningen Åter- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser