Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Odla Quinoa  (läst 301 gånger)

borsdorfer

  • Inlägg: 210
    • Skåne
Odla Quinoa
« skrivet: 14 okt-20 kl 15:07 »
Borde gå att odla i Södra Sverige och på Gotland. I Danmark är risken för frostskador ca 5%. Quinoa ger i Danmark ca 1200 kg per hektar. Källa "Alternative crops for sustainable agriculture", 1999.

malarmaster

  • Inlägg: 4542
    • Småland
SV: Odla Quinoa
« Svar #1 skrivet: 14 okt-20 kl 15:26 »
Förmodar du läst wikipedia.  Det har gjorts provodlingar i Sverige,på Öland och gotland. Odlas idag i Östergötland. Vet inte om den är särskilt lämplig gröda i Sverige då plantan vill ha torrt o kallt. Är en typisk bergsväxt. Har fått en en ny betydelse i Anderna där den odlades allmänt under Inkariket. spanjorerna som ockuperade dessa länder ville istället odla majs o vete. Men nu exporteras quinoa till både USA och Europa och har blivit en vändpunkt för bönderna i Anderna. Användningssätt som ris och är väldigt nyttig.

malarmaster

  • Inlägg: 4542
    • Småland
SV: Odla Quinoa
« Svar #2 skrivet: 14 okt-20 kl 21:50 »
vid närmare studium av böndernas situation så är senaste rapporten inte så bra. Quinoa ger relativt bra ekonomisk avkastning så bönder som flyttat till stan återvänder och det ger brist på jord som leder till att man slaktar ut lamadjuren vilket leder till utarmning av jorden  då lamorna nu inte gödslar den. Jordmånen är näringsfattig och jordlagret tunt. Allt för många odlar nu vilket leder till sämre ekonomiskt utbyte.  Så kan det gå...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

407 gäster, 9 användare (1 dolda)
Noss_enur, Banelinjen, Palle500, karsan, fri, Gårdskarl, Lenkisen, Stellaniskogen

* Forum

* Om tidningen Åter- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser