Alternativ.nu

Djur => Getter => Hus, hägn & bete för getter => Ämnet startat av: Louise Sandgren skrivet 30 jul-20 kl 15:17

Titel: Nordisk stormhatt
Skrivet av: Louise Sandgren skrivet 30 jul-20 kl 15:17
Hejsan,

vi har köpt en gammal skruttig gård i södra Jämtland som vi sakta försöker återuppliva.
Marken bakom ladugården som gränsar mot skogen var på 60-talet betesmark till fjällkor är nu helt överväxt av brännässlor, älgört, vildhallon, tistlar och nordisk stormhatt.

Hur är det med getter & stormhatten, väljer de bort den eller äter de den?

Titel: SV: Nordisk stormhatt
Skrivet av: skräptanten skrivet 31 jul-20 kl 06:19
Jag vet att getter äter nästan samtliga uppräknade arter. Nässlor kan du torka och ge dem på vintern som godis, mycket uppskattat! Ryck upp nässlorna med rötterna så får de jobbigare at återkomma.
Vad gäller stormhatt vet jag inte, men det skulle inte förvåna mig ett dugg om de äter det med. Mina getter (eller om det var korna) satte i sig ett bestånd av belladonna, som också är en giftig gammal medicinalväxt. Ingen av idisslarna dog eller ens blev sjuk. Det som är giftigt för oss enkelmagade djur är inte nödvändigtvis giftigt för idisslarna, och tvärtom.
Titel: SV: Nordisk stormhatt
Skrivet av: Kalla skrivet 01 aug-20 kl 18:16
... var på 60-talet betesmark till fjällkor är nu helt överväxt av brännässlor, älgört, vildhallon, tistlar och nordisk stormhatt.

Hur är det med getter & stormhatten, väljer de bort den eller äter de den?

Vi har lite liknande situation, en hel del stormhatt i det igenvuxna naturbetet. Men redan efter första sommaren med betande får och kor ser man att det går åt rätt håll. Jag tror inte stormhatten kommer att trivas framöver, när det blir betat runt om den. Djuren ser ut att ha smakat på stormhatten, men ingen har blivit sjuk.
Titel: SV: Nordisk stormhatt
Skrivet av: Vagabonde skrivet 01 aug-20 kl 20:31
Hej! Jag har varit med om att getter ätit stormhatt och fått symptom i form av att de börjat fradga och verkat allmänt slöa och "höga". Ingen strök med den gången men var obehagligt att se förstås. De som var värst fick som eksem i mungiporna efteråt men det försvann efter ett tag.

Jag rev upp stormhatt i affekt efter den händelsen men tror som föregående svar att den inte trivs om det blir betesmark igen. Sen hänger det väl på dos, så kan man trycka ner den genom trimning eller så så hittar de väl annat att sätta i sig  :-[