Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gruppbetäkning Allmogefår  (läst 870 gånger)

skogslyktan

  • Inlägg: 205
    • Västergötland
    • skogslyktan
Gruppbetäkning Allmogefår
« skrivet: 13 aug-09 kl 23:48 »
Jag har hört /läst att det gäller speciela regler för gruppbetäkning i genbank, men ville fråga mera allmänt alla som har provat med vilken fårras som helst. Hur det går till rent praktiskt, när släper ni ihop baggarna och tackorna eller går dem ihop året runt? Hur många baggar har ni, stångas dem mera när tackorna blir brunstiga? Hur är det att ha med äldre baggar och nya bagglamm, är det bara den dominata baggen som betäker i alla fall? Jag tänkte dela upp mina tackor i två grupper med var sin bagge men är lite nyfiken på framtida möjligheter, för och nackdelar av båda sätt.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Gruppbetäkning Allmogefår
« Svar #1 skrivet: 14 aug-09 kl 07:07 »
Intressanta ämnen detta.
Det finns ju mycket som tyder på i forskning på andra djur arter osv. att hondjuret väljer partner selektivt. Finns också fårägare som konstaterat att vissa tackor är selektiva man vilken bagge som får betäcka.  Rent biologiskt finns ofta en spärr mot att para sig med sina närmaste släktingar om det inte är nödvändigt.
Kraven vid gruppbetäckning är att de avkommor som går till avel skall testas för faderskapsbestämning.
Grunden till gruppbetäckning är väl snarast att bagglammen gick kvar i flocken tills det var dags för slakt, då hade de redan betäckt tackorna.
Det vanligaste nu är nog att man på hösten släpper in ett antal baggar i tackflocken. När tackorna brunstar blir mer bråk mellan baggarna. De gör upp rangordning. Detta gör de ju även om du vid andra tider på året släpper ihop baggar från olika grupper. Det blir dock oftast mer allvar i betäckningssäsong.
Det finns teorier om att den dominante baggen är far till de flesta lammen, men har inte sett någon % redovisning. Sätter man baggsele med olika färg på baggarna, så är det ju enkelt att kolla. Troligen kommer även andra baggar till om inte flocken är för liten, så den dominante kan ha stenkoll.
Intressant att höra andras erfarenheter här.

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
SV: Gruppbetäkning Allmogefår
« Svar #2 skrivet: 14 aug-09 kl 10:08 »
När de gäller gruppbetäckning av allmogefår så kommer de att vara godkänt på dispense... dvs man skall prata med sin genbanksansvarige först innan man prakticerar de.
De är inte riktigt färdigt ännu hur själva dispence förfarandet skall gå till.. de diskuteras med sjv.

de har varit godkännt i genbanken ända från början...
Då de varit ett gammalt sätt att hålla allmogefår..

Ofta gick alla fårentillsammans året om...  o tex i ursprungsflocken av roslagsfår så slaktades alla baggar varje år innan jul.

så året eftr så var de bara ungbaggar som betäckte .. o de fick själva göra upp om hirarkin.

Vill bara säga att om man har baggar går året runt med roslagsfår o även andra allmogefår så kan man få lamningar 2 ggr per år ..

men slaktar man alltid baggarna innan lamning så får man "bara" lamning en gång om år - men kanske inte den tid på året då man själv trodde att de skulle bil... roslagsfår tex blir ofta brunstiga i juli/ augusti.
(tackorna har ofta en brunt ca 3 veckor efter lamning- finns de då en bagge i samma hage så blir de betäckta o lamman igen efter ca halv år efter första lamningen..)

för att de överhuvud taget skall vara ide att ha gruppbetäckning s bör man ha  en större flock.. att grupp betäcka 5-6 st funkar ju inte lika som att ha 15- 20 tackor.

endel sklijer bort baggarna under sommaren.. o släpper till baks dem senare då de vill ha lammen till våern...
endel har två baggar går med tackorna... de ha varit lite olika..


Men de är inte många som har grupp betäckning... de har de aldrig varit.

Men de viktigaste är ju att att man använder fler baggar iavel .. o som du säger man kan dela sin flock o låta dem gå med varsin bagge...
så gör ju de flesta...


Jag tycker att vill du ha fler erfarenheter av gruppbetäckning så skriv en förfrågan i gästboken på www.allmogefar.se då får du kanske också både de senaste hur de nya reglerna skall gå till o där har du ju den största erfarenheten av gruppbetäckning..
 Många har ju haft sina allmogefår sen början av 1990 talet..
:-[
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

399 gäster, 1 användare
Vanerpaddel

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

Enkelt boende
i Övrigt om bygga & bo
[Igår kl. 22:28]


Hitta ämnen
i Teknisk support
[Igår kl. 14:50]


Tid att klippa tuja
i Övrigt om odling
[01 maj-24 kl 19:47]


Tenngjutning
i Metall
[01 maj-24 kl 10:01]


Ersätta hushållspapper med ... vad?
i Textil
[30 apr-24 kl 00:07]


Konsistens på ägg
i Höns: Sjukdomar och skador
[29 apr-24 kl 17:43]


Rädda svetspinnarna
i Metall
[29 apr-24 kl 00:58]


Tunn eldfastplåt
i Metall
[28 apr-24 kl 23:14]


Kommer vedeldning att beskattas?
i Uppvärmning
[28 apr-24 kl 22:14]


Rostfri skruv i ek?
i Trä
[28 apr-24 kl 22:07]

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser