Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Björksav  (läst 14387 gånger)

Suresh

  • Inlägg: 14101
    • -
Björksav
« skrivet: 08 apr-07 kl 10:43 »
Jag sitter med två PET-flaskor björksav som jag har fått av en kompis. Han får 15 liter om dagen ur ett litet borrat hål vid stamroten.

Det kallades visst fattig-mans-mjölk förr i tiden och gav näring åt dem vars kor gått i sin på våren.

Det smakar som friskt vatten, eller svag söt citrondricka. Men om man häller det i glaset ser man att det är segare än vatten, åt glycerol-hållet.

Någon annan som har provat?
« Senast ändrad: 08 apr-07 kl 10:44 av Suresh »

Marieberg

  • Gäst
Re:Björksav
« Svar #1 skrivet: 08 apr-07 kl 10:52 »
Ja, men det var åratal sen.
Vin av björksav lär vara väldigt gott. Jag försökte tillverka det en gång i tiden, men tydligen räckte hygienen inte till. Det började vildjäsa. ::)

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #2 skrivet: 08 apr-07 kl 11:03 »
Oja, och det finns gott om diskussioner om detta i tidigare trådar.

Vill du ha det jäst får du en mindre söt frisk dryck, men den tävlar med lättöl i styrka.

Kokar du in den så att den då blir sötare, och smakämnena koncentreras, kan du få ett underbart vin med både smak och styrka.
« Senast ändrad: 08 apr-07 kl 11:03 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Patrik i Skåneland

  • Inlägg: 116
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #3 skrivet: 08 apr-07 kl 11:18 »
Björksav är ett gott komplement till vatten så här års, jag har aldrig borrat hål utan har bara gjort ett litet hål med knivspetsen och satt dit en liten pinne med en behållare under. Men man får ju mer om borrar ca 2-3 cm in i stammen och savstigningen är intensivare ju längre norrut man kommer har jag hört (kan inte bekräfta det själv eftersom jag bara tappat sav i Skåne).

Björksav är en färskvara och ska därför drickas direkt.

Björken tål inte att tappas för mycket, och tänk på att plugga igen hålet efter du tagit några liter.
« Senast ändrad: 08 apr-07 kl 11:23 av Patrik i Skåneland »
Gå inte och dö förrän du har levt!

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #4 skrivet: 08 apr-07 kl 11:53 »
Har tappat 10-tals liter ur var och en av mina björkar varje år, och de växer och mår bra.  De förmår med råge ersätta vätskan, och socker och andra ämnen kan den bilda i överflöd såhär års.

Jäst eller inkokt , kan den förvaras länge.

Bifogar en bild, tagen idag när min fru inspekterar savtappningen.
« Senast ändrad: 09 apr-07 kl 07:01 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Marieberg

  • Gäst
Re:Björksav
« Svar #5 skrivet: 08 apr-07 kl 12:02 »

Bifogar en bild, tagen idag när min fru inspekterar savtappningen.

Det är väl inte grannens träd...?  ;)

Jag har hört att vuxna björkar dricker upp till 30 l vatten per dag. Vet någon om detta stämmer?

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #6 skrivet: 08 apr-07 kl 12:04 »
Ett träd kan sluka mer än 100 liter en vanlig dag. Detta är inte grannens träd, men de går inte heller fria.

När björken får nog, så slutar det att droppa, och då får den vila ett par dar, och då blir den generösare.
« Senast ändrad: 08 apr-07 kl 12:06 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Patrik i Skåneland

  • Inlägg: 116
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #7 skrivet: 08 apr-07 kl 12:20 »
Har tappat 10-tals liter ur var och en av mina björkar varje år, och de växer och mår bra.  De förmår med råge ersätta vätskan, och socker och andra ämnen kan den bilda i överflöd såhär års.

Jag tänkte mest på om man borrar långt in och tappar väldigt mycket sav, en björk kan ju inte ha oändligt med sav.
Gå inte och dö förrän du har levt!

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #8 skrivet: 08 apr-07 kl 12:24 »
Nej, men den vet hur man hanterar giriga, den ger inte för mycket, det slutar komma, tror inte det går att ta dö på den om man glömmer att täppa hålet, men man börjar leverera saven till andra varelser, om man inte passar den.

Hålet man borrar ska inte vara för djupt, det ska vara rimliga sår som kan läka, och det blir inte mer för att man borrar ända till mitten,.

Vissa gör flera hål, men jag brukar göra ett, och plugga igen, sen "filar" jag lite på det nästa år.
« Senast ändrad: 08 apr-07 kl 12:31 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #9 skrivet: 08 apr-07 kl 18:46 »
Gjorde ett experiment som blev mycket lyckat.

Kokte in saven till ca 5% av volymen, blandade in 35% alkohol.
Redan en obeskrivbart god likör, utan att den ens lagrats.
Smakade vår och försommar på en gång.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

queer

  • Inlägg: 195
Re:Björksav
« Svar #10 skrivet: 08 apr-07 kl 18:49 »
Nu hängde jag inte med riktigt ...

Hur mycket inkokt björksav blandade Du med hur mycket Brännvin Special?

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #11 skrivet: 08 apr-07 kl 20:00 »
70% inkokt björksav (till 1/20 del) och 35% ren sprit.

Har du inte sprit, ta vodka, men då blir det lite mer vatten i, blir kanske bra ändå. eller får man koka lite till.
« Senast ändrad: 08 apr-07 kl 20:01 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #12 skrivet: 09 apr-07 kl 07:12 »
Det är hög tid för den som vill skörda björksav i år, i södra sverige, gissar jag att det är sista veckan nu, efter lövsprickningen är det försent, men det går att börja i slutet av februari 2008 igen.

Späda björkblad är god och nyttig "sallad."
« Senast ändrad: 09 apr-07 kl 07:21 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Björksav
« Svar #13 skrivet: 09 apr-07 kl 09:50 »
Det går bra at frysa björksav! Fast jag tror nte man bör tina det i mickro... ;D
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Björksav
« Svar #14 skrivet: 11 apr-07 kl 09:09 »
Men guedeh, buhu, jag vill också ha björksav. Riktigt gott. Här är det ju massviss med snö och inte blir det några 'björkar' på ett tag heller.  >:(

Många menar att det funkar bra mot pollenallergi att dricka sav, någon som testat?
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
Re:Björksav
« Svar #15 skrivet: 17 apr-07 kl 17:22 »
70% inkokt björksav (till 1/20 del) och 35% ren sprit.

Har du inte sprit, ta vodka, men då blir det lite mer vatten i, blir kanske bra ändå. eller får man koka lite till.
70 + 35 = 105  ???  Fast, jag föredrar den färsk, bara lätt uppvärmd så att all smaken kommer fram, så mig gör matematiken detsamma.  :)
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Re:Björksav
« Svar #16 skrivet: 17 apr-07 kl 17:49 »
Starksprit?

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
Re:Björksav
« Svar #17 skrivet: 18 apr-07 kl 06:55 »
 8)

- Nej, matematiken...
« Senast ändrad: 19 apr-07 kl 20:03 av Trollmor »
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #18 skrivet: 19 apr-07 kl 13:13 »
Visst kan man räkna med mer än 100%, det finns i många sammanhang. Pantonesystemet har ibland  18/16 i sin färgblandning, detta för att få mått ska behövas.

Om man låter flaskan svämma över eller tar ett smakprov är väl  egalt.

en 200% ökning är möjlig, även om Astrid Lindgren tvivlade på att det fanns mer än hundra procent, och det finns det, utom när man menar ett specifikt fixerad storhet, som hennes inkomst.


Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
Re:Björksav
« Svar #19 skrivet: 19 apr-07 kl 20:01 »
Visst kan man räkna med mer än 100%, det finns i många sammanhang. Pantonesystemet har ibland  18/16 i sin färgblandning, detta för att få mått ska behövas.

Om man låter flaskan svämma över eller tar ett smakprov är väl  egalt.

en 200% ökning är möjlig, även om Astrid Lindgren tvivlade på att det fanns mer än hundra procent, och det finns det, utom när man menar ett specifikt fixerad storhet, som hennes inkomst.
Fast hennes inkomst var visst inte heller så fixerad, en eller två miljoner så där, det visste hon ju inte så noga.

Att räkna med annat antal hundradelar än just hundra må vara fullt möligt, men jag tycker det är förvirrande.  Om Du säger "delar" i stället så fattar jag lättare!!

Och att låta en flaska med björksav flöda över låter som ett kriminellt slöseri! :o
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Ulric Eriksson

  • Gäst
Re:Björksav
« Svar #20 skrivet: 19 apr-07 kl 20:03 »
Man får väl smaka lite, eller ta en större flaska.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
Re:Björksav
« Svar #21 skrivet: 19 apr-07 kl 20:05 »
- att dela i hundra hundradelar?  Nu börjar jag bli verkligt förvirrad här; lämnar tråden för idag!!!
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #22 skrivet: 19 apr-07 kl 21:58 »
Lite OT men vi är ju nu inne på matte.

Tre personer bodde på ett hotell i långtbortistan.
På morgonen skulle de betala  för rummet 25 piastrar.
De hade varsitt 10-piaster-mynt och lade fram.
Hotellägaren sa att han hade bara tre i växel, så man beslöt att ta dem och lämna 2 i dricks.

På vägen tog de varsin piaster tillbaka.
En funderade: jag betalade 10 och fick en tillbaka alltså betalade jag nio. Detsamma gjorde de två andra, alltså betalade vi tillsammans 27 piastrar och vi lämnade 2 i dricks det blr 29, var har den sista piastern tagit vägen?

--------------------------
Pepparfrukter som får dra i brännvin blir bra, det "förhöjer" styrkan och smaken även på  en svag spritsort. Tror att det finns pepparsprit att köpa oxå.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Ulric Eriksson

  • Gäst
Re:Björksav
« Svar #23 skrivet: 19 apr-07 kl 22:08 »
alltså betalade vi tillsammans 27 piastrar och vi lämnade 2 i dricks det blr 29, var har den sista piastern tagit vägen?

Den hade smuttat på den 105-procentiga spriten och tog fel på plus och minus.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #24 skrivet: 19 apr-07 kl 22:29 »
....

--------------------------
Pepparfrukter som får dra i brännvin blir bra, det "förhöjer" styrkan och smaken även på  en svag spritsort. Tror att det finns pepparsprit att köpa oxå.


Då Linné gjorde sin Skånska resa för många herrans år sen kom han för fösta gången i kontakt med Capsicumsläktet (chili alltså) och fick berättat för sig att frukterna användes för att stärka svagt brännvin. Bedrägeri tycker jag.

Älskar både chili och brännvin men helst inte i samma flaska.  :P

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #25 skrivet: 19 apr-07 kl 22:38 »
Att dricka eller inte dricka, det är frågan
Må ädlare lida och fördraga en svager pepparsprit
än att ta till vapen mot ett hav av vatten.
För vem föredrage  strå-roms spe och gissel
och föraktar sprit om så svager, närgången ämbetshögfärd för det starka.
« Senast ändrad: 19 apr-07 kl 22:47 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #26 skrivet: 19 apr-07 kl 22:59 »
Måste citera dig en gång till ...

....

 Tror att det finns pepparsprit att köpa oxå.


Har du inte sagt nånstans att du har rötter från Åhustrakten ?
Absolut Peppar som kommer därifrån är kryddad med chili, bla. Jalapeño.

Djävulens påfund ... som sagt.

Tillägg : Vacker skaldat fö., även om jag inte håller med dig.  :)
« Senast ändrad: 19 apr-07 kl 23:00 av Vitis »

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #27 skrivet: 19 apr-07 kl 23:07 »
Jag håller inte heller med, utom att det är bättre än vatten.
Jag har efter bästa förmåga översatt från 1600-tals engelska, medger en viss differans från den mer spridda Hagbergs.

Har aldrig smakat Absolut pepparvodka, så jag vet inte om det är för att dölja en svagare variant eller vad. Visste inte heller vad för peppar det är.

Placeboeffekten har jag däremot testat, en granne blev fort väldigt lustig på en svag pepprad sprit, så visst går det att använda i bedrägliga syften.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #28 skrivet: 19 apr-07 kl 23:11 »
Absolut Peppar lär ha uppfunnits för att vara drinkingrediens i nån Bloody Mary-variant som var poppis i New York på 80-talet.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Björksav
« Svar #29 skrivet: 19 apr-07 kl 23:15 »
Aha, då är nog Absolut Peppar en svagare variant, man ska ju inte bli full på återställaren, som Bloody Mary mest använts som. ::)
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Björksav
« Svar #30 skrivet: 20 apr-07 kl 01:41 »
Jisses, jag gick in här för att läsa om björksav jag  ::)

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
Re:Björksav
« Svar #31 skrivet: 20 apr-07 kl 06:11 »
Jisses, jag gick in här för att läsa om björksav jag  ::)
Ja, så det blev bara för att jag inte kunde räkna till hundra...
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Björksav
« Svar #32 skrivet: 20 apr-07 kl 09:51 »
Vad är receptet på björksavsvinet? Går det bra att göra det med tidigare frysen sav? (& har ngn recept på morotsvin?) Eller något annat tips på produkter av saven förutom sirap?
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Radar

  • Inlägg: 1690
    • Jämtland
Re:Björksav
« Svar #33 skrivet: 20 apr-07 kl 14:55 »
http://hem.spray.se/wiidar/Ombr.htm
Några olika recept. Bl.a björksavsvin

http://www.vinboken-online.com/index.html
Behandlar vinberedning på bredare front. Mycket bra och ingående.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
Re:Björksav
« Svar #34 skrivet: 20 apr-07 kl 20:21 »
Tocke' slöseri med god björksav!
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

televinken

  • Gäst
Re:Björksav
« Svar #35 skrivet: 21 apr-07 kl 15:21 »
nu har jag tappat min första flaska björksav... det smakade ju inte så mycket. Det tog inte så lång tid 1-2 timmaar kanske för 5 dl. Ungarna ska få dricka det om det sägs vara bra mot pollenallergi så är det ju värt att pröva.

A.Viking

  • Inlägg: 144
Re:Björksav
« Svar #36 skrivet: 11 maj-07 kl 16:05 »
Idag har jag börjat tappa björksav. Vi är ju lite senare här uppe i norr.

Jag fryser in det vi inte dricker upp, för att ha i vinter , så har vi alltid gjort .
 
Min farfar sa alltid -" nu ska vi dricka märgen i bena jänta " . Sedan har jag fortsatt , varje år , och visst är det hälsosamt!

Däremot har jag aldrig experimenterat med att "förädla" björksaven, instämmer med trollmor , hä jer ett ohullt slöseri med björksaven , som är sig själv nog...

Anser   A.Viking

Vargflikkan

  • Inlägg: 167
  • På lätta tassar...
    • Dalarna
Re:Björksav
« Svar #37 skrivet: 13 nov-07 kl 11:40 »
Oj vad mycket intressanta tips man fick! Jag har druckit sav en gång men ska nog nu till våren bege mig ut till skogs med hink, slang och en morakniv!  ;D
Naturkär dalatös med stor kärlek till lantliv och en nära kontakt med djur och skog…
Har hund, Gotlandskanin och planerar att skaffa Hedemorahöns...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

772 gäster, 5 användare (3 dolda)
sayerbýr, javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser