Rabarbervin
Rhen- eller Moselvin. Jästsorter: Steinberger eller Berncastler
4 kg rabarber
2 kg socker
8 liter vatten
2 gr jästnärsalt
ev. 5-10 gr vinsyra, om vinet ej är tillräckligt syrligt
Rabarberstjälkarna skalas ej. De överhälles med kokhett vatten för att befrias från grässmak. Detta vatten får stå över stänglarna endast ett par minuter, avhälles därefter och slås bort. Sedan skäras stjälkarna i småbitar eller sönderkrossas på annat sätt och fyllas på en kruka (en 12-liters är mycket lämplig storlek) jämte ½ kg socker samt jästnärsaltet (det senare upplöst i litet varmt vatten). Över detta hälles för A och B 6,5 liter och för C 7 liter varmt vatten. När blandningen kallnat. tillsättes en kultur vinjäst, varefter omrörning sker, och krukan överbindes med papper. Omrörningen upprepas dagligen. Efter 2-3 dagar avpressas saften och fylles på jäsflaskan tillsammans med en lag, beredd av det resterande sockret och vattnet. Gummikapsel (grundkork) och jäsrör isättas, och jäsflaskan ställes på en 18-25 grader varm plats.
Vin berett av rabarber klarnar ibland långsamt och kan därför (om så behöves) klaras enligt beskrivning på sid. 94. Om vinet efter omtappning ej smakar nog syrligt, kan detta avhjälpas genom tillsättning av 10-20 gram vinsyra, upplöst i litet varmt vatten.
Rabarbern är sommarens första för vinberedning lämpliga trädgårdsalster. Därjämte är den även billigare än bär och frukter. Likväl kan man av densamma erhålla ett mycket gott vin enligt ovannämnda recept. Rabarbern är lämplig för vinberedning, så snart den är färdig de första dagarna i maj och t.o.m. utgången av juni månad. Längre fram på sommaren blir den fränare i smaken. Tidig och späd rabarber ger utmärkta viner, och då rabarbern är mycket billig och finnes i så gott som varje trädgård, rekommenderas denna trädgårdsprodukt till alla vinberedare.
Rabarbervinerna fordra ringa besvär och jäsa fort. De omtappas första gången efter huvudjäsningens slut och kunna ofta buteljeras före jul, då de redan bruka vara ganska bra. Dock stiger kvaliteten avsevärt, om de få ligga på buteljer över ännu en sommar. I England lär stora kvantiteter rabarbervin säljas såsom druvvin.