Främsta konsekvensen är väl att det blir onödigt besvärligt för sotaren eftersom kanalen är för grov för de redskap han vanligtvis har med sig för att sota hos privatpersoner.
En annan konsekvens är att om man eldar i en apparat där det inte går att reglera tilluften (t ex en öppenspis eller gammal dålig vedspis), så gör den grova kanalen med onödigt bra drag att det följer med en massa kalluft med rökgaserna och man eldar för kråkorna. Har man däremot en eldstad med bra regleringsmöjligheter (modern vedpanna, vedspis från 1940-talet eller senare i fullgott skick etc), så spelar det ingen roll ur den synpunkten.
En tredje konsekvens är att om skorstensstocken någon gång är helt kall och genomblöt då man börjar elda, så att röken inte vill dra ut, så tar det onödigt lång tid med inrykning mm innan det blir ordning på draget om rökgången är för grov.
Om den där grova rökgången inte används till någonting nuförtiden eller om den används till andra ändamål (t ex som ventilationskanal eller som schakt för rör eller elledningar) så spelar det naturligtvis inte heller någon roll att den är onödigt grov.