ett av mina favoritrecept som jag brukar ändra lite efter humör
men i grund och botten för en långpanna på 35 x 20 cm
- ca 5-6 potatisar per lager (så med tre lager blir det ca 15 potatisar)
- 2 dl (ca) röda linser
- 3 dl (ca) korngryn
- grönsaker som lök, purjolök, nässlor, kirskål, spenat efter tillgång, smak, tycke, ekonomi etc
(kan också uteslutas helt om man vill öka i så fall kanske styrkan på grönsaksbuljongen!)
- grönsaksbuljong så att det kommer täcka gratängen helt (mängden är beroende på antal lager och typ av grönsaker så det är
svårt att säga exakt hur mycket!)
* sätt ugnen på ca 200-225 grader (bättre att ha högre värme i början och sedan sänka värmen!)
* smörj & bröa (går bra med grahamsmjöl) långpannan
* skiva 5-6 potatisar tunt & täck botten av långpannan
* häll över de röda linserna i ett jämnt skikt
* ett nytt lager potatisskivor
* vill man ha i grönsaker är det bäst att lägga ett skikt med dem (obs! finhackade!!!) här, eventuellt täckt av ett extra lager potatisskivor
* häll över korngrynen i ett jämnt skikt
* salta lite försiktigt om buljongen i sig inte är speciellt salt
* avsluta med ett tätt lager potatisskivor
* om man vill kan man ringla över lite olivolja eller någon annan god olja
* fyll på långpannan med grönsaksbuljong tills den täcker det översta lagret och hellre står lite över det än att den blir för torr
* baka i ugnen ca 30-45 minuter tills det översta skiktet är vackert guldbrunt ... eventuellt får man sänka värmen lite & man kan också ta det sista på eftervärme ...
använder man
- gröna linser i stället för röda eller
- råris/matvete i stället för korngryn
- eller har grönsaker som behöver längre koktid
så får man räkna med ca 45 minuter och mer eftersom de har längre koktid ...