Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Solrosbröd Kung Markatta hur baka själv?  (läst 3563 gånger)

Anna84KS

  • Inlägg: 1
    • Skåne
Solrosbröd Kung Markatta hur baka själv?
« skrivet: 01 sep-18 kl 18:03 »
Jag är totalt beroende av Kung Markattas Solrosbröd - alltså det där grova surdegsrågbrödet med hela korn som är typ vakuumförpackat. Jag skulle vilja kunna baka sånt själv, vet någon hur man gör? Det innehåller ju bara pyttelite jäst (<1%). Jag har försökt baka rågsurdegsbröd men upplevde inte att det blev särskilt smakrikt och dessutom torrt. Kung Markattas bröd är så saftigt och gott. Det är viktigt för mig att det inte ska va socker och jäst och sånt i bröd, men att det ändå blir hyfsat saftigt. Tacksam för tips!  :)

LimJans

  • Inlägg: 9021
    • Dalarna
SV: Solrosbröd Kung Markatta hur baka själv?
« Svar #1 skrivet: 02 sep-18 kl 01:04 »
Kanske hittar du något tips här ----> https://www.alternativ.nu/index.php?topic=185448.0

birgerstenemo

  • Inlägg: 3
    • Småland
SV: Solrosbröd Kung Markatta hur baka själv?
« Svar #2 skrivet: 09 okt-19 kl 14:34 »
Nedanstående recept har jag för vana att baka ca var annan vecka.
Det blir inte exakt som det bröd du söker, men kanske en hyfsad ersättare

Dag 1:
400 g ljummet vatten
300 g grovt rågmjöl
25 g rågsurdeg grund
Blanda ingredienserna väl och låt stå i rumstemperatur över natten.

Skållning
Av vardera grynslag: 100 g råg/vete/korn eller havre (totalt 300g)
600 g kokande vatten slås över kornen/krosset
Låt skållningen stå i rumstemperatur över natten, täck med lock eller folie.

Dag 2
Skållning och surdeg från föregående dag (använd en del vatten nedan för att lösa skållningen om den känns för fast)
1000 g ljummet vatten
800 g grovt rågmjöl
250 g grahamsmjöl
35 g salt (1,5 msk)
75 - 100 g hela linfrön
250 g solroskärnor
(1 – 2 msk snabbkaffepulver och 2 – 3 matskedar kinesisk soja)

Gör så här
Blanda ingredienserna med degen från föregående dag.
Rör degen väl i ca 10 minuter.
Smörj tre 1,5 liters brödformar och "bröa” dem med grahamsmjöl eller grovt rågmjöl
Fördela degen mellan formarna och jäs på varm plats i 3 - 4 timmar.
Värm ugnen till 250 grader.
Sätt in formarna och sänk temperaturen till 160 grader.
Baka bröden i 150 minuter. Efter en timma och 45 minuter tas bröden ur formarna för att bakas klart utan form.
Svep bröden i bakhandduk för att kallna. Lägg dem sedan i plastpåsar, förvara dem svalt i 1 - 2 dygn för att mogna.
Skär upp och njut.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

745 gäster, 1 användare
javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- En kanontidning på alla vis!
/Michael Andreasson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser