Nedanstående recept har jag för vana att baka ca var annan vecka.
Det blir inte exakt som det bröd du söker, men kanske en hyfsad ersättare
Dag 1:
400 g ljummet vatten
300 g grovt rågmjöl
25 g rågsurdeg grund
Blanda ingredienserna väl och låt stå i rumstemperatur över natten.
Skållning
Av vardera grynslag: 100 g råg/vete/korn eller havre (totalt 300g)
600 g kokande vatten slås över kornen/krosset
Låt skållningen stå i rumstemperatur över natten, täck med lock eller folie.
Dag 2
Skållning och surdeg från föregående dag (använd en del vatten nedan för att lösa skållningen om den känns för fast)
1000 g ljummet vatten
800 g grovt rågmjöl
250 g grahamsmjöl
35 g salt (1,5 msk)
75 - 100 g hela linfrön
250 g solroskärnor
(1 – 2 msk snabbkaffepulver och 2 – 3 matskedar kinesisk soja)
Gör så här
Blanda ingredienserna med degen från föregående dag.
Rör degen väl i ca 10 minuter.
Smörj tre 1,5 liters brödformar och "bröa” dem med grahamsmjöl eller grovt rågmjöl
Fördela degen mellan formarna och jäs på varm plats i 3 - 4 timmar.
Värm ugnen till 250 grader.
Sätt in formarna och sänk temperaturen till 160 grader.
Baka bröden i 150 minuter. Efter en timma och 45 minuter tas bröden ur formarna för att bakas klart utan form.
Svep bröden i bakhandduk för att kallna. Lägg dem sedan i plastpåsar, förvara dem svalt i 1 - 2 dygn för att mogna.
Skär upp och njut.