Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Fordonsdrift / Ladda elbilen hemma med stationärt gengasaggregat!
« Senaste inlägg av JohnA skrivet Idag kl. 16:22 »
Bara en vild och spontan tanke i korsdraget mellan öronen:
Är det någon som är sugen på att göra en grov uppskattning på energikostnad m.m. om man tänker sig att en enklare men modern elbil laddas nattetid hemma från ett stationärt elverk drivet med gengas? Totalt sett blir det ett mer komplicerat system än att direkt driva en gammal skitbil med mobilt gengasaggregat, och energiomvandlingar i flera steg innebär naturligtvis fler förluster, men det kan finnas vinster också! Jag tänker då främst på att ett mobilt gengasverk inte kan göra något vettigt av processens stora mängd spillvärme, medan ett stationärt gasverk i hemmamiljö skulle kunna bidra till uppvärmningen av bostaden. Ett elfordons laddningsförluster ökar ju fortare batterierna laddas så det finns absolut ingen anledning att stressa med laddningen i hemmamiljö över natten. (det gäller för övrigt också när elfordon laddar med "två hål i väggen")

Sommartid blir det förstås svårt att dra nytta av spillvärmen från ett gengasdrivet elverk, men jag tror "den optimala lösningen" sällan är en enda lösning, utan en kombination av flera olika saker som används i olika situationer. Således laddas nog elbilen bäst från elnätet på sommaren, och vid soligt väder så klart från solceller dagtid, men om man ändå eldar ved för att värma sin bostad kanske det vore smart att ladda bilen samtidigt? Jodå, jag vet mycket väl att energiomvandlingsprocesser brukar bli mycket effektivare i stor industriell skala än på individuell små-nivå, det är bland annat därför argumentet inte håller när sura bakåtsträvare hävdar att elfordon är värdelöst om elen kommer från kraftverk som eldas med olja eller kol.
2
Uppvärmning / SV: Elkostnader..
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Idag kl. 14:55 »
Nä det var fel av mig, top 10 värsta kraftverken står för 1% av utsläppen inte 20% kom väl ihåg fel, två av dom finns i europa, det vore ändå mycket vunnet om man fick dom stängda:
https://arstechnica.com/science/2021/08/most-of-the-power-sectors-emissions-come-from-a-small-minority-of-plants/

Jag förklarare tidigare i tråden att jag tycker att när europeiska och amerikanska företag flyttar ut produktionen till länder som Kina, för att sälja produkterna tillbaka till konsumenterna hemma, så går Co2 notan på dessa länder, det är ju dom som tjänar på det. Det är dom som enablar beteendet, dom som har skapat det i första hand. Det är våra varor som vi flyttat ut produktionen och förorenandet för.
Allt handlar om priset på varan. Det är därför man outsoursar. billigare löner,billigare produktion. Inte nödvändigtvis bättre varken i kvalitet eller miljö. västvärlden har ju vant sig vid konsumism. Det öppnar nya kedjebutiker hela tiden med massproducerade varor oftast från Kina. frihandel är oftast av godo men inte i miljöhänseende och det kräver ju också att arbetsvillkor m.m är likvärdiga. Alla vet att det inte är så men handlar sina billiga prylar ändå. En rejäl miljöskatt på all import till EU hade varit ett första steg. En skatt som alltså handlar om att varan är hållbart producerad. Ju bättre desto lägre miljöavgift på just den varan. Det skulle ju i förlängningen också öppna upp för produktion inom EU som då alltså kunde konkurrera . Folket måste också inse att konsumerandet måste ändra mönster. Kvalitet måste på nytt bli ett begrepp och att vårda sina prylar för lång hållbarhet mer vanligt. Man blir ju skrämd av att åka på återvinningscentralen och se alla prylar,troligen ganska nyligt inköpta,slängas. Nu höststädar folk sina trädgårdar och vårens inköp av byttor,möbler,grillar ,ljusslingor m.m kan nu beskådas på närmsta återvinning.
Inom EU kan vi kontrollera varuproduktion avseende miljö och de flesta EU-länder har reglerad arbetsmarknad.
3
Övriga annonser - önskas / Mjölkvarn önskas köpa
« Senaste inlägg av Dr Dear skrivet Idag kl. 14:42 »
Har du slutat använda din kvarn och den har blivit en hyllvärmare? Jag vill köpa en mjölkvarn för hushållsbruk. Det mesta av intresse, t ex KoMo Fidibus medium.
4
Höns: Boende/hägnad / Rede till 5 hönor av typ Orpington / Brahma
« Senaste inlägg av Steffo Steffo skrivet Idag kl. 11:34 »
Hej,
Hönshuset börjar ta form och nu ska jag bygga rede - läste att det fanns fördiga men de var dyra!
Jag har plywood jag tänkte använda.
Jag tänkte 3 rede till 5 hönor.
Vilken storlek ska de vara?
Jag tänkte snickra en låda på 40x40x40cm och sedan göra en ingång med en sarg. Är detta rimligt för dessa hönor?
Eller ska jag köpa detta?
https://www.lantkompaniet.se/vaerprede-foer-hoens-plat-2-fack.html
5
Hushåll / SV: beläggning, missfärgning i toalett
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 11:22 »
Mitt intryck är dock att oorganiska syror (alltså sådana som inte innehåller kolatomer) är mycket mer effektiva på att lösa järn- och kalkavlagringar. Och då har vi som sagt främst saltsyra och fosforsyra att välja på.

Ska man använda ättika är det nog en fördel om både syran och porslinet är ordentligt varma.

Har 12 % ättikssyra inte löst avlagringarna alls på flera timmar, så får man nog prova med en annan sorts syra, det blir nog ingen avgörande förbättring med starkare ättika.
6
Övriga annonser - finnes / Honung på 2 kg Hinkar
« Senaste inlägg av LGDHund skrivet Idag kl. 11:09 »
Grabben har en del  ( 2 kg ) Honungs hinkar som behöver omsättas för att kunna köpa nytt bi material till våren .. Honungen är Slungad nu i Augusti och har inte stelnat än vatten halten är 18,3 % och priset är 225:- / Hinken dessa går även att skicka via DHL och då ligger frakten på 100:- och för 5 Hinkar så är den inte mer än 170:- om man har någon att dela med så blir den frakt kostnaden nästan gratis ( Honungs smaken är Mörk och mustig över vägande inslag är Lus men det finns även från Trädet Lind det finns runt 100 träd men blom perioden va för kort bara 3 dagar beroende på att det va för varmt .. adress för den som hämtar är tredjekyrkvägsgränd 5 Norrköping   0701574267
7
Hushåll / SV: beläggning, missfärgning i toalett
« Senaste inlägg av lekman skrivet Idag kl. 10:12 »
Hade bara 12% ättiksyra så det var därför det inte bet då. Använde mej av metoden med toapapper på ytan som jag sen dränkte in med ättikan, väntade i timmar, men inget hände.
Har en gång provat med CocaCola i en toalett men den gången tyckte jag att porslinet blev lite etsat och fick en matt yta, vet inte om det verkligen var så eller om ytan var skadad redan innan.
Tror jag skaffar starkare ättika,
8
Uppvärmning / SV: Elkostnader..
« Senaste inlägg av Små skrivet Idag kl. 09:32 »
Läste idag att Karlshamnsverket har startats och har nu gått ett par veckor inte för att det behövdes effekt utan för att det bedömdes som lönsamt eftersom priset är så högt just nu. En extrem händelse, men det är tydligt att jag hade fel, jag trodde inte det var vare sig möjligt eller tillåtet. Det verket finns ju inte för att få vinst, utan som backup, och att priset skulle kunna bli högre än vad det kostar att dra runt det trodde jag inte heller på. Men tydligen är det ett antal gasturbiner som går, och de är ännu dyrare.
9
Grisar / SV: Får man ha grisar och mjölkkor på samma gård?
« Senaste inlägg av Tjalve skrivet Idag kl. 08:56 »
Det är klart man får ha flera djurslag i samma stall. Om det är optimalt är en annan sak. Fjäderfä dammar en hel del, mjölkkor ger fuktig luft etc. För att få ett definitivt svar så ring Jordbruksverket o fråga om aktuella regler. I beteshagar för kor vill man ju ha så lite kladd som möjligt dels för klövarna, men också för att kor är lata och hellre dricker ur en synlig pöl där de står än att gå 15 meter till vattenkaret... ::)
Det är långt ifrån klart att man får ha olika djur i samma stall. Det är genom blandning som sjukdomar och pandemier uppstår. Ingen som håller på med djurproduktion blandar olika djurslag utan håller de väl avgränsade. Men om det är lag och förordning eller bara sunt förnuft och branschregler orkar jag inte leta upp.
10
Hushåll / SV: Sköljmedel i diskmaskinen - behövs det egentligen?
« Senaste inlägg av DennisCA skrivet Idag kl. 05:43 »
Video om diskmaskiner, på engelska:
https://www.youtube.com/watch?v=Ll6-eGDpimU
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

337 gäster, 9 användare (2 dolda)
javill, Jon.b, rodahusgard, Be, Lugnebergagård, Noss_enur, mattias_33

* Forum

* Om tidningen Åter- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser