Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: Torkel skrivet 22 sep-20 kl 14:07

Titel: Risk med f.d. yngelram i skattlåda
Skrivet av: Torkel skrivet 22 sep-20 kl 14:07
Det sägs ibland att man, av hygienskäl, inte ska använda ramar från yngelrummet i skattlådorna. Men hur får man konkret problem, om man nu ändå skulle göra så?

Kommer honungen inte gå att sälja? Blir det prisavdrag? Blir det stopp i något silfilter? Eller blir honungskunderna sjuka av honungen?

Med andra ord: Vari ligger alltså det konkreta problemet?
Titel: SV: Risk med f.d. yngelram i skattlåda
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 22 sep-20 kl 14:35
Det sägs ibland att man, av hygienskäl, inte ska använda ramar från yngelrummet i skattlådorna. Men hur får man konkret problem, om man nu ändå skulle göra så?

Kommer honungen inte gå att sälja? Blir det prisavdrag? Blir det stopp i något silfilter? Eller blir honungskunderna sjuka av honungen?

Med andra ord: Vari ligger alltså det konkreta problemet?

Att man teoretiskt riskerar att få de problem som du räknar upp.
Titel: SV: Risk med f.d. yngelram i skattlåda
Skrivet av: Små skrivet 22 sep-20 kl 15:01
En riktigt bra anledning tycker jag är att om skattlåderamarna inte har varit i yngelrummet så minskar risken att vaxmalen ger sig på dem
Titel: SV: Risk med f.d. yngelram i skattlåda
Skrivet av: addebadde skrivet 22 sep-20 kl 16:13
Det finns ju inga risker med att slunga gamla yngelramar på honung, däremot finns en stor fördel om det funnits yngel iallafall en gång i en ram och det är att ramen håller mycket bättre vid slungning.
Titel: SV: Risk med f.d. yngelram i skattlåda
Skrivet av: Thomas_ skrivet 22 sep-20 kl 18:50
Det sägs ibland att man, av hygienskäl, inte ska använda ramar från yngelrummet i skattlådorna. Men hur får man konkret problem, om man nu ändå skulle göra så?

Kommer honungen inte gå att sälja? Blir det prisavdrag? Blir det stopp i något silfilter? Eller blir honungskunderna sjuka av honungen?

Med andra ord: Vari ligger alltså det konkreta problemet?

Som livsmedelsproducent bör väl en av de mest primära riktlinjerna vara att inte sälja något som du inte själv skulle vilja äta. Sedan har ju det mesta såklart olika nyanser, så också färgen och skicket på yngelramar.

När man har en vaxskruv i sin slunglinje så passerar någonstans mellan 1/6 och 1/4 av honungen denna på ett ungefär. En mörk vaxkakas avtäckning som pressas igenom vaxskruven är nog ingen vidare syn att skåda jämfört med skattlådornas fina ljusa vax.
Titel: SV: Risk med f.d. yngelram i skattlåda
Skrivet av: Tältbyggare skrivet 22 sep-20 kl 21:03
På biodlingenskursen jag gick fick vi lära oss att ramar med mörkt vax i yngelrummet  flyttas upp ovanför spärrgallret och slungas och ramarna smälte man ner och rengör.
Det var aldrig tal om att dessa ramar skulle vara ohygieniska att ha honung i.