Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hushållsko tillsammans med Highland Cattle.  (läst 1790 gånger)

Mariemamman

 • Inlägg: 10
  • Södermanland
Hushållsko tillsammans med Highland Cattle.
« skrivet: 05 nov-16 kl 14:28 »
Är det någon som har erfarenhet?

Vi planerar att flytta till en gård med generationsboende. Vi kommer ha våra Highland Cattle där (mycket trevliga djur, älskar äpplen och stora tjuren kommer springande om man visar krattan så han kan bli kliad). Jag och syrran (som också kommer bo där med sin familj) skulle gärna vilja ha en hushållsko med kalv såklart. Vi blir 6 vuxna, 1 tonåring och minst 3 barn. Det kommer finnas minst 1 vuxen hemma på heltid. Och inget fritids för barnen (och bara lite förskola). Vi använder ganska mycket mjölk och lagar det mesta från grunden. Vi skulle även vilja göra ost, fil, yoghurt och skulle använda vasslen till brödbak.

Är fjällnära en bra ras? Eller någon annan? Jag gillar härdiga lantraser som är lite av allroundkor. Så man kan slakta kalven när den blivit äldre. Hur blir korsningarna? För kon behöver ju betäckas och då vore det ju smidigt med tjuren vi redan har. Kon får gärna vara ute mycket och inte behöva för mycket tillskott. Våra Highland äter jättebra och extrafodras bara på vintersäsongen med ensilage (saltsten hela tiden förstås). En ko som kan handmjölkas och är trevlig att hantera. Gärna med högt fettinnehåll i mjölken. Eller ska vi byta ut våra Highland mot en annan köttras som trivs ute året om men som passar bättre att korsa med hushållskon?

Mariemamman

 • Inlägg: 10
  • Södermanland
SV: Hushållsko tillsammans med Highland Cattle.
« Svar #1 skrivet: 05 nov-16 kl 14:29 »
Och finns det någon med hushållsko inom en radie av 10 mil från Eskilstuna som kan tänka sig ett studiebesök?

Tjalve

 • Inlägg: 3083
  • Blekinge
SV: Hushållsko tillsammans med Highland Cattle.
« Svar #2 skrivet: 05 nov-16 kl 15:58 »
Alla raser klarar sig ute med ligghall och endast ensilage hela vintern. Det är inte heller några problem att kors med små raser som hc.
Vill man få mjölk så det räcker till hushållet utöver kalven lär inte fjällnära ge många liter att tala om. Jag hade nog satsat på SRB, bara se till att få en med lite längre spenar om du ska handmjölka eller möjligen rödkulla. Är man van vid tillväxten hos hc så lär man inte bli besviken på SRB.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Anders S

 • Inlägg: 6308
  • -
  • Fröodling.se
SV: Hushållsko tillsammans med Highland Cattle.
« Svar #3 skrivet: 05 nov-16 kl 19:34 »
Jag undrar hur det fungerar att ha hushållsko ihop med köttdjur. Hanteringen är ju delvis annorlunda och man hanterar en mjölkko mer. Hur hanteras mjölkningen? Köttdjuren lär ju inte vara bundna. Mjölkon blir väl medlem av en koflock, som i huvudsak går fritt och inte mjölkas. Hur får man mjölkkon att stå still när hon mjölkas? Hur funkar detta i relation till kons kalv och den övriga flocken? Men om djuren är snälla och hanterliga och ni har mer personlig kontakt även med köttdjuren så kan jag tänka mig att det går. Det gäller att ha hand med djuren.

Tjalve

 • Inlägg: 3083
  • Blekinge
SV: Hushållsko tillsammans med Highland Cattle.
« Svar #4 skrivet: 05 nov-16 kl 19:46 »
Bara kon är tam så det går att grimma henne i hagen är det nog inga problem. Ska man handmjölka är det bara att binda henne i ett träd, typ. Eller vänja henne vid att ledas ut ur hagen för mjölkning, då gäller det att tjuren inte ser det som ett hot. Problemet kan möjligen vara kalven, så kon inte vill släppa mjölk till vid mjölkning eller att kalven blir orolig om man leder bort kon. Men det är saker man vänjer djuren vid ganska snabbt.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

 

Travelerhorses

 • Inlägg: 5630
 • Häxa och djurvän.
  • Värmland
SV: Hushållsko tillsammans med Highland Cattle.
« Svar #5 skrivet: 14 feb-18 kl 11:48 »
Varför inte använda highland kossorna som redan finns på gården som hushålls ko?
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser