Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar => Ämnet startat av: Körsbär skrivet 18 mar-09 kl 16:20

Titel: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Körsbär skrivet 18 mar-09 kl 16:20
Jag tänkte att vi kanske kunde samla alla våra erfarenheter och vårt kunnande om att kläcka fram kycklingar i maskin under en gemensam rubrik. Bra för nybörjare, men också för erfarna som bara vill uppdatera sig ;)

Lägg till en eller några saker på listan, nästa kopierar sedan listan och skriver dit någonting nytt.

OBS! Inget tjafs i denna tråden, tanken är att det ska bli en saklig kunskapskälla där man kan leta om man behöver råd!

Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: rina skrivet 19 mar-09 kl 18:55
Jag brukar förvara äggen i ett rum som vi inte har värme i så det är ganska svalt...aldrig i kylskåp sen lutar jag plattan med äggen i 2 gånger per dag vänder jag äggen givetvis med spetsen neråt sen när det är dags för att lägga i maskin lägger jag äggen . När jag plockar in dom doppar jag dom i Virkonlösning i varmt vatten jag gör så med alla ägg även mina egna och särskilt om jag köper in ägg. Det gör jag för att dom ska vara rena i maskinen. Jag spara högst i 14 dar men helst 10 dar....men detta är mitt sätt :)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Storky1 skrivet 24 mar-09 kl 07:41
Varför inte i kylskå?

Det är för kallt.
Ulimat temperatur för att förvara kläckägg ska vara någonstanns runt 12-14 grader. I kylskåpet har vi ca 5 grader.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Lycka skrivet 27 mar-09 kl 09:36
Jag har också hört det som Storky skriver.
Själv förvarar jag i kylskåp.
En hönskompis har sina i en korg i köket ,
vänder dem aldrig.
Går hur bra som helst.
man kan undra vad som är bäst.
Tänk hönan som sparar sina ägg innan hon lägger sig på dem.
I bland mitt i vintern då många har kallt i hönshuset
i bland mitt i sommaren då det kan var rikrigt varmt..
Finns nog ingen säker vetenskap på hur äggen ska förvaras innan.
Det ultimata är nog då hönan själv får bestämma ;)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Körsbär skrivet 07 apr-09 kl 07:49
När jag startar upp kläckaren för säsongen tar jag isär och gör rent inne i fläkten och värmeslingorna (covatutto 24) skurar ur kläckaren och sprayar allt med virkon S. Sedan startar jag upp kläckaren med vatten och allt, låter den stå i några timmar innan jag lägger in äggen. Äggen har vilat i skafferiet, där det är ca 10-15 grader fram till det är dags för kläckaren, har dom i en äggkartong som jag ställer på förpackningen med plastfolie och så vänder jag kartongen en gång/dygn. Sprayar äggen med virkon S och låter dom torka innan de läggs in i kläckaren.

Sedan vänder jag äggen i kläckaren ca 3 ggr/dygn (jag är hemma hela dagarna) och fyller på vatten när byttan är halvfull, ca var tredje dag, med 37 gradigt vatten. Slutar vända äggen på kvällen dag 17, tar då bort mellanväggarna och lägger över öppningen med vattenbehållaren under. Fram till kläckningen ser jag till att vattenbyttan är full hela tiden, fyller varje dag. När kycklingarna kläcks låter jag dom sitta kvar i kläckaren tills dom ser pigga ut och börjar sparka runt på de okläckta äggen; då tar jag ut dom och sätter dom i en gammal kaninbur med värmelampa över. Mat och vatten ger jag först när de är 1½-2 dygn gamla. När kläckningen är avslutad låter jag kläckaren svalna innan jag diskar ur den och sprayar med virkon S. Sedan förpackar jag kläckaren i en jutesäck för att inga delar ska försvinna.

Detta funkar jättebra för mej; har just nu en kläckning där jag har fått 12 kycklingar och har 8 på G :D Om de sista 8 kläcks (och det ser mycket lovande ut) så har jag återigen haft 100% kläckning på mina blandis ägg :D Jag har kläckt fram från dessa hönor 5 ggr och alltid haft 100% kläckning så de hönorna och tuppen känns värda att avla på ;D
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Körsbär skrivet 15 apr-09 kl 20:17


vilket dygn lyser du äggen,, hur ska det se ut om allt är bra?

Jaa, jag är ju ganska nyfiken av mej :-[ så jag lyser första gången på tredje dygnet, då brukar jag se kunna se något litet i dom, som en mörk prick som fladdrar lite. Men ofta blir det några ägg som jag är osäker på då, så då lyser jag dom igen på dygn 5. Då ser jag en liten spindel i dom, ser verkligen ut som en liten röd spindel på ca 1 cm i diameter. Om det fortfarande är några ägg som jag är osäker på eller inte ser något alls i, får de ligga till dygn 7. Ser jag inget då så brukar jag knäcka dom och kolla (för jag är nyfiken) Hittills har jag aldrig knäckt ett ägg med levande foster i :) Ibland kan jag se att det har varit befruktat men dött redan på första dygnet eller så, men sedan inte utvecklats mer.

Jag bifogar en bild på ett dv kochinägg som jag knäckte idag (dag 7) för att det såg tomt ut. Man kan se att det har utvecklats något (den ljusgula fläcken) och sedan dött den svaga ringen straxt utanför den ljusa fläcken).

Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Bergslagsflickan skrivet 16 apr-09 kl 03:06
jag sammlar ägg nu till kläckning från endast en höna ,jag tänkte stoppa de som blir på dag 10, hur funkar det att lägga i ägg efter hand? så att säga blir flera dagar mellan de?

Du gör nog bäst i att lägga i alla samtidigt. De sista dagarna i utvecklingen ska både luftfuktighet och temperatur höjas så kycklingen kan ta sig ut, och sedan torka i maskinen, och om du lägger i ägg efter hand kommer de ligga på olika nivåer i utvecklingen. Jag sparade fem befruktade ägg och lade in dem samtidigt, och av dem var bara tre befruktade. Vad som händer om du lägger i eftersläntare som inte är lika framme i sin utveckling är att de endera dränks eller torkar fast i sitt skal när du förbereder för den första kläckningen på 21 dagen, så det är helt meningslöst att göra så.

Christine (som kan mycket i teorin men inget i praktiken - ännu)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Körsbär skrivet 16 apr-09 kl 07:46
jag sammlar ägg nu till kläckning från endast en höna ,jag tänkte stoppa de som blir på dag 10, hur funkar det att lägga i ägg efter hand? så att säga blir flera dagar mellan de?

Håller med Bergslagsflickan om att du inte ska lägga in ägg efter hand, utan stoppa in alla samtidigt. Bättre då att kläcka fram i omgångar.

Körsbär (som har provat med ett förskräckligt dåligt resultat :-\)

Hej!

En fråga: Jag har precis köpt en covatutto 24 och startat den samt lagt in äggen. Men jag ser alldrig att den vänder på äggen ja tycker att de ser ut att ligga i samma position hela tiden... Nu har jag märkt äggen och ska kolla så men vad gör jag ifall den inte vänder äggen?

Fasen jag som beställt en massa ägg......

Hur har det gått? Har du sett på märkningen att den vänder äggen? Om vändarmotorn inte funkar får du nog vända dom för hand. Hur många dagar har de legat i kläckaren?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: kivansson skrivet 16 apr-09 kl 21:52
Citat

nej den vänder inte äggen... Jag köpte kläckaren förra veckan och har alldrig kläckt förut. Äggen har legat sen förra to....
Är det kört?..
--------------------------------


Hej! ett tips för att se om motorn fungera är att rita ett sträck på väggen i kläckaren och ett på bottenskivan. sen kollar du efter ca 20 min om den har ändrat sig.

om jag inte har helt fel så fungera den typen av vändare så att äggen bara vaggar fram och tillbaka.

har jag fel eller kan någon rätta mig??
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Kajsa Kavat skrivet 03 maj-09 kl 08:52
Jag har en halvautomatisk covatutto 24 och i den är det bara en vatten behållare.Under kläckningen ruvningen har jag bara vatten i den behållaren och då ligger fuktigheten på drygt 50%.Jag vänder äggen varje dag till och med dag 18,alltså vänder jag sista gången på kvällen dag 18.Då brukar jag ta bort mellan väggarna och lägga ut de två som gör att det täcker hela botten på kläckaren,fyller på behållaren så den är full och skvätter i lite grann i botten på kläckaren.Med den skvätten på botten brukar luftfuktigheten öka till ca.70% under kläckningen.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Körsbär skrivet 03 maj-09 kl 13:27
Förr har jag haft lite vatten i botten på min kläckare när kläckningen närmar sig (covatutto 24) men efter att ha läst här på forumet att det inte ska behövas har jag i år provat att bara fylla den behållare som är och det har gått lika bra utan det extra vattnet. Spraya äggen tror jag man ska låta bli, för då riskerar kycklingen att drunkna i ägget (har jag hört)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Lars på Solbacken skrivet 05 maj-09 kl 23:17
Så här gör jag vid maskinkläckning.

Samlar ägg i högst tio tolv dagar med vändning en till två gånger dagen

Förvarar dom med spetsiga änden nedåt i ett äggfack, och i +10grader ca.

Dagen då äggen ska läggas i maskinen får dom stå i rumstemperatur, jag brukar lägga i dom på kvällen.

Låter äggen ligga stilla i maskinen dom två till tre första dagarna, sedan sätter jag på skeden som vänder äggen en gång i timman och fyller på ljummet vatten i en skål "ca.10cm i diameter" som står i maskinen.

Lyser äggen efter sju dagar och plockar bort dom ägg som inte har kommit igång. Ser sedan till att ha vatten i skålen tills 18-19dagen. Då jag lyser äggen igen och plockar bort om det är något ägg som inte funkat.

Jag tar bort skeden som vänder äggen. Lägger dit en handduk som äggen ska ligga och kläckas på. Innan jag lägger in dom på handuken så tar jag ägget och lägger det på ett plant underlag så ägget rullar lite och den sidan som då kommer upp låter jag vara uppe i maskinen också. Kycklingen ligger då uppåtvänd i ägget. Ställer ytterliggare en skål in för att få lite mer fuktighet. Äggen ligger nu stilla tills kläckningen är över.

Har man en maskin utan fläkt så ska temperaturen ligga på 100-103 F´.

Har man fläktmaskin ska temperaturen vara helst 98-100 F´.

Och om man har en maskin "t.ex. ett hemmabygge i ett kylskåp" som har mycket luftgenomströmning kan man lägga en lakanbit över äggen och då kanske speciellt om man kläcker rapphöns och fasaner.

Har jag en skrockehöna så försöker jag lägga över kycklingarna till henne så snart kläckningen är över.

//Lars



Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: MariaT skrivet 07 maj-09 kl 13:12
Hej Är ny på maskinkläckning av ägg, man kan ju alltså samla ägg och ha dom svalt så mycket vet jag men så ska man ju vända äggen även när man samlar men jag har inte fattat hur man vänder dom, den toppiga sidan neråt vet jag. Ska man vända ägget uppochner en gång varje dag och sen lägga tillbaka det med den toppiga sidan neråt eller ska man rotera ägget (med toppiga delen neråt hela tiden)? ???
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Päran skrivet 07 maj-09 kl 15:18
Äggen vaggas från sida till sida, en sida morgon, en sida kväll. Ställ kartongen på nåt som är ca 5 cm. sen flyttar du den så den vippar åt andra hållet på kvällen.

/Päran
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Rakadero skrivet 19 maj-09 kl 13:09
Jag har gett mina ägg också, men brukar trappa ner på det efter två veckor... Havregryn gillar de, kokt broccoli, finhackad sallad, finrivna morötter. Jag har även gett dem lite falukorv och leverpastej (vet att man inte ska det men gjorde det ändå...) men det gick inte hem hos årets kycklingar...

Jag har plockat maskrosblad och klöver i trädgården och hackat till dem också, det tyckte de om.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: MariaT skrivet 29 maj-09 kl 08:46
Någon som vet hur lång tid det kan ta för kycklingen att picka sej ur skalet? Har en kyckling som har hållit på sen igår kväll dvs mer än 8 timmar. Undrar om jag ska hjälpa den ut eller?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Lycka skrivet 29 maj-09 kl 10:35
Pilla lite försiktigt.
Det bästa är alltid att de tar sig ut själva,
 men 8 tim ät lång tid.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Cizzi skrivet 11 jun-09 kl 21:40
Kan man ruska liv i denna tråd igen tro?Har precis stoppat in mina första ägg i lånad kläckare och känner mig lite nervös för att göra fel :-\ På kläckaren står det att temperaturen skall vara 37,7(utan fläkt)låter det bra???
Och en luftfuktighet mellan 60 och 70%???
Temperaturen låter bra, men jag brukar ha en luftfuktighet på ung 50% (dom kan "dränkas" om det är för fuktigt) och höjer det som går när jag ser att första ägget är på gång.

Lycka till
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Rakadero skrivet 12 jun-09 kl 00:18
Hej.

Är ny här och skulle behöva er expertis. Min underbara man håller på
att bygga en äggkläckningsmaskin till mig men vi är lite oense om hur
fläkten ska vara. Vart ska den sitta samt åt vilket håll ska den blåsa?
Mkt tacksam för snabbt svar!!

Vänlgen
Eva

På min äggkläckare (köpt) sitter fläkten i locket, och snurrar parallellt med det, som en takfläkt typ.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Rakadero skrivet 15 jul-09 kl 22:28
Kycklingen kan ligga kvar i kläckaren 24 timmar, den torkar fortare av fläkten i kläckaren än utanför.

Vad menade du med fyra dödfödda? Var de obefruktade eller var det kycklingar som dog i ägget, har du lyst och kollat eller hur visste du det?

Övriga sex ägg är de på gång eller blir kycklingen ensam?

38 grader har jag haft till mina nykläckta, jag har en värmelampa, en sån där som ger rödgult ljus, om man lägger en termometer på golvet i kycklingens nya hem och hänger upp lampan kan man justera höjden på den tills det blir rätt värme. Sen höjer man den successivt, minskar någon, några grader i veckan tills de är åtta,tio veckor eller så, eller så man ser att de är fullbefjädrade och inte sover under lampan.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Cissiluria skrivet 29 jul-09 kl 16:19
hej! kul att detta kom upp med en kunskaps- och rådsida. till min fråga: har kläckt kyckligar i äggkläckningsmaskin, ville nu försöka sätta in dem hos en höna som inte vill lämna redet och trodde hon skulle bli glad då det kommit kycklingar från träägget hon legat på. Inte då! kycklingarna pep och hon sprang runt. kom kycklingarna för nära pickade hon till dem, livrädd alltså, eller?. Hur tycker ni man skall göra, det är ju bättre med en adoptivmamma än en kull utan mamma?

Kanske är svårt om hon inte redan själv fått fram åtminstone en kyckling, men du kan ju prova att lägga under kycklingarna, när det är mörkt. Om du inte redan gjort det alltså.

Lycka till!
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Fredrikslund skrivet 21 sep-09 kl 17:58
Haha, jo det fattar jag ;) Men ännu har det ju inte gått tre veckor. tänkte du skulle kläcka ägget för att kolla om det är befurktat, men hittar inte den gamla tråden om det och orkar inte hitta bilder :P men jag skulle lägga in i maskin och så kan du lysa om ca 5 dagar och se om det är befrukat..
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Geli skrivet 17 okt-09 kl 17:18
Hej vänner. Jag behöver er hjälp, med att få veta vad jag köpt för begagnad äggkläckare.
Det står Broedmachines på ovansidan. På instrumentpanelen som sitter ovanpå står det Teko 362  Enclosures.
På baksidan type 35, 145 watt
Made in Italy.
Skulle behöva en instruktionsbok på svenska, samt en ny fläktmotor. Botten på motorn är rund, och 5,5cm i diameter och trycks fast underifrån , utan skruvar. Fick inte det att funka att sätta in bild.
Geli
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Geli skrivet 18 okt-09 kl 09:56
Försöker med bild igen. Måtten är H 34, B 42, D 42.
Endast en hyllrad för ägg. Helautomatisk. Fläkten ligger ovanpå.
Geli.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: trallallaa skrivet 18 okt-09 kl 10:41
vad tror du om den här?
http://www.broedmachine.nl/
(http://www.broedmachine.nl/model35h.jpg)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Fredrikslund skrivet 03 nov-09 kl 21:25
i början när jag inte visste så mycket om kläckning så vände jagfrån dag 1 till dag 20-21 och fick ca 100% kläckning och har fått samma nu när jag inte vänt. så att dom dör tror jag inte, men som JBF skriver så kan dom ha det lite trixigt att komma ut
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: trallallaa skrivet 02 jan-10 kl 20:38
Citera
Nån som har andra förslag eller tips

i den här tråden fins det lite mer förslag:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=78385.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=78385.0)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Pip skrivet 15 mar-10 kl 17:09
har ögnat igenom tråden här.. kanske missat det men - vad ska det vara för temp? har en "smart"-kläckare från nordpost - den har gått nu i snart ett dygn utan ägg, den har stannat på ca 35-36 grader... ska det vara samma temp hela tiden?

37,7 grader har jag för mig.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: jag71 skrivet 15 mar-10 kl 17:23
Jag tycker att det låter rätt. 37,7 någon grad högre om man inte har fläkt. Sen på dag 18 tror jag det var så är det ner till 37,0 har jag för mig.
Kolla ruvmax sida där står det (om jag inte minns totalt fel)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: betsla skrivet 16 mar-10 kl 13:30
har ögnat igenom tråden här.. kanske missat det men - vad ska det vara för temp? har en "smart"-kläckare från nordpost - den har gått nu i snart ett dygn utan ägg, den har stannat på ca 35-36 grader... ska det vara samma temp hela tiden?

På min Covatutto står det att det ska ligga runt 100 F - och det blir 37,78 C i en omvandlare jag hittar.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Center skrivet 16 mar-10 kl 13:38
Hej

Jag inskaffade för ca 1 år en hemel kläckare, det var kanske lite
dyrare men aut för 140 ägg(tror jag) finns en str mindre också.

Har haft jättebra kläckning,lätt att ställa in och det största
pluset jättelätt att städa ur. Har även haft cavatotti men
svårare att städa lite svårare att ställa in!

Så enligt mig skaffa en Hemel,tror mig  att den är inte
förstor !!!!!!!!!!

Nettan
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Pip skrivet 23 apr-10 kl 10:24
Det kan ta från någon timme från första sprickan till dagar, beroende på olika omständigheter.
Du behöver inte oroa dig för att kycklingarna inte skall förstå hur de äter, de har ett inbyggt beteende att picka på allt, men om du känner dig osäker kan du "picka" lite med fingret i maten och vattnet. Observera att du inte skall ge dem mat första 2-3 dagarna då de kan få magproblem. De har tillräckligt med näring för den tiden i gulesäcken.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Moëll i Trädet skrivet 09 jun-10 kl 15:19
Hejsan!

Hur stor chans (om man nu kan säga det) finns det att få en av sina hönor att ta han om sina maskinkläckta kycklignar...? Är risken att de bli sönderhackade större än chansen att de bli omhändertagna?


Har du en höna som lagt sej att ruva brukar det inte vara något problem, annars är chansen noll...
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: betsla skrivet 14 jun-10 kl 11:03
Hur ofta fyller ni på vatten
varannan el var tredje dag.

Jag läste att det inte är volymen vatten som spelar roll utan vattenytan, så egentligen räcker det väl med en bottenskyla? Men då är det ju enklare att fylla upp en gång och så kanske det räcker hela vägen ut?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: betsla skrivet 11 jul-10 kl 10:50
Hej

Nu är kläckaren köpt men var några år sen sist så hur var det nu i temperatur och fuktighet från dag 1 till var det dag 19?
Och sista dagarna ska det ju vara mara fukt men hur mycket?

Tack för svar och glad fortsättning


Kan tipsa om den här tråden: http://www.alternativ.nu/index.php?topic=74618.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=74618.0)

Jag kör ca 30% luftfuktighet nu i början och tänker gå upp till iaf 60% på dag 18 och sen när det börjar kläckas ev gå upp lite till. Å andra sidan bör det gå upp av sig själv när det börjar kläckas...
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: finntorparn skrivet 16 aug-10 kl 11:28
Hej!

Jag har nyligen satt igång kläckaren och stötte genast på problem. Under de första 12 timmarna äggen låg i kläckaren, gick temperaturen tillfälligt upp till 42 grader (under ca en timme) och luftfuktigheten låg på 70% (i minst 10 timmar).

Kan äggen ha tagit skada?

Jag fick snabbt ner värmen till 38 grader, luftfuktigheten däremot tog det mycket längre tid med, men har efter det legat kring 50%. Vad ger ni mig för råd, avbryta kläckningen eller fortsätta försöka?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 16 aug-10 kl 15:01
42grader är inte bra. Tyvärr mycket stor risk att äggen dött :( Du kan ju låta dem ligga ett par dagar och lysa dem för att se om de mot förmodan har klarat det.

När man startar en kläckare är det alltid viktigt att låta den stå på ett par timmar upp till ett dygn innan för att stabilisera temperaturen. Detta för att minska risker för att tempen skenar när man lägger in ägg.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: finntorparn skrivet 18 aug-10 kl 08:40
Undrens tid är inte förbi! Jag trodde loppet var kört, men igår lyste jag äggen och hittade (åtminstone) 4 tydliga spindlar  :) Nu hoppas jag att de lever och utvecklas som de ska! Hade svårt att se något i de större äggen (har lite olika raser), men förhoppningsvis har också nån av dom klarat sig.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Daniel1983 skrivet 03 okt-10 kl 10:50
Vart får man tag på  "virkon S"??? Har sökt men inte hittat svar på det.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: kiik skrivet 03 okt-10 kl 11:05
Det finns på Lantmännen,Granngården heter det väl nu för tiden.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: kennetshöns skrivet 03 okt-10 kl 12:40
Vart får man tag på  "virkon S"??? Har sökt men inte hittat svar på det.


Du hittar det också hos http://www.hogbergaab.se/ (http://www.hogbergaab.se/)

Köpte där ifrån när det var långt till en butik
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Grendela skrivet 04 okt-10 kl 09:53
Jag köpte virkon s på Apoteket.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: kennetshöns skrivet 05 okt-10 kl 02:17
Hej!

Undrar lite... använder ni destillerat vatten i era kläckare?
Eller går det bra med kokt, avsvalnat vanligt vatten?
Lycklig för snabbt svar...

Jag använder vanligt kranvatten utan att koka det har funkar så bra så...

Lycka till
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 05 okt-10 kl 08:38
Har i alla år kört med vanligt vatten. Dest vatten hade kanske varit bra där jag bor nu för vi har så attans med kalk i vattnet så vattenkärlet i kläckan förvandlas snabbt till en kalksjö ;) Men det finns kalklösare så det går att diska rent i alla fall.

Jag har två kläckare. En jag ruvar i och den blir av förklarliga själ inte lika smutsig. Den rengörs bara ett par gånger under säsongen. Kläckaren som jag kläcker i den blir supergrisig och rengörs och desinficeras efter varje kläck med Virkon.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 27 okt-10 kl 13:51
Den fungerar säkert men du kan få en bättre kläckare för mindre pengar om du handlar från exempelvis England.
Är du beredd att lägga upp till ca 3000:- så titta på exempelvis Suron eller andra kläckare som finns hos det företaget. Det finns flera och frakten går på ett par hundra bara.

Suron 24ägg automatisk vändning och automatisk fuktstyrning ca 1650:-+ frakthttp://www.pandtpoultry.co.uk/product/categoryid/84/productid/1418/ (http://www.pandtpoultry.co.uk/product/categoryid/84/productid/1418/) Det är många som har köpt denna kläckare här på alternativ och är väldigt nöjda :D Kolla denna tråden

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=86384.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=86384.0)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: J.palmgren skrivet 27 okt-10 kl 15:03
Hej.
Ny på detta, har bara haft höns som har fått kycklibgar men tänkte att detta kanske kan vara lite kul att följa och kanske lite lättare att få fram kycklingarna.
har tänkt att köpa den från Granngården:
[url]http://www.nordpost.se/Shop/infovisaframeset.asp?artnr=1158633&Ggart=154015[/url] ([url]http://www.nordpost.se/Shop/infovisaframeset.asp?artnr=1158633&Ggart=154015[/url])

Är det någon här som användt den och har synpunkter?
Tacksam för många svar!!! ;D



Hejsan! Jag köpte en sådan när jag började kläcka. första 5 gångerna funkade den jättebra! men sedan började termostaten krångla så jag fick en ny. men samma sak med den nya som den gamla termostaten gick ! jag lånade därför en annan modell av en bekant http://www.nordpost.se/Shop/infovisaframeset.asp?artnr=1158635&Ggart=155032 (http://www.nordpost.se/Shop/infovisaframeset.asp?artnr=1158635&Ggart=155032) denna funkade skitbra! jag fick 95% kläckresultat jämfört med 35%! därför har jag nu beställt en egen av samma sort från nordpost (granngården) :)
Titel: SV: temp och RF
Skrivet av: Ronny skrivet 16 nov-10 kl 20:56
Hej!

Kör kläckare ett par dygn tomme innan du lägger in äggen så temperaturen är 37-38 (37,5) grader C. Har du termoter med F så ska det vara 99-100 sådana grader.

55-60 % luftfuktighet brukar vara lagom genom hela kläckninge. En del ökar lite sista dygnet, kanske 60-65 då, men det är inte nödvändigt när det gäller hönsägg. Är du osäker mot slutet så genomlys äggen och kolla luftblåsan så den är ungefär 1/4 av ägget. Man ser tydligt om man går in med ägget i ett mörkt rum och lyser med en speciallampa. Det går med en liten kraftig ficklampa om du täpper till med tex handen så allt ljus går in i ägget.

Titel: SV: temp och RF
Skrivet av: Eva-Marie skrivet 19 nov-10 kl 17:15
Enligt bruksanvisningen på Suron ska man genom hela kläckningen ha en temperatur på 37,8 grader. De första 18 dagarna ska luftfuktigheten ligga på 45 och de 3 sista dagarna på 65 (för hönsägg alltså).
Titel: SV: temp och RF
Skrivet av: betsla skrivet 19 nov-10 kl 17:18
Nu har jag iofs ingen Suro, utan en Cuvatutto...

Men bäst resultat fick jag om jag hade riktigt låg luftfuktighet från början, tror den låg runt 20-25%, sen ökade jag på runt dag 18 och sen ytterligare lite till har jag för mig. Det slutade på runt 65% tror jag? 100% kläckning blev det i alla fall.

Jag har skrivit en tråd om det, nångång i somras var det väl?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Aklejan skrivet 22 nov-10 kl 13:21
Hej hej!
Jag köpte en begagnad King Suro för några veckor sedan. La i ägg den 11 november från mina små hönor. Jag vet att äggen från mina Lohman är befruktade (eller rättare sagt har de varit befruktade varje gång jag har knäckt ett ägg) men jag vet inte om de andra äggen är det.
För att få reda på det tänkte jag lysa äggen. Behövs det en speciell lampa eller duger det med en ficklampa? När är det bäst att kolla utan att det gör för mycket skada att jag öppnar kläckaren? Eller ska jag bara vänta och se? Är väldigt nyfiken av mig men det kan ju vara kul med en överraskning när det (förhoppningsvis) väl börjar kläckas också..  :-[ Kan nog hålla mig tills jag ska ta bort väggarna och lägga äggen ner på dag 18-19... tror jag.

Jag beställde en ägglysnings lampa från Nordpost!
Kollade sen på Linkoso's hemsida för att utbilda mej  :P
Lyste några av äggen på dag 7 då det är lätt att se *spindeln*
å sen lyste jag en del ägg på dag 14 för att lära mej mer! *spännande* :D
Dom ägg jag lyst har varit befruktade och fulla av liv! Kläckning på fredag!!! :P
Jag har lyst ägg förr med ficklampa å toarulle , funkar men går inte att jämföra!
Kom ihåg att lysa äggen i ett mörkt rum...Lycka till!
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: betsla skrivet 22 nov-10 kl 13:52
När är det bäst att kolla utan att det gör för mycket skada att jag öppnar kläckaren? Eller ska jag bara vänta och se?

Det är inte så kinkigt med att hålla kläckaren stängd när den är i ruvningsfas. Jämför med hönan som faktiskt går upp ibland och sträcker på benen och äter/dricker. Det är under kläckningen det är kritiskt, då får man banne mig inte öppna för att man är nyfiken...

Håller med om att det kan vara smart att köpa en speciell lampa, visst går det som sagt med en vanlig lampa men det går inte att jämföra med en riktig ägglysningslampa. Det är i alla fall min erfarenhet.

Lycka till med pipisarna!  ;D
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 23 nov-10 kl 08:35
Vad skiljer sej i att kläcka höns ägg o ank ägg ?
Har några ankägg i kläckaren nu nämligen .
Ankägg tar 28 dagar om det inte är Myskankor för då tar det 35.

Sedan behöver ankägg mer fukt under ruvtiden (Duscha eller doppa i vatten 2ggr/dag)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Juppepinne skrivet 01 dec-10 kl 15:00
Nu var jag och kollade i min äggkläckningsmaskin och då hade det kommit en liten svart kyckling. Det är väldigt trångt däri. Jag vet att man inte ska ta  ur dem förrän de har torkat, men är det riskfritt att öppna (när den har torkat såklart) för att flytta dem ifall att vissa tar längre än 2 dagar på sig? Vill inte förstöra för de som är kvar i äggen.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: kennetshöns skrivet 02 dec-10 kl 03:17
Nu var jag och kollade i min äggkläckningsmaskin och då hade det kommit en liten svart kyckling. Det är väldigt trångt däri. Jag vet att man inte ska ta  ur dem förrän de har torkat, men är det riskfritt att öppna (när den har torkat såklart) för att flytta dem ifall att vissa tar längre än 2 dagar på sig? Vill inte förstöra för de som är kvar i äggen.

Jag låter dom vara inne i kläckaren ca 24 timmar sen tar jag den och även dom andra som kommit senare som är torra

och satte i lite ljummet vatten så fukten steg snabbt igen efter öppnandet  fick 11 kycklingar av 12 ägg så bra fast man öppnade

Lycka till
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: kackelo skrivet 17 jan-11 kl 10:00
Har ni märkt någon skillnad i kläckresultat hur ni lägger äggen i kläckaren; stående med spetsen ner eller liggande på sidan?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 17 jan-11 kl 15:19
Har ni märkt någon skillnad i kläckresultat hur ni lägger äggen i kläckaren; stående med spetsen ner eller liggande på sidan?
Inte på hemmavärpta ägg som är hyfsat färska. Däremot på ägg som har skickats med post eller skumpat långt i bil. De äggen blir bättre kläckresultat om de står med spetsen neråt.

Det beror förmodligen på att luftbubblan håller sig i rätt äde av ägget om det står även om ägget är lite sönderskakat.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: lingonflickan skrivet 18 jan-11 kl 22:11
Jag brukar förvara äggen i ett rum som vi inte har värme i så det är ganska svalt...aldrig i kylskåp sen lutar jag plattan med äggen i 2 gånger per dag vänder jag äggen givetvis med spetsen neråt sen när det är dags för att lägga i maskin lägger jag äggen . När jag plockar in dom doppar jag dom i Virkonlösning i varmt vatten jag gör så med alla ägg även mina egna och särskilt om jag köper in ägg. Det gör jag för att dom ska vara rena i maskinen. Jag spara högst i 14 dar men helst 10 dar....men detta är mitt sätt :)

Hallå hallå, förklara mera.
Låter du äggen ligga svalt och bara lite i maskin? Eller är det för att vänja äggen till rumstemperatur?
Jag hade blivit glad för en riktigt utförlig förklaring på hur man gör när man ska kläcka kycklingar av egna ägg i maskin...

Vi prövade i fjol men fick bara en kyckling på tolv ägg!

Också undrar jag om man kan sätta in kycklingarna i hönsehuset eller om hönorna blir agressiva mot kycklingarna
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Aklejan skrivet 19 jan-11 kl 02:53
Hallå hallå, förklara mera.
Låter du äggen ligga svalt och bara lite i maskin? Eller är det för att vänja äggen till rumstemperatur?
Jag hade blivit glad för en riktigt utförlig förklaring på hur man gör när man ska kläcka kycklingar av egna ägg i maskin...

Vi prövade i fjol men fick bara en kyckling på tolv ägg!

Också undrar jag om man kan sätta in kycklingarna i hönsehuset eller om hönorna blir agressiva mot kycklingarna

När man samlar ägg till en kläckning så kan det ju ta några dagar att få ihop så många ägg man behöver...
Under den tiden så förvaras äggen svalt...med spetsen ner i en äggkartong!
Svalt för mej betyder ungefär 12 grader.
Viktigt är också att vända äggen....jag gör det 2 ggr/ dag genom att luta kortsidan av äggkartongen
på någon grej....tex en annan äggkartong, flyttar morgon och kväll ...
När man samlat klart (jag samlar max i en vecka) så läggs alla ägg i kläckaren samtidigt!
Jag använder bara rena ägg som är bra i formen...jag desinficerar alla ägg!
Det kan vara bra att starta sin kläckare några timmar innan man lägger i äggen för att se att
allt är stabilt med temp och luftfuktighet...
Jag kör på 37,7 grader och 45% i luftfuktighet under ruvning ...
37 grader och 65% luftfuktighet under kläckning (dom sista 3 dagarna)

Jag skulle inte släppa ut nykläckta kycklingar i hönshuset !
Men om du har en surhöna så kan du prova att smyga under henne några kycklingar på natten...
Jag har fått surhönor att adoptera upp till 27 kycklingar...
Nu sist hade jag ingen surhöna så jag hade kycklingarna inne hos mej i 2 veckor..
Sen flyttade jag ut dom i hönshuset i en stor bur där dom hela tiden ser hönsen och tvärt om...
Först när dom är ca 10 veckor släpper jag ihop dom med hönsen och det har alltid gått bra!
Så här gör jag för att jag vill ha koll på de små...
Jag kan hålla det riktigt rent kring kycklingarna, städar och byter deras strö varje dag...
Dom får i sig all mat dom behöver utan att behöva bli bortjagade av hönor...byter deras vatten flera ggr /dag..
Tänker att några få veckor i bur (jätte stor bur ) är oki, med tanke på att dom sen får ett förhoppningsvis långt
skönt liv som frigående höns...
En av anledningarna är också att jag för ca 2 år sedan blev av med ganska många kycklingar när mitt hönshus
blev invaderat av råttor...från en dag till en annan..
Självklart så har jag säkrat hönshuset, men jag sover bättre när jag vet att kycklingarna är i råttsäkra burar!
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 22 jan-11 kl 14:16
hej funkar det att kläcka mignon ägg och hönsägg ihop ?
Det går men det går bättre om man kläcker ank och hönsägg  var för sig. Ankägg bör helst ha lite fuktigare än hönsägg under ruvningstiden.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 22 jan-11 kl 22:45
Jag hade ankägg o höns ägg sammtidigt utan problem , lufte bara ut ankäggen o doppade dom i vatten varje dag morgon o kväll.
Alla min ägg kläcktes.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Helena R skrivet 24 feb-11 kl 23:36
I morse hade min ägg legat i kläckarn i 18 dygn. Pga att de såg lite sena ut (att de utvecklats lite långsamt) när jag lös dem i måndags så tänkte jag att jag kunde vänta tills i kväll att flytta dem till kläckbacken. Nu när jag lös dem nu igen så lever alla 30 men 3 har väldigt stor luftbubbla! Hur kan det komma sig? Det är de minsta äggen i kläckarn (3 av 4 ägg som vägde 45-50g). Behöver/kan jag göra nått? Vad? :-\ Orolig... dessa är de äggen som jag särskilt köpt in.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Hårhäxan skrivet 07 mar-11 kl 10:24
Undrar när ger man upp och stänger av äggkläckningsmaskinen och inser att äggen som är kvar inte blev någon kyckling? Vilken dag stänger ni av maskinen?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Aklejan skrivet 07 mar-11 kl 10:42
Undrar när ger man upp och stänger av äggkläckningsmaskinen och inser att äggen som är kvar inte blev någon kyckling? Vilken dag stänger ni av maskinen?

Jag stänger av maskinen senast på dag 24...25!
Tycker att äggen blir så kladdiga i kläckningen å jag har inte varit med om att
något ägg kläckts på dag 25-28...
Jag har ibland hjälpt någon kyckling ut...men det går ofta dåligt...ibland funkar det!
Första gången jag hade en ruvhöna så lät jag henne ligga i 28 dagar...ett ägg exploderade till slut :-X
Men då hade hon råkat bajsa på äggen i början, jag hade inte lyst äggen...bara hoppades!
Vilken dag är du på...är äggen fina å rena? Lycka till...
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 07 mar-11 kl 10:45
Undrar när ger man upp och stänger av äggkläckningsmaskinen och inser att äggen som är kvar inte blev någon kyckling? Vilken dag stänger ni av maskinen?
Det beror på vad som har ruvats  ;) Jag tycker att det är rimligt att ge ägg 2 dagar mer än vad som är normalt för djuren. Dvs Dvärghöns som normalt kläcker på 19-20dagar får ligga 22 dagar, Stora höns som kanske kläcker på 21-22 dagar får ligga till 24 osv.

Själv väntar jag sällan så länge utan lyser dem när de är 1 dag sena och kollar om det fortfarande finns liv. Då får dom ligga kvar annars slänger jag dem.

Kycklingar som kommer väldigt sent är ofta försvagade och inte lika livskraftiga som de som kläcker när dom ska. Men när jag menar sent menar jag inte om alla kläcker sent (då beror det förmodligen på ras eller kläckare) Jag menar när de flesta ägg kläcker exempelvis dag 21 och sedan kommer det någon enstaka av samma ras på dag 23.

Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Hårhäxan skrivet 07 mar-11 kl 11:12
Ännu så hoppas jag på fler kycklingar. Det är fyra ägg kvar och två kycklingar har kommit. Första kom på natten mot dag 20 och en kom på dag 20 och idag är det dag 21 men inte några livstecken från äggen som är kvar. Det är silkeshöns små bruna ägg. Den som ser ut att bli en höna är grannens kyckling och den kyckling som ser ut att bli en tupp är min men jag önskar ju mej en höna i allafall :)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Aklejan skrivet 07 mar-11 kl 11:22
Ännu så hoppas jag på fler kycklingar. Det är fyra ägg kvar och två kycklingar har kommit. Första kom på natten mot dag 20 och en kom på dag 20 och idag är det dag 21 men inte några livstecken från äggen som är kvar. Det är silkeshöns små bruna ägg. Den som ser ut att bli en höna är grannens kyckling och den kyckling som ser ut att bli en tupp är min men jag önskar ju mej en höna i allafall :)

Mina Silkes har kläckts på dag 20-21...
Men du kan gott vänta någon dag till... Kanske kommer det fler i natt  :D
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 08 mar-11 kl 21:47
Doppar du äggen helt i vatten? eller bara lite? Hur länge ska man göra det?

Kenneth
'
Jag doppade hela äggen två gånger om dagen ända tills dom gjorde hål då dippade jag bara i den änden som var hel så inget vatten kom in .
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Hårhäxan skrivet 09 mar-11 kl 10:23
ja natten mot dag 22 kom 2 till och på dag 22 kom den sista:)) Jippi
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 09 mar-11 kl 12:27
Jag har hålslag i dag o det är dag 23 för dom äggen .
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Attes matte skrivet 27 mar-11 kl 21:42
Hej!
Vad ger ni era små kycklingar att äta, den första tiden?

Kycklingstart. ;)

/Sara
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Aklejan skrivet 27 mar-11 kl 22:02
Hej!
Vad ger ni era små kycklingar att äta, den första tiden?

Jag ger som första mål ekologisk A-fil blandat med vetekli..
Sen blandar jag A-fil, vetekli, kokt ägg och frön några dagar..
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Hönsmamma77 skrivet 27 mar-11 kl 22:03
Hej!
Vad ger ni era små kycklingar att äta, den första tiden?

Det ekologiska helfodret från Granngården som jag silade bort de grövsta bitarna (inte så svårt eftersom det mesta är ju redan pulver :-/ )

Det funkade bra, alla friska o krya :-)

//Anna
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Spindel skrivet 03 apr-11 kl 12:05
Jag undrar hur man får äggen stående med spetsen neråt i äggkläckaren, har ni några tips, jag har lånat en kläckare och den är med mellanväggar och där lägger man äggen på sidan och drar i en spak för att vända äggen.

varför ska du ha dom stående ??? under hönan ligger dom ju ner, i min kläckare ligger dom ner funkar kanon
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 04 apr-11 kl 08:44
Äggen ligger under höna men en höna skickar ju inte äggen med posten innan hon ruvar  ;)

Skälet att man ibland kan lyckas bättre med skiceägg om man ruvar dem med spetsen neråt är att luftbubblan håller sig i rätt ände av ägget. Har den blivit lite skadad av skakig transport kan man luyckas att få kycklingar ändå. Är luftbubblan lite skadad och ägget ligger ner börjar ruvningen ofta normalt men när ägget har legat ett tag och vitan blir lösare kan bubblan släppa och hamn helt fel. I förlägningen kan det innebära att fostret dör  :(

I många kläckarmodeller kan man ruva både med spets neråt och med liggande ägg, dock inte i alla. I vissa modeller är vändningen beroende av att ägget ligger.
För att svara på frågan om hur man gör med din kläckare Livia måste jag veta vilken modell det är. eller hur vändningen fungerar.

Har dina ägg inte åkt post utan bara bil från någon i närheten funkar liggande ägg säkert lika bra.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Livia skrivet 04 apr-11 kl 09:07
Hej, ja mina ägg har ju åkt med post, kommer nog idagarna.

Kläckaren heter covatutto 20, jag provade att skriva ett plus på ena sidan och ett minus på andra sidan när ägget låg ner, när jag sedan drog i spaken för vändning, blev vändningen bara ett kvarts varv, alltså när plusset var uppåt när jag började så var det bara på sidan sedan jag drog i spaken, inte i botten och minuset kom uppåt :(

Måste jag handvända det så att det blir exakt eller räcker det med den vaggningen?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 04 apr-11 kl 22:41
Jag vänder inte mina ägg hela vägen runt .
Jag bara vickar fram o tillbaka ...
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 08 apr-11 kl 08:55
Hej, ja mina ägg har ju åkt med post, kommer nog idagarna.

Kläckaren heter covatutto 20, jag provade att skriva ett plus på ena sidan och ett minus på andra sidan när ägget låg ner, när jag sedan drog i spaken för vändning, blev vändningen bara ett kvarts varv, alltså när plusset var uppåt när jag började så var det bara på sidan sedan jag drog i spaken, inte i botten och minuset kom uppåt :(

Måste jag handvända det så att det blir exakt eller räcker det med den vaggningen?

Det räcker med den vändningen. Vitsen med att vända äggen är att gulan inte ska flyta upp och torka fast i hinnor och skal.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: kennetshöns skrivet 07 maj-11 kl 08:30
Vad har man virkon till?

Ett biologiskt nedbrytbart desinfektionsmedel för desinfektion av byggnader, inredningar, instrument, luft och vatten. Är effektivt mot virus, mykoplasma, bakterier, svampar och sporer. Har effekt på alla 18 kända virusfamiljer, som påverkar djur och människor. Virkon S är i vattenlösning helt riskfritt att använda. Skyddshandskar rekommenderas vid utblandning av pulvret.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: kennetshöns skrivet 07 maj-11 kl 12:48
Jag doppar mina ägg i det innan dom åker in i kläckaren
Och extra noga om jag köper in ägg från andra

Kenneth
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: nina77 skrivet 27 maj-11 kl 09:13
Idag ska jag stoppa in min skickade mignonägg i kläckaren, dom har vilat sedan igår em. Jag lyste äggen när jag kollade att de var hela och såg då att luftbubblan var lite dallrig och på nåt ägg helt lös, den åkte iväg om man vände ägget. Jag har en King Suro, så jag tänkte ruva äggen stående. Jag har just nu ett endaste litet hönsägg i kläckaren, med kläckning i morgon. Kan jag ställa i ankäggen och vänta med vändningen tills ägget är kläckt? Luftfuktigheten är ju iaf rätt för att kläcka ägget. Då får ju äggblåsan lite mer tid för att stabiliseras oxå. Eller klarar kläckägget att vaggas under kläckning? det är full fart i ägget och jag kontrolllyste det nyss och kycklingen har kommit upp i luftblåsan. Så den kommer ut snart. Annars kan jag ju vänta med att stoppa i ankäggen oxå, om inte de tar skada av det? Det känns ju ändå som att ankäggen är viktigare än om detta ensamma ägg kläcks?? Säkert en tupp iaf  >:D Hur ska jag göra?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: betsla skrivet 27 maj-11 kl 15:49
Jag har en kläckare som är i full gång med kläckning. Min fråga är...
Ska man öppna under kläckning för att plocka bort äggskalen? Det är är lite trångt inne där 44 ägg och hälften av det är kläckt resterande är det hål i. Ska jag låta den vara eller plocka bort dom tomma äggskalen?

Jag brukar öppna lite snabbt och plocka ur skalen om det blir trångt med dem kvar. Men man får ju försöka att verkligen öppna så lite som möjligt.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: kennetshöns skrivet 28 maj-11 kl 18:36
Hur noga rengör ni era maskiner mellan varje kläckning? Jag brukar diska allt och sedan virkona, men denna gången har jag lite bråttom att få i nästa omgång ägg när dessa är färdigkläckta, funkar det att bara torka bort dunet/dammet (vad det nu är) och kanske virkona lite?

Jag plockar då isär den och rengör med lite såpa eller så och virkon går fort
Vet inte hur din är men kan vara bra att göra så det inte blir nå mögel i slutet eller så
Kenneth
Titel: "Livslängd" för äggkläckningsmaskinen?
Skrivet av: cejasmatte skrivet 04 aug-11 kl 19:41
Jag har en liten fundering, som kanske är dum ;) men ställer frågan ändå:

Hur lång beräknad "livstid" har en äggkläckningsmaskin, den jag funderar på i första hand är King suro 20. Helautomatisk, fungerar smidigt och bra på alla sätt. Ni som har erfarenhet, från denna maskin eller liknande, vad tror ni om hur många omgångar ägg man kan kläcka i en sådan? Mattor och pads byts ju ut efterhand som slitaget blir för stort, men kvaliten i övrigt då? Med all automatik och sådant, kan man ju tänka sig att den är ganska känslig..?  ???

Vore lite intressant att höra ifrån er som har en likadan, eller liknande, hur många omgångar ni har kläckt fram i samma maskin, hur länge ni haft den, osv.
Allt är ju "utslitbart" givetvis, men vore ändå roligt att höra synpunkter på detta.

Har en annan fundering också: vår- och sommartid kan det ju åska ganska ordentligt och när man drar ut alla andra sladdar i huset, kan man ju inte lika lätt göra det på kläckaren - händer det er att åskan slår ut/sönder maskinen, eller? Elektroniken lär ju inte tåla någon vidare överspänning..? Vill heller inte fundera på att växla över till elverket när åskan drar igång, eller det är kanske det man bör göra (om man har möjlighet).

Kanske redan finns tråd/inlägg om detta någonstans, men själv lyckades jag inte hitta någon, därav detta inlägg.


/cejasmatte

Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Pangbruden skrivet 11 aug-11 kl 11:54
Jag hade egentligen en fråga ang. min nybyggda kläckmaskin då jag såg din fråga!

Skulle utan erfarenhet av äggkläckare kunna säga att de håller som ett kylskåp (evighetsmaskin).
dock beroende på de olika elkomponenterna  så är de olika slitage & till viss del spelar miljön också en roll.
Ett värmeellement/slinga tappar ju effekt efter en tid beroende på hur hårt det får arbeta
Fläkten kan lagren i 1a hand slitas, men även så kan lindningarna "brännas" vid överbelastning men är betydligt mer ovanligt.
Beroende på konstruktion på vändarmotor så kontakterna i "solinoiden" brännas & rengöras av kunnig för att fungera igen.

ang. åska så är elektroniken enkel i mina ögon & borde i de flesta fall inte ta ngn skada.
det är inte så ofta som kyl/frys, spis, lampor m.m. av de ordinarie hushållsmaskinerna går sönder pga. åska.
Men jag säger inte nu med detta att kläckaren inte skulle ta skada av åska utan svarade utifrån min kunskapsbank & du får själv avgöra om du skall dra ur kontakten eller ej.
Dock kommer du förlora värme i kläckaren som du sedan skall värma upp, det är då fråga om tid som äggen klarar utan detta vilket jag inte är rätt man att fråga... än.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Pangbruden skrivet 11 aug-11 kl 12:47
har byggt en äggkläckare med fläkt, men litar inte på termometrarna...
har profkört denna nu innan jag skaffar mig ägg då jag bor avskilljt, 6mil till närmsta ägg att testa med.

akvarietemp. visar 43grader utanför skalan
kyl/frys temp. visar 37,5
Ute/inne termometern som jag hittils litat mest på visar 37,4-38,8

Mäter jag sedan vatten tempen i en skål som skall simulera ägg tempen med en feber termometer så visar denne bara 33,6/7/8

Hur varmt är det i ägget underruvningen???
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: olof skrivet 11 aug-11 kl 13:12
...Mäter jag sedan vatten tempen i en skål som skall simulera ägg tempen med en feber termometer så visar denne bara 33,6/7/8...
Du måste ha tättslutande lock på vattenskålen för att få en rättvisande temperatur, det avdunstar hela tiden från skålen och den kyls. Det gör det visserligen från ägget också men inte alls i den utsträckningen som från en skål vatten.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Nikita-b skrivet 19 feb-12 kl 18:58
Vet ej om jag har missat men här kommer min undran.

Efter äggkläckningen, när kan man börja använda värmetak -i anvisningen står det att värmetak är idealisk för att hålla nykläckta fjäderfä, vilt- och sjöfåglar varma till kycklingarna (efter hur många dagar)?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Tallgrinden skrivet 19 feb-12 kl 19:35
Jag brukar kolla av och kalibrera tempen i kläckaren med en vanlig febertermometer.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: AnGu skrivet 19 feb-12 kl 19:57
ok, men nu har jag satt in en extra temp i kläckaren för att se om den visar rätt
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 20 feb-12 kl 06:58
37,4-38 grader tycker jag är en bra temp.
Jag har alltid en extra termometer i mina ifall den ena går sönder.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: AnGu skrivet 28 feb-12 kl 23:58
Har köpt mätare för terarium , en runt "klocka" för fuktighet med sugklocka och en för temperatur :)

Men tycker det är lite svårt att hålla fuktigheten på samma nivå hela tiden ..

När ska jag höja fuktigheten och till hur mycket?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Vilderness skrivet 12 mar-12 kl 19:08
Jag frågar er allvetare istället för att leta mig blå, blir bara förvirrad...  ???

Sambon har lovat bort några avelsägg till sin arbetskamrat, hur ska jag bäst förvara dem? Just nu står de i kylen med den spetsiga ändan neråt.
Bör jag vända på dem, luta dem ett par gånger om dagen? Är det för kallt?

Jag har ingenstans där det är svalt, antingen är det jordkällaren (blir väldigt kallt om natten och jag har problem med att gå i den trappan pga värk), eller så i sadel/foderkammaren, men där är jag rädd att mössen tar dem. Vet ej hur varmt det är där inne heller - vi har vattenpumpen där så det är en del plusgrader.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Rakadero skrivet 13 mar-12 kl 00:20
Jag hade mina i köket förra gången, normal rumstemperatur, kanske lite för varmt egentligen... ett skafferi kanske hade varit bättre, det hade jag nog gången dessförinnan. Ställ äggkartongens ena kortsida på något så den kommer upp fem centimeter eller något sådant och byt sedan sida lite då och då. De ska väl levereras rätt snart förmodar jag. Men jag skulle nog ta ut dem från kylskåpet i alla fall.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 21 mar-12 kl 17:38
Hur hög fuktighet du får i kläckaren beror på hur stor avdustningsyta du har. Större yta högre fuktighet. Om man har en bytta och fuktigheten inte stiger tillräckligt kan man antingen sätta in en bytta till eller prova att lägga i en tvättsvamp som sticker upp ca 0,5cm ovanför vattenytan. Svampen har ju en väldigt mycket större avdunstningsyta en vattenytan.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Lycka skrivet 25 mar-12 kl 09:47
tempen har varit 37 hela tiden fuktigheten 60%.
Har bara fyllt  vatten i avsedd behållare.
Av 11 ägg kläcktes 9 under 2 dygn.
Från dag 19 till 21.
Fuktigheten steg till 72 % under kläckningen.
har haft ett strömavbrott på 3 timmar under tiden.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: FrökenLarsson skrivet 27 mar-12 kl 15:12
Nuuu håller några av mina ägg på att kläckas! (dag 20) I fyra ägg så har det blivit sprickor i skalet, i ett av dom är det ett litet hål där jag ser att det rör sig, och det piper som bara den. Det är sååå spännande!! :D

Måste locket vara stängt hela tiden eller får man öppna ibland och ta sig en närmare titt? (man ser så dåligt genom locket, det är en orange maskin med värmefläkt, har extern termometer som visar runt 37,5-38,0 grader)

Hur länge kan dom hålla på att kläckas? (den som rör sig har hållit på i ungefär sju timmar nu).

Har jag förstått det rätt om dom ska vara kvar ett dygn i äggkläckaren efter att dom fötts och att man inte ska mata eller ge vatten första dygnet?

Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Lycka skrivet 27 mar-12 kl 15:13
Du ska inte öppna på locket förän alla är kläckta.
Då sjunker ju fuktigheten och tempen.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: starletsöt skrivet 27 mar-12 kl 20:20
Jag vill bara berätta en rolig historia om när jag första gången kläckte ägg, vi hade ingen äggkläckare o jag var inte ens säker på att jag behövde en. Jag hade tillsammans med min granne skaffat några höns o tupp av rasen Hedemora. Till saken hör av vi bodde på Ekerö i ett villaområde men dock utanför tätort så det var ovanligt med höns men helt lagligt. Hur som helst så ville vi prova att få kycklingar o ingen av oss hade någon erfarenhet. Vi tog en Big Pack glasslåda, la i bomull o ovanpå den foliepapper, la dit 8 ägg som hade legat i kylskåpet, sen använde vi en skrivbordslampa som värmekälla. Till vår stora förvåning kläcktes nästan alla ägg, vi vände inte ens på dom, å det var friska pigga kycklingar som såg dagens ljus. Allt naturligtvis noga dokumenterat via bild/foton. Det här var i mitten av nittiotalet o det fanns inte så mycket litteratur att få tag på. Idag har jag en äggkläckningsmaskin som jag använder å den funkar åxå bra. Goda råd finns det lika många som "hönsfarmare" och tillsammans har vi samma mål. Lycka till o Glad Påsk.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: FrökenLarsson skrivet 27 mar-12 kl 23:02
Haha, bra historia starletsöt! :)

Jag har aldrig haft höns, och fick för mig för att skaffa, samma dag låna jag en äggkläckningsmaskin av en kompis. Jag hade noll kunskap och i princip bara starta den och la i äggen. (visste inte ens om alla var befruktad.)
Jag fick nästan lite panik när jag läste att de skulle vara destillerat vatten, man skulle ha gjort ren äggen med vircon, de skulle vara rätt luftfuktighet osv...  och för cirka tre timmar sedan kläcktes min första kyckling! Sen dess har tre till kommit och jag ser att nästan alla (17) är nära på att komma ut oxå. (trots att jag hade mina skitiga ägg i den lortiga maskinen med kranvatten utan luftfuktighetsmätare) ;)

Glad Påsk!  :D
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: conny skrivet 09 apr-12 kl 12:13
Hej alla

Köpte en gammal (40-talet) äggkläckare. den har något slags kvicksilver anordning och den gick igång direkt när jag startade den. Det har dock varit ett mindre helvete att ställa in temperaturen. Jag höll på i tre dagar innan jag blev så nervös att äggen jag samlat (ca120st) skulle bli dåliga. Så en dag stod temperaturen på 37 grader. jag lade in äggen och den låg på 37- 38 hela dagen och nästa också, men eftersom den står i ett oisolerat hus så gick temperaturen ner till 35, när det plötsligt blev kallare igen och jag har inte lyckats få upp den igen. Är det osmart att ha den utomhus, är äggen förstörda nu, är det någon som kan något om dessa gamla kvicksilvermaskiner.  Hur skall jag göra!!!???? Väldigt tacksam för svar
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 09 apr-12 kl 18:10
Generellt sätt bör man alltid ha kläckare i rum med så liten temperaturvariation som möjligt. Har du möjlighet att flytta kläckaren till en plats med mer stabiltemperatur såbör du nog göra det. Om den inte kommer över 35 så  lär det inte bli så bra resultat på äggen. Då ar det bätre att flytta över alla ägg i en kylväska och lägga handukar om så att dom inte kallnar för fort. Flytta kläckaren och låta den satbilisera sig på nya platsen innan man lägger tillbaka äggen. Att äggen kallnar någon gång under ruvningen är inte lika farligt som om dom ruvas med för låg temperatur under en längre tid.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: mia1977 skrivet 10 apr-12 kl 21:51
Har en fundering som jag behöver hjälp med  ???
Jag har snart ett gäng vaktelägg att lägga in i kläckaren och skulle gärna vilja lägga in några hönsägg också.
Är detta en dålig ide? Maskinen har två helt separata fack så de kommer vara helt åtskilda.
Tänkte i såna fall lägga in hönsäggen några dagar tidigare så att man liksom "synkar" kläckningen.
Finns det några risker med detta tror ni?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Tilda-Hilda skrivet 13 apr-12 kl 20:38
Nu har min man börjat engagera sig i bygget av en äggkläckare :) Han tycker man kan lägga en golvvärmematta... istället för glödlampa och då behövs ingen fläkt menar han på... Fast då undrar jag hur man ska hålla upp fuktigheten.. Någon som byggt en med golvvärme?

Hur mycket utrymme behöver kycklingar i olika åldrar?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Tilda-Hilda skrivet 21 apr-12 kl 08:26
Jag tänkte sammanfatta alla siffror här och kolla med er om jag fattat informationen rätt :)
Min kläckare satte jag igång igår, men får inte upp temperaturen, det ska var 60 wattare i men hittade bara 40 wattare att sätta in. Måste komma på ett sätt att få upp temperaturen... Har ägg som ligger och väntar på att få komma in i kläckare. Nåja så här har jag uppfattat kläckningsprocessen.

Temp 37,7 grader
Luftfuktighet 50-60% fram till 18:e dagen då den bör upp till 70% men inte mer.
Äggen ska "vickas" 4 ggr per dygn fram till 18:e dagen då de ska ligga still till kläckning.
Det är bra om de ligger kvar i kläckaren 1 dygn och torkar upp och man ska inte öppna kläckaren mer än nödvändigt under kläckningen då temp och fuktighet lätt blir för låg.
Sen ska kycklingarna in under värmelampa eller dylikt där tempen är bra runt 33 grader. De ska INTE äta första dygnet men sen är vattnet viktigt.
Man kan ge dem kycklingstart, eller kokt ägg, undulatfrön, krossad allfoder, havregryn och efter någon vecka eller så klippa ner lite grönt och lite annat smått och gott.
Tama får man dem genom att hålla handen med mat lågt och låta dem komma å äta. Sitta hos dem och kackla på lite.
De kan vara ute bara de har värme och skydd.
Är det varmt ute typ 20-25 kan de vara ute efter 6-8 veckor.
Det är svårt att könsbestämma de första månaderna.

Har jag glömt något?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Rakadero skrivet 21 apr-12 kl 22:52
Det tror jag inte, men tycker 33 under värmelampan låter lite lågt? Eller minns jag fel? Det var några år sen jag hade kycklingar utan hönor som tog hand om dem. Men du lär märka om du satt lampan för högt eller lågt (för det är ju så man får reglera värmen), om det är för kallt lägger de sig i en klumphög precis under lampan, är det för varmt ligger de som i en ring i lampljusets utkant.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Tilda-Hilda skrivet 22 apr-12 kl 09:39
Då verkar det som läget är under kontroll med andra ord  ;D Nyss åkte 27 ägg in i kläckaren, ett lånad hemmabygge, det tog några dagar innan jag fick temperaturen och luftfuktigheten under kontroll men nu så.. 10 st Dv. Kochinägg, beställda, 11 st egna från Hedemora och så kunde jag inte låta bli att stoppa in 6 st Eco-ägg från City Gross också bara för att kolla om det går typ :)

Hoppas de INTE kläcks på den 20:e dagen för då springer jag halvmaran i Göteborg! Mannen får vara hemma å hålla koll...
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Tilda-Hilda skrivet 24 apr-12 kl 11:23
Temperaturen håller sig hyfsat stabil men luftfuktigheten ramlar ner under 50% ofta och jag fyller på med varmvatten så går den upp ett tag... Hur illa är det att fuktigheten blir låg?

Och när man ska lysa äggen, klara de sig utanför maskinen en stund under tiden då, vad kan det ta att lysa äggen 10 minuter?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 24 apr-12 kl 17:53
50-60% luftfuktighet under ruvning är för högt. De flesta kläckar manualer brukar ange 40-45%. Själv har jag bäst resultat när jag ruvar med knappt 30% fuktighet.

Det är först på dag 18 som fuktigheten ska upp över 60 och helst upp emot 80%
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Ronny skrivet 26 apr-12 kl 10:13
Det beror på hur hög luftfuktighet du har haft under själva ruvningen. Men, om du inte haft för fuktigt och luftblåsan inuti ägget är normal så är det inte för högt med 70 %.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Eriksgårdare skrivet 26 apr-12 kl 11:04
Vi har haft mellan 45 - 55% fram till dag 18, sedan 70% Luftblåsan är i de utvecklade äggen ca 1/7 av äggvolymen. Är det bra?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Eriksgårdare skrivet 26 apr-12 kl 13:53
En annan fråga. När man ser att äggen rör på sig, innebär det då att de har börjat försöka ta sig ut? Läste igenom tråden och såg att när de försökt ta sig ut under en längre tid, i det fallet 8 timmar, så bör man hjälpa dem. Ska vi göra det nu då de rört sig sedan igårkväll? Och hur gör man det? Är det bara att pilla ett litet hål?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Attes matte skrivet 27 apr-12 kl 18:07
Kan man ha King Suron (24) i vaggan utan skiljeväggar om man fyller kläckaren full???

Det är nog stor risk att äggen längst ut mot långsidorna får ta emot väldigt mycket tryck från dom ägg som trycker emot när vaggan är i maxläge och lutar som mest. Inget jag skulle riskera...

/Sara
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Lycka skrivet 27 apr-12 kl 19:48
det kommer att gå bra, de kravlar runt  trots ägghalvor.
Värefullt att inte öppna och sänka fuktigheten.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Vilderness skrivet 27 apr-12 kl 23:05
25 ägg (15 vita och 10 svarta wyandotte) åkte i frigolitkläckaren nu i kväll. Jag hde för mig att det bara rymdes 20, annars hade jag nog samlat in fler svarta :)

Hur som helst.. Jag har precis lagt i äggen efter att ha haft igång kläckaren och ställt in temp och fukt hela dagen (den har stått stabil på samma värden i några timmar). Jag var nog lite för ivrig med vattenslangen och luftfuktigheten ligger på dryga 50%. Jag har läst att allt mellan 25 - 50% rekommenderas så jag är inte lite osäker på vad som kan bli rätt. Äggen avger ju en viss mängd fukt också väl?

Påverkas temperaturen i kläckaren av att det ligger ägg i den? Den kalibrerades ju tom och med termometern liggande på "golvet". Den ligger nu uppe på äggen. (Vred ner termostaten litet när jag la i dem för att kompensera att den nu ligger närmare värmeslingorna).

Det är en ukrainsk frigolitkläckare jag har, tror det är samma sort som jag har sett att några köpte på e-bay för en tid sedan.   
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Attes matte skrivet 28 apr-12 kl 07:18
Nej nu e jag orolig för att det ska gå åt pipan. Vi är inne på dag 22 och inte en enda kyckling som gjort hål!!!! Vad ska jag göra????

Du kan inte göra annat än att vänta... Hör du några pip, eller rör sig äggen?

/Sara
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 28 apr-12 kl 08:46
25 ägg (15 vita och 10 svarta wyandotte) åkte i frigolitkläckaren nu i kväll. Jag hde för mig att det bara rymdes 20, annars hade jag nog samlat in fler svarta :)

Hur som helst.. Jag har precis lagt i äggen efter att ha haft igång kläckaren och ställt in temp och fukt hela dagen (den har stått stabil på samma värden i några timmar). Jag var nog lite för ivrig med vattenslangen och luftfuktigheten ligger på dryga 50%. Jag har läst att allt mellan 25 - 50% rekommenderas så jag är inte lite osäker på vad som kan bli rätt. Äggen avger ju en viss mängd fukt också väl?

Påverkas temperaturen i kläckaren av att det ligger ägg i den? Den kalibrerades ju tom och med termometern liggande på "golvet". Den ligger nu uppe på äggen. (Vred ner termostaten litet när jag la i dem för att kompensera att den nu ligger närmare värmeslingorna).

Det är en ukrainsk frigolitkläckare jag har, tror det är samma sort som jag har sett att några köpte på e-bay för en tid sedan.
Inte bra att vrida på termostaten när man har fått en stabil temperatur. En kläckare utan fläkt ska ha lite högre temperatur så du skulle förmodligen inte ha skruvat när du la in äggen. Risken är nu att det blir för kallt och äggen utvecklas för långsamt.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Daniel Sörensen skrivet 28 apr-12 kl 09:00
Kan man ha King Suron (24) i vaggan utan skiljeväggar om man fyller kläckaren full???
Ja det går, gjort så flera gånger.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Eriksgårdare skrivet 28 apr-12 kl 13:20
Du kan inte göra annat än att vänta... Hör du några pip, eller rör sig äggen?

/Sara

Nu har vi hål på tre ägg. Du gjordes imorse och sen har inte så mycket hänt. Vi kan höra pip ibland. Kollat runt lite på forumet och sett att en del fått så sent som dag 24 så vi får nog ha is i magen.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Vilderness skrivet 28 apr-12 kl 20:00
Inte bra att vrida på termostaten när man har fått en stabil temperatur. En kläckare utan fläkt ska ha lite högre temperatur så du skulle förmodligen inte ha skruvat när du la in äggen. Risken är nu att det blir för kallt och äggen utvecklas för långsamt.

nej det vet jag, men temperaturen var inte längre stabil när äggen åkt i, den åkte upp i 42 grader  :o
Jag ställde in den över natten och tänkte att det är värre med för varmt konstant än att det är för kallt de första 8-10 timmaren i kläckaren. Nu ligger den stadigt på strax över 38. (eftersom det inte är fläkt i utan bara självdrag)

Första timmarna låg det på 36 och sedan har den klättrat långsamt med smååå vridningar upp till detta alltså.

Men fuktigheten? Nu ligger den stabilt på ca 40. 
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: AnGu skrivet 28 apr-12 kl 22:37
Det är nog stor risk att äggen längst ut mot långsidorna får ta emot väldigt mycket tryck från dom ägg som trycker emot när vaggan är i maxläge och lutar som mest. Inget jag skulle riskera...

/Sara

Du har rätt i det du skriver, men jag har får tips ifrån många som kläcker utan , och då utan problem. Så det ska nog inte vara någon fara. :D
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: AnnaPåsen skrivet 09 maj-12 kl 12:26
Nu känns det som att det kommer många frågor på en gång, men jag bara måste få kasta in en till! Har ett fint (?) hemmabygge som inte varit igång på säkert 20 år. Det är som en låda i masonit med lampor som gör det varmt, en termostat som släcker lamporna när tempblir för hög och en hydrometer som mäter luftfuktigheten. Jag har haft kläckaren igång två dygn och fortfarandr har temp inte kommit upp i mer än 34 grader! Hydrometern visar på 55% så det måste vara något knas med den - jag har nämligen inte ställt in något vatten än... Jag litade på makens utsaga att det inte skulle vara något krängel med kläckaren, så äggen hämtade jag glad i hågen i söndags. Ligger på vänt fortfarande, men jag börjar bli orolig att de inte ska klara sig om jag inte lägger i dem snart. Är det bara att sätta igång och hoppas på det bästa? NÅGON liten kyckling ska väl kunna ta sig? Eller är det bara dumt? Ska se vad det kan kosta att köpa en hydrometer idag, för det KAN inte vara 55% i den torra luften inne i lådan   :( Känner mig jättedum som inte kollade igenom allt innan jag hämtade ägg. Snopet på något vis...
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Vilderness skrivet 13 maj-12 kl 21:42
Fuktigheten beror kanske på hur ni har det inomhus? Sommartid är det inte ovanligt med 40 - 60% relativ luftfuktighet inomhus, och nere hos er börjar det väl vara sommar..?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Vilderness skrivet 20 maj-12 kl 07:44
I kväll har de legat i kläckaren i 24 dygn så nu ger jag nog upp och städar ur...

Lite fundersam över varför enbart 1 av 10 egna ägg kläcktes. Jag måste ha gjort något fel vid insamlandet och sparandet. Var de för gamla? (samlades in under ca 12 dagar), förvarat dem i för varierande temperatur? För varmt? De har stått med spetsiga änden neråt i en äggkartong som jag har vänt på två gånger om dagen. Av de ägg hönan ruvade själv kläcktes 2 av 3, och även ägg som har getts bort har haft bra kläck.

Köpeäggen (Stor Wyandotte silver/svartbandad) blev det bra resultat på ändå för att vara så amatörmässigt hanterat under hela tiden i maskinen :) 12 av 15 kläcktes. En dog tyvärr det första dygnet under hönan dock.
En slog hål i fel ände av ägget och orkade inte ta sig ut och två okläckta.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Bell skrivet 31 maj-12 kl 19:02
Har en äggkläckarmaskin som inte är av det nyaste slaget den har vattenbalja i botten och självdrag genom "pluppar" i taket.   
Funderar nu på detta med inställning av temperaturen.
Har en ny termometer från Högberga för att få rätt temperatur i den. 
Har inte rört inställningen under dagen. Ändå har temperaturen skifftat mellan: 37,6-38,8 Hur fungerar den temp inställningen? borde jag sänka något? Så att den inte går över 38,3 eller?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: mia1977 skrivet 01 jun-12 kl 08:11
Har en äggkläckarmaskin som inte är av det nyaste slaget den har vattenbalja i botten och självdrag genom "pluppar" i taket.   
Funderar nu på detta med inställning av temperaturen.
Har en ny termometer från Högberga för att få rätt temperatur i den. 
Har inte rört inställningen under dagen. Ändå har temperaturen skifftat mellan: 37,6-38,8 Hur fungerar den temp inställningen? borde jag sänka något? Så att den inte går över 38,3 eller?
I maskiner utan fläkt ska tempen gärna ligga någon grad högre än i maskiner med fläkt.
Jag har i detta nu kläckning i min lånade gamla skorv och jag har mätt 38° i nedre delen av ägget. Verkar bli 9 av 12!
Jag vill höja ett varningensfinger för vattenbaljan! Hade likadant i min maskin och första gången jag skulle kläcka hade jag den till hälften fylld hela tiden. Av de ägg som som låg i facket ovanför baljan blev det hålslag i ett ägg av 15 och den klarade sig inte ut utan dog.  :'(
I facket brevid hade jag ingen vattenbalja under och där fick jag 50% kläck! Jag tror helt enkelt att jag dränkte mina första stackare, flera var nämligen långt utvecklade såg jag när jag lös dem.
Denna gång har jag hållt 35% luftfuktighet första veckan, sedan ökat till ~45% för att sedan höja till ~55% sista dagarna.
Jag ställer in mindre skålar under och fler för att öka %.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Bell skrivet 01 jun-12 kl 08:28
I maskiner utan fläkt ska tempen gärna ligga någon grad högre än i maskiner med fläkt.
Jag har i detta nu kläckning i min lånade gamla skorv och jag har mätt 38° i nedre delen av ägget. Verkar bli 9 av 12!
Jag vill höja ett varningensfinger för vattenbaljan! Hade likadant i min maskin och första gången jag skulle kläcka hade jag den till hälften fylld hela tiden. Av de ägg som som låg i facket ovanför baljan blev det hålslag i ett ägg av 15 och den klarade sig inte ut utan dog.  :'(
I facket brevid hade jag ingen vattenbalja under och där fick jag 50% kläck! Jag tror helt enkelt att jag dränkte mina första stackare, flera var nämligen långt utvecklade såg jag när jag lös dem.
Denna gång har jag hållt 35% luftfuktighet första veckan, sedan ökat till ~45% för att sedan höja till ~55% sista dagarna.
Jag ställer in mindre skålar under och fler för att öka %.
En hel vetenskap :)
Ja hydrometern har visat på 60% när det var vatten i baljan. Nu är vattnet så gott som slut & den har gått till ner 40% under natten. Har inte fyllt på vatten sedan jag började ställa in den i tisdags. Ok så det är bättre att sätta in småskålar med vatten än en stor?

Då kanske min temperatur inställning är ok.
Hur mycket brukar era maskiner vaiera i temperatur?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: mia1977 skrivet 01 jun-12 kl 08:49
En hel vetenskap :)
Ja hydrometern har visat på 60% när det var vatten i baljan. Nu är vattnet så gott som slut & den har gått till ner 40% under natten. Har inte fyllt på vatten sedan jag började ställa in den i tisdags. Ok så det är bättre att sätta in småskålar med vatten än en stor?

Då kanske min temperatur inställning är ok.
Hur mycket brukar era maskiner vaiera i temperatur?

Min erfarenhet, som visserligen är begränsad till 3 kläckningar, säger det. Jag fyller plastburkar med vatten och ställer in. (Ju större avdunstningsyta, desto högre fuktighet)

Min maskin har hållt sig relativt stabil. Som sagt har jag legat på 38° mätt i nedre delen av ägget.

Jo visst är det en hel vetenskap! Men det är ju delvis det som gör det så häftigt!
Jag önskar dig ett stort lycka till!!!

Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Tilda-Hilda skrivet 04 jun-12 kl 18:05
Min första omgång kläckning gick inte alls bra :( Hade flera termometrar och en som mätte luftfuktighet trodde jag... Men i efterhand var nog tempen för hög 38-38,9 med mycket fläkt, och fuktigheten hade jag ingen rätt siffra på alls. Nu har jag beställt en termometer/Hygrometer (Högbergs) och ska köra en omgång till och hoppas det går bättre denna gång.

En fråga, vid kläckningen lägger ni något under äggen eller ska det vara hål i botten så luft och fuktighet kan cirkulera?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 16 jun-12 kl 11:09
Finns det någon som har ett bra svar på vad man gör om det blir strömavbrott?
 ??? Och man har ägg i kläckaren!
Om det är ett kortare strömavbrott och en mindre kläckare så lägg en filt eller täcke över kläckaren så håller den värmen längre.

Blir avbrottet längre så bör man glänta lite på dörren locket så att det kommer in luft. Ägg tål rätt bra att bli kalla (flera timmar och håller kläckaren runt 18-20 grader är det som regel ingen fara)  men äggen "andas" och luftcirkulationen inte fungerar så kan äggen kvävas om det går länge. Vad som är för länge beror på hur stor luftvolym det är i kläckaren i fårhållande till äggantal och var i ruvningsperioden äggen är. Själv brukade jag glänta på kläckaren efter 1 timma. Nu är jag så lyckligt lottad att vi har ett reservelverk så kläckarna behöver inte vara strömlösa längre än det tar att plocka fram elverket  ;)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 07 jul-12 kl 11:08
Har en Octagon 10 men har tappat bort beskrivningen. Den har stått i ett förråd men verkar fungera helt OK maskinellt.

Undrar hur det fungerar med syretillförseln då den verkar vara helt tät?

La också nyss märke till att det blå bandet på termometern delat sig längst upp. Går det att mäta efter den ändå? Just nu har jag ställt in efter den översta blå "pricken". Får köpa en termometer när jag passerar en affär nästa ggn men kan den ligga på äggen o glida omkring?

Det är brahma-ägg så jag har förstått av tidigare inlägg att jag bör vänta till dag 23-24 sisådär för att vara säker...rätt el fel?

Nåja, detta är ett första test med 7 ägg insamlade den sista veckan, som stått i kylskåp o aldrig blivit vända. Lever på hoppet!
Här har du manualen på engelska
http://www.brinsea.com/pdffiles/Oct%2010%20%28US%29.pdf (http://www.brinsea.com/pdffiles/Oct%2010%20%28US%29.pdf)

Brinseas kläckare är inte täta  ;) Det finns ett ventilationshål som är avpassat för att vara lagom stort, titta noggrannare  ;)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Anette skrivet 16 jul-12 kl 11:18
Jag har en Covatutto 24 helautomatisk. Den fungerar väldigt dåligt, vad är felet. Av inlagda ägg kläcks kanske max en tredjedel sedan lyckas inte övriga kycklingar ta sig ut. En del lyckas få hål på skalet men de flesta dör innan de fått hål. Enstaka kycklingar har fått krokiga tår. Har försökt flera gånger både med vaktel-,kyckling- och kalkonägg, alltid lika dåligt resultat. Har försökt med bara vatten i vattenbehållaren och vatten på hela botten. Varit noga med att stänga av vändningen i tid. Provat både med och utan skiljeväggar i fall de hindrade äggen från att vändas. Nu vet jag inte vad jag ska göra.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Tallgrinden skrivet 16 jul-12 kl 11:34
Vilken temperatur är det i rummet den står i? Den är ju oisolerad och därmed känslig för omgivningens temperatur.
Har du kollat hur väl kläckarens temperatur stämmer?

Jag gör det genom att lägga en febertermometer i den som jag kan se utifrån.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Jennim skrivet 18 jul-12 kl 15:25
Testade min covatutto 54 med febertermometer och den visade rätt temp. Efter nån månad började mina kläckningar bli minst 2 dagar försenade och fick benproblem på kycklingar. Testade tempen igen och nu var den 35.7. Fattar inte hur den blivit så, rummen haft samma temp och har inte rört inställningar i kläckaren.
Men nu har höjt den och härefter ska kolla oftare att den stämmer.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Smajsan skrivet 28 jul-12 kl 11:06
Hej! Ibörjan när jag kläckte mina första kycklingar så lät jag de ligga kvar i kläckaren,men jag märkte att dom inte mådde så bra där inne. min sambo tog då ut dom,även dom som inte var torra,och la dom under värmetaket,med en tjock frotté handduk till madrass, där piggnade dom till fort. Så nu tar jag ut dom så fort de har torkat lite bara,och alla mår bra utav min behandling.
Jag har aldrig haft en sjuk kyckling heller ingen som har dött. Fast nu har jag en sjuk kyckling,,,,men den har inte jag kläckt fram. Hopas det går bra för dig! :)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Smajsan skrivet 28 jul-12 kl 11:12
Hej igen! De klarar sig i 2 dygn utan maat men vatten brukar de vilja ha ganska snabbt,jag ställer vattnet nära värmen så de kan dricka utan att bli kalla, sedan efter ca 1 dygn ger jag dom en blandning av krossade havregryn och hälsofil  (de har inget bords skick de 3 första veckorna så det blir kladdigt) sedan efter någon dag till får det krossad kycklin foder blandat med hälsofil. Sen är det bara att ge dom  annan mat efter hand, men i små bitar. Dom gillar allt!!!
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Shibos skrivet 31 jul-12 kl 10:28
Tänkte berätta vad vi vart med om här på gården. Haft höns förr men inga längre tyvärr. Vi fick idén att kläcka ägg i våran lilla kläckare, vi vänder äggen själva då det är en gammal modell. Iaf ville vi först se så att den funkade, köpte in massa eko ägg från affären samt sprätt ägg, det var ju bara för att se om maskinen funkade! :)
Ja 21 dagar senarehade vi två små kyckligar, dock 4 befrukdade ägg, men då hunden kom åt kläckaren när dem skulle kläckas dog tyvärr två. Men det var bara helt magiskt att man kunde kläcka ägg från affären som legat i kylen under en tid!  ;D

Iaf så efter vi lagat kläckaren (gick sönder under hund dramat) lånade jag den (min moster som hade den innan). Men det blev väldigt konstigt här. Temperaturen skiftade och hann bli 42 grader!!
Alla trodde kycklingarna i äggen skulle vara döda men jag gav inte upp! :)
Är 13 år och älskar djur så jag gav äggen en chans, vände dem morgon och kväll. Och ja började lysa dem varje dag. Så att det utvecklats kycklingar i 5 av äggen, så jag väntade. Det hann sen bli 41 grader! Då blev jag orolig för äggen lös dem dagen efter och där hade vi fortfarande 5 små levande kycklingar i äggen, man såg hr dem rörde sig.
Och igår natt kläcktes den första kyckligen, även fast 4 av äggen las in samtidigt är dem olika utvecklade då temperaturen skiftade så mycket. Och just nu håller den andra kycklingen på att komma ut ur ägget!  :P

Vi vänder våra ägg 2 gng om dagen, innan vi lägger in äggen låter vi dem stå i rumstemeratur MINST en dag.
Ett par dagar innan dem ska kläckas slutar man vända dem och dagen då det är beräknat att dem ska kläckas höjer man luftfuktigheten och är noga på att temperaturen stannar på 37 grader. :)

Mvh Nova, 13 år
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Tilda-Hilda skrivet 22 aug-12 kl 17:14
kan berätta att andra kläcklingen gick mycket bättre än första i en lånad hemmabyggd kläckare. Jag sänkte temperaturen till strax över 37 och hade fuktigheten på strax över 30% till 18:e dagen då brassade jag på ordentligt med ca 70% om inte högre. Många kläcktes, men en ramlade ner och kortslöt hela skiten och på morgonen var fem nedkylda och jag fick gno i värme i dem men de överlevde, alla hann inte komma ut, en som pickat hål och fortfarande pep svagt räddade jag genom att lägga den i ugnen och hålla den fuktig och hjälpa den lite på traven.

Men nu har jag beställt en R-COM 20 som verkar vara bra och har koll på både temp och fukt och vänder ofta. Ska bli spännande att se resultatet om ca 4-5 veckor. Det är hemskt roligt med kycklingar, fast det är fasligt vad många tuppar det blir...
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: cajfas skrivet 16 mar-13 kl 17:25
Här finns lite tips

http://www.brinsea.com/pdffiles/Brinsea_Handbook.pdf (http://www.brinsea.com/pdffiles/Brinsea_Handbook.pdf)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: simonrimshult skrivet 04 jul-13 kl 10:04
Har lite frågor!
Vi har köpt en brinsea mini eco, manuell för 10 hönsägg. Det har idag gått 21 dagar plus några timmar. En kyckling har kläckts och vi har sett rörelse på flera av äggen.
Kycklingen som kläckts ser rätt ynklig ut, ligger mest och bara andas. Ibland har den pipit eller rört sig. jag undrar vad som är normalt, brukar de ligga och "ta igen sig" ett tag eller ska de upp och springa direkt?
Det vatten som finns är i en skål i mitten på maskinen, den är upphöjd ca 3-4 cm, jag har svårt att tänka mig att kycklingen, iaf i nuvarande tillstånd, skulle kunna dricka ur den. ska man hjälpa den då och isåfall hur? man ska väl inte in och pilla för mycket under kläckningen. eller ska jag ta ut den kläckta kycklingen?
jag undrar också vad man gör sedan, de kan vara där i 48 timmar har jag läst. och sedan under värmelampa? vad ska de då äta? läste någonstans att man kan ge dem lite havregrynsgröt.. och när ska de ut till sin rätta miljö, hönsen?

mvh Simon
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Smajsan skrivet 04 jul-13 kl 13:25
Hej!
Vatten behållaren på din kläckare har ett galler som ska sitta på under kläck så att kycklingarna inte dränker sig. Det är för luft fuktigheten och inte en drick kopp.
Kycklingen är rejält trött efter kläcket så dom vilar faktiskt i flera dygn efter mer eller mindre, men trötta är ju alla efter en förlossning.
När kycklingen är torr Lyfter jag försiktigt ut den och lägger den i en varm låda med antingen värmetak eller värmelampa. Dom behöver extra värme i ca 8 veckor eller tills de har riktiga fjädrar på hela kroppen. Ska dom ut i hönshuset ska dom ha tillgång till ett dragfritt ställe där de kan värma sig och vila ifred från de andra hönsen. Även ha eget vatten o mat.
När man kollar hur varmt de vill ha så är det så att är det för kallt under lampan ligger dom i en hög under lampan och är det för varmt så flyttar dom sig utåt kanterna av lampan.
Dom ska alltid ha svalare ställen så de kan välja hur varmt eller svalt de vill ha det.
Jag ger mina mat efter ca. ett dygn då utanför kläckaren såklart. Då får de även vatten.
Jag ger dom start foder för kycklingar då vet jag att dom får det dom behöver. Dom blir så jäkla kladdiga av gröt. Dom har inget bordsskick alls i början.

Värme, vänlighet och mat o vatten det gillar kycklingar.
Lycka till!
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: simonrimshult skrivet 04 jul-13 kl 19:06
Hej igen,
tack för ditt svar, det var mycket nyttigt.
Nu är en kyckling till kläckt, den är väldigt livlig! Den första slutade andas. är nu stel och kall sedan några timmar tillbaka, tråkigt. Jag trodde att när de väl tagit sig ur skalet skulle de vara starka? som att det är ett prov för deras livsduglighet.
Det jag nu funderar på är hur kycklingen ska kunna torka? det är blött på marken i maskinen, både vätska från ägget och den höga luftfuktigheten kan jag tro. Den har varit ur ägget 4 timmar och är inte ett dugg torrare nu än då, eftersom den ligger i vätska. Väldigt livlig, piper hela tiden och kliver runt bland äggen, den har väldigt dåligt med utrymme därinne.. har du erfarenhet av just denna kläckare? tycker inte den verkar något vidare bra tyvärr.
det är nu sex ägg kvar, ett av dem har ett litet hål i sig. hur länge kan det skilja sig på kläckningen i samma omgång ägg? första kläcktes alltså nångång i natt.

mvh
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Östergårdensardenner skrivet 29 jul-13 kl 23:07
Kan medela att när vi ny kläcker så hade vi problem med elen i 60 timmar och då hade kläckmaskinen varit igång i två veckor. I skrivande stund har 3 ägg kläckts. Och fler verkar på gång. Vi trodde de var helt kört men valde att låta den vara igång iaf.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Östergårdensardenner skrivet 30 aug-13 kl 11:43
Hej! Funderar på hur de är om man lyser äggen dygn 19 och de är en luftbubbla, då hade väl fostret dött eller har jag helt fel?
Mvh Ida
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Majblomma skrivet 26 sep-13 kl 12:57
Jag har byggt en egen äggkläckare och testat kläcka några gånger men varje gång så har kyckligarna dött i äggen nån gång vid dag 15, kan det bero på att jag haft äggen liggandes på en frottéhandduk? ??? Måste det finnas luft under äggen?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Gilbert skrivet 13 nov-13 kl 14:57
Vilken leverantör är bra att ha att göra med och har produkter som fungerar gällande universell automatisk äggkläckningsmaskin, foder- vatten- apparater.

Hade tänkt R-Com 50 Pro.

En strulfri apparat bara att slå på och sedan titta till en gång om dagen. Dyr men jag har ett annat jobb att sköta.
Den sparade tiden jag kan jobba i stället det gör den faktiskt prisvärd.

Tips med PM går också bra.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: annepanna skrivet 14 nov-14 kl 10:14
Eftersom mina fantastiska gammelhönor (blandrashönor) börjar bli till åren tänkte jag låta mina Brahmor ruva fram kycklingar. Detta var i våras. Första ruvningen gick hyfsat och resultatet blev två blandrashönor, en blandrastupp och en renrasig Brahmatupp.
För att få lite variation i hönsflocken köpte jag avelsägg vid tre olika tillfällen och lade under mina envisa surhönor. Sammanlagt ca 40 ägg.
En av gångerna hade en av mina hönor precis lagt ett ägg när jag kom hem så det fick följa med in under hönan. Resultatet blev 1! kyckling. Gissa vilken? Just det - mitt brahmaägg!
Sista gången jag köpte ägg blev resultatet 1 kyckling som lyckligtvis ser ut att vara en höna.
Nu till min fråga: Vad gör jag för fel? Varför så dåligt kläckresultat med köpeägg? Jag har åkt och hämtat dem själv, inte åkt långt. Direkt in under hönan som ruvat troget utan att bli störd av grannar etc. Jag fattar inte!
Hur gör ni? Tips från coatchen mottages tacksamt!
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: TiB skrivet 14 nov-14 kl 12:31
Resultaten brukar inte bli bra här heller vid naturruvning. Kanske 20-25%.
När vi kläcker under en lampa i akvariet så blir det c:a 75%. Varken bättre eller sämre sen vi började använda termostat, men man behöver ju inte kolla det första och sista man gör morgon och kväll.
:o *KÖPA äggkläckare!*  ???

 ;)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Anna Åström skrivet 13 apr-17 kl 22:41
Här finns tips, bilder och film:
http://lantisen.nu/djuren.html (http://lantisen.nu/djuren.html)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Kicki Lönnqvist skrivet 02 maj-17 kl 23:57
Har precis köpt en kläckmaskin. Men bruksanvisningen är väldigt bristfällig och vag. Kan någon hjälpa mej att få bästa resultat. Detta är min första kläckare och första försök. Står inte var man häller på vatten. Jag tyckte det såg ut som behållare på botten så jag fyllde i pyttelite vatten, men får inte ner fuktigheten under 60. Bruksanvisningen sa 35,7 grader och 50% fuktighet först sedan öka efter 18:e dagen, men det stod inte hur jag gör det. Allt är väldigt luddigt tycker jag. Den ska vända automatisk, men efter 18:e dagen ska man väl inte vända. Vet maskinen det? Hmmm, detta kanske är för komplicerat för mej^^

Den står i min sadelkammare där temperaturen kan skifta, är det väldigt dåligt?
https://www.energishop.se/product/klackningsmaskin-24-agg (https://www.energishop.se/product/klackningsmaskin-24-agg)
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: simon.arvestrand skrivet 17 jan-18 kl 21:01
jag låter dom ligga i ett rum som håller ungefär 17-20 grader i ungefär ett dygn,
har haft bra kläckresultat med den tekniken, om det är rätt vågar jag inte svara på men
det har fungerat för mig.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: kretslopp skrivet 28 maj-18 kl 20:20
Mina kycklingar har jag matat med kokt ägg. Dom har vuxit bra, blivit friska och fina.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Tossefarmors skrivet 06 sep-19 kl 18:01
Behöver tips av er, har ägg som legat i kläckaren i 10 dar, ser ingen spindel, ett ägg är helt mörkt som jag inte kan lysa igenom, ett har en liten svart klump slom flyter runt och i resten är det ingen förändring alls, lyste dem även dag 3. Knäckte ett ägg och det var inte ens befruktat. Hur gör jag nu, ska jag ha is i magen eller ska jag ta bort alla äggen?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: jerker_s skrivet 05 feb-20 kl 10:19
Hej! Jag behöver lite tips och råd! Jag har får aldrig en bättre kläckprocent än 50-60%.. oftast runt 50%
Jag följer instruktionerna: 37,7 grader till dag 19, därefter 37,2 grader. En vattenbehållare till dag 19 och två därefter. Jag har provat att höja tempen lite till 37,8 och 37,3 och tycker mig se en liten förbättring av kläckprocent. Äggen är befruktade och utvecklade med goda resultat till dag 19 (nu sist 43 av 49 ägg) men under kläckningen så klarar de inta att kläckas. Jag har svårt att förstå detta! Någon som har idé eller liknande erfarenheter?? Tacksam för svar!!
Jag har en maskin som denna:

https://www.lantbutiken.se/aggklackningsmaskin-for-49-agg-et-549a-automatisk-vandning
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 05 feb-20 kl 11:27
Har du sett skillnad på var i kläckaren du får bäst resultat?

Har du kollat temperatur och fuktighet med en separat termometer/hygrometer?

Tvättar du äggen?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Efwa skrivet 05 feb-20 kl 14:15
Jag har två kläckare.

Den som har två tråg där man fyller ena den första perioden och båda trågen till kläckningen. Den har väldigt svårt att komma upp i fukthalt vissa tider på året (Jag har en separat hygrometer liggande i) och även med svampar och små glas kommer inte ytan upp till rätt fukthalt. Kompisen som lånade fick aldrig upp fukten trots fullt med yta. Hon fick då också usel kläckprocent.

Det kan ju faktiskt vara den anledningen.

Den stora kläckaren Brinsea har inbyggd hygrometer och således lättare att läsa av men även här har det varit lite av ett jobb i slutet när ytan på vattnet inte räckte. Det var dock också lättare att åtgärda.

Jag vek vanliga dagstidningar till solfjädrar och lade de platt i botten. Vecken måste vara så stora att det blir mer yta över vattnet än under. Det fungerade fantastiskt bra och jag fick faktiskt ta ut några.

Jag köpte ägg från samma ställe som kompisen och fick en 80%-ig kläckning skulle jag gissa.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: jerker_s skrivet 05 feb-20 kl 14:40
Har du sett skillnad på var i kläckaren du får bäst resultat?

Har du kollat temperatur och fuktighet med en separat termometer/hygrometer?

Tvättar du äggen?

Inte sett nån skillnad i kläckaren av resultat.

Tvättar inte ägg, om jag inte köper ägg, då tvättar jag med vircon.

Har inte kollat med temp eller hygrometer.. det kan ju iofs prova.. men upplever inte stor skillnad på året heller....
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: jerker_s skrivet 05 feb-20 kl 14:43
Jag har två kläckare.

Den som har två tråg där man fyller ena den första perioden och båda trågen till kläckningen. Den har väldigt svårt att komma upp i fukthalt vissa tider på året (Jag har en separat hygrometer liggande i) och även med svampar och små glas kommer inte ytan upp till rätt fukthalt. Kompisen som lånade fick aldrig upp fukten trots fullt med yta. Hon fick då också usel kläckprocent.

Det kan ju faktiskt vara den anledningen.

Den stora kläckaren Brinsea har inbyggd hygrometer och således lättare att läsa av men även här har det varit lite av ett jobb i slutet när ytan på vattnet inte räckte. Det var dock också lättare att åtgärda.

Jag vek vanliga dagstidningar till solfjädrar och lade de platt i botten. Vecken måste vara så stora att det blir mer yta över vattnet än under. Det fungerade fantastiskt bra och jag fick faktiskt ta ut några.

Jag köpte ägg från samma ställe som kompisen och fick en 80%-ig kläckning skulle jag gissa.

Det måste jag prova! Jag ska lägga i en hygrometer och ev åtgärda fukten... det kan ju vara ett problem då det endast är slutet av kläckprocessen som knasar... det låter ju logiskt!
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 05 feb-20 kl 14:48
Kläckarens egen termometer behöver ju inte stämma, så det är bra att kolla. Sedan kan det vara en temp vid kläckarens termometer och en annan vid äggen.

När du tvättar äggen efterliknar du hönans gnuggningar med sin fuktiga hud. Utan tvätt kan äggen vara för täta.

Luftfuktigheten, som Efwa skrev, är kanske (troligen) för låg mot slutet. Att äggen inte är tvättade gör dem också lite tätare, och det ihop med att de är svårare att ta sig ur gör att kycklingen inte orkar.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: jerker_s skrivet 05 feb-20 kl 14:57
Kanske därför jag upplever att det blivit något lite bättre kläck av att jag höjt tempen lite med, då varmare luft bär mer fukt men det kanske blir marginellt...
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: jerker_s skrivet 05 feb-20 kl 14:59
Kläckarens egen termometer behöver ju inte stämma, så det är bra att kolla. Sedan kan det vara en temp vid kläckarens termometer och en annan vid äggen.

När du tvättar äggen efterliknar du hönans gnuggningar med sin fuktiga hud. Utan tvätt kan äggen vara för täta.

Luftfuktigheten, som Efwa skrev, är kanske (troligen) för låg mot slutet. Att äggen inte är tvättade gör dem också lite tätare, och det ihop med att de är svårare att ta sig ur gör att kycklingen inte orkar.
Du menar alltså att det är bättre att tvätta äggen!?!? Det har jag aldrig hört förut! Intressant! Det har jag inte provat med egna ägg.. det ska jag prova!
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Permission skrivet 05 feb-20 kl 17:21
Bäst av allt är ju att använda rena ägg, ägg som inte är nedsmutsade utav tex bajs eller fekalier eller så behöver inte tvättas, behöver de tvättas så förespråkar jag Rotosan, finns på Högberga.

Jag hade en covatutto tidigare och i den hade jag två olika hygrometrar och 3 olika termometrar, först maskinens egen termometer, sedan en som låg löst liggande inuti och sedan en termometer med hög noggrannhet som jag då och då kontrollerade genom att sticka in den i ett hål i kläckaren.

Jag förespråkar också att du tillsätter 0 vatten tom dag 17-18, alltså ruvar äggen torrt, sedan så succesivt ökar du fuktigheten så den kommer upp ordentligt, gärna över 70% fuktighet.

Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 05 feb-20 kl 23:32
Nu vet jag inte med säkerhet, och jag har inget kläckeri eller kontakter med de som har, utan försöker bara se logiskt på det. De kläck vi gjort här styrker i och för sig mina tankebanor, men det rör sig bara om hundratal. Eller fler ::) När allt stämmer så får vi 100%, men det har varit betydligt sämre i en del kläck, speciellt när vi hade för fuktigt från början, inte tvättade och hade ojämn värme i kläckaren. Nuförtiden är det oftast en usel tupp som är orsaken till problemen, och det är tråkigast när vi stoppar äggen under en surhöna. I maskinen har vi ju koll och den blir inte trött i onödan.

Hönan lämnar ju en hinna på ägget som har en skyddande effekt, men den hindrar ju också syret att komma in och fukten att komma ut. När hönan väl lägger sig på sina ägg tvättar hon bort den här hinnan med sin kropp vartefter dagarna går. Ägget skall minska i vikt i rätt takt, vilket man kan hålla koll på för att trimma in det hela.

Vi använder bara en fuktig trasa med rent vatten. Har använt scotts bright och även svag syra, men vatten verkar fungera lika bra, och så lever vi ju inte på det så att det spelar någon större roll om det inte blir fullträff.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Jenkenstein skrivet 15 maj-20 kl 09:36
Jag har nyss flyttat till gård och vill såklart ha höns i det färdiga hönshuset. Men har inte hittat någon som säljer vuxna hönor eller kycklingar på min ort.
Så jag har köpt avelsägg för att kläcka fram egna kycklingar.

Frågan är behöver kycklingarna ha en hönsmamma som de lär sig av? Eller blir de kloka höns ändå?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: lichiplommon skrivet 15 maj-20 kl 10:27
de blir bra höns av de också. jag brukar maskinkläcka mina främst för de blir lite tamare.   
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Ida Nilsson skrivet 18 jan-22 kl 19:26
([url]http://www.hittehund.nu/blogg3/032609.jpg[/url])

Kom en äggkläckare från Willab idag, väldigt snabb leverans då den beställdes i torsdag.
Tyvärr sitter jag här som ett nollat fån.
Maskinen är dansk och bruksanvisningen heter BRUGSANVISNING och är på danska utan översättning. Den heter "America" och tillverkaren finns på [url=http://www.america-thisted.dk]www.america-thisted.dk[/url] ([url]http://www.america-thisted.dk[/url])
Jag hade i min naiva fantasi inbillat mig att den skulle vara ungefär som en brödrost, anslutas med en sladd och trycka på play. :)
Jag förstår verkligen ingenting av bruksanvisningen och Willabs produktanvisning är för mig, som aldrig sett en äggkläckare i verkligheten förrän idag, för bristfällig för att jag ska förstå vad jag ger mig in på.
Någon som kan förklara detaljerat lite steg för steg hur jag ska göra?

Christine


Jag har en willab och jag har svensk bruksanvisning. Men den är inställt från fabrik på 37,5grader sedan fukten styr du genom vatten i behållare A fram tills dag 18 då fyller du även vatten i behållare B. Temp givaren piper om tempen blir för låg. Reglage fram på locket ska vara 1/3-1/2 öppet första 18 dagarna. Vändning utav ägg sker automtiskt och stängs utav dag 18 och då tar man bort plattan som gör att äggen vänder på sig.
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Bodyguard 58 skrivet 03 jul-23 kl 08:57
Jag har en willab kläckare som har fungerat bra 3 ggr men nu denna gång är det omöjligt att få den att hålla jämn fuktighet har någon några tips?
Titel: SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 03 jul-23 kl 09:10
Glömde du att återställa nedräkningen för den nya kläckningen.?