Alternativ.nu
Odling => Växthusodling => Ämnet startat av: Sandberg skrivet 21 sep-15 kl 14:59
-
Hej
Mottager alla tips på vad man kan odla i ett stort växthus på 40kvm till oss själva som självhushållare!
Om ni vet namnet på ex.vis vilken tomatsort ni använder så tar jag gärna det tipset också. :)
-
Vad härligt med ett stort växthus. Lite avundsjuk!
Ett tips för den som är inriktad på självförsörjning är att odla pastatomater. De är fastare i köttet och lämpar sig bättre för att göra chilisås, soppor osv av. Vi brukar dessutom frysa in "krossade tomater" (det går förstås att konservera också om man vill och har apparat). Det är bara att skära tomaterna i lagom bitar och frysa. Ingen skalning, förvällning eller annat tjafs behövs. För hur det än är är det inte så förskräckligt mycket färsktomater som går åt under säsong.
Alltså några plantor "vanliga" tomater för färskkonsumption och en massa plantor med pastatomater för allt annat är mitt tips. Vi har odlat en sort som heter Bellstar från Runåbergs.
Utöver tomater tycker jag att du ska odla aubergin, paprika och olika sorters chili. Och så slanggurka om du äter sådant. Vi har skippat det det senaste året och istället haft frilandsvarianter av gurka.
-
*Jag som inte har nått växthus muttrar förstås över livets orättvisa.* En bra sak att ha det till på vårarna måste väl vara att komma igång lite tidigare genom att förkultivera sallad och andra godsaker, som man iochförsig kan direktså men senare.
-
Det jag värdesätter högst av det jag odlar (förutom bär, frukt och nötter och annat som kan växa ute på gräsmattan
... så är det tomater. I år har jag 13 olika sorter över 100 sammanlagt. Överallt, i växthuset, ute på gamla gödselplattan som är i söderläge. Underbart.
Kokar in solmogna tomater till tomatmarmelad, ketchup, tomatpuré, vegetarisk tomatsås, köttfärssås, tomatsoppa, chili con carne, korvstroganoff, köttgrytor med mycket tomater i, fisk i tomatröra, torkar tomater och lägger in i olja, eller mixar sönder torkade tomater till krydda (pulver). Äter även färska tomater på ostmackan, i hemmagjord pizza (tomatsås + färska skivor tomat)........
Ni ser tomater kan användas till mycket och är gott som godis. Små, stora, gula, röda, svarta, orange, bifftomater, coctailtomater, randiga i olika färger.
Kör tomater i mixern så slipper man skolla och hålla på, skalet är näringsrikt och gott det med.
Mixtomater i olika storlekar, former och färger kostar över 100kr/kg, så det lönar sig att odla själv.
-
Majs brukar vi ha. Sen ska vi nog ha lite vanliga grödor i växthus för att förbättra oddsen kalla år. Var väldigt segt i år. Bor i fyran.
-
Kolla på "skillnadens trädgård", Land play. hon verkar ha många bra tips.
-
Oj det var många bra svar! Toppen med pastatomater. Skrev upp det på min odlingsplan till nästa år. Vi kom över detta superbilligt. Det var ett äldre par som skulle flytta som sålde det. :)
Är det någonting särskilt man måste tänkta på när man odlar majs?
-
Majs är vindpollinerat. Jag har bara odlat det på friland där vinden kommer åt att sprida pollen. I växthus måste man nog hjälpa till lite. Majs odlas i grupp snarare än på rad för att få bra pollinering. Näringskrävande.
-
Bumpar denna tråden och efterlyser mer tips.
Jag har tänkt odla :
Tomat
Gurka
Paprika
Chili
Melon
Majs.
Tips på mer saker att stoppa i växthuset?
-
Jag kan rekommendera backar med tidiga bönor oxå. Kan vara smart att kunna bära ut senare på sommaren. Ger bra med skörd och då kan man ha bönor före midsommar.
Som någon innan har skrivit majs kan vara svårt . Beror på hur hett det blir när den ska polineras och hur det går.. Du kan testa men jag skulle ha planten i växthuset och sedan plantera ut för bättre säkrare skörd.
Så klart tidig odling av bladgrönt mm
Själksellrei är jätte bra i växthus den gillar värmen och man kan ha plantor man tar av allt efter som
Pysalis kan vara bra med men den har en liten tendens att växa lite väl mycket på det gröna i växthuset. Men var lite snål med vatten och dynga så brukar det gå bra.
Såklart om du känner att du har plats så kan de bli någon perenn där inne. frukt eller så.
-
Kan inte så mycket om odling, men om jag skulle odla, så skulle det vara sånt som är gott och läskande.
Citroner, vindruvor och liknande.
-
Jag har små kunskaper men nästan mikroskopisk erfarenhet, så här är mina råd. Till att börja med kan du ju tänka igenom vad ni verkligen äter. Kanske kan ni sälja, byta eller ge bort annat? Sen är det nog smart att kolla in lättodlade saker så det inte blir övermäktigt. Och sådant som är dyrt att köpa!
Kanske kan ni ha djur (vaktlar?) därinne också.
Härliga tider!
-
Bumpar denna tråden och efterlyser mer tips.
Jag har tänkt odla :
Tomat
Gurka
Paprika
Chili
Melon
Majs.
Tips på mer saker att stoppa i växthuset?
Majs brukar sättas "omlott" och vindpollineras så det blir kanske väl jobbigt. Dessutom verkar frö bara finnas som F1 hybrid och då kan du inte få egna användbara frön till nästa år. Om fröerna är F1-sort avseende det andra du vill odla så ta det i beaktande att det blir dyrare och mindre självhushållning än om du kan ta fröer från det du odlar. Allt det andra du räknar upp går bra i växthus.
Odla i övrigt det du gillar och som således blir uppätet.
-
Låna eller köp Sara Bäckmos bok om vinterodling där finns det många tips. Kolla också Sara Bäckmos blog.
-
Majs brukar vi ha. Sen ska vi nog ha lite vanliga grödor i växthus för att förbättra oddsen kalla år. Var väldigt segt i år. Bor i fyran.
På tal om majs....Indianerna samodlade majs med squash och bönor. Bönorna slingrade sig kring majsstjälken som ju kan bli 3 m hög. Squashen fyllde ut mellanrummen mellan majs/bönor, så att ogräset inte fick grobarhet.
Majs ska gärna sås i fyrkant, inte långa rader, då pollineras det bättre.
Odla majs i växthus verkar onödigt, den platsen har du mer nytta av för känsliga växter.
-
På tal om majs....Indianerna samodlade majs med squash och bönor. Bönorna slingrade sig kring majsstjälken som ju kan bli 3 m hög. Squashen fyllde ut mellanrummen mellan majs/bönor, så att ogräset inte fick grobarhet.
...
Provat det utan godtagbart resultat, majsen blev för låg, bönorna blev inte bra kanske inte tillräckligt pollinerade och squashen snodde sig överallt drog ner bönorna och gjorde det omöjligt att gå i odlingen :P
-
Ja, jag har också prövat majs i växthus - gav nästan inget. På friland med förodling går det mycket bättre. Jag odlar bara sockermajs, där man alltså äter kornen omogna så det går inte att ta eget utsäde. Även sockermajsen blir knappt färdig ibland för mig (zon 3, Saltsjöbaden, nära skärgården). Tidigaste sorterna.
Jag har också provat indianvarianten med majs och squash och störbönor. Gick inget vidare. Nog fel temp och solförhållande i Sverige.
-
Tillbaka till förslag om vad odla i växthus: Tomater, bönor, paprika, gurka förstås, men man kan börja säsongen med spenat och rädisor också
Om man har barn i närheten är det kul att odla pumpa till Halloween och annat i den familjen, särskilt om man har så mycket som 40 kvm. Olika typer av vintersquash är ju också lätta att förvara under vintern.
-
På tal om majs....Indianerna samodlade majs med squash och bönor. Bönorna slingrade sig kring majsstjälken som ju kan bli 3 m hög. Squashen fyllde ut mellanrummen mellan majs/bönor, så att ogräset inte fick grobarhet.
Majs ska gärna sås i fyrkant, inte långa rader, då pollineras det bättre.
Jag har också provat att odla tre systrar för det har jag för mig att det kallas. Jag tyckte det gick bra förutom att det inte blev så många majskolvar med majskorn på hela kolven. Lärde mig sen att det antagligen berodde på för dålig befruktning. Jag odlade i pallkragar och hade således inte så många majsplantor i varje.
I växthus odlar jag tomat, chili, basilika och aubergine. Hade jag haft ett större hade jag odlat vindruvor.
-
. Dessutom verkar frö bara finnas som F1 hybrid och då kan du inte få egna användbara frön till nästa år....
Lindbloms har sockermajs som inte är f1
-
.... Jag odlar bara sockermajs, där man alltså äter kornen omogna så det går inte att ta eget utsäde. .....
Jag odlar sockermajs och tar frö varje år.
Man får bara låta några kolvar växa färdigt.
-
Jag odlar sockermajs och tar frö varje år.
Man får bara låta några kolvar växa färdigt.
Det är inte så "bara" om man har kortare säsong än i Skåne.
-
Jag blev väldans glad när en persikokärna grodde, och nu har vuxit upp till ett litet träd i mitt växthus.
Örter är väl värt att dra upp med. Basilika och koriander är svårt att få nog av
-
vilka"träd,buskar" har du satsat på?
Vad ger frukt?
vindruvor?
persika, men det kräver väl värme året runt?
-
vilka"träd,buskar" har du satsat på?
Vad ger frukt?
vindruvor?
persika, men det kräver väl värme året runt?
Jag har ett litet växthus runt 10-11 kvm och där finns en vindruva, vet inte namnet men den är fruktansvärd god...
Har även planterat ett litet Nektarinträd och det ska jag spaljera upp för det blev så mycket frukt i år att det bröts grenar. Spaljering är nog nödvändigt om jag ska få plats med annat oxå.
I år hade jag lite tomater oxå och det blev väldigt trångt och knepigt. Bor i Malmötrakten så det går bra att odla tomater utomhus.
Vad jag kan rekommendera är Yacón, jag köpte 2 småplantor på Ystadplantskola och satt den ena i växthus och den andra i söderläge där tomaterna stormtrivs. Plantan i växthuset är ända upp i taket och ser frodig ut, den som växer på friland är bara c;a 1 meter hög.
-
Jag vet inte hur mycket du odlar på friland, men jag skulle dra upp en massa plantor för utplantering. Hos oss är det min sambo som sköter det. Med först plantodling i fönster och sen en fortsättning i växthuset innan det är dags att sätta ut. Frampå sommaren är det mest tomater, paprika chili och gurka.
Förutom det som ska växa i växthuset är det; purjolök selleri pumpor, squash mm och blommor. Framåt april blir det dags för alla olika kålsorterna som ska planteras ut efter frost.