Man skall inte skörda vitlöken för tidigt och inte för sent. Skördar man för tidigt så är klyftorna dåligt utvecklade och består mest av ett tjockt skal. Varje blad på en vitlök är samtidigt ett ytterskal på löken. Väntar man tills alla blad har vissnat har i regel ytterskalen förmultnat och klyftorna är exponerade. Om det är mycket torrt i jorden kan ytterskalen vara hela, även om alla blad har vissnat. Så, därför bör man ha 3-4 gröna blad på plantan när man skördar.
Klipper man blad från sin vitlöksplanta, påverkas lökens storlek negativt. Varje blad är viktigt om man vill ha välutvecklad lök. Vill man äta de det gröna på vitlöksplantan, kan man stoppa ett par hela vitlökar med många klyftor i jorden. Då får man ett buskage av vitlöksblad, eftersom det kommer en planta från varje klyfta. Och dessa klyftor orkar ändå inte växa sig stora eftersom de står så tätt. Alternativt kan man odla kinesisk gräslök, smaken är väldigt lik vitlökens.
Rätt tidpunkt för höstplantering är 3-4 veckor innan marken blir tjälad, men det är ju inte lätt att veta när det sker. Idealet är att klyftorna har hunnit rota sig men inget har visat sig ovan jord när kylan sätter stopp för vidare tillväxt.
Det finns ett par typer av vitlök som inte mår bra av höstplantering, nämligen Silverskin- och Creole-lökar. Dessa skall man sätta så tidigt som möjligt på våren. Under årens lopp har Creole-vitlöken blivit min favorit. När klimatet har blivit mildare, kan man plantera allt tidigare på våren. Det innebär fler dagar med vegetativ tillväxt fram till midsommar då klyftutvecklingen börjar, och detta medför att löken blir större. Den kan bli hyfsat stor, upp emot 100g, har ca 10-12 jämnstora klyftor med rött skal. Smaken är utmärkt god och den kan lagras i rumsvärme upp till 15-16 månader. Det finns dock vissa problem. Blir våren sen och tjälen finns kvar länge och man måste vänta med planteringen, då hinner det inte bli någon storlek på löken. Om det dessutom blir snabbt väldigt varmt och jorden blir uppvärmd, såsom år 2018, då delar sig inte löken i klyftor ordentligt.