Flera i tråden skriver 'när de tar upp [sätt]potatisen'
Var ha den förvarats innan? I jordkällare, stuka?
Själv har jag vid de tillfällen jag odlat potatis hösten innan sparat sättor i flera svarta plastpåsar placerade i kallaste delen av kylskåpet. Detta har fungerat sisådär, inte att sättorna börjat gro men att enstaka sättor har ruttnat. Det går inte att spara så många om man inte skaffar separat kylskåp.
För ett antal år sedan gjorde jag ett litet experiment. I januari, då tjälen släppte tillfälligt, satte jag några potatisar på 4-5 dm djup. Ovanpå jag halm. Till min förvåning kom de upp i början på juni, samtidigt med de sättor som jag satte i mitten på maj. Frågade en lantbrukare om det, som lite motvilligt svarade att visst kan man göra så, men du skall inte tro att du vinner någon tid på det. Underförstått, att du inte får fram färskpotatis snabbare.
Börjar nu fundera över årets sättor i kylskåpet. Det är vid den här tiden som vissa av dem brukat börja ruttna. Om jag skall putta alla i jorden.
Självklart inser jag att det här är något som enbart går att göra här nere i Sveriges Tår. Inte i Norrland med minst halvmeter frost. Eller? Jag har i ett annat sammanhang varit med om att det bestämdes i september att betongfundament skulle gjutas till ett växthus, men man hade inte tid i stunden. Då lades 1/2m tjockt med halm på de ställen där man visste att man behövde gräva. Februari året därpå, med tjäle som hade satt sig, gick man ut lyfte bort halmen och kunde gräva utan problem.