gruffen@swipnet.se
Må 22 Jul, 2002 - 19:46
--------------------------------------------------------------------------------
Är det nån som vill dela med sig av sina recept på kanin?
Thomas Bjørkan Andresen
On 6 Nov, 2002 - 12:40
--------------------------------------------------------------------------------
Kanin med tartarsaus. (lapin á la tartare)
* 1 kanin i biter evt. bare filetene marineres i en time i:
* 1 dcl olje
* 2 spiseskjeer eddik (de store skjeene - "matskjeder" på svensk?)
* 1 finhakket løk
* 1 nellik
* 1 laurbærblad
* salt
* pepper
Snu filetene noen ganger underveis. Når de er ferdig marinerte skal de tørkes av og vendes i egg og kavring før de stekes. Anrettes på et varmt fat med nystekt persille.
Lag saus av 1,25 dcl majones og 1 spiseskje hakkede sylteagurker.
---
Kaninlever.
2 kaninlevere vaskes godt av og renskes, vendes i mel og salt og stekes gyldne i smør.
Saus:
Kok opp 1 spiseskjeer tomatpuré, 1 knivsodd finhakket løk, 3 spiseskjeer buljong, 2 spiseskjeer rødvin og litt pepper. Helles over den stekte leveren.
En god middag er en verdig avslutning på et lykkelig kaninliv.
Ronny
Fre 8 Nov, 2002 - 02:21
--------------------------------------------------------------------------------
Kanin i vin är gott. Lika gott som tupp i vin (Coq au vin).
Håller man sina kaniner i kättar i stället för i trånga burar och i betesburar när det finns gott grönt gräs och maskrosor så kan man sedan också äta sin kaninmiddag med gott samvete!
Camilla
Fre 8 Nov, 2002 - 18:45
--------------------------------------------------------------------------------
Kaningryta (tar man i vin så blir det ungefär som coq au vin som Ronny föreslog ovan):
Ingredienser: kanin, lök, morötter, rotselleri, 1-2 vitlöksklyftor, en näve persilja, ett lagerblad, några kryddpepparkorn, vatten (ev en rejäl skvätt rödvin), salt och peppar
Skölj kaninen och stycka i mindre bitar, skala grönsakerna och skär dem i lagom bitar. Salta & peppra köttet och bryn det runt om. Lägg sedan i grönsakerna och fräs dem också en liten stund. Häll på vätska så det täcker, resten av kryddorna och låt sjuda i ungefär en halvtimme.
---------------------
Kaningryta med vit sås:
Ingredienser: kanin, gul lök, mjölk, mjöl, salt och peppar.
Gör som ovan, men späd med bara mjölk. När köttet är mört, red av såsen med lite mjöl och smaksätt med persilja och lite citron (eller bryn kaninen med lite curry redan från början och gör currysås i stället).
------------------------
"vild" kanin:
Putsa köttet och dela i portionsbitar. Gör en marinad med 2 dl vinäger, 4 dl öl, 1-2 msk krossade enbär, 1 hackad lök, 2 tsk salt, krossad vitpeppar. Låt köttet ligga i marinaden 3-4 dagar. Stek sedan köttet sakta i stekgrytan med lock. När köttet är klart, vispa ur grytan med lite vatten, smaka av skyn med lite marinad och ev mer kryddor.
-----------------
Kaninpaj:
Ingredienser: kanin, svamp, ägg, pajdeg, salt, peppar.
Bena ur köttet och dela i små bitar. Bryn det. Bryn svamp. Lägg kött o. svamp i en ugnsform. Hårdkoka 4 ägg, hacka dem och lägg i formen. Täck med pajdeg, pensla med ägg och baka i 175 grader ugn i ca en halvtimme.
Ronny
Fre 8 Nov, 2002 - 20:18
--------------------------------------------------------------------------------
Kaninkött är liksom getkött och i viss mån även lammkött ansett som fattigmansföda i ett välmående samhälle som sitter på höga hästar. Vi vet inte när bubblan brister bara att den kommer att göra det förr eller senare. Efter kommunismens s.k. fall i Ryssland, blev kaniner mycket eftertraktade och högt betalda, inte för att de skulle slaktas utan för att de skulle bli avelskaniner. Några få kaniner kan försörja en hel familj med kött. Man kan hålla dem utan att ha någon mark, t.o.m. samla ihop foder längs vägkanterna om det skulle knipa. Under dåliga tider ökar antalet kaniner och getter medan antalet hästar och kor minskar. Att fnysa eller bara bli trött har ingen överlevt av varken människor eller husdjur.
En sak till: Tänk på att smaken på köttet beror på vad kaninen äter under sista månaden före slakt. ett örtrikt gräs eller hö är grunden till ett välsmakande kött. Korn ger bra smak och fast kött. Ljung och Grenar från t.ex. sälj, en eller frukttrÄd är bra både för kaninens kropp och själ. Var försiktig med kål och morötter som kan ge köttet en sötaktig smak, särskilt invid benen. Pellets är bara onödigt dyrt.
Smaklig måltid.
lollo
Fre 8 Nov, 2002 - 23:12
--------------------------------------------------------------------------------
hej,mmmm vad gott det låter, man kan byta ut vinet mot cider ibland , alltså fransk cider som finns på systemet
bon apetit!