Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad tar ni kg när ni säljer honung?  (läst 59688 gånger)

Thomas_

  • Inlägg: 2203
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #200 skrivet: 06 dec-17 kl 18:53 »
Rapspollen är en annan diskussion...elller pollen skördat från våra bin övehuvudtaget.

Förvisso är vi OT nu, men för den som skördat pollen under ett kraftigt rapsdrag, så bär man med sig vetskapen om att det ALDRIG är 100% rapspollen i fällan en enda dag. Snarare 6-7 olika sorters pollen dagligen, även om minst 50% är rapspollen...
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

Thomas_

  • Inlägg: 2203
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #201 skrivet: 06 dec-17 kl 18:57 »
Men det finns inte så många platser såvitt jag vet där en en yrkesodlare skulle kunna försörja på ljunghonung...

OM det finns? Det finns hela landskap i vårt vackert avlånga land där det är 60-80% av årsskörden som är ren ljunghonung, med viss variation per år. Bohuslän, Värmland mfl. Utöver hela landskap, så finns trakter i andra län där förekomsten är stor.
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

Hans Hultén

  • Inlägg: 191
    • Södermanland
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #202 skrivet: 06 dec-17 kl 19:13 »
Om vi ska diskutera smak så tycker både jag och mina kunder att lindhonungen är den godaste, men som sagt smaken är ju olika.

Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #203 skrivet: 07 dec-17 kl 11:18 »
Om man skulle "göra blindtester skulle rapshonung hamna i topp"...ja varför inte...bland vanliga konsumenter...men visa var du fått de uppgifterna ifrån? Har du någon data på detta?


Ja, det har jag. Dels så har jag intresserat mig för hur de tänker som köper mycket honung. Alltså inte den vanliga konsumenten utan de som ser det som en självklarhet och del av livets goda att använda honung varje dag t.ex vid frukosten.

Sedan så kan man också titta på USA, som har stora honungsgrossister. I det ledet är det rapshonungen som är dyrast. Inte för att den är bäst eller godast, utan för att den är den mest köpta av vanliga konsumenter.

silverjuggler

  • Inlägg: 43
  • Journalist, författare, nybyggare.
    • Södermanland
    • Sjötuna
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #204 skrivet: 07 dec-17 kl 11:39 »
Nu har vi gjort överambitiösa etiketter på handgjort papper med hemmatillverkat ekologiskt kaseinlim, så då får vi kanske testa med 80 kr inkl moms/250g-burkarna, som den gode Thomas_ här ovan rekommenderar! Jag säljer främst på arbetsplatsen och så julmarknaden som kommer då, vi får se hur det går...

Det handlar ju förstås som någon kommenterade mest om marknadsföring. Ta sig till ett torg/marknad, fixa stånd och tillstånd, stå o frysa + (iof trevlig) tid? Sälja till mellanhand för lägre pris? Jaja, idel angenäma bekymmer (iaf för den som har andra inkomstkällor).

Till sommaren hoppas jag återkomma med fråga om lämpliga produkter att blanda i honungen, i burkarna, för att höja värdet. Vi har ju vanlig honung, som kristalliserar, så då känns det inte som att nötter går så bra. Men citronsaft? Senap? Kanel?  ::)
« Senast ändrad: 07 dec-17 kl 12:05 av silverjuggler »
Vore fint att vara förändringen en vill se i världen.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #205 skrivet: 07 dec-17 kl 12:59 »
Om vi ska diskutera smak så tycker både jag och mina kunder att lindhonungen är den godaste, men som sagt smaken är ju olika.
Är det mintsmak på den?
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Hans Hultén

  • Inlägg: 191
    • Södermanland
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #206 skrivet: 07 dec-17 kl 13:23 »
Är det mintsmak på den?

Honungen har smak av mynta.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #207 skrivet: 07 dec-17 kl 13:31 »
Honungen har smak av mynta.
Pepparmynta då eller?
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Quercus

  • Inlägg: 518
  • Jag blir aldrig yngre än vad jag är idag
    • Skåne
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #208 skrivet: 07 dec-17 kl 13:41 »
Citera
OM det finns? Det finns hela landskap i vårt vackert avlånga land där det är 60-80% av årsskörden som är ren ljunghonung, med viss variation per år. Bohuslän, Värmland mfl. Utöver hela landskap, så finns trakter i andra län där förekomsten är stor.

OK...där vet du mer. Dock är det sällan man stöter på ljunghonung till försäljning...inte här nere i söder i alla fall. Eller?
Glad ateist med stort "back to nature" intresse - jakt, fiske, snickeri, biodling...

Hans Hultén

  • Inlägg: 191
    • Södermanland
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #209 skrivet: 07 dec-17 kl 13:44 »
Pepparmynta då eller?
Vet inte.
Ett tips till dig, läs gärna broschyren "våra honungar" som du har fått tillsammans med bitidningen.
« Senast ändrad: 07 dec-17 kl 14:29 av Hans Hultén »

Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #210 skrivet: 07 dec-17 kl 18:17 »
Det finns mycket ljung men jag tror faktiskt inte att det produceras särskilt mycket ljunghonung, det är därför den är svår att få tag på. Jag brukar få en burk, det är uppskattat, och jag vet att den biodlare som har ljunghonung ger inte bort den sådär lite hursomhelst.


Ljunghonungen är slitsam och farlig för bina, många stryker med. Blommorna sitter lågt och är svårjobbade och spindlarna väver sina nät kring varje buske. För biodlaren innebär det att kuporna måste transporteras ut till hedarna och sedan hem, den är svårslungad, kräver extra utrustning, sliter på ramarna och dessutom blir invintringen sen.


silverjuggler

  • Inlägg: 43
  • Journalist, författare, nybyggare.
    • Södermanland
    • Sjötuna
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #211 skrivet: 17 dec-17 kl 22:01 »
Nu är julmarknaden klar. Två dagar kl 11-16, vi sålde 250g-burkarna för 60 kr/st och för 150 kr/3 st. 82 burkar blev vi av med.

Några har vi nu kvar, kanske 20-30 st totalt från sommarens produktion.

Så förmodligen stämmer det som någon sade att vi kunde tagit 80 kr o ändå bli av med alla innan sommaren. Kanske 80 kr styck och 200 kr/3 st är lagom framgent.

På marknaden fanns en annan som sålde 250g-burkar med tillsatt eterisk olja, för 57 kr/st. Och det var ändå via en mellanhand...
Vore fint att vara förändringen en vill se i världen.

majo72

  • Inlägg: 59
    • Värmland
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #212 skrivet: 19 dec-17 kl 19:40 »
Jag tar 200:-/kg inkl moms. Kunde troligtvis ta mer. Mer lättsåld produkt får man nog leta efter.

 

Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #213 skrivet: 20 dec-17 kl 14:09 »
Priset man kan ta ut beror väldigt mycket på hur mycket man har att sälja, 200:- är inte långsiktigt hållbart rent allmänt, utan bara om man säljer en liten skörd lokalt via tex facebook.

Quercus

  • Inlägg: 518
  • Jag blir aldrig yngre än vad jag är idag
    • Skåne
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #214 skrivet: 23 dec-17 kl 18:55 »
Citera
är inte långsiktigt hållbart rent allmänt, utan bara om man säljer en liten skörd lokalt via tex facebook.

Kan du utveckla...
Glad ateist med stort "back to nature" intresse - jakt, fiske, snickeri, biodling...

Thomas_

  • Inlägg: 2203
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #215 skrivet: 26 dec-17 kl 11:38 »
Priset man kan ta ut beror väldigt mycket på hur mycket man har att sälja, 200:- är inte långsiktigt hållbart rent allmänt, utan bara om man säljer en liten skörd lokalt via tex facebook.

Jaså, då är vi flera som tydligen gör fel?
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #216 skrivet: 26 dec-17 kl 11:52 »
Du missade ordet "långsiktigt". Jag menar inte att någon gör fel, särskilt inte du  :). Möjligen gör vissa konsumenter fel

Thomas_

  • Inlägg: 2203
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #217 skrivet: 26 dec-17 kl 12:22 »
Du missade ordet "långsiktigt". Jag menar inte att någon gör fel, särskilt inte du  :). Möjligen gör vissa konsumenter fel

På vilket sätt är det inte hållbart i ett långt perspektiv? Jag hänger inte alls med?
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #218 skrivet: 26 dec-17 kl 13:14 »
Det är nästan omöjligt att skriva kortfattat om det här, men att vi är inne i en konsumentdriven trend (närodlat, ekologiskt, lokalproducerat etc), det kan väl inte vara bara jag som ser det. Och när man är mitt inne i ett slags mode, så ser man det inte, man tycker det är högst självklart och normalt, ända tills det ändras. Jag menar att höga priser kommer att på sikt angripas från flera håll.

Skogsvilde

  • Inlägg: 16893
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Vad tar ni kg när ni säljer honung?
« Svar #219 skrivet: 26 dec-17 kl 19:51 »
Det är nästan omöjligt att skriva kortfattat om det här, men att vi är inne i en konsumentdriven trend (närodlat, ekologiskt, lokalproducerat etc), det kan väl inte vara bara jag som ser det. Och när man är mitt inne i ett slags mode, så ser man det inte, man tycker det är högst självklart och normalt, ända tills det ändras. Jag menar att höga priser kommer att på sikt angripas från flera håll.

Genom effektivare produktionsmetoder och hårdare driftsstyrningametodr i produktionen?
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

337 gäster, 6 användare (1 dolda)
xaelanar, vattukvinnan, Palle500, ärt, docswood

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser