Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: corona skrivet 31 jul-17 kl 20:25
-
Jag har torkat svarta vinbär i ugnen. Funderar nu på hur jag ska förvara dem. Jag kan ju inte veta helt säkert att de inte innehåller någon fukt. Är rädd att de ska börja mögla om jag lägger dem i en glasburk [emoji21]
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170731/d2b48cd555a860bb8b78bcca4f93fa57.jpg)
Postat med Alternativ.nu´s app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)
-
Lägg i papperspåse då,
-
Torka bären tills dom är riktigt torra, det är dålig hållbarhet och onyttigt med mögliga bär.
När dom är torra kan du förvara dom i en torr glasburk med en bit hushållspapper i botten och under locket.
-
Tack för svar. Ja, någon form av förvaring som inkluderar papper är väl det enda rätta. Men fortfarande svårt att veta om jag har torkat dem länge nog. Jag skulle ju kunna fortsätta. Till slut så blir de pulver antar jag :D
Postat med Alternativ.nu´s app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)
-
Tack för svar. Ja, någon form av förvaring som inkluderar papper är väl det enda rätta. Men fortfarande svårt att veta om jag har torkat dem länge nog. Jag skulle ju kunna fortsätta. Till slut så blir de pulver antar jag :D
Postat med Alternativ.nu´s app ([url]http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475[/url])
Pulver blir de inte såvida du inte mal eller mixar bären - när vätska försvinner ur dem skrumpnar de ihop ungefär som russin.
-
Torkade du hela svartvinbär? I vilken temperatur?
Svartvinbär är väldigt svåra att torka hela då de har ett segt skal. Risken är att man torkar i för hög temperatur och då torkar bara skalet och vätskan som är kvar i bäret kommer då att bli grogrund för jäst och mögel.
-
Torkade du hela svartvinbär? I vilken temperatur?
Svartvinbär är väldigt svåra att torka hela då de har ett segt skal. Risken är att man torkar i för hög temperatur och då torkar bara skalet och vätskan som är kvar i bäret kommer då att bli grogrund för jäst och mögel.
Ja, jag torkade hela bär i ugnen, ca 50-75 grader gissar jag (minns inte helt), med ugnsluckan på glänt. Jag trofast det tog ett par dagar innan de blev helt torra... varken ekonomiskt eller energimässigt försvarbart, gissar jag. Men väldigt goda och torra och fina hela vintern.