Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Nordic Vargtand skrivet 09 sep-18 kl 14:26

Titel: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 09 sep-18 kl 14:26
Hur gör man äppelcidervinäger?
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: alternaiv skrivet 09 sep-18 kl 14:38
Hur gör man äppelcidervinäger?
Det är det jag ska lära mej :)
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Petra Källden skrivet 10 sep-18 kl 09:08
Hur gör man äppelcidervinäger?
Stoppar äppelrester från t ex mos dvs skrutt,fluga,fulbitar osv i en burk häller på socker o vatten o låter det jäsa :) busenkelt o gott! Jag duger inte till o länka men googla apple scrap vinegar så hittar du bra recept :)

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 10 sep-18 kl 09:26
Måste testas! (Kommer att bli mycket av det snart då jag tänkt koka mer äppelmos...  :) )
Men, hur kontrollerar man jäsningen? Eller styr den sig själv med vad som följer med på fruktskal och annat? (vildjäst)
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Petra Källden skrivet 10 sep-18 kl 10:44
Ja den sköter sig själv :) jag brukar kolla av hur surt det blir efter en tid men vet inte om det gör nån skillnad egentligen, huvudsaken du inte stänger locket för fort för då spränger du burken. Det va inte kul! Men det blev väldigt rent :) Jag använder vinäger som balsam i håret sköljmedel i tvätten att städa med osv

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 10 sep-18 kl 10:52
Kan man använda den i matlagning?
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Petra Källden skrivet 10 sep-18 kl 12:40
Absolut! Det är väl klart! Lyckas du få en vinägermamma så spar den till nästa år så underlättar det då ;) Det kan väl inte bli bättre vinäger till mat du vet ju själv vad du gjort, vad som är i o vad du sprutat på träden :) o billigt blir det

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Petra Källden skrivet 10 sep-18 kl 13:01
https://www.milkwood.net/2016/04/26/apple-cider-vinegar/

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Petra Källden skrivet 10 sep-18 kl 13:02
Wohoo jag lyckades länka!

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: alternaiv skrivet 10 sep-18 kl 15:05
[url]https://www.milkwood.net/2016/04/26/apple-cider-vinegar/[/url] ([url]https://www.milkwood.net/2016/04/26/apple-cider-vinegar/[/url])

Postat med Alternativ.nu´s app ([url]http://Alternativ.nu[/url]´s app)

Tack Petra det var just ett sånt recept som min kompis pratade om :)
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 10 sep-18 kl 15:12
Ja, supertack för infon om det, kom på att jag sparat två stora burkar som nog blir perfekta för detta, skall diska dem bara så att dammet försvinner,i år är det äppelår här, tror inte vi haft så mycket äpplen på flera år som det är nu så det passar ju perfekt!  :-* :D
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: javill skrivet 10 sep-18 kl 21:06
Klippte ut detta från tråden ”Vad håller ni på med” då jag tycker det förtjänar en egen tråd. 

Moderator  (:)
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Petra Källden skrivet 10 sep-18 kl 22:12
Kom på att ska du göra sån där lång tids inläggningar typ rödbetor för ett helt år må du nog kolla ph först, tror det finns på ' göra eget vin butiker'. Jag är för glupsk o har aldrig tillräckligt många rödbetor för en säsong :)

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Kramar skrivet 29 sep-18 kl 23:17
Läst att man kan göra vinäger på must. Vet någon om det går att göra på pastöriserad must?


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 30 sep-18 kl 08:19
Vinäger bildas av alkoholen så har inte musten fått jäsa till vin är det nog svårt. Därför man tillsätter socker till äppelskruttarna ovan. Men tillsätt socker till musten och se om den vill jäsa. Är alkoholhalten för hög bildas inte vinäger så då får man blanda ut alkoholen till lagom procent.
För att starta vinägerprocessen kan man köpa ekologisk opastöriserad äppelcidervinäger och spilla i lite för att tillföra en startkultur
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Hagbard Handfast skrivet 30 sep-18 kl 15:45
Det finns redan socker i musten så man behöver inte tillsätta socker. Tillsätt istället en bra jäst och låt det jäsa ut.
När det jäst ut och om det var en "vanlig" äppelmust utan tillsatt socker kommer inte alkoholhalten att vara för hög.
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Radar skrivet 02 okt-18 kl 15:07
En artikel om vinägertillverkning:
http://taffel.se/blog/vinagermamma-konsten-att-gora-din-egen-vinager (http://taffel.se/blog/vinagermamma-konsten-att-gora-din-egen-vinager)

En liten tråd här ifrån Alternativ.nu
https://www.alternativ.nu/index.php?topic=157879.0 (https://www.alternativ.nu/index.php?topic=157879.0)


Det finns glasburkar i lite olika storlekar med skruvlock och en liten kran längst ner. Jag tror att dessa skulle vara utmärkta för vinägerodling. Då kan man tappa av färdig vinäger via kranen och fylla på nytt vin uppifrån. Då blir risken mindre att man skakar om odlingen och man råkar dränka vinägermamman.
Jag har länge haft funderingar på egen vinäger men har inte kommit till skott ännu.
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Petra Källden skrivet 03 okt-18 kl 09:57
En artikel om vinägertillverkning:
[url]http://taffel.se/blog/vinagermamma-konsten-att-gora-din-egen-vinager[/url] ([url]http://taffel.se/blog/vinagermamma-konsten-att-gora-din-egen-vinager[/url])

En liten tråd här ifrån Alternativ.nu
[url]https://www.alternativ.nu/index.php?topic=157879.0[/url] ([url]https://www.alternativ.nu/index.php?topic=157879.0[/url])


Det finns glasburkar i lite olika storlekar med skruvlock och en liten kran längst ner. Jag tror att dessa skulle vara utmärkta för vinägerodling. Då kan man tappa av färdig vinäger via kranen och fylla på nytt vin uppifrån. Då blir risken mindre att man skakar om odlingen och man råkar dränka vinägermamman.
Jag har länge haft funderingar på egen vinäger men har inte kommit till skott ännu.
Min vinäger mamma ligger gärna i botten...

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Be skrivet 03 okt-18 kl 10:31
Min vinäger mamma ligger gärna i botten...

Postat med Alternativ.nu´s app ([url]http://Alternativ.nu[/url]´s app)


Jag trodde också att det som ligger i botten är modern, men här påstår de att vinägermodern bildas på ytan och det som faller ner är sådant som förgåtts pga syrebrist: https://www.eldrimner.com/core/files/fran_vin_till_vinager.pdf (https://www.eldrimner.com/core/files/fran_vin_till_vinager.pdf)
Kan det vara så? Vet liksom inte riktigt vad jag ska spara itlls nästa år nu.
Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Petra Källden skrivet 03 okt-18 kl 11:40
Alltså vinägermamman är ju som en sammanhållen massa lr va jag ska beskriva det som. Dvs inte bottensatsen utan de som hänger ihop..nå min sammanhöngande grej flyter inte iaf utan ligger i vinägern gärna ner mot botren

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Äppelcidervinäger
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 03 okt-18 kl 12:57
Det finns ju de som  omskolar sin vinägermamma/kombusha åt andra hållet. De har båda kolonier med bakterier som i mycket liknar varandra. Ibland lyckas det ibland inte