Jag odlar sockermajs varje år och det svåraste är att veta när man ska skörda för att få dem att smaka allra bäst. Vi har lite nordamerikanskt bakgrund i familjen så sockermajs är ett måste varje år. Optimalt är när de är söta och saftigt krispiga. För tidigt är de saftiga och smaklösa. För sent är de sega och inte så söta, men i och för sig matiga. Det är i det stadiet man brukar få dem i Sverige, på restauranger t.ex.
Regeln i nordamerika är att de är dags att skörda tre veckor efter att de har fått fullt "silk" alltså de långa ljusa trådarna. Men i Sverige tar det längre tid. Svalare och svagare sol, men det blir ju olika olika år. Sen beror det sort. Den supersöta hybridsorten Earlibird som jag brukar ha har ett rätt stort intervall när den är toppen. Men den fanns inte i år så det blev Ashworth som jag har tagit antingen för tidigt eller för sent, de flesta. Riktigt att som Znibban säger att silket ska ha vissnat. Fast ibland är det svårt att se för att tvestjärtar har ätit upp det. Att vika ner och kolla kan funka, men det kan vara missvisande för just i toppen kan det vara dåligt pollinerat eller senare än resten.
Lycka till!