Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Inverter 12->230V - bygga själv?  (läst 1611 gånger)

JohnA

 • Inlägg: 910
 • Snål nord-vallentunisk skrotfyndande återanvändare
  • Uppland
  • EM34
Inverter 12->230V - bygga själv?
« skrivet: 13 jun-18 kl 10:58 »
Inverters är dyra om de ger mer än några hundra watt och dessutom har bra vågform och verkningsgrad. Att bygga själv av en större nättransformator som man "bakvänder" och matar med fyrkantvåg eller "modifierad sinus" av enklaste slag kan inte vara speciellt svårt, men jag antar att den skarpa övertonsrika vågformen kommer ge en hel del förluster i transformatorn, och sedan mer förluster (och i värsta fall skador) där elen sedan ska göra nytta. Men nog sjutton borde man som elektronikbyggare på medelnivå kunna få till en egen inverter kraftig nog att driva kyl och frys åtminstone, och det med bra verkningsgrad?

Jag har börjat gräva runt efter DIY-projekt på nätet men hittills bara hittat de enklare kopplingarna med fyrkant och simplaste aproximationen av sinusvåg genom att vila en stund i nollgenomgångarna. Är det fler än jag som är intresserade av sånt här?
Skitless på översittare med attityden "köp en xxx istället så funkar det bättre". -Inte mitt fel att jag har gott om egna idéer medan de måste låna andras. Kör min 40 år gamla Saab V4 på drygt fyra deciliter milen till vardags. http://ecomodder.com/forum/em-fuel-log.php?vehicleid=847

simon.arvestrand

 • Inlägg: 492
  • Östergötland
SV: Inverter 12->230V - bygga själv?
« Svar #1 skrivet: 13 jun-18 kl 13:50 »
Kanske är skillnad nu men på den tiden jag kikade på något liknande så blev delarna så dyra så det blev dyrare än att köpa ett färdigt

Sent from my SM-G950F using Tapatalk


 

torbjorn

 • Inlägg: 9625
  • Medelpad
SV: Inverter 12->230V - bygga själv?
« Svar #2 skrivet: 13 jun-18 kl 19:18 »
Om man vill få en växelriktare som lämnar sinusspänning så verkar den billigaste lösningen nästan vara att skaffa fram en kasserad UPS. Sådana slängs ju ofta när de inbyggda blybatterierna är slut, och åtminstone UPS:er av någotsånär välkända märken (t ex APC) brukar lämna sinus även om de är tillverkade någon gång på 90-talet.

Kyl och frys brukar dock klara sig bra med trappstegsspänning. Möjligen kan kompressormotorn få lite sämre startmoment så den har svårt att orka igång om t ex frysen står i ett utkylt rum och kompressoroljan är seg, eller om den har stått stilla så kort tid att inte kylmediet har hunnit tryckutjämna sen den var igång sist. Om det är en modern kyl/frys med bra energiklassning och inverterstyrd kompressor så bryr den sig inte alls om nätspänningens kurvform, den ska ju ändå likriktas inför inverterns DC-mellanled.

msand

 • Inlägg: 52
 • Mjukvaruutvecklare och gårdsägare
  • Uppland
SV: Inverter 12->230V - bygga själv?
« Svar #3 skrivet: Igår kl. 06:49 »
Har inte själv gett mig på ett sådant projekt, men detta är en länk som jag sparat som "bra att ha":
http://www.instructables.com/id/250-to-5000-watts-PWM-DCAC-220V-Power-Inverter/

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 8205
  • Östergötland
SV: Inverter 12->230V - bygga själv?
« Svar #4 skrivet: Igår kl. 08:43 »
Jag har också funderat på att bygga själv, men inte kommit till skott än. Funderar dock på att skippa transformatorsteget och ladda på med rätt spänning från början.

Ett svart får

 • Inlägg: 7155
  • Bohuslän
SV: Inverter 12->230V - bygga själv?
« Svar #5 skrivet: Igår kl. 09:03 »
Har inte själv gett mig på ett sådant projekt, men detta är en länk som jag sparat som "bra att ha":
http://www.instructables.com/id/250-to-5000-watts-PWM-DCAC-220V-Power-Inverter/
Intressant design men jag undrar hur utgångsspänningen ser ut. PWM är ju bra när man skall ha likspänning ut men hur kommer sinusvågen se ut med växelspänning? Skulle varit intressant att se på ett oscilloscope  med varierande belastning. Fast det kanske är så alla inverters man kan köpa också är konstruerade?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

296 gäster, 7 användare
Cricko20, LiisaK, Adels, Be, Tormorup, Ett svart får, Karlsdotter

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser