Jag lutar åt att köpa en hel gris frammåt jul, funderar bara på hur man får bäst resultat när man skall röka fläsk.... Några tips?
Jag kör på följande baconrecept som är på amerikanska mått så du får räkna om själv
.
Till ca 6 kilo bacon.
1 pound salt
1 pound grovt brunsocker
1 3/4 vit vinäger
1 ounce saltpeter
2 matskedar svartpepparkorn.
Blanda ihop alla ingridienserna utom vinägern och dela i hälften. Täck (gnugga in) hela köttstycket noga och lägg det luftigt på en träbräda på ett svalt ställe där det är skyddat för möss och dyligt och vänd köttet dagligen.
Efter 5 dagar blandar du ut den andra halvan av kryddorna med vinägern och gnider in köttet med den varje dag tills satsen är slut (brukar ta ungefär 5 dagar till). Tryck sedan hål i köttbiten så du kan få igenom en tråd och häng in det i kallröken.
Låt den rökas minst ett dygn, har du tid och gillar röksmak så gärna längre. Jag har rökt mina uppemot en vecka ibland.
Baconet håller sig bra i flera veckor i rumstemperatur och i månader om man förvarar det i kylskåp.
mvh/Fred