Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  fång/hur långt ska man gå?  (läst 33521 gånger)

Heureka

  • Inlägg: 96
    • Småland
fång/hur långt ska man gå?
« skrivet: 20 jun-10 kl 21:56 »
Vi har flera hästar med fång och vet inte varför. Första fallet berodde på att vi inte visste att gräset börjar växa på nytt på hösten, andra fallet berodde nog oxå på för kraftigt bete (hästen har klarat det innan, men så kan det ju vara tyvärr). Men sen - varmblod får fång på extremt mycket mindre bete än vi haft tidigare år, strax innan midsommar, vi tillskottsfodrade med hö.
I år hade vi först begränsad hage - 1 häst fick fång. Sedan begränsad hage halva dygnet, enbart hö halva dygnet - 1 häst till fick fång (för första gången). Inget bete alls, bara hö och halm. Börjar ge jäst med lite lite betfor för att stötta magen inför ny prövning med betet i juli. Nu visar alla hästarna fångkänningar  :(.

Vi frågar veterinärer, vi surfar runt på internet, vi funderar och sliter vårt hår. Det enda vi kan komma fram till är att det borde vara en gemensam orsak eftersom alla hästarna plötsligt är jättekänsliga, samtidigt kan vi inte komma på något som förenar alla dessa hästar och de olika gånger dom fått fång. Och ju mer man läser och funderar desto med förvirrande blir det.

Nu till min fråga: Hur länge ska man hålla på? Är det ett värdigt hästliv att gå i gruspaddock månad ut och månad in och bara titta på gräset utanför? Som det känns nu vore slaktbilen det bästa så dom slipper lida. Alternativet är gruspaddocken med begränsad fodergiva (vilket gör dom retliga och sura)tillsammans med en massa experimenterande. För att vi vill ha dom levande och rida några gånger i veckan. Är det djurvänligt? Eller ger vi upp för lätt om vi tar bort dom?


winnie_poe

  • Inlägg: 90
  • Endast jag kan leva mitt liv. Lev det som varje da
    • Västerbotten
    • Lust och fagring
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #1 skrivet: 20 jun-10 kl 22:28 »
Har haft 10-talet hästar ungefär och aldrig fång på någon, Mina hästar har fått minimalt med grönt före midsommar, aldrig bete innan. jag har handplockat fram till dess..

 Från några nävar gräs / dag och sakta ökat i flera veckors tid sedan ätit grönt någon timme i en mindre grönfålla, sakta sakta ökat tiden i fållan! Sedan helst skogsbete.. Ev. lite lusern el. liknande(om jag måste stödutfodra) sedan tillgång till torrhö så länge de vill.

Själv har jag upptäckt på några hästar jag sett att; börjar de få fräknar(piggmentförändringar) är det som det blivit någon svaghet i immunförsvar som senare kunde leda till överkänslighet över huvudtaget ex. och mer mottagliga för eksem, fång(egen teori)

Sedan a och o att känna på hästens hovar efter värmeförändring el och puls. Inte låta fånghästar ha möjlighet att komma åt visset gräs och snusk under snön, det fick kompisens halvblod fång utav. Hur långt har fången gått på hästarna? Jag hade alltid ett gäng ponnisar som gick i skogen, inte led dom av det, det är nog mest vi som lider ;)
Bor med mannen i en gammal Västerbottengård, har bott i skärgården ett tag.Vi har en Curly coated retriever. Vill ha tag på getter (killingar)till slutet på april början på maj..

SecretQ

  • Inlägg: 524
  • att vara normal e inte min starka sida
    • Östergötland
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #2 skrivet: 20 jun-10 kl 22:56 »
Jag byter hage.....    gräs en stund sedan mukorg en stund och en hage som är helt nerbetad där det går utan munkorg och där jag ger hö. De är den "säkra" hagen. Vill inte ha dem med munkorg utan uppsikt ifall den skulle ta av den.

Heureka

  • Inlägg: 96
    • Småland
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #3 skrivet: 21 jun-10 kl 07:36 »
Skogsbete lider nog inte hästarna av, men det gäller ju att få tag på det. Vi har dessutom bävrar till hästar...
Om nu hästarna inte fixar minsta bete, inte ens nerbetad hage, på våren blir det sandpaddock minst två månader då. Sedan ska dom vänjas vid bete nån halvtimme succesivt ökande under flera veckor, då kan dom kanske kunna beta några timmar/dag fram i augusti, men sen börjar gräset växa igen och då får man ta bort dom från betet. Är det ett hästliv att kunna beta 15 min-några timmar/dag i ca 1,5 månad/år? Och gå med munkorg eller på grus/jord ca 4 -5 månader/år och resten är vinter?
Nu lever ju många hästar på detta vis men i min värld ska en häst kunna gå fritt, äta när dom vill, umgås utan att bli stressade av hungriga kompisar osv.
Jag vet inte om jag vill att min häst som är van vid lösdrift, stora hagar och lek med kompisar ska leva sitt liv i en minihage och äta hö förutom kanske 8 dygn/år (sammanlagda timmar). Är det verkligen ett hästliv? Vad krävs mer för att ett sånt liv ska bli värdigt?



Kallas gardAnita

  • Inlägg: 39
    • Dalsland
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #4 skrivet: 21 jun-10 kl 10:40 »
Kanske hade varit bra att hitta en bra Naturlig Hovvårds specialist! http://www.sanhcp.org/  Hovarna ska ju vara värkade/trimmade på ett bra sätt! Det går att gå kurs och lära sig att trimma hovarna själv, det finns ochså dvd.
Tyvärr så finns det en del hovslagare som har förstått det fel. Naturlig hovvårdare kostar kanske mycket, en kan få hovarna rätt och ni kan snarast lära att trimma dom själva.
Pete Rameys bok är väldigt bra och lärorik.
Jag trimmar mina hästars hovar en gång varje 3-4rde vecka. Dom arbetar mycket och har stora hagar båda åker och skog. Dom får aldrig kraftfoder.
Dom kan gå i alla gångarter på alla underlag.
En kan ochså leka med hästarna på alla sätt och dom kan transportera er dit ni ska, då blir det rolig mening med samlivet åt hästarna och er?

donderboss

  • Inlägg: 159
    • -
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #5 skrivet: 21 jun-10 kl 10:43 »
Hey!
Arsagen til fång er sukker i græset!
Når solen komme højt på himlen stiger sukker indhålet i græset ,och har det været kalt på natten er der mere sukker i ,man kan man kan lade være at hasten kommer på græs mellem 11 ocg 20 ,så skulle det ikke være så risk!
vrap kan ochså fremme det ,så hø er bettere ,eller ochså at man slår græsset tidligt morgen eller sent på kvæl ,så kan man godt bruge vrap, det vrap man giver på vinteren kan være en medvirkende årsag ,til fång i forsommerren ,.
Och er det sket at hasten ar forfangen ,så sæt benene i kalt vatten ,det hjælper .
Jeg var inte klar på ,at dom dage der bare kom och gik ,var sjalve livet

winnie_poe

  • Inlägg: 90
  • Endast jag kan leva mitt liv. Lev det som varje da
    • Västerbotten
    • Lust och fagring
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #6 skrivet: 21 jun-10 kl 11:22 »
Just slaget gräs kan också vara vanskeligt. Har de nu fått ordentlig fång och känningar så är det nog snällast att låta dem slippa lida mer.. Än att prova och det går åt fel håll igen. Vet inte vars du bor men jag har mkt skogsbete till utlåning bara man själv håller med stängsel och aggregat.
Bor med mannen i en gammal Västerbottengård, har bott i skärgården ett tag.Vi har en Curly coated retriever. Vill ha tag på getter (killingar)till slutet på april början på maj..

chickadee

  • Gäst
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #7 skrivet: 21 jun-10 kl 20:40 »
Socker i gräset kan vara en orsak till fång men det kan även orsakas av för mycket protein eller helt enkelt för mycket foder, ofta kraftfoder. Fång kommer när det blir sådan obalans i fodersmältningen att systemet så att säga "ballar ur".

Feta hästar löper större risk att få fång än magra. Heureka, du har inte nämnt något om vilket hull dina hästar är i. Att beskriva hull är emellertid inte så lätt eftersom olika människor har olika uppfattning av vad som är normalhull. Uppfattningen om vad som är lagom har också ändrats med åren. Det som förr i tiden ansågs vara en häst i normalhull tycker många nu är en mager häst. Det som nu anses vara normalt är det man förr kallade överhull.

En nedbetad hage är inte riskfri för en fångbenägen häst, eftersom gräset ju växer hela tiden (under sommarhalvåret) och hästen hela tiden gnager av det ny späda gräset som kommer upp. Det kan vara bättre med gammalt, förvuxet gräs, som inte är så näringsrikt.

Heureka

  • Inlägg: 96
    • Småland
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #8 skrivet: 22 jun-10 kl 06:21 »
Tack för alla svar. Men orsaken till fången är inte oklar för att vi inte kan nåt om fång, tyvärr. Vi har letat information, vi har diskuterat med veterinärer, ringt till SLU, hästkliniker mm. Inget ni säger här är nytt och varken förklaring nog eller lösning. Nu ska vi pröva alternativmedicin men om det bara symtombehandlar precis som traditonell medicin kommer vi inte att kunna ha hästarna på bete mer än max (om vi har tur) några timmar/dag i max 2 månader, troligvis inte ens det. Vi får pröva oss fram. Resten av tiden blir i en gräsfri hage. Men min fråga är: Vad är ett vettigt hästliv i eran värld? När är det bara själviskt att ha dom kvar? (Förutom om dom har ständigt ont naturligtvis). Jag ska självklart inte basera några beslut på detta, men det kan vara intressant att diskutera. Man tycker ju helt klart olika i hästvärlden.

Kallas gardAnita

  • Inlägg: 39
    • Dalsland
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #9 skrivet: 22 jun-10 kl 09:43 »
Jag vill säga att det är sansynligt att en Naturlig hov vårdare kan hjälpa er hästar att bli friska och att dom inte behöver ha ont! Om Hovvårdaren är duktig! Och dom hästarna kan ha ett bra liv i skogen så länge. Våra hästar kan välja mellan skog och bete och dom är en god del i skogen speciellt på sommaren. Och ni kan hjälpa dom med mera mening i livet med att göra saker med dom. Ja dom hästarna kan ha ett vettigt liv!

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #10 skrivet: 22 jun-10 kl 11:00 »
Att hästar får fång är ju mer och mer vanligt nu än tidigare.
Vad jag vill efterlysa är lite funderingar på hur vi förändrat hästhållningen de senaste 50 åren.
Vi har haft fång häst 1 av ett 10-tal som passerat gården. Vi har alltid haft utedrift året runt, aldrig "betessläpp" utan möjlighet till att beta så fort ett grönt strå uppenbarar sig. Aldrig kraftfoder, aldrig intensivodlat hö/ensilage. Aldrig rödklöver/lucern.
Kan aveln efter "vinnar"hästar ha påverkat andra egenskaper? Skogsbete och liknande mer karga marker (dock rejäla ytor) tror jag också är en lösning. Hästar vill ströva och beta. Många hästar idag hålls på väldigt små ytor och oftast en avdelad åker. Alltså inte betesmark.
När problemet är ett faktum så håller jag helt med "Kallas gardAnita" En bra skötsel av hovarna är synnerligen viktigt för hästens rekreation och tillfrisknande.
Men om alla ens hästar får fång, då måste det vara något radikalt fel. Sök den orsaken först.

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #11 skrivet: 22 jun-10 kl 11:14 »
Vi har flera hästar med fång och vet inte varför. Första fallet berodde på att vi inte visste att gräset börjar växa på nytt på hösten, andra fallet berodde nog oxå på för kraftigt bete (hästen har klarat det innan, men så kan det ju vara tyvärr). Men sen - varmblod får fång på extremt mycket mindre bete än vi haft tidigare år, strax innan midsommar, vi tillskottsfodrade med hö.
I år hade vi först begränsad hage - 1 häst fick fång. Sedan begränsad hage halva dygnet, enbart hö halva dygnet - 1 häst till fick fång (för första gången). Inget bete alls, bara hö och halm. Börjar ge jäst med lite lite betfor för att stötta magen inför ny prövning med betet i juli. Nu visar alla hästarna fångkänningar  :(.

Vi frågar veterinärer, vi surfar runt på internet, vi funderar och sliter vårt hår. Det enda vi kan komma fram till är att det borde vara en gemensam orsak eftersom alla hästarna plötsligt är jättekänsliga, samtidigt kan vi inte komma på något som förenar alla dessa hästar och de olika gånger dom fått fång. Och ju mer man läser och funderar desto med förvirrande blir det.

Nu till min fråga: Hur länge ska man hålla på? Är det ett värdigt hästliv att gå i gruspaddock månad ut och månad in och bara titta på gräset utanför? Som det känns nu vore slaktbilen det bästa så dom slipper lida. Alternativet är gruspaddocken med begränsad fodergiva (vilket gör dom retliga och sura)tillsammans med en massa experimenterande. För att vi vill ha dom levande och rida några gånger i veckan. Är det djurvänligt? Eller ger vi upp för lätt om vi tar bort dom?

För mig skulle det vara otänkbart att riskera att släppa på bete samma säsong som de fått fång. Det är bara att be om problem.
Boxvila/sjukpaddock med sand som underlag så att de kan avlasta tårna och smärtstillande (metacam el. butta). Fångverkning och sedan röntgen när den akuta fasen gått över för att kolla ev. rotationer/sänkningar.

Jag vet faktiskt inte om jag skulle våga släppa på bete överhuvudtaget igen men jag vet vissa som provat (med varierande resultat). Att hästen ska vara i normalhull, gärna ngt kilo under, att den inte släpps på något gräs förrän efter gräset har blommat, att man betar ytterst korta perioder- lång invänjning och kanske använder betesbegränsare, det finns scheman på nätet ang. när fruktanet är högt el. lågt men det går självklart inte att skydda sig helt, att hästen inte betar kort, stressat gräs (fruktanrikt) utan hellre längre och övervuxet (dock får den i sig större mängder....), gärna jäst eller annan probiotika för att hjälpa att hålla magen i schack!

Hästar kan ha ett bra liv i flock i skogshage med regelbunden motion på sommaren.
Men som hästägare är de "lata" dagarna med hästar på bete totalt över i och med första fånganfallet.....Tyvärr.

chickadee

  • Gäst
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #12 skrivet: 22 jun-10 kl 12:45 »
För vildhästar är det naturligt att gå ned i hull under den del av året när det inte finns så mycket att äta. Det gäller även andra vilda växtätare. För en tid sedan hörde jag ett radioprogram där veterinären i Kolmårdens djurpark pratade om just detta. Tidigare fodrade de sina älgar rikligt året runt men djuren mådde inte bra. Nu får de mer sparsamt med foder under vintern och mår mycket bättre. Enligt honom är det naturligt och bra för sådana djur att kroppen får gå på lite sparlåga under vintern.

Jag menar inte att vi skall svälta våra hästar så att de är utmärglade på våren, men ifall man har tänkt sig att de skall gå på bete under sommaren så får man försöka se till att de inte är feta på våren. Det gäller främst valacker och ston utan föl, som ju är hästkategorier som inte finns i naturen och som inte har alls lika stort näringsbehov som digivande ston och växande unghästar.

En häst som är mager på våren klarar av att äta ganska mycket under sommaren utan att få fång. Den fyller då på depåerna och lagrar näring och energi i kroppen för att ta till detta under kommande vinter. Om vi vill ha hästen i normalhull året runt, ja då är väl den bistra verkligheten den att vissa hästar inte klarar av betesgång dygnet runt eftersom de då får i sig mycket mer näring än vad deras kropp kan ta hand om just då.

Som djurägare vill man att djuren skall trivas och må bra. Tyvärr är det många djurägare som i bästa välmening ger sina djur mer mat än vad djurens kroppar är anpassade för. Gäller även andra djur än hästar. En häst blir glad av att ha något att tugga på. Det är själva tuggbehovet som behöver tillfredsställas. Därför är halm bra att ta till för att hästen skall vara nöjd men inte bli alltför fet.

Heureka, som svar på din fråga vad som är ett värdigt hästliv anser jag att det inte är ok att låta en häst gå och ha ont, om man inte kan göra något åt det så att den blir bättre. Angående dina bekymmer så skriver du först att ni inte vet varför era hästar får fång men sedan att ni känner till orsakerna till fång, vilket låter lite motsägelsefullt.

pålle

  • Gäst
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #13 skrivet: 22 jun-10 kl 12:59 »
Ja håller med dej men att låta hästen få för lite strå foder ger ju istället mag sår  i långa loppet  så man bör nog ge dom fritt med halm i stället presis som gammalt dött gräs
För vildhästar är det naturligt att gå ned i hull under den del av året när det inte finns så mycket att äta. Det gäller även andra vilda växtätare. För en tid sedan hörde jag ett radioprogram där veterinären i Kolmårdens djurpark pratade om just detta. Tidigare fodrade de sina älgar rikligt året runt men djuren mådde inte bra. Nu får de mer sparsamt med foder under vintern och mår mycket bättre. Enligt honom är det naturligt och bra för sådana djur att kroppen får gå på lite sparlåga under vintern.

Jag menar inte att vi skall svälta våra hästar så att de är utmärglade på våren, men ifall man har tänkt sig att de skall gå på bete under sommaren så får man försöka se till att de inte är feta på våren. Det gäller främst valacker och ston utan föl, som ju är hästkategorier som inte finns i naturen och som inte har alls lika stort näringsbehov som digivande ston och växande unghästar.

En häst som är mager på våren klarar av att äta ganska mycket under sommaren utan att få fång. Den fyller då på depåerna och lagrar näring och energi i kroppen för att ta till detta under kommande vinter. Om vi vill ha hästen i normalhull året runt, ja då är väl den bistra verkligheten den att vissa hästar inte klarar av betesgång dygnet runt eftersom de då får i sig mycket mer näring än vad deras kropp kan ta hand om just då.

Som djurägare vill man att djuren skall trivas och må bra. Tyvärr är det många djurägare som i bästa välmening ger sina djur mer mat än vad djurens kroppar är anpassade för. Gäller även andra djur än hästar. En häst blir glad av att ha något att tugga på. Det är själva tuggbehovet som behöver tillfredsställas. Därför är halm bra att ta till för att hästen skall vara nöjd men inte bli alltför fet.

Heureka, som svar på din fråga vad som är ett värdigt hästliv anser jag att det inte är ok att låta en häst gå och ha ont, om man inte kan göra något åt det så att den blir bättre. Angående dina bekymmer så skriver du först att ni inte vet varför era hästar får fång men sedan att ni känner till orsakerna till fång, vilket låter lite motsägelsefullt.

chickadee

  • Gäst
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #14 skrivet: 22 jun-10 kl 13:10 »
Nej jag menar inte att man skall ge hästen för lite stråfoder. Hoppas att det inte lät så i mitt inlägg. Stråfoder både tillfredsställer hästens tuggbehov och är bra för fodersmältningen. Hästen är av naturen en stråfoderätare.

Till stråfoder räknas gräs, hö, hösilage, ensilage och halm. Man får välja det som passar aktuell häst i aktuell situation.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #15 skrivet: 22 jun-10 kl 14:36 »
Kan bara hålla med chickadee angående vinterutfodring. Det är något vi är helt extrema med nuförtiden.
Djur mer urgamla anlag (även kor, får m.m.) mår bra av att hållas som de naturligt varit anpassade för. De har vad man kallar en årstidscykel. Rubbar man den får man problem. De måste tära på reserver under vinter för att på bästa sätt tillgodogöra sig grönskan på våren.

Mycket klokt inlägg ;)

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #16 skrivet: 22 jun-10 kl 14:38 »
Hästen ska givetvis få den mängd stråfoder den behöver för att tillfredställa tuggbehovet och få magen nöjd.
Sedan är det en gammal missuppfattning att fånghästar ska få näringsfattigt hö efter konstaterat fånganfall.

Här får man skilja på om hästen ska bantas eller ej (även smala hästar kan få fång även om det är mer ovanligt). Det är dock viktigt att hästen får i sig nog med näring så att den kan reparera sina förstörda celler i ex.vis hovarna.
Vissa tror att hästar som får hösilage lättare utvecklar fång. Jag vet inte om det stämmer men eftersom det ibland görs hösilage av "misslyckat" hö så hade jag nog föredragit att ge hö av god hygienisk kvalité och bra näringsvärde.
« Senast ändrad: 22 jun-10 kl 14:41 av Sar »

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #17 skrivet: 22 jun-10 kl 15:12 »
Jo, fast näringsrikt är idag synonymt med högproduktivt och proteinrikt.

Hästar och många av våra övriga , framförallt äldre typer av lantbruksdjur har inte ett näringssystem anpassat för att tillgodogöra sig denna moderna utfodringsstrategi.

De är anpassade till mer extensiva grödor, som oftast har ett betydligt högre mineral och vitamin innehåll, samt även mer nyttigt fett (omega-3).

Lina W

  • Inlägg: 353
    • Ångermanland
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #18 skrivet: 22 jun-10 kl 15:31 »
Nu hoppar jag in här i tråden.
Vi har en stor D-ponny av okänd härkomst som vi "hittade" i en ensilagebal. När vi köpte hon var hon jätte fet och helt sne i kroppen visade det sig. Ett dåligt köp, ja jag vet.
Hon har fått två småslängar av fång under de första åren och efter det har hon aldrig fått betat fritt. Det går jätte bra, hon blir så glad när hon får sin hötuss och den andra hästen får gå ner på betet. Vi trodde aldrig att det skulle funka så bra.

Vi bantade henne sakta under flera år men ändå fick hon magsår. Idag har vi en rak, fångfri ponny med bra mage men vägen har varit lång. Hon får gå och småbeta efter vi varit ute och ridit eller kört. Men hon kommer aldrig att få gå på bete igen och konstigt nog verkar hon inte sakna det. Hon är gladare och piggare nu i sin stora skogshage.

Det har varit mer problem med henne än fången och magsåret så vi har bestämt att hon aldrig ska lämna gården, utan den dagen andra hästen inte vill längre (han är 25) får hon följa med. Och det är för hennes skull, vår skulle och för att inte sälja ett problem till någon.
Lappgetter, Värmlandsfår, Dv Kochin, Vaktlar och en riktig bruksschäfer.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: fång/hur långt ska man gå?
« Svar #19 skrivet: 22 jun-10 kl 20:47 »
Citera
Vi har dessutom bävrar till hästar..
Låter som akut brist? Kanske saknar de någon mineral också? Det skapar också obalans i kroppen. Att låta dem gnaga på träd är nyttigt för dem då de innehåller mycket mineraler.

Det är så sant som chickadee skriver. Idag har vi en tendens att tycka att djur vid normalhull är magra ::)
Vi matar och vårdar ihjäl våra djur i bästa välmening, precis som oss själva.
Var på Island för ett par veckor sedan och måste säga att islandshästarna där var betydligt smäckrare och smidigare än här i landet. De går dessutom på stora beten och har inga besvär av det.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

346 gäster, 1 användare
xaelanar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser