Hej!
Jag har aldrig upplevd att Pesto med ordentligt mycket olja blir konstig när den lagras kall. Men Du kan ju försöka sterilisera det hela för att gå säker.
Lättast att verkställa med en sterilisationsutrustning; men det borde fungera i vilken stor kastrull som helst. Viktigt är att sterilisationstemperaturen (98 grader) nås i alla delar (läs: pestoglasens mitt) inom 20-40 minuter. Varken fortare, varken långsamare. Kortare tid skulle inte nå den rätta temperaturen i peston, längre tid skulle koka allt som Du ju själv kom på.
Det finns kastruller som har inbyggd termometer i mitten och som rymmer ca 5 stora inkokningsglas. Önskade jag hade en sådan faktist. Än nöjer jag mig med att hållbarheten ligger omkring 6-12 månader utan alla åtgärder (förutom renhet).
Du kan ju också experimentera med stabiliserande tillsatser som vitlök i massor, salt, osv.
Lycka till!
Martin