Nu har det gått några år sedan jag hittade detta underverk.
Ett år sparade jag av de små knölarna som tydligen skulle användas till utsäde och planterade de våren efter utomhus i baljor. De gick upp i blom, blev 2-3 m höga, blomman ser ut som en solros men mycket liten. Skörden blev jordärtsskocka!!!!!!
Det är sant, smak, utseende ja allt pekade på jordärtskocka....
Det visar sig att den är en korsning av solros och jordärtskocka.
I år har jag inte fått tag i utsäde men hade sparat en planta i en pallkrage inne i växthuset, de är nämligen perenna i sitt hemland. Den plantan har vuxit enormt och når över takhöjd, den fick vika sig i taket så blommorna har inte synts.
Den klarade alltså att stå ute i kallväxthus utan tillskottsvärme i vintras (metereologiskt hade vi ingen vinter 2019).
Ska vänta länge tills jag skördar man kanske kan pilla ut en knöl pö om pö (som med färskpotatis).
Det är bara två nackdelar, den är så svår att få tag på, vet att Alnarp har haft försöksodling av Yacón men det blev inget på Borgeby i år så har inte hört hur det gått. Den andra nackdelen är att man blir väldigt gasig i magen.
För er som älskar söta, krispiga saftiga produkter, så har ni provat Sandpäron? Köpte ett nytt träd av Åke Truedsson i går.
Det första jag köpte har inte vuxit och de behöver vara två för pollineringen.