Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Accumulatortankar  (läst 5550 gånger)

kalle.smedby

  • Inlägg: 31
    • Västmanland
Accumulatortankar
« skrivet: 12 dec-11 kl 12:20 »
Installerade en Atmos 30 vedpanna i våras + en tank på 500 liter.
Nu i höst när pannrummet är utbyggt så är rören om dragna och jag har installerat två stycken tankar på 500 liter vardera.

Problemet är att vi upplever att man måste elda mycket mer utan att få ut någon mer värme på elementen, tankarna är nere på ca 40 grader redan morgonen därpå trots att det bara är runt nollan ute.
Vad kan vara fel? Rörmokarna var riktiga klåpare som inte har kunnat svara vettigt på en ända fråga. Så fråga dem är meningslöst.
Luft i systemet, för klena rör??!! Hjälper det med ytterligare tank? kan få rum med en till om det skulle behövas.

Neiklot

  • Gäst
SV: Accumulatortankar
« Svar #1 skrivet: 12 dec-11 kl 12:25 »
Du har alltså nu 1500liter i acku.tankar?

Blir tankarna tillräckligt varma när ni eldar och går värmen ut endast genom tankarna?

Det tar ju såklart betydligt länge tid att värma 1500liter vatten än 500...

Ylven

  • Inlägg: 960
  • Ena foten i jorden och andra i datarymden!
    • Småland
    • Min blogg
SV: Accumulatortankar
« Svar #2 skrivet: 12 dec-11 kl 13:58 »
Hur stort hus har du?

Jag hade 95 kvm sparsamt isolerat 60-talshus med 120 kvm biyta med något lägre värme på. Det behövde vara 10-15 grader kallt för att det skulle vara 40 grader rakt igenom tankarna förutsatt att jag eldat upp dem till 85 grader kvällen innnan.

Några idéer:
  • Är tankarna seriekopplade eller parallellkopplade?
  • Är rören i pannrummet isolerade?
  • Har du automatisk shunt?
« Senast ändrad: 12 dec-11 kl 14:23 av Ylven »
Om får, biodling, småbruk, husrenovering och tankar om världen omkring:

http://ylven.blogspot.com/

Lindell

  • Gäst
SV: Accumulatortankar
« Svar #3 skrivet: 12 dec-11 kl 14:14 »
För att få en effektiv överföring av varmvatten skall den första upp i 70 grader eller lämplig temperatur först och sedan succesivt fylla på de andra tankarna.
Detta gör med en laddomat som finns i olika konfigurationer.

Syftet är att du skall kunna storelda upp alla tankarna som sedan håller varmvatten/värme igång i några dygn. Du skall inte behöva elda kontinuerligt.
På vintern när det är skitkallt kanske du får elda oftare medan på sommaren kanske 1 gg per vecka (varje helg).
« Senast ändrad: 12 dec-11 kl 14:16 av Sten-Åke Lindell »


Lasse46

  • Inlägg: 162
    • Jämtland
SV: Accumulatortankar
« Svar #5 skrivet: 12 dec-11 kl 14:21 »
Utan att närmare veta hur det är kopplat och hur stort värmebehov huset har, beror ju på hur stor yta och till vilken temperatur det skall hållas uppvärmt och hur bra eller dåligt det är isolerat, är det svårt att ge några konkreta råd. Men med ack-tankar skall shunten sitta på en ack-tank, inte på pannan. Det skall finnas ett laddkoppel som styr laddningen av tankarna. Avluftningsventil ska finnas på den högsta punkten i ack-kretsen före shuntventilen. När du säger att tankarna bara håller 40o på morgonen, vilken temperatur har tankarna när du slutar elda? Hur många fulla vedinlägg behövs för att ladda tankarna? Är tankarna kopplade i serie eller parallellt?

Om man räknar lite på det så har du om du laddar hela tankarna till 95o och laddar ut till 40o i topp så har du förbrukat: (95-40)*1,5*1,163 ~96 kW. Är detta rimligt? beror helt på under vilken tid det sker, är det ett dygn blir det 96/24 = 4 kW i timmen är inte orimligt i ett normalisolerad normalstort hus vid 0o. Är det under en natt (8 timmar) blir det 12 kW som förbrukas per timme, inte heller orimligt i ett stort dåligt isolerat hus med hög innetemperatur.

Lasse

Teacher59

  • Inlägg: 90
  • Soltekniker
    • www.solenergiteknikblekinge.se
SV: Accumulatortankar
« Svar #6 skrivet: 18 dec-11 kl 17:02 »
Installerade en Atmos 30 vedpanna i våras + en tank på 500 liter.
Nu i höst när pannrummet är utbyggt så är rören om dragna och jag har installerat två stycken tankar på 500 liter varder
Om man gör grov kalkyl på tankvolymen, så bör man ha 10 liter lagringsvolym/ m2 uppvärmd golvyta. Vid normaltemperatur räcker detta då ner runt 0:an.
Troligtvis har din rörmokare kopplat fel nånstans eller så är huset dåligt isolerat och dragit.
Vill du ha hjälp mail-ledes, så hör av dig via: skomakarlasse@telia.com

Monterade så sent som förra veckan liknande tank och 3 stycken 500-liters tankar. Värmer så mycket som 180kvm.
Lasse
Med sol i sinne, både ute o inne.

kalle.smedby

  • Inlägg: 31
    • Västmanland
SV: Accumulatortankar
« Svar #7 skrivet: 22 dec-11 kl 19:22 »
Ett förtydligande, oavsett hur stort och glest huset är, så jämför jag mot den gamla pannan som hade 265 liter i pannan och 115 liter i vv beredare.
Nu har pannan 50 liter men jag har två stycken 500 liters tankar. 380 liter jämfört mot 1000 liter. Att få upp tempen till 85-90 grader i toppen av tanken tar inte så farligt lång tid men att få upp tempen till den samma i botten är nästan omöjligt. I går var tempen i botten 80 grader och pannan kokade 110 grader. Dessutom, även om vi vrider upp shunten på max så tar det mycket längre tid att värma upp huset. Vi klarar oss bra med 20 grader inne.
Har vi 20 grader på kvällen, pannan slocknat tankarna håller 95 i toppen 85 i mitten och 75 i botten, så har vi 17 grader på morgonen, ungefär som det var med en tredje del så mycket vatten. Och nu är det ju ändå bara nollgradigt.

Vad kan det vanligaste felet vara vid rörmokeriet?
Förutom att det ser amatörmässigt, och så satte de shunten längst in i hörnet bakom den senare in travade vedförrådet med reglaget vänt in mot väggen.
Har det någon betydelse var cirkulationspumpen sitter, tur eller retur ledning, kallt/varmt vatten, trycka eller suga ?

Laddomaten sitter högre än returledningen acc.tank-panna. Ledningen måste luta lite upp till pannan för att tankarna står ca två dm lägre, men ledningen gör en sväng på ca 2 dm upp till  laddomaten


Halte

  • Gäst
SV: Accumulatortankar
« Svar #8 skrivet: 22 dec-11 kl 19:26 »
Det SKA inte vara så mkt i botten.. An acctank ska vara skiktad.. 80-90 i toppen, 60-70 i mitten och kanske 40 i botten. Annars funkar de inte bra.

kalle.smedby

  • Inlägg: 31
    • Västmanland
SV: Accumulatortankar
« Svar #9 skrivet: 22 dec-11 kl 19:42 »
Har vi 40 grader i botten på tankarna på kvällen då behöver jag långkalsonger och dubbla täcken.

Där i mot så värms den upp uppifrån och neråt. Och värmen försvinner först  i botten.

Halte

  • Gäst
SV: Accumulatortankar
« Svar #10 skrivet: 22 dec-11 kl 20:29 »
Men en acktank ska vara skiktad för att den ska fungera optimalt.. Kallt vatten sjunker mot botten, och det utnyttjar man i en acktank genom att ta varmvatten i toppen och leda tillbaka kallt vatten i botten. På det viset får man alltid ut varmt vatten i toppen. Dålig skiktning i tanken tyder ju på att det är något fel i rördragningen i så fall och det är förmodligen det som är problemet.

Teacher59

  • Inlägg: 90
  • Soltekniker
    • www.solenergiteknikblekinge.se
SV: Accumulatortankar
« Svar #11 skrivet: 23 dec-11 kl 16:41 »

Vad kan det vanligaste felet vara vid rörmokeriet?
Förutom att det ser amatörmässigt, och så satte de shunten längst in i hörnet bakom den senare in travade vedförrådet med reglaget vänt in mot väggen. Detta tyder på att installatören inte vet om att ventilerna är vändbara. Sitter oftast en bricka på framsidaan av schunten och därunder sitter själva ventilen. Vridbar efter behov av flödesriktning.
Har det någon betydelse var cirkulationspumpen sitter, tur eller retur ledning, kallt/varmt vatten, trycka eller suga ? Tryckande ger oftast jämnare värmekurva, sugande kan ge lite gummibandseffekt. Trögare att hålla jämn värme.

Laddomaten sitter högre än returledningen acc.tank-panna. Ledningen måste luta lite upp till pannan för att tankarna står ca två dm lägre, men ledningen gör en sväng på ca 2 dm upp till  laddomaten. Att laddomaten sitter högre än tanken spelar ingen större roll, ska som sagt vara lite uppförsbacke på röret från tanken och mot pannan. Anledningen är att avluftning ska ske vid pannan eller första tanken. Gärna direkt ovanför laddomaten.
Titta gärna in på http://www.termoventiler.se/
Här finner du ganska lätt förklaringar på ditt system.
Skulle de inte lösa sig för dig, hör gärna av dig för hjälp om vedsystem : skomakarlasse@telia.com
[/quote]
Med sol i sinne, både ute o inne.

Halte

  • Gäst
SV: Accumulatortankar
« Svar #12 skrivet: 23 dec-11 kl 16:55 »
Skiktning i tankarna är A och O, samt isolering runt tankarna. Gärna bort mot 20-30 cm isolering runt dem.
Sedan ska man försöka ha så lågt flöde som möjligt, d.v.s. att cirkulationspumpen ska stå på så lågt som möjligt om denna är ställbar.

En annan fråga: Hur stor skillnad är det på temperaturen på utgående vatten och returvatten? Runt 10 grader skillnad är ungefär vad man brukar sikta på.

1500 liter borde rimligtvis räcka till en normalstor villa och det borde även bara behövas eldas 1 gång per dygn om temperaturen är några plusgrader och huset inte är allt för jäkla dragit..

Så se till att få ordentlig skiktning i tankarna, mycket isolering runt tankarna, lågt flöde i systemet, c:a 10 grader skillnad utgående/retur och be någon rörkrökare titta över kopplingen i pannrummet.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

493 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Åter är en tidsskrift som är tidlös. Ett 5 år gammalt nummer är lika användbart nu som när den kom ut.
Jag har haft väldigt mycket nytta och har fortfarande av tidningen.
/Per

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser