Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Torkel skrivet 18 mar-21 kl 02:08
-
Någon med erfarenhet av att skaffa sig en slungningslokal? Hur dyrt är det att ordna en livsmedelsgodkänd sådan? Finns det rentav en fristående standardmodell som man kan köpa över disk?
-
Jag har precis köpt en manskapsbod som jag har tänkt göra om till slungrum. De flesta har ju redan el och vatten indraget, bara att koppla på och är lättstädade. Jag tror inte det finns någon färdig att köpa, man får nog göra själv.
-
Det finns ofta två olika lösningar på något man önskar sig.
1. Vanligt hederligt eget hårt arbete för att uppnå målet.
2. Betala och låt någon annan utföra arbetet.
Om du med fristående syftar på en slunglokal som inte byggs in inuti i en lokal så finns det ett antal olika tillverkare i Europa. Juhani, med det finska företaget Paradise Honey, tillverkar och säljer en mobil slunglokal. Det är en stor bität släp med integrerad slunglinje, sump, vaxskruv och pump för honungen. Vagnen uppfyller kraven för livsmedelslokal, och levereras nyckelfärdig. Är du intresserad av den lösningen och vill titta närmre på den så finns det en yrkesbiodlare i Skåne som har ett exemplar - jag kan ge dig kontaktuppgifter till denne.
-
Någon med erfarenhet av att skaffa sig en slungningslokal?
Det viktigaste är ytan. Mycket hellre mycket yta som man inte vet vad den ska användas till, än dyra rostfria maskiner. Man kan använda plastkärl och kniv. Maskiner kan man låna, köpa eller byta sig till senare, men ytan är svår att ändra på. Och så ska den vara lättstädad, med golvbrunn.
-
Och så ska den vara lättstädad, med golvbrunn.
Golvbrunn och lättstädat är betydligt viktigare för myndigheterna än antalet kvadratmeter lokal / eventuell trängsel eller stora ytor.
-
Jag håller på att iordningställa en lokal i en lada jag tänker slunga honung i.
Golvet ska vara av betong målat med epoxifärg och med golvbrunn.
Väggarna av sandwishpaneler dvs målad plåt.
Innertak ska antingen bestå av takplåt eller gips målad med våtrumsfärg.
Jag har inte hittat vit takplåt och jag vill inte ha ett mörkt tak.
Det kommer finnas både varm och kallvatten i lokalen.
Jag har inte kollat upp vilka regler som gäller men jämfört med vad andra jag träffat slungar i för lokaler kommer min stå sig väl.
-
Vit takplåt brukar inte vara något problem att få tag på. Visst, det kanske inte finns på Byggmax, men ett lite större byggvaruhus bör åtminstone kunna ta hem på beställning.
Epoxifärger har man ju börjat se misstänksamt på pga en del hälsorisker, bl a allergier. Det verkar som om polyuretanfärger är vad som gäller numera, om man ska ha tvåkomponent.
-
En av många tillverkare
https://norosteel.se/sv/vaggplat/vaggprofil-20/vaggprofil-20-vit/vp-200-5-vit-4000-mm.html?gclid=Cj0KCQjwl9GCBhDvARIsAFunhsnmKw1uxj0-3ynQwDUZ2PP71KQcxedUEzBXaUZ9RAp5ggyGYPEsDB0aArgwEALw_wcB
-
En av många tillverkare
https://norosteel.se/sv/vaggplat/vaggprofil-20/vaggprofil-20-vit/vp-200-5-vit-4000-mm.html?gclid=Cj0KCQjwl9GCBhDvARIsAFunhsnmKw1uxj0-3ynQwDUZ2PP71KQcxedUEzBXaUZ9RAp5ggyGYPEsDB0aArgwEALw_wcB
I innertaket av en livsmedelslokal???
-
Ja, jag är också tveksam. Raka motsatsen mot lättstädat.
Ett väldigt bra och billigt material är vanlig gips, vävad och målad med våtrumsfärg.
-
Ja, jag är också tveksam. Raka motsatsen mot lättstädat.
Ett väldigt bra och billigt material är vanlig gips, vävad och målad med våtrumsfärg.
Exakt! Jag har klinkers/kakel på golv och upp på halva vägghöjden. Övre delen av väggarna och taket består av gips och väv med våtrumsfärg. Sexkantigt kakel i olika färgnyanser var inte så fantastiskt kul att sätta upp så att jag orkade fylla väggarna hela vägen upp med det..... ;)
-
Förstår inte riktigt. Korrugerad plåt är ju lätt att spola av med högtryckstvätten, eller med borste och lågtryck.
-
Jag tror det blir sådär, honung är klibbigt och sätter sig på alla möjliga ställen. Hur gör du med skarvarna? Anslutning mellan tak/vägg? Skruvar? Och korrugerad plåt som skruvas mot läkt, hur gör man med utrymmet under plåten, det kommer man inte åt, men spindlar och annat lär göra det.
-
I innertaket av en livsmedelslokal???
Det var Tältbyggare som sökte vit takplåt.
-
Det var Tältbyggare som sökte vit takplåt.
Och eftersom vi talar om ett innertak i en livsmedelslokal så tror jag att vi kan utgå ifrån att det då gäller slät vitlackerad plåt. Som nämnts i tråden tror jag att skruvhål mm i längden kan bli ett gissel. Gips, väv och våtrumsfärg ger vare sig skruvhål eller skarvar....
Vill man tvunget ha slät plåt ändå så föreslår jag att man ringer Ingemar på Merasystem i Anderslöv. Han har 070-5901494.
-
Ja tanken med plåt i taket var att det skulle vara spolbart med högtryckstvätt men målad gips är kanske ett vettigare alternativ.
-
Jag tror det blir sådär, honung är klibbigt och sätter sig på alla möjliga ställen. Hur gör du med skarvarna? Anslutning mellan tak/vägg? Skruvar? Och korrugerad plåt som skruvas mot läkt, hur gör man med utrymmet under plåten, det kommer man inte åt, men spindlar och annat lär göra det.
Man bygger ju spolhallar i korrugerad plåt, så det borde fungera.
Skarvarna skulle jag limma och skruvar får givetvis tätbrickor. Hälften av skarvarna mellan tak och vägg är lätta att limma, den andra hälften behöver en 90 graders bockad plåt för att kunna limmas vattentät.
Spindlar och annat som finns bakom plåten förblir bakom plåten. Tanken är att du skall kunna spola med 60 grader högtryck överallt utan att minsta droppe skall nå reglar eller isolering som finns bakom plåten.
-
Med gips går taket inte att spola med högtryckstvätt men å andra sidan hur ofta är detta aktuellt i en lokal för slungning.
Jag har slungat i köket i fyra år utan att behöva torka taket..
-
Och jag har ingen erfarenhet av slungrum, och kan inte de specifika reglerna som gäller livsmedelslokaler, men vet att plåt är tätt och tål omild behandling.
Helsvetsat rostfritt ;D
-
Det finns ofta två olika lösningar på något man önskar sig.
1. Vanligt hederligt eget hårt arbete för att uppnå målet.
2. Betala och låt någon annan utföra arbetet.
Om du med fristående syftar på en slunglokal som inte byggs in inuti i en lokal så finns det ett antal olika tillverkare i Europa. Juhani, med det finska företaget Paradise Honey, tillverkar och säljer en mobil slunglokal. Det är en stor bität släp med integrerad slunglinje, sump, vaxskruv och pump för honungen. Vagnen uppfyller kraven för livsmedelslokal, och levereras nyckelfärdig. Är du intresserad av den lösningen och vill titta närmre på den så finns det en yrkesbiodlare i Skåne som har ett exemplar - jag kan ge dig kontaktuppgifter till denne.
Intressant! Vet vi, mellan tummen och pekfingret, var prislappen på en sådan komplett "slungningsvagn", kan tänkas hamna?
-
https://paradisehoney.fi/mobile-extracting-trailers/
Fråga tillverkaren.