Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Nina W skrivet 17 jan-17 kl 00:13
-
Grönkål är det nyttigaste som finns och jag skulle gärna äta mer bara jag kunde hacka den bättre! Jag vill ha den lika finhackad som köpt grönkål och spenat, men det lyckas inte med kniv. Tar man en mixer så blir det ju bara grönsaksjouice av den och det passar inte till soppa. Finns det någon slags hack att köpa?
-
Har du provat med en sån där flerbladig halvrund kryddkniv?
https://www.freakykitchen.se/sv/artiklar/orthackare.html (https://www.freakykitchen.se/sv/artiklar/orthackare.html)
-
Frysen, och sedan banka på påsen.
Skickat från min D6603 via Tapatalk
-
förvälla först och hacka sen?
-
Så brukar jag göra, men jag är inte så kräsen... ;D
Brukar strimla den på två ledder sedan när den är halvmjuk.
(Grönkål är fö ganska lustig då man kan tom skörda den under snön mildare vintrar, enda grönsak jag känner till som inte blir förstörd av nattfrosten så lätt här uppe.)
-
förvälla först och hacka sen?
Ja, jag förväller först och hackar sen men klarar ändå inte av att få den på långt när lika finhackad som köpt grönkål.
-
Har du provat med en sån där flerbladig halvrund kryddkniv?
https://www.freakykitchen.se/sv/artiklar/orthackare.html (https://www.freakykitchen.se/sv/artiklar/orthackare.html)
Nej, den har jag aldrig sett förr! Ska köpa den.
-
Jag brukar skära bort stammen och sen vika ihop bladet så många gånger det går, sen skär jag det i strimlor med vass kniv. Det blir mer finhackat än om man inte viker ihop bladet först. Men om det blir lika finhackat som butikens kan jag inte svara på. :)
-
Jag brukar skära bort stammen sedan klipper jag med sax tills det blir små bitar 👍
-
Då klipper du innan förvällning antar jag, eller?
(Jag använder också sax till mycket i köket, blir mindre slipprigt då tycker jag...)
Det är väl litet av ett dilemma, koka längre= mjukare, men misstänker att mer C-vitamin förstörs, osv...
Fast jag är sådan som gillar råa grönsaker också.
-
Jag kokar min grönkål Max 15 minuter sedan i med stavmixern i någon minut och du har grönkålssoppa .
-
Jag kokar min grönkål Max 15 minuter sedan i med stavmixern i någon minut och du har grönkålssoppa .
Jag har också kørt grønkålen med stavmixern ibland, men den blir inte finhackad utan "ojæmt hack i jouice" och kær man lite længre så blir det ren jouice, och det ær ju inte det jag vill ha. Jag vill ha den precis som den køpta, men jag vill lyckas med den sjælv!
-
Nej, den har jag aldrig sett förr! Ska köpa den.
Om du inte redan köpte den så.... NEJ! Världens mest korkade sätt att skära snabbt.
Testa själv hur snabbt du kan hacka med en vanlig kniv och sen hur fort du kan göra den rörelsen med två händer på handtag. Kniv är mycket snabbare om du vill ha nåt finhackat. 99% av energin går åt till att vagga hela överkroppen.
Dessutom har du ju ingen styrning mellan kniv och det du ska hacka så det blir ju slumpmässig storlek på bitarna. Ska alla större bitar bort får du hacka tills det mesta är puré och där kommer ändå att finnas nån nervbit som är skuren på längden istf på tvären.
Med vanlig kniv följer ju snittet hela tiden handen som håller det som ska hackas.
Är det mycket du ska göra så borde det väl gå bra att köra genom köttkvarn, skaffa en hålskiva som ger lagom finhackat. Antar att det är ungefär så industrins kvarnar funkar, extruder - roterande kniv - hålskiva.
-
Gammal tråd, men ifall att någon har samma problem, så använder jag en örtkvarn, typ som denna: http://www.onska.se/produkt-westmark-ortkvarn-.aspx (http://www.onska.se/produkt-westmark-ortkvarn-.aspx)
Då blir det småttigt och tar inte lika mycket plats i frysen.