Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)  (läst 10822 gånger)

Nora82

  • Inlägg: 3
  • Bor på släktgården med katter.
    • Södermanland
Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« skrivet: 11 jun-16 kl 04:37 »
Hej!
Planerar att skaffa Linderödsvin då jag vet lite om hur dem vanliga grisarna växer upp och jag vill bara äta glada grisar.

Efter 3 dagars internetpluggande har jag kommit fram till följande, rätta mig gärna om jag har fel och försök komma med lösning om ni har någon!

Om man har en jägare kan hen avliva mina grisar hemma på gården och då kan jag och min familj äta köttet, men jag kan inte ens ge jägaren en bit av köttet som tack för hjälpen eller sälja/ge köttet till vänner och bekanta?

Om den körs iväg till ett slakteri som kan ligga hur långt bort som helst (tipsa gärna om det finns nåt nära sthlm-sorunda) Så blir antagligen grisen stressad och köttet får troligen en förändring till det sämre pga stresshormonerna., dessutom kan inte alla slakterier garantera att jag får tillbaka MIN gris och inte nån annan.

Med kaninerna hade jag tänkt sälja dem levande och sköta ev avlivande efter transaktionen för det är inte olagligt att köpa /sälja kanin och sedan avliva den.
men en gris måste man ha ett SE nr för att få äga och transaktionen måste anmälas.

Skulle man kunna bilda en ekonomisk förening (eller för den delen en ideell förening) som äger en gris tillsammans och sedan avlivar den och delar på köttet? Då har föreningen SEnr, fattar ni vad jag menar??

Hur svårt ska det behöva vara??
I sommar blir det kaniner!

Skogsvilde

  • Inlägg: 16889
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #1 skrivet: 11 jun-16 kl 08:09 »
Skall man hårddra det så får du inte slakta annans djur heller.

För att det skall vara tillåtet så behöver du en godkänd lokal för detta.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #2 skrivet: 11 jun-16 kl 08:13 »
Skall du frakta grisar längre än 50 km så är det ganska strikta regler

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/grisar/transporter.106.6beab0f111fb74e78a780001488.html

Annars så har det ju nu startat många gårdsslakterier, det är ju uppenbarligen inget större problem för den som är seriös

http://nwt.se/varmland/2015/07/21/ny-valuta-for-ekologisk-kyckling

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 285
    • Dalarna
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #3 skrivet: 11 jun-16 kl 08:59 »
Regler och lagar är skrivna för den som inte kan tänka själv eller som bara tänker på sig själv. Våra förfäder och en stor del av världens befolkning följer inte dagens regelverk. För 50 år sen var det ingen som höjde på ögonbrynen när byslaktaren stod på lagårdsbacken och skållade grannens julgris.
Gå på Svenska Jägareförbundets kurs i hur du besiktigar viltkött och använd sunt förnuft. Hemslaktad ostressad gris smakar mumma. Dessutom kan du ta tillvara alla inälvor som du inte får tillbaka från "riktiga" slakterier. Leverpastej.... Tänk på hygienen och lär dig hur friska djurs inälvor ser ut. Finns det vildsvin i området och nassarna går ute ska du kosta på dig ett trikinprov för säkerhets skull.
Jag förordar biologisk mångfald framför byråkratisk enfald. Hur många svenskar tuggar i sig kött som inte framställts enligt den svenska byråkratin på sin Thailandssemester??? Djur fulla med antibiotika och hormoner.
Stora slakterier och storskalig uppfödning har lyckats lobba fram ett regelverk som blir alldeles för dyrt för det småskaliga att följa. Det är så man blir av med konkurrenter och får monopol.
Skaffa dig en pålitlig kundkrets som använder käften till att äta med.

Gilbert

  • Gäst
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #4 skrivet: 11 jun-16 kl 10:09 »
Reglerna i Sverige är sådana att vildsvin jag själv skjuter och besiktar, skickar trikintest på och styckar upp är inte tillåtet att förtära av någon annan än av jägaren själv.

Att bjuda hela familjen eller andra är formellt inte tillåtet utan vetrinärbesiktning. Jag får heller inte sälja viltkött (djurkroppar) till någon även om de vetrinärbesiktigas. Tillstånd, kostnader och lokaler gör det omöjligt. Det räcker inte med ett kylrum.

Köttindustrin vill inte ha konkurrans av fint vilt och ekologiskt kött från små producenter.

De som levererar vilt jag känner har vilthägn med hjort och gris. Det är nästan inte jakt längre utan slakt och lönsamheten obefintlig. Avtal med butiker pressar inpriset på viltkött till dålig lönsamhet. Än en gång får den som gör största jobbet, producenten minst betalt. Välkommen till Sverige!

Varför skapa regler som ingen bryr sig om? Och som inte ens går att kontrollera?

Vi skapar regler som slår ut svenska producenter och som sedan gör att importen ökar av samma vara som producerats sämre än från den svenska producenten.
« Senast ändrad: 11 jun-16 kl 10:20 av Gilbert »

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14416
    • Östergötland
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #5 skrivet: 11 jun-16 kl 10:38 »

Annars så har det ju nu startat många gårdsslakterier, det är ju uppenbarligen inget större problem för den som är seriös


Det där är ett vanligt sätt att trycka ned motståndet mot nya regler, att det minsann beror på att någon som tycker det är tungrott i själva verket är oseriös.

Ex.

  • Inlägg: 761
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #6 skrivet: 11 jun-16 kl 11:59 »
Hej!
Planerar att skaffa Linderödsvin då jag vet lite om hur dem vanliga grisarna växer upp och jag vill bara äta glada grisar.

Efter 3 dagars internetpluggande har jag kommit fram till följande, rätta mig gärna om jag har fel och försök komma med lösning om ni har någon!

Om man har en jägare kan hen avliva mina grisar hemma på gården och då kan jag och min familj äta köttet, men jag kan inte ens ge jägaren en bit av köttet som tack för hjälpen eller sälja/ge köttet till vänner och bekanta?

Om den körs iväg till ett slakteri som kan ligga hur långt bort som helst (tipsa gärna om det finns nåt nära sthlm-sorunda) Så blir antagligen grisen stressad och köttet får troligen en förändring till det sämre pga stresshormonerna., dessutom kan inte alla slakterier garantera att jag får tillbaka MIN gris och inte nån annan.

Med kaninerna hade jag tänkt sälja dem levande och sköta ev avlivande efter transaktionen för det är inte olagligt att köpa /sälja kanin och sedan avliva den.
men en gris måste man ha ett SE nr för att få äga och transaktionen måste anmälas.

Skulle man kunna bilda en ekonomisk förening (eller för den delen en ideell förening) som äger en gris tillsammans och sedan avlivar den och delar på köttet? Då har föreningen SEnr, fattar ni vad jag menar??

Hur svårt ska det behöva vara??

Blir det inte lättare att tänka öppet om man inte har så mycket fördomar?

Det finns ingen automatik i att en hemmauppfödd gris , slaktad hemma på gården, smakar bättre än en som är slaktad på slakteri.
Allt beror på förutsättningarna, och en ovan slaktare har inga problem att stressa upp en gris innan slakt, likaväl som att en van slaktare på ett slakteri kan hantera det hela utan att det blir stress.
Kan inte påstå att barndomens hemslakter var så särskilt skonsamma med skrikande grisar som släpades ut för att skjutas. Allt var inte bättre bara för att det var förr.
Varför ett slakteri inte skulle kunna lova att du får hem dina grisar igen förstår jag inte. Vi har slaktat hundratals grisar på återtag, och det har alltid varit rätt gris hem igen.

Reglerna vi har är tillkomna för att det annars fuskas hejvilt för att tjäna några kronor, vilket i sin tur beror på att ingen vill betala nåt för mat.
Dessutom är det dom stränga reglerna som har lett fram till den hälsa vi har bland djuren, den låga antibiotikaanvändningen, och den säkra maten. Det är tack vare det vi kan sitta och kosta på oss att tycka att en massa regler är onödiga, medan man i andra länder ser med avund på våra friska djur.

Och, som sagts ovan, det byggs gott om gårdsslakterier, så det är inte på nåt sätt oöverstigligt.
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #7 skrivet: 11 jun-16 kl 15:00 »
Ett gårdsslakteri, om än litet, för ett par hushållsgrisar?  Det blir dyra fläskkotletter.

  Men trikiner kan alla grisar få!  Det finns fler smittkällor än vilda grisar.  Råttor till exempel, som en gris glatt mumsar i sig om den kan.

Köttindustrin vill inte ha konkurrans av fint vilt och ekologiskt kött från små producenter.
Det är nog det som är problemet.  Industrin kan lobba, det kan inte vi.   :P
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #8 skrivet: 11 jun-16 kl 15:26 »
Reglerna i Sverige är sådana att vildsvin jag själv skjuter och besiktar, skickar trikintest på och styckar upp är inte tillåtet att förtära av någon annan än av jägaren själv.

Att bjuda hela familjen eller andra är formellt inte tillåtet utan vetrinärbesiktning. Jag får heller inte sälja viltkött (djurkroppar) till någon även om de vetrinärbesiktigas. Tillstånd, kostnader och lokaler gör det omöjligt. Det räcker inte med ett kylrum.

Köttindustrin vill inte ha konkurrans av fint vilt och ekologiskt kött från små producenter.

De som levererar vilt jag känner har vilthägn med hjort och gris. Det är nästan inte jakt längre utan slakt och lönsamheten obefintlig. Avtal med butiker pressar inpriset på viltkött till dålig lönsamhet. Än en gång får den som gör största jobbet, producenten minst betalt. Välkommen till Sverige!

Varför skapa regler som ingen bryr sig om? Och som inte ens går att kontrollera?

Vi skapar regler som slår ut svenska producenter och som sedan gör att importen ökar av samma vara som producerats sämre än från den svenska producenten.

När det gäller vildsvin så vill myndigheterna ha en spårbarhet. Trikiner är inte det enda eller största problemet när det gäller vildsvin. 40% av Svenska vildsvin bär på Yersinia och eller Salmonella och 50% av Svenska vildsvin bär på eller har haft Toxoplasma. En del har kort minne, men man vill inte ha någon upprepning av Alvestaepidemin

Skogsvilde

  • Inlägg: 16889
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #9 skrivet: 11 jun-16 kl 20:33 »
Regler och lagar är skrivna för den som inte kan tänka själv eller som bara tänker på sig själv. Våra förfäder och en stor del av världens befolkning följer inte dagens regelverk. För 50 år sen var det ingen som höjde på ögonbrynen när byslaktaren stod på lagårdsbacken och skållade grannens julgris.
Gå på Svenska Jägareförbundets kurs i hur du besiktigar viltkött och använd sunt förnuft. Hemslaktad ostressad gris smakar mumma. Dessutom kan du ta tillvara alla inälvor som du inte får tillbaka från "riktiga" slakterier. Leverpastej.... Tänk på hygienen och lär dig hur friska djurs inälvor ser ut. Finns det vildsvin i området och nassarna går ute ska du kosta på dig ett trikinprov för säkerhets skull.
Jag förordar biologisk mångfald framför byråkratisk enfald. Hur många svenskar tuggar i sig kött som inte framställts enligt den svenska byråkratin på sin Thailandssemester??? Djur fulla med antibiotika och hormoner.
Stora slakterier och storskalig uppfödning har lyckats lobba fram ett regelverk som blir alldeles för dyrt för det småskaliga att följa. Det är så man blir av med konkurrenter och får monopol.
Skaffa dig en pålitlig kundkrets som använder käften till att äta med.

Det där låter verkligen som superseröst.
Ursäkta mig men det finns lagstiftning av många skäl och trots att den kan tyckas tokig så är det de som trots sin egenuppfattning är de mest okloka.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14416
    • Östergötland
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #10 skrivet: 11 jun-16 kl 22:57 »
När det gäller vildsvin så vill myndigheterna ha en spårbarhet. Trikiner är inte det enda eller största problemet när det gäller vildsvin. 40% av Svenska vildsvin bär på Yersinia och eller Salmonella och 50% av Svenska vildsvin bär på eller har haft Toxoplasma. En del har kort minne, men man vill inte ha någon upprepning av Alvestaepidemin

Och jag som inte minns Alvestaepedemin (1953) slår upp den på Wikipedia och läser "Utredningen som gjordes på Alvestaslakteriet efteråt visade att ett flertal orsaker spelat in för smittans framväxt. Huvudorsaken var att ett fåtal smittade djur kommit till slakteriet. Detta förstärktes dock sannolikt av en pågående arbetskonflikt, otillräckliga kylrum på slakteriet, otillräcklig kylning vid frakt och en allmän värmebölja. Av de slaktade djur som efteråt undersöktes var cirka 15% smittade med salmonella. Vissa dagars produktion var smittad upp till 50%."

Skulle en smitta från ett enstaka djur slaktad på en gård kunna ge ett sådant genomslag? Och varför skulle man inte kunna spåra det bakåt?

tropfrog

  • Inlägg: 1755
    • Västergötland
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #11 skrivet: 12 jun-16 kl 02:34 »
Och jag som inte minns Alvestaepedemin (1953) slår upp den på Wikipedia och läser "Utredningen som gjordes på Alvestaslakteriet efteråt visade att ett flertal orsaker spelat in för smittans framväxt. Huvudorsaken var att ett fåtal smittade djur kommit till slakteriet. Detta förstärktes dock sannolikt av en pågående arbetskonflikt, otillräckliga kylrum på slakteriet, otillräcklig kylning vid frakt och en allmän värmebölja. Av de slaktade djur som efteråt undersöktes var cirka 15% smittade med salmonella. Vissa dagars produktion var smittad upp till 50%."

Skulle en smitta från ett enstaka djur slaktad på en gård kunna ge ett sådant genomslag? Och varför skulle man inte kunna spåra det bakåt?

Nja, en enstaka hemmaslaktad gris kan ju bara var smittad till 0 eller 100%. I åtminstone det ena fallet är genomslaget kraftigare.

MVH
Mattematiska nerden :)

Neon Knight

  • Inlägg: 932
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #12 skrivet: 12 jun-16 kl 12:42 »

Annars så har det ju nu startat många gårdsslakterier, det är ju uppenbarligen inget större problem för den som är seriös

http://nwt.se/varmland/2015/07/21/ny-valuta-for-ekologisk-kyckling


Just för småskalig slakt av kyckling är faktiskt regelverket ganska förnuftigt. Upp till tio ton per år krävs bara lokal godkänd för livsmedelshantering och anmälan till kommunen. Samma för övriga fåglar samt kaniner. Jag skulle gärna se att liknande regler infördes för övriga djurslag.

Neon Knight

  • Inlägg: 932
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #13 skrivet: 12 jun-16 kl 12:47 »
Skulle en smitta från ett enstaka djur slaktad på en gård kunna ge ett sådant genomslag? Och varför skulle man inte kunna spåra det bakåt?

Smitta från ett enstaka djur slaktad på gården där det är uppfött är givetvis hundraprocentigt spårbar.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #14 skrivet: 12 jun-16 kl 16:44 »
Just för småskalig slakt av kyckling är faktiskt regelverket ganska förnuftigt. Upp till tio ton per år krävs bara lokal godkänd för livsmedelshantering och anmälan till kommunen. Samma för övriga fåglar samt kaniner. Jag skulle gärna se att liknande regler infördes för övriga djurslag.

Kycklingen har ett skyddande skinn, så länge man inte håller på och skär sönder så är det så är kropparna bra skyddade mot kontaminering.

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 285
    • Dalarna
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #15 skrivet: 18 jun-16 kl 11:24 »
Tjena skogsvilde.
Regelverket runt slakt beror till största delen på att vissa fuskar med hygien och tar med tvivelaktiga slaktkroppar för att tjäna pengar. Vid hemslakt där du själv, din familj och dina vänner ska äta köttet blir det ingen högre aktieutdelning för fusk som kan leda till sjukdom. På Scans slakteri i Dalarna skållades en levande gris! Skulle du göra så med en nasse du själv fött upp. I Uppsala dog en massa får av värmeslag/kvävning på grund av att man lastade in dubbelt så många djur i ankomsthallen som den var godkänd för. Jag vill inte veta vilken hänsyn dessa människor skulle ta till oss andra om ingen passade på dem och plockade bort oätliga slaktkroppar. Tappar jag en styckningsdetalj på golvet hamnar den i hinken för hundmat - på ett stort slakteri kan du gissa vart den tar vägen. De här slakterierna finns fortfarande och fick bara ett aja baja.
Regler och lagar är till för de som inte kan tänka eller som bara tänker på sig själv. De som skållade grisen och klämde in de sista fåren hade fel tankeförmåga och behöver hjälp.
Innan vi gick med i EU kunde du slakta hemma och sedan åka till den lokala (kommunala) besiktningsbyrån där distriktsveterinären tittade på slaktkroppen och vissa inälvor. Fick du godkänt var det bara att sälja till den lokala butiken (gjorde jag) eller någon privatperson. EU-inträdet innebar krav på levande besiktning innan slakt. Då försvann allt småskaligt. Det blev för dyrt att bygga godkänt och att besiktiga på plats två gånger för några dagars höstslakt. Djuren mår inte bra av att vänta på avlivning i okänd miljö och med en massa nya djur. Du får gärna kalla mig oseriös men då vill jag veta vad du anser om Scan.

Weasel

  • Inlägg: 1852
    • Skåne
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #16 skrivet: 18 jun-16 kl 14:39 »
 
Smitta från ett enstaka djur slaktad på gården där det är uppfött är givetvis hundraprocentigt spårbar.

Är den? En smitta uppstår väl inte ur intet. Även om smittan finns på gården så bör den ju rimligen komma från något annat ställe.
Bor i ett hus på landet med mina tre barn. Kuvasz, katter, nakenråttor och hamstrar. Oflar lite för husbehov.

Skogsvilde

  • Inlägg: 16889
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #17 skrivet: 18 jun-16 kl 14:58 »
Tjena skogsvilde.
Regelverket runt slakt beror till största delen på att vissa fuskar med hygien och tar med tvivelaktiga slaktkroppar för att tjäna pengar. Vid hemslakt där du själv, din familj och dina vänner ska äta köttet blir det ingen högre aktieutdelning för fusk som kan leda till sjukdom. På Scans slakteri i Dalarna skållades en levande gris! Skulle du göra så med en nasse du själv fött upp. I Uppsala dog en massa får av värmeslag/kvävning på grund av att man lastade in dubbelt så många djur i ankomsthallen som den var godkänd för. Jag vill inte veta vilken hänsyn dessa människor skulle ta till oss andra om ingen passade på dem och plockade bort oätliga slaktkroppar. Tappar jag en styckningsdetalj på golvet hamnar den i hinken för hundmat - på ett stort slakteri kan du gissa vart den tar vägen. De här slakterierna finns fortfarande och fick bara ett aja baja.
Regler och lagar är till för de som inte kan tänka eller som bara tänker på sig själv. De som skållade grisen och klämde in de sista fåren hade fel tankeförmåga och behöver hjälp.
Innan vi gick med i EU kunde du slakta hemma och sedan åka till den lokala (kommunala) besiktningsbyrån där distriktsveterinären tittade på slaktkroppen och vissa inälvor. Fick du godkänt var det bara att sälja till den lokala butiken (gjorde jag) eller någon privatperson. EU-inträdet innebar krav på levande besiktning innan slakt. Då försvann allt småskaligt. Det blev för dyrt att bygga godkänt och att besiktiga på plats två gånger för några dagars höstslakt. Djuren mår inte bra av att vänta på avlivning i okänd miljö och med en massa nya djur. Du får gärna kalla mig oseriös men då vill jag veta vad du anser om Scan.

Jaha... 
Men nu finns det gällande lagstiftning och den lär man förhålla sig till.
Skälklart är det sorgligt att det händer tillbud hos slakterierna, dock är det fina i kråksången att dom rapporter in sådant och förhoppningsvis gör åtgärder som förhindrar upprepning.

Förövrigt så går det fortfarande att slakta småskaligt men det handlar att till fullo klara av att hantera lagstiftningen och få med sig de personer som skall godkänna.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 285
    • Dalarna
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #18 skrivet: 18 jun-16 kl 19:57 »
Skålla levande gris och kväva får kallas djurplågeri och inte tillbud. Ingen av de inblandade har dömts för djurplågeri.
Business as usual.
Småskalig slakt enligt regelboken och med skälig lön för arbetet är så kostsam att snittpriset hamnar på 150-200 kr/kg. Det vill ingen betala som sett köttfärs för 49 kr och filé för 100 kr.

Gilbert

  • Gäst
SV: Slakta hemma men ändå sälja kött?!? (sthlm)
« Svar #19 skrivet: 18 jun-16 kl 20:08 »
Vad ligger "skicka priset" per kg på gris idag? 6-7 SEK ?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

649 gäster, 7 användare (1 dolda)
xaelanar, alternaiv, mikaelmareld, LimJans, von tratt, Jon.b

* Forum

* Om tidningen Åter



- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser