Mitt bästa tips är att inte ta i "för mycket" första säsongen.
Nu har ni ju köpt frö, men hellre begränsa både totalyta som odlas och antalet sorters grönsaker/rotfrukter lite. Hellre mera av samma sort, men på flera platser.
Man får liksom inte bortse från mikroklimatet, och naturliga variationer i jordmånen.
Nya odlingar/odlingsplatser kan vara lite luriga.
Organisera odlingarna, se t.ex. till att fixa fram ett bra system för att kunna vattna (gräva ner en slang och sätta dit en eller flera kranar?), skapa bäddar som är lätta att nå och sköta.
Och så gör en långsiktig odlingsplan!
Det fungerar inte att odla samma saker (i synnerhet potatis) på samma plats år efter år, så att redan från början ha en idé om var potatisen ska odlas nästa säsong, och vad som ska följa efter är klokt.
Var lite försiktig med sågspånet, om det är vanligt spån från balar som man ströar till hästar med. Det kan vara färskt spån på enbart gran i de balarna, och i så fall bör spånet komposteras och få brytas ner innan användning i odlingarna.
Jag har helt gått över till att använda torv som underbädd, och ett lager halm ovanpå hos hästarna, just för att kunna använda det urmockade från hästarna utan att behöva låta det ligga.
Halmen fungerar också bra för att bygga upp bäddar med.
Om man har svårt att få tag på (strö-)halm till hästarna, så är halmpellets ett alternativ.
Helt grävfri odling är en utopi, eftersom man då måste ha väldigt mycket material till att bygga bäddar av, och en del växter måste grävas ner, t.ex. potatis.
Funderingar på hur skörden ska tas tillvara är också viktiga. Om man nu inte gillar surkål, så kanske man inte ska odla överdrivet mycket vitkål t.ex.
Tillgång till en bra, fungerande jordkällare är bra för att ta hand om bl.a. potatis, men ett svalt 10-15 grader torrt och mörkt utrymme fungerar också rätt bra, om man förvarar potatisen i torra pappersäckar. Vi har hela årsförbrukningen potatis för två personer förvarad på det sättet. I Andra säckar i samma rum, står den gula och röda löken (som precis håller på att ta slut nu). I ett särskilt kylskåp finns det rödbetor, gulbetor, palsternackor och kålrot, samt äpplen.
Allra viktigast är nog att odla sådant som man tycker är gott.