Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Får i gammalt kostall?  (läst 1904 gånger)

Mats Gustafsson

  • Inlägg: 26
Får i gammalt kostall?
« skrivet: 16 dec-20 kl 12:50 »
Hej!

Jag funderar över om det kan funka med att ha får i ett gammalt Isolerat kostall? Det är ljust med gott om fönster, betongväggar och mekanisk ventilation. Det är gott om plats, ca 100 m2 för en liten fårskock 🙂 Nackdelen är dels att stallet är Isolerat och även takhöjd på ca 2.1 meter.

Jag tänker att det kan bli bra luft ändå om fönster tas bort men takhöjden??? Någon med liknande erfarenhet om detta?

carlos

  • Inlägg: 41
    • Gästrikland
SV: Får i gammalt kostall?
« Svar #1 skrivet: 16 dec-20 kl 15:11 »
Problemet är att du snart slår huvudet i taket bör ströbädden börjar byggas upp. Det är ju inget fåren lider av men det är drygt för dig.

skogaliten

  • Inlägg: 1288
    • -
SV: Får i gammalt kostall?
« Svar #2 skrivet: 16 dec-20 kl 15:39 »
Takhöjden i sig är inget problem, men eftersom får helst ska hållas i en "kall", "torr" och mycket välventilerad lösdrift, så behövs det en del åtgärder för att få det att fungera så att det blir hälsosamt för djuren. Det kan också vara bökigt att hantera utgödsling och utfodring i koladugården, för att hitta ett bra sätt för att konvertera från ko till får.

Det är huvudanledningen till att folk ofta väljer att gjuta platta och göra dragfritt upp till 120 cm, på den gamla logen som ofta är byggd med glespanel istället. Kostnaden att åtgärda logen till ett bra "fårklimat", och skapa den flexibilitet för gruppindelning med grindar, utfodring och utgödsling, blir lägre, än för att åtgärda ladugården.

Dessutom så är takhöjden högre på logen, och kan man "göra sig av med" majoriteten av eventuella stolpar (brukar fungera bra att förstärka takstolarna och kottla av), så kan man gödsla ut med traktor och frontlastare.

"Ingen" vill eller orkar i längden köra ut annat än mycket små fårbäddar manuellt, och med så låg takhöjd som 2.10, så är det i lägsta laget även för kompaktlastare. Kolla om en kompaktlastare med skyddsbåge verkligen går att köra därinne.

Så ser man en fårflock framför sig på mer än 10-12 djur, alltså att man i praktiken kommer att använda mer än 20-30 kvm av golvytan, så vill man kunna gödsla ut med maskin.



Några saker att tänka på för en f.d. koladugård:

Ventilation "uppåt" med mycket god lufttillförsel blir ett måste.

Ta bort alla fönster och ersätta dessa med vindnät eller perforerad plåt, och se till att den gamla mekaniska ventilationen är väl fungerande. Ibland behövs det mera än så, kanske ett ventilationsschakt till.

Eventuellt kan man riva ner en del av väggen över 120 cm höjd, och ersätta väggen med vindnät eller perforerad plåt.

Tänk igenom hur utfodring ska gå till. Var kommer grovfodret in, hur ska fåren äta? Storbalar? Ensilage? Balupprullare? Hö?
 
Kofoderbord fungerar bara nästan som de ser ut i original, det blir "lamm i fodret", svårjobbat och ohygieniskt, så foderborden måste byggas om på det ena eller andra sättet.
När ströbädden växer på höjden, så går ju gjutna foderbord inte att höja, dessutom är foderborden så breda, så att grovfodret glider iväg till mitten, utom räckhåll för tackorna.

Hur ska lamningsboxar anordnas? Olika avdelningar för olika grupper med djur? Lammkammare?

Ska det finnas utgångar till rasthagar?

En bra plats att vara på vid klippning och klövvård är också bra att definiera.

Och så det där med utgödslingen, fundera igenom denna.

Oftast så finns det vatten i ko-ladugården, så är det frostfritt anordnat, är det lätt att ordna med fåranpassade flottörvattenkoppar.

Dessutom så finns det ofta ett mjölkrum till ladugården, som har värme och vatten och avlopp. Detta är en tillgång i fårskötseln, en bra plats för att förvara och tillreda mjölkersättning, diska nappflaskor och ha sitt förråd med tillbehör, medikamenter och tillskott som inte tål frost.

Så, ja, det går att lösa klimatproblemet i koladugården, men det finns fler saker att fundera över än ventilationen.

Kastanjegården Ekosmåbruk

  • Inlägg: 98
    • Skåne
SV: Får i gammalt kostall?
« Svar #3 skrivet: 16 dec-20 kl 19:58 »

Hej!

Det framgår inte hur många får ni tänker er. Men hanterar ett 15 tal tackor med lamning inomhus på senvinter / tidig vår i ett gammalt grisstall från 1945 med ungefär samma takhöjd. Vid lamning flyttas grupper över i ett kostall från samma år och även där samma takhöjd på ett ungefär.

Som det skrivs tidigare så se över ventilationen på föreslaget sätt och tänk igenom en lösning på hur ni stänger ute fåren från att gå i grovfodret -behöver inte vara svårt eller bli dyrt om ni tänker lite kreativt utan att veta exakt hur det ser ut nu men har en bild på näthinnan om ett vanligt uppbundet kostall.

Här gödslar vi ut för hand, 2 - 3 ggr, kanske 4 / stallsäsong. Också halmar in rejält med ny halm som bädd efter. Beror ju lite på var i landet ni bor också. Och om ni ska ha vinterlamning.

Lycka till!
Carpe Diem - Gör din grej och var en medmänniska att räkna med! Alla människor upptäcker förr eller senare att de är sin egen själs trädgårdsmästare och regissör för sitt eget liv.

Mats Gustafsson

  • Inlägg: 26
SV: Får i gammalt kostall?
« Svar #4 skrivet: 17 dec-20 kl 07:22 »
Tack alla för mycket  kloka synpunkter.

Jag förstår nu att det är knepigt att få till bra utrymme för fårstallet även om man som jag har en ladugård på 400 m2.
jag inser att det gamla kostallet blir för svårt, dels med tanke på takhöjden men också då man ska gödsla ut ströbädden.

En annan kandidat är den gamla vagnsboden som också enkelt rymmer de  5 tackor som jag tänkt skaffa till hösten. (Så småningom upp till 20 tackor, beroende på betestillgång)
Utrymmet är cirka 90 m2 och med 2,4 i takhöjd. Dock finns tvärgående balkar genom boden som sänker höjden till 2.1 m. (kräver nog en del planering gällande planlösning, så det går att gödsla ut).
Det är tyvärr också ganska mörkt. Tänkte ta upp något mer hål för vindnät och ersätta de två fönstren med sådant nät. Går det bra att kompensera i övrigt med bra ljuskällor i stallet? En annan fundering är om det kan räcka med att öppna upp för självdrag eller om mekanisk ventilation är nödvändigt? (Förutsatt max 15 tackor på 90 m2).

I övrigt så finns mjölkrum med varmvatten och foderrum precis intill och enkelt att gödsla ut, förutsatt att en takhöjden klaras med en lastare (Tack för det tipset, Skoagaliten:)
Tyvärr så är det endast lerjord bakom ladugården så krävs nog mycket fyll med makadamm etc om de ska kunna gå ut på vintern, vilket jag tänker att fåren trivs bäst med.

carlos

  • Inlägg: 41
    • Gästrikland
SV: Får i gammalt kostall?
« Svar #5 skrivet: 17 dec-20 kl 08:14 »
Gott om goda råd. Här kommer mitt bästa.

Sätt bara igång.

Iordningställ någon av de platser du har idag (kostallet eller vagnsboden) och ta hem dina första fem tackor innan du börjar lägga tid och pengar på att bygga om eller nytt. Du kommer snart själv se vad som funkar och inte. Förutom en bra miljö för fåren ska det ju även vara praktiskt för fårskötseln och allt sånt är svårt att diskutera sig fram till.

Känner du dig tveksam så kanske du kan hitta någon småskalig förgård i närheten att göra studiebesök på. Du är välkommen hit om du vill se får i kostall. 

mattias_33

  • Inlägg: 1256
    • Hälsingland
SV: Får i gammalt kostall?
« Svar #6 skrivet: 17 dec-20 kl 08:15 »
Det är väl endast utgödslingen som är ett problem. Blir enklare om du gör en glugg att kasta ut det genom.
Om du delar upp utrymmet så har du tillgång till ett helt kostnadsfritt gym. En fårbädd är betydligt enklare att jobba med än grisbädd. Se det positiva!
Målet är att inte slita ut sig i förtid med att jobba åt nån annan.

Mats Gustafsson

  • Inlägg: 26
SV: Får i gammalt kostall?
« Svar #7 skrivet: 17 dec-20 kl 13:22 »
Tack igen! Tar fasta på era goda råd! Har insett att man som "nybörjarbonde" behöver prova på olika projekt för att se vad som funkar. Har gjort så med skogsarbetet och man lär sig mycket med egen praktik.
Planen blir då att inskaffa ca 5 Gotlandstackor till hösten och därefter utöka till en lagom stor flock!

Jo, Kalla jag tänker på pälsfår för vår del. Bra tips också att ta bort tackorna istället för tvärtom som jag nog hade tänkt.
...Och Carlos, det hade varit trevligt förstås med ett litet studiebesök. Det vore intressant att se hur ni har ordnat det med fåren i kostallet.

 

skogaliten

  • Inlägg: 1288
    • -
SV: Får i gammalt kostall?
« Svar #8 skrivet: 18 dec-20 kl 12:34 »
Det blir jättedumt och opraktiskt, både för fårskötaren, och faktiskt dåligt för fåren, med en väldigt stor golvyta i förhållande till antalet får.

För det första, så har får inget inbyggt behov av att "skutta runt" (som vuxna), de är mer långsamma djur, som vill äta, och så ha en trevlig plats nära maten, att ligga och idissla på. Det är hästar som behöver yta för rörelse.

Får hålls på varmbädd, alltså en bädd av halm som inte ska mockas, eller tas ut, under den pågående installningen. Tanken med bädden är det ska pågå en nedbrytningsprocess i botten av bädden, som ger en behaglig värme till djuren, samtidigt som den hålls torr och ren uppifrån, genom att man regelbundet fyller på med ny ren halm uppifrån. Längst ner är materialet i stort sett sterilt, medan det i mittenskiktet pågår nedbrytning.
Rör man runt i bädden, t.ex. vid utmockning, så kommer det fram bakterier, virus och encelliga parasiter, som kan orsaka sjukdom hos fåren, och i synnerhet hos lamm, som saknar motståndskraft.
Ytan på bädden ska alltså vara torr och bajspluttarna ska vara mer eller mindre osynliga. När pluttarna blir många  synliga, så är det dags att strö på mer halm.

Har man stor golvyta i förhållande till antalet djur, så blir det ingen process i bädden, utan det uppstår istället en massa smutsig, och halvfuktig halm, =dålig hygien, och mängden halm man behöver skaffa för att hålla torrt blir omöjligt stor.  Halmen behöver ju både lagras inför användning, och skaffas hem.

Dina får behöver kunna hanteras, alltså fångas på icke stressande sätt, och vara väl synliga för dig som fåraherde. Det är bara opraktiskt med stor yta. Individerna syns inte så bra, och för att fånga fåren, så krävs det många fårgrindar och mycket eftertanke när ytan är stor.

En yta som är anpassad till antalet får, och som med hjälp av flexibla fårgrindar kan anpassas, är bättre än en jätteyta till få får.

Här är en länk till Jordbruksverkets regler om minimimått:

http://djur.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/farochgetter/mattistallochbyggnader.4.4b00b7db11efe58e66b8000720.html

Att hålla sig kanske 0,5 kvm över jordbruksverkets minimimått, ger en bra miljö för fåren, och en rimligt enkel hantering för fårägaren.

Till de första fem fåren, så ge dem ca 15 kvm (+- någon kvm, som är praktiskt givet stallets form). Då finns plats att sätta upp ett par lamningsboxar, med hjälp av fårgrindar, och det är hyfsat enkelt att hålla ströbädden ren, och måttlig mängd att gödsla ut på våren när fåren gått ut på bete.
Sedan när flocken växer, så utöka ytan successivt, men kom ihåg att anpassa utfodringssystemet också.

Exempel på fårgrindar: https://www.siltbergs.se/products/index.asp?pid=7


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

580 gäster, 7 användare (2 dolda)
xaelanar, skräptanten, von tratt, reimersro, javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser