Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Mayla skrivet 12 sep-12 kl 23:47
-
Är det någon som har något gott recept på slånbärsdricka eller
annat man kan göra med slånbär?
-
Jag blandar slånbär i sylter med andra bär och frukter. Blir gott med sylt som inte är så söt. Slånbär enbart kan bli väl surt.
-
Är det någon som har något gott recept på slånbärsdricka eller
annat man kan göra med slånbär?
Oj låt se här..
Så här gjorde min mor:
Slå kokande vatten över rensade slånbär. Låt stå över natten. Sila av bären, koka upp saften. Slå den över bären. Upprepa i 3 dagar denna procedur. Sila bort bären och drickan är klar. Alternativt: frys in drickan i mindre portioner och ta fram en varje dag och drick till frukost.
Vill minnas att hon även hade atamon (stavas det så??) i ibland. Men som sagt inget måste.. Man behöver ju inte göra allt värre än vad det är. Räknar du frost nätter me eller lägger du bären i frysen???
-
Jag gjorde mycket slånsaft tidigare, och gjorde som SORK-s mamma. Plus socker. Frysta på busken blev godare än i frysen, dessutom lättare att plocka bären då det är mindre med löv i vägen.
-
Det är så fantastiskt gott med slånbärssaft!
Ta 14 dl vatten till 4 l bär, koka upp vattnet och häll det över bären som tidigare beskrivits. Ställ kallt ett dygn, sila av, koka upp på nytt och häll återigen vattnet över bären. Upprepa detta tre gånger.
Tillsätt sedan 6 dl socker per liter avrunnen saft, låt saften koka upp, skumma och häll på rena, varma flaskor. Tillsätt konserveringsmedel om det behövs (här går saften snabbt åt...).
Denna sats ger ca 1 l koncentrerad saft.
Jag ska även göra likör och snaps med slånbär i år...
-
:'(-Men va fan nu gillar jag inte tråden. Har inte sett ett enda slånbär här i trakten...
Vi gjorde "skumkräm" av skummet, Vill minnas att det var rätt gott det me ::)
-
Tack för dessa tips!
Det var jättelängesen jag plockade slånbär men vet var de finns ;)
Planerar att lägga dem i frysen först och sedan göra saft.
Dajen...hur gör du likören?
-
Här gjordes ett slånbärsvin förra året, i vintras smakade jag av det för första gången - det var så strävt/beskt så nackhåren reste sig :o . får nog provsmaka igen snart och kolla om det bättrat sig.
-
slåbärslikör är gott
-
slåbärslikör är gott
Slånbärsvin är mindre gott men det går att koka bättre sprit på vinet o:)
-
Slånbärsvin är mindre gott men det går att koka bättre sprit på vinet o:)
8) den tanken har föresvävat mig. Tro om det finns nån bra beskrivning på forumet?
-
Slånbärslikör - ett mycket gammalt recept och jättegott. Vi gjorde alltid det varje år och dtack av den lill julen.
1,5 liter frostbitna slånbär, 1 1/4 liter brännvin.
lag: 1/2 kg bitsocker, 2 1/2 dl vatten, 1/4 vaniljstång, 1 liten bit hel kanel, 1/2 tsk anis, 4 nejlikor.
Plocka hela bär på butelj. Häll på brännvinet. Korka väl.
Lår stå ganska varmt i 4 veckor eller längre, skaka flaskan då och då.
Koka socker och vatten till en simmig lag tillsammans med kryddorna. Sila bärsaften. Blanda den KALLA sockerlagen och rör blandningen omkring en halvtimme. . Buteljera likören. Korka och låt stå minst ett par månader, gärna ett ellertvå år. Lycka till ;D
-
Här är ett recept på slånbärssaft som jag brukar använda, det är gott och nyttigt!
2 l slånbär
7 dl vatten
6 dl strösocker/liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat/liter avrunnen saft
Så här gör du:
1 Lägg bären i en bunke och häll på kokande vatten. Täck med plast och ställ svalt till nästa dag.
2 Sila upp saften i en kastrull och koka upp. Häll den återigen över samma bär. Upprepa samma procedur en tredje gång nästa dag.
3 Sätt en saftsil över en skål. Häll upp alla bären och låt dem rinna av, helst flera timmar.
4 Mät upp mängden saft och mät sockret till rätt mängd. Blanda i en kastrull och koka upp.
5 Låt saften sjuda och skumma ytan med en sked. Vill du ha konserveringsmedlet i rör du ut rätt mängd i lite av saften och häller ner det. Häll upp saften på väl rengjorda varma flaskor. Sätt på kork och låt dem kallna.
-
Tog bort en länk som hänvisar till en sida med mediciner. De har inte med "Mat och tillvaratagande" att göra.
-
Det ger en skön känsla att med minusgrader och pudersockersnö utanför fönstret stå och känna doften av den blodröda slånbärssaften som bubblar och kokar upp.
Men nu behöver jag rejäla husmodersfaderstips!
Vad kan jag göra med slånbären som nu är kvar?
De har ju legat och lakat ur sig smak, färg och sötma i flera dagar, men det är fortfarande tillräckligt god spänst och smak i dem för att ta tillvara på dem i något annat.
Känns helt knasigt att slänga dem! Om jag haft höns så hade de kunnat kalas på dem om det föll dem i smaken.
Men nu har jag bara katter och de är inte så mycket för bär, möjligtvis skulle de fnysa på dem.
Marmelad och sylt kan jag så klart själv komma på (men då kräver det att jag blandar med ngt annat).
-
Undrar vad som händer om man brer ut massan tunt på en ugnsplåt och torkar? Tänker att det borde kunna bli knastrigt och gott att blanda i musli.