Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  sötlupin -mala?  (läst 1873 gånger)

e.qvist

  • Inlägg: 7
sötlupin -mala?
« skrivet: 12 jan-22 kl 15:14 »
Hej
Har fått tag på sötlupin som jag testade att så/skörda i liten skala. Fick väll +-0 mot utsäde.
Funkar ok att koka och använda tex på samma sätt som sojaböna, men skulle även vilja testa att mala ner till ett mjöl.
Har sett att vår äggersättning (allergi i familjen) består av just sötlupinn. Men det är lögn i hel**te att krossa/mala dem. Stenhårda.
Testat kaffekvarn, mixer och mortel i gjutjärn. Har lite brist på stenkvarnar här hemma. Någon som har en bra lösning  ???

Be

  • Inlägg: 377
    • Finland
SV: sötlupin -mala?
« Svar #1 skrivet: 12 jan-22 kl 15:33 »
Som alla bönor innehåller också sötlupin giftiga alkaloider (även om i mindre mängd än andra sorters lupin gör) som måste avlägsnas, oftast genom kokning. Hittar inga enkla anvisningar vid snabbgoogling, och gissar att det inte är något de flesta brukar syssla med hemma. Nedan urklipp från en sida jag hittade. Tänker att ett alternativ är att göra som med tofu på sojabönor, och börja med att blötlägga, sedan mixa och koka "okaran". Om man låter den torka efter det (t.ex. i ugn på låg temperatur) borde det gå att mixa till ett användbart pulver - om än antagligen inte riktigt som lupinmjölet man kan köpa.

Making lupine flour:

To make lupine flour, lupine beans are pressed into flakes. They are then soaked in water to increase digestibility. During this process, the milky liquid containing lupine’s high-quality protein is extracted. The liquid is then evaporated, forming a powder that can be used as lupine flour.14

When lupine-based products such as lupine tofu are produced, they are manufactured in a similar manner to flour. However, to make such products the protein concentrate is used instead, which has a curd-like consistency. Lupine beans are soaked and ground to a thick mash. Lupine milk is then pressed from this mash. This considerably reduces the heating process. When heated to temperatures of approximately 85 °C, the protein contained in the milk coagulates after approximately 50 minutes. The “whey” is then separated, and the resulting mass is mechanically dehydrated in a “press box,” where it is processed into the desired end product.14 When dried to a powder, the lupine protein isolate (lupine concentrate) has a protein content of over 90 %.15
(https://www.diet-health.info/en/recipes/ingredients/in/um9425-lupine-flour)
Ingen människa är illegal

e.qvist

  • Inlägg: 7
SV: sötlupin -mala?
« Svar #2 skrivet: 12 jan-22 kl 15:48 »
Aha, intressant, ska testa att koka, mosa och torka.
Har funderat på det tidigare, men tänkt att det kanske inte binder lika bra som äggersättning då.

anne-li

  • Inlägg: 2191
  • Vegan (en etisk fråga) ekologi-klimatsmarta val!
    • -
SV: sötlupin -mala?
« Svar #3 skrivet: 13 jan-22 kl 10:32 »

Här är fakta och utgångspunkter för forskning på SLU angående cerealier inkluderat söt-lupiner
ett alternativ till exempelvis soja-bönor-ärtor-linser
https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/grogrund/dokument/cerealier_nr_1_2019.pdf
informationen om lupin finns på sida 14-15-16!
Själva bönan har en gul nyans och liknar ärtor.
Odlas också här i Skåne för att försöka att minska import av soja bönor!
Ännu en länk på hur du gör "tofu" på söt-lupin
https://lupinta.se/2020/12/18/sa-tillverkas-tempeh/

« Senast ändrad: 13 jan-22 kl 11:15 av anne-li »
A free spirit-independent straight female som älskar livet!
Sko-storlek 42!

e.qvist

  • Inlägg: 7
SV: sötlupin -mala?
« Svar #4 skrivet: 13 jan-22 kl 12:17 »
Tänkte bara uppdatera med att det funkade finfint! Mumsar nu på toppengoda risplättar med hemmagjord "äggersättning" 😊👌

Som alla bönor innehåller också sötlupin giftiga alkaloider (även om i mindre mängd än andra sorters lupin gör) som måste avlägsnas, oftast genom kokning. Hittar inga enkla anvisningar vid snabbgoogling, och gissar att det inte är något de flesta brukar syssla med hemma. Nedan urklipp från en sida jag hittade. Tänker att ett alternativ är att göra som med tofu på sojabönor, och börja med att blötlägga, sedan mixa och koka "okaran". Om man låter den torka efter det (t.ex. i ugn på låg temperatur) borde det gå att mixa till ett användbart pulver - om än antagligen inte riktigt som lupinmjölet man kan köpa.

Making lupine flour:

To make lupine flour, lupine beans are pressed into flakes. They are then soaked in water to increase digestibility. During this process, the milky liquid containing lupine’s high-quality protein is extracted. The liquid is then evaporated, forming a powder that can be used as lupine flour.14

When lupine-based products such as lupine tofu are produced, they are manufactured in a similar manner to flour. However, to make such products the protein concentrate is used instead, which has a curd-like consistency. Lupine beans are soaked and ground to a thick mash. Lupine milk is then pressed from this mash. This considerably reduces the heating process. When heated to temperatures of approximately 85 °C, the protein contained in the milk coagulates after approximately 50 minutes. The “whey” is then separated, and the resulting mass is mechanically dehydrated in a “press box,” where it is processed into the desired end product.14 When dried to a powder, the lupine protein isolate (lupine concentrate) has a protein content of over 90 %.15
(https://www.diet-health.info/en/recipes/ingredients/in/um9425-lupine-flour)

Be

  • Inlägg: 377
    • Finland
SV: sötlupin -mala?
« Svar #5 skrivet: 13 jan-22 kl 18:21 »
Vad bra att det funkade! Odlade själv blålupin och vitlupin i fjol, men blålupinen gav lika mycket avkastning som jag hade haft utsäde (dvs inte ens en halv näve) och av vitlupinen överlevde två stackars ynkliga strån så fick några bönor bara. Det får allt bli utsäde i år men hoppas på bättre skörd och möjlighet att smaka på dem i år!  :laugh:
Ingen människa är illegal

e.qvist

  • Inlägg: 7
SV: sötlupin -mala?
« Svar #6 skrivet: 14 jan-22 kl 16:49 »
Ja, det är kul när det funkar på första försöket! Körde med blötläggning, kok och sedan mixa. Sen tork framför brasan. Behövde sedan mixa igen, men räckte inte riktigt så fick även bli en vända genom kaffekvarnen.

Samma här med avkastning. Sådde väll 2nävar. Vet inte vilken sort, men sötlupin med vita blommor. Fick av bonde som köpt 25 kg för jordförbättring. Ska testa att så även i år, kanske ska läsa på lite bättre om odlingsförutsättningar.

Ska även räkna lite på hur kostnadseffektivt det kan vara att fixa själv eftersom det ändå är något vi använder ofta i vår matlagning.

Vad bra att det funkade! Odlade själv blålupin och vitlupin i fjol, men blålupinen gav lika mycket avkastning som jag hade haft utsäde (dvs inte ens en halv näve) och av vitlupinen överlevde två stackars ynkliga strån så fick några bönor bara. Det får allt bli utsäde i år men hoppas på bättre skörd och möjlighet att smaka på dem i år!  :laugh:

Tångräkan

  • Inlägg: 1963
    • Åland
SV: sötlupin -mala?
« Svar #7 skrivet: 15 jan-22 kl 17:00 »
Vad roligt! Det är sånt här som är kul att läsa. Jag skulle också gärna odla sötlupin men har inte hittat frön så tipsa gärna om ni vet var man kan få tag på. Det är en vanlig gröda längre söderut så jag får importera från Italien annars men finns det sorter som trivs här är det ju ännu bättre.

(En liten parentes ang. tidigare inlägg: tofu är inte samma sak som tempeh. Däremot kan man nog använda lupin till bådadera.)
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

Be

  • Inlägg: 377
    • Finland
SV: sötlupin -mala?
« Svar #8 skrivet: 16 jan-22 kl 10:22 »
Samma här med avkastning. Sådde väll 2nävar. Vet inte vilken sort, men sötlupin med vita blommor. Fick av bonde som köpt 25 kg för jordförbättring. Ska testa att så även i år, kanske ska läsa på lite bättre om odlingsförutsättningar.

Ja, de visade sig trots allt kräva lite mer än blomsterlupin  :laugh: Tydligen brukar kommersiella odlare ympa in mykorriza i jorden, tänkte att jag skulle blötlägga några blomsterlupinrötter och sedan låta sötlupinbönorna dra en stund i blötläggningsvattnet. Oklart om det gör något, men tänkte att det är värt försöket!

Vad roligt! Det är sånt här som är kul att läsa. Jag skulle också gärna odla sötlupin men har inte hittat frön så tipsa gärna om ni vet var man kan få tag på. Det är en vanlig gröda längre söderut så jag får importera från Italien annars men finns det sorter som trivs här är det ju ännu bättre.

Går säkert att beställa härifrån till Åland: https://www.maatiainen.fi/puoti/vihannesten-siemenet/1731-alaskanlupiini.html

Vitlupin fick jag av en kompis som använt dem till groddar, så ev går de rentav att köpa någonstans i mataffär?!
Ingen människa är illegal

Tångräkan

  • Inlägg: 1963
    • Åland
SV: sötlupin -mala?
« Svar #9 skrivet: 16 jan-22 kl 11:24 »
Tack Be! Det ska jag testa. Hoppas bara tullen vet skillnad. Vi har ju skattegräns och allt granskas, även från "Riket". Man får ju inte odla blomsterlupin här. Bra att veta att det lönar sig att läsa på lite.
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

Tångräkan

  • Inlägg: 1963
    • Åland
SV: sötlupin -mala?
« Svar #10 skrivet: 16 jan-22 kl 11:26 »
Här är info som står på sidan som be länkade till översatt till svenska:

Ettårig, smalbladig och djuprotad (upp till 2,5 djup) lupin. 'Sonet' är en tidig sort. På sina ställen är växten täckt med fluffigt hår. Används som gröngödsling, förbättrar markens växtskick, t.ex. ökar humushalten i jorden. Lupiner binder atmosfäriskt kväve och ökar därmed jordens kväveinnehåll. Blå lupin kan även användas som djurfoder, då den har en hög och bra proteinhalt på 30-40% (protein i långsamt nedbrytbar form). Den söta varianten gör att alkaloiderna har bearbetats till en låg nivå.
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

 

Tångräkan

  • Inlägg: 1963
    • Åland
SV: sötlupin -mala?
« Svar #11 skrivet: 16 jan-22 kl 11:44 »
Enligt en italiensk odlingssida gör man ungefär så här:

Lupinbönor är härdiga i USDA-växthärdighetszonerna 5 till 8, vilket innebär att lupiner borde klara sig i områden där den lägsta årliga temperaturen är runt minus 25 C.

Lupinen kan växa bra i halvskugga till full sol. Den växer bäst i rik lerjord, men tål jord med lite sand eller lera. Lupinbönor tål ett jord-pH på 4,5-7,5 och kräver vanligtvis inte att du ändrar jordens pH.

Lossa jorden till ett djup av 45 cm på våren efter den senaste förväntade frosten. Blanda ca 5 cm av organisk kompost med den lossnade jorden. Plantera lupinfrön ca 2 cm djupt och placera dem ca 5 cm från varandra. Raderna bör vara ca 45 cm från varandra.

Täck lupinerna med jord. Tillsätt en fast gödsel efter plantering enligt tillverkarens instruktioner. Vattna ordentligt för att blötlägga gödselmedlet i jorden.

Vattna lupinbönorna med 5 cm vatten per vecka under växtsäsongen. Gallra bort svaga växter när de växer för att uppnå ett slutligt avstånd på ca 30 cm mellan plantorna. Samla mogna lupinbönor efter att blommorna dör av på hösten.

Källa: http://giardino.98905.com/plants-flowers-herbs/growing-beans/1006021647.html
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

Be

  • Inlägg: 377
    • Finland
SV: sötlupin -mala?
« Svar #12 skrivet: 17 jan-22 kl 09:09 »
Tack Be! Det ska jag testa. Hoppas bara tullen vet skillnad. Vi har ju skattegräns och allt granskas, även från "Riket". Man får ju inte odla blomsterlupin här. Bra att veta att det lönar sig att läsa på lite.

Borde ju vara en pålitlig leverantör ändå så att tullen inte får konstiga idéer, men man kan ju alltid be dem skriva ut tydligt vad som skickas :)
Ingen människa är illegal


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

373 gäster, 2 användare
xaelanar, Gröfre Slissing

* Forum

* Om tidningen Åter



- Genuin och läsvärd! Bra tips och idéer för att stå på egna ben.
/Camilla W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser