Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne: Skåne  Ekobo - Vad behövs?  (läst 907 gånger)

trollaunge

 • Inlägg: 20
  • Skåne
Skåne Ekobo - Vad behövs?
« skrivet: 23 dec-20 kl 01:33 »
Tjena
Vi är intresserade av att starta upp en ny ekoby. Hoppas på att komma framåt med detta under år 2021 :)

Om vi leker med tanken att det redan finns många hektar mark tillägnat detta (skog och gamla hyggen med sly)
och en gammal gård som kan bli hjärtat i det hela med lokaler för hantverk, möten och djurhållning och gårdsbutik/café, betesmark, odlingsmark, vacker omgivande natur, 3-5km till busshållplats och butik.

Både el och avlopp till platsen är gammalt. Och räcker inte hela vägen fram till Ekobyn. Boningshuset är 100 år gammalt.

VAD SKULLE DU BEHÖVA?

HUR MYCKET ”EGEN” MARK VILL DU HA TILLGÅNG TILL? 50 kvm tomt är det tillräckligt ?

Hur skulle du vilja att kontraktet såg ut?

Jag tänker att en bra början på ekoby vore att låta folk med olika former av hus på hjul , arrendera markbitar.

Lever själv under enkla förhållanden för att testa hur det är att klara sig off Grid vintertid.
Utan el draget till platsen behöver man kamin/gasol för att få värme. Ljuskällor är otroligt viktigt. Och även aktiviteter och gemenskap. Besöker själv människobyn en del för att det är tråkigt att sitta själv i mörkret.

Kanske varje ”kvarter” a ca 10 tomter behöver ha en egen samlingsplats, typ jordskepp?

Man kan dela upp ”kvarteren” lite så att folk som har småbarn har en egen liten by, de som är 60+ har ett eget kvarter, etc.. Eller hur gör man uppdelningen?
 
Skulle du kunna tänka dig att vara med och bygga upp ett sådant här byprojekt efter dessa förutsättningar ? Vad är dina krav/önskemål och vad skulle du kunna satsa ekonomiskt?

Vet ej vad ekobon har för regler i Sverige, vet du så dela gärna med dig :)

God Jul och Gott Nytt År!

ManPåGården

 • Inlägg: 107
 • Har frys och källare full efter sommar och höst.
  • Småland
SV: Ekobo - Vad behövs?
« Svar #1 skrivet: 23 dec-20 kl 19:00 »
Dela up boende i åldrar tycker jag inte stödjer tanke på hållbarhet. Före industrisamhället bodde vi blandat. Nu har vi problem att inte generationer blandas och utbyter erfarenheter.
Ställplats för vagn kräver bygglov och markägaren är ansvarig för det mesta som kan hända, går inte att friskriver sig genom kontrakt.
Avlopp ska ha nytt bygglov och tillräcklig kapacitet, alla vagnar ska ses som anslutna. Kan komma undan med om de bär in vatten själva så får de bära ut gråvatten själva.
El, om gammalt mindre problem, bara att bygga om, ingen nätanslutning kan sluta dyrt.
Skog finns oftast, södra Sverige dyrare, det är bra priser nu. Gamla hyggen med sly? Om hygget inte är planterat eller återbeskogat så har markägaren troligtvis brutit mot lagen, man är återbeskogningsskyldig. Sly, en röjning inom tio år är värdeförhöjande har skogsägaren inte gjort detta kan man undra?
Gammal gård kan vara en fördel, finns redan hus som går att bygga om, lättare att få bygglov. Hör alltid med kommunen, råd är gratis. I efterhand kan det kosta eller återställa eller förbjuden användning.
Mark, beror på, det sägs att det går vara självförsörjande på 200m2, ska det det eldas behövs skog. Skogsinnehav medför oftast jakt, älgjakt bedrivs i lag, småvilt kan du jaga själv. Det finns gott om vildsvin, att tänka på också för odlingar.
Är inte expert men kan en hel del om hållbar utveckling och energifrågor.
Älskar Natur dans Uppfinningar och människor

trollaunge

 • Inlägg: 20
  • Skåne
SV: Ekobo - Vad behövs?
« Svar #2 skrivet: 02 jan-21 kl 13:13 »
Boende kommer att träffas , och byta erfarenheter osv oavsett hur kvarteren delas upp, för gemensamma aktiviteter ingår i eko-grejen och verksamheten.

Tack för dina otroligt tråkiga svar, ok det var bra information också och inte personligt menat alltså men hallå, får väl dra slutsatsen att det är bästa och kanske enda sättet att start upp en normal ekoby i Sverige är att INTE följa regler och denna byråkrati , för att den här byråkratin i sig är ju inte ekologisk i sig??? Vart fan är egentligen det kretsloppet kan man undra.

Så vi har en svensk barnkändis som klagar på miljön och alla hurrar, wow och vi ska påminnas om ”krisen” och tänka oroligt på saken ofta, men så är det fjckkng olagligt att leva ett enkelt och ekologiskt liv.

Förr var väl bönder och torpare lägsta klasskikt men nu får de fattigaste inte ens bruka jorden i vårt eget land.

Hej hej, tar gärna emot tips på ekobyar istället då om det finns någon sådan i Sverige.

Carolus

 • Inlägg: 861
  • Skåne
SV: Ekobo - Vad behövs?
« Svar #3 skrivet: 02 jan-21 kl 18:48 »
Jag kan hålla med om att svar #1 inte är särskilt uppmuntrande  :( :) :(

Tyvärr är rätt mycket sant. Kan väl fundera över någon detalj, t e x  det att varje vagn skall vara anslutet till avloppet. Inte säkert, beror ju på om 'varje vagn' har eget kök och toa. Det finns t ex mulltoaletter och kök kan man dela i en ekonomibyggnad.

Ganska nyligen så har mycket av det du undrat varit uppe i en annan tråd:

www.alternativ.nu/index.php?topic=197807.0     där har ursprungsfrågan i o f s gällt bara ett hushåll, men annars är frågeställningarna samma.

Om du har som du skriver i startinlägget en fastighet och den är godkänd som stamfastighet (d v s den har ett hus som jag tror skall vara större än 40 kvm) och avloppet är godkänt så får du ha komplementbyggnader. Är dessa friggebodar så är det få regler att ta hänsyn till, är det Attefallshus så är det något fler.

Viktigt att ha koll på skillnaden mellan fritidshusfastighet och permanentboende fastighet.

Också det godkända avloppet. Ifall det blir 10 vuxna som är skrivna på fastigheten så att inte kommunen börjar bråka om att avloppet bara är gjort för 1 hushåll med 4 vuxna.

I övrigt kan jag bara hålla med dig om att regler&byråkrati inte gör det lättare att vara fattig i Sverige ... för kunde man vara bostadslös o fattig men ändå tolererad som backstugsittare. Utan godkänt avlopp  ;)

Men bättre att försöka navigera med eller runt reglerna än att bara köra frontalkrock.

Våra kära Översåtar kan ta till otrevligheter, en av dessa heter vite. En slags långsam böter. På allt från några 10' kronor till flera 100' kronor. Betalar du inte så vandrar det vidare till Fogden som i slutändan kan mäta ut fastigheten. Har du tunn plånbok riskerar du även att gå i personlig konkurs.

Personligen gillar jag inte begreppet 'ekoby'. I det ryms allt och ingenting. Här i Skåne finns det en 'ekoby' på Österlen där husen är väldigt miljövänliga och så stora och vackra att de kostar sisådär 3 miljoner och uppåt stycket. Tror inte att de som bor där gör det för att de vill spara pengar på gemensam dammsugare eller gräsklippare.

I området kring Stehag här i Skåne finns det ett Vagns- Tiny house boende. De verkar inte bry sig om att kalla sig för ekoby. Det kan ju vara intressant att kolla upp med dom vilket formellt upplägg de valt.

Det kan vara det som är det svåraste i ditt/ert projekt. Där gäller det att kolla runt. Kooperativ hyresrätt t e x. Eller att en person äger, de andra hyr.

Hur stor yta? Kanske kolonilotts storleken kan vara ett mått. De brukar var kring 100kvadratmeter, oavsett om de  är en kolonilott där man får ha stuga, eller en odlingslott där man INTE får ha en stuga. Jag gissar om var och en har 150-200 kvadratmeter så är det plats både för vagnen och egen odling.
Gemensam odlingsyta kan väl också vara bra. Om inte annat så kan de kollektiva hönsen vara där.


ManPåGården

 • Inlägg: 107
 • Har frys och källare full efter sommar och höst.
  • Småland
SV: Ekobo - Vad behövs?
« Svar #4 skrivet: 02 jan-21 kl 19:23 »
Hej.
Tänker vidare. Det finns projekt som letar efter ödeställen på landsbygden, vet att Halland har haft det som projekt, många av dessa ställen ägs kanske av äldre personer som är beredda på att sälja. Det kan löna sig att söka runt i bygderna och fråga, det har lönat sig för några.
Det är dags att ändra regler och lagar tyvärr är det en politisk väg som tar tid. De som reglera det nu är skrivna för att vi inte ska ha lösdrivare och ”då kallade zigenare”. Vore bra om sammanslutningar med ekotankar hjälpes åt med detta, ju fler man är så blir det lättare, visa på att lagarna är föråldrade och inte passar samtidens problem.
Fråga hur de gjort i Uddebo mellan Tranemo och Svenljunga. Där var mycket övergivna hus och ingen fastboende, nu är det en levande bygd.
Tyvärr krävs det dock oftast kapital, all mark ägs av någon, sen typ 1750 då allmänskogar skiftades upp till byarna.
I avfolkningsbygder kan tillochmed kommunen vara positiv, blir det fler invånare är det bra. Frågar man kommunen före hur man ska göra får man råd om hur. Den informationen är gratis. De har en del skyldigheter att informera och hjälpa.
Allt är inte alltid svart vitt.
Älskar Natur dans Uppfinningar och människor

trollaunge

 • Inlägg: 20
  • Skåne
SV: Ekobo - Vad behövs?
« Svar #5 skrivet: 02 jan-21 kl 22:15 »

Om du har som du skriver i startinlägget en fastighet och den är godkänd som stamfastighet (d v s den har ett hus som jag tror skall vara större än 40 kvm) och avloppet är godkänt så får du ha komplementbyggnader. Är dessa friggebodar så är det få regler att ta hänsyn till, är det Attefallshus så är det något fler.

Viktigt att ha koll på skillnaden mellan fritidshusfastighet och permanentboende fastighet.

Också det godkända avloppet. Ifall det blir 10 vuxna som är skrivna på fastigheten så att inte kommunen börjar bråka om att avloppet bara är gjort för 1 hushåll med 4 vuxna.


Jag har varit i området på Österlen men ja. Det var ju fint men det såg dyrt ut.

ÄR PENGAR EKOLOGISKT? 😁
Tror inte det! Det kanske var under någon period. Men byteshandel är väl mer ekologiskt.

Jag äger inte den här marken än, men den finns, jag undersöker, och den ska styckas av och säljas är planen.
Ja det är en del områden med 10års sly , som gör den här marken billig.

150-200kvm är stort ju men okej då kanske...

Får väl snacka med kommunen när jag ritat upp lite , för jag vill ha en ekoby här med +50 (100) kolonilotter / blandade boplatser.. De lär ju märka det. Vi behöver anlägga en hel del nya vägar i området för att det ska funka :)
Det finns korttidscamping också. Vanlig camping/stugby är kanske mindre regler för??

Detta är en EKOBY - detta projekt är hardcore Eko. Det är ju hårt att leva med naturen. Tex så kommer absolut INTE alla stugor/platser att ha el. Bara ett fåtal. Man kan ha sitt eget batteri/powerbanks/solcell.
Detta ska bli ett helt alternativt samhälle och därför är det ju en ekoby. Det är inte bara boplatserna, det är ju en helhet med massor av olika delar och många kretslopp.
Målgruppen är unga vuxna som redan är neoluffare och vill leva enkelt och kan knepen.
 Det ska finnas ett pensionärsboende också men de vill nog ha el och mer komfort.

Det ska finnas gemensamma samlingslokaler per tio enkla boplatser, så att boende kan gå inomhus ”in case of emergency” eller för att umgås när de inte vill hänga ensamma eller pyssla på Gården. Tex jordskepp kan bli de här samlingslokalerna. Gemensamt kök och enkel möjlighet till uppvärmning

Vet inte vad jag ska säga om det här med avlopp, men alltså, det finns ju bajamajor?!?
Varje stuga kan inte ha avlopp det kan väl inte vara EKO? Man kan dela och även ha specifika diskplatser och man kan rena vatten själv visst?

trollaunge

 • Inlägg: 20
  • Skåne
SV: Ekobo - Vad behövs?
« Svar #6 skrivet: 02 jan-21 kl 22:30 »
Hej.
Tänker vidare. Det finns projekt som letar efter ödeställen på landsbygden, vet att Halland har haft det som projekt, många av dessa ställen ägs kanske av äldre personer som är beredda på att sälja. Det kan löna sig att söka runt i bygderna och fråga, det har lönat sig för några.
Det är dags att ändra regler och lagar tyvärr är det en politisk väg som tar tid. De som reglera det nu är skrivna för att vi inte ska ha lösdrivare och ”då kallade zigenare”. Vore bra om sammanslutningar med ekotankar hjälpes åt med detta, ju fler man är så blir det lättare, visa på att lagarna är föråldrade och inte passar samtidens problem.
Fråga hur de gjort i Uddebo mellan Tranemo och Svenljunga. Där var mycket övergivna hus och ingen fastboende, nu är det en levande bygd.
Tyvärr krävs det dock oftast kapital, all mark ägs av någon, sen typ 1750 då allmänskogar skiftades upp till byarna.
I avfolkningsbygder kan tillochmed kommunen vara positiv, blir det fler invånare är det bra. Frågar man kommunen före hur man ska göra får man råd om hur. Den informationen är gratis. De har en del skyldigheter att informera och hjälpa.
Allt är inte alltid svart vitt.

Till de projekten som letar efter ödeställen på landsbygden kan jag tipsa om 20 hus i denna kommun...... Säkert fler. Gårdar också. Fan typ allt är tomt ju och ändå är ungdomarna dömda att inte få bruka jorden.


Den uttänkta Gården och Marken finns redan och ägs av Sv Kyrkan som fick ärva stället.
 Det är ett toppenställe för detta ändamål. ”Så Jävla Eko”
Ekobyn / Kolonikvarteren börjar 1-2 km från Gården.


Jag har varit festivalarrangör och att anlägga en ekoby är ju liknande grunder fast såklart mer avancerat eftersom den ska vara ständigt pågående när den väl har startat och HÅLLBAR ..:)

Jo, ska ta och tala med kommunen men behöver rita lite mer först :):) men de är säkert ändå på jullov nu så hinner nog det!

trollaunge

 • Inlägg: 20
  • Skåne
SV: Ekobo - Vad behövs?
« Svar #7 skrivet: 02 jan-21 kl 22:53 »
Vill tillägga att jag har bott enkelt i några månader nu för att se hur illa det är.

Och man behöver inte så mycket. Jag klarar mig bra utan el. Har spenderat så mycket tid med en TV förut i livet att jag är helt färdig med det liksom. Har powerbanks - mobilen är värdefull att ha som underhållning.

Belysning är det som vi EGENTLIGEN behöver ha el till, det är ju deprimerande att vara i mörker hela tiden. Så man behöver rätt mycket lampor, finns en del nu som man laddar genom USB. Mysigt med tända ljus också.

Det som jag saknar i stugan Off Grid är ju mest gemenskap men det löses med Ekoby.
Att kunna gå inomhus någonstans där det finns el, massor av lampor, är j* skönt.

Det känns som att det är naturligt att stå i köket nu på vintern, varm mat är ju en stor källa till glädje.
Så samlingslokaler, Kök, gemensam bakning&Matlagning och hantverksaktiviteter behövs i byn vintertid så kommer vi nog att kunna må bra liksom. Och även BASTU såklart.


skogaliten

 • Inlägg: 1185
  • -
SV: Ekobo - Vad behövs?
« Svar #8 skrivet: 02 jan-21 kl 23:44 »
Om du tycker att pengar inte är EKO, så håller jag emot.

Byteshandel är oerhört mycket mer resurskrävande. Exakt rätt vara i rätt mängd måste finnas på exakt rätt ställe vid exakt rätt tillfälle för att byteshandel ska fungera. Säg att du vill ha 10 ägg för att baka en stor kaka, och har ett par skor att byta med. Om ingen som har ägg på den plats där du befinner dig, behöver ett par skor just då, av den typen och storleken, lär du ha svårt att få byta till dig några ägg. Eller så vill du ha en get, och har ett par kakor och ett par skor att byta med, så måste du hitta någon som vill ha just kakor och rätt sorts skor, precis då, om du vill byta till dig geten. Den som har geten kanske vill ha en kanot, som kanske värderas mycket högre, kanske som fem getter. Eller så finns den önskade geten så långt borta så att det är svårt att byta med en matvara som kan förfaras under förflyttning.
Det är så mycket enklare att sälja skorna, kakorna, kanoten, eller vad det nu är, och hitta någon som vill sälja en get eller lagom många ägg mot pengar, än att träffa exakt rätt varje gång i en byteshandels transaktion.

Det är anledning till att man använt pengar/föremål med symboliskt värde, i många tusen år, istället för att försöka byta sig fram.

Givetvis kan man byta både varor och tjänster med varandra när det råkar passa, men det passar tyvärr inte så ofta.

Hur tänker du dig att någon som utför ett arbete åt någon annan ska få betalt?

Det går inte att komma ifrån att det finns en massa regler runt fast egendom, att bebygga fast egendom och att nyttja den fasta egendomen.

Det är inte enbart för att jävlas det finns regler, utan för att vare sig den som vill bo/bygga ska komma till skada, att grannar ska komma till skada, eller att naturen ska komma till skada.

Man kan naturligtvis ha synpunkter på detaljerna i regelverken, där somliga saker kan verka onödigt men, när man skrapar på ytan, och tar reda på varför reglerna kommit till, så blir de oftast begripliga.

Din idé om att skapa ett område med ett flertal (mångtal) uppställningsplatser för småstugor eller Tiny houses för permanentboende på hjul kommer att kräva att kommunen är med på det hela. Likaså om du tänker dig att området ska definieras som en campingplats.

Först och främst så är det en god idé, att ta reda på vad kommunens detaljplan och översiktsplan, har för uppfattning om hur det område du snokat reda på, ska fungera på kort och lång sikt. Det markområde du tänker på, kan vara avsett för något (framtida industri, skola, radhusområde eller vad som), och därför helt omöjligt att få lov att bygga något alls på. Det kan i värsta fall vara så att marken är kontaminerad eller av andra skäl olämplig för boende och brukande.

Tänk på att du planerar ett bostadsområde, när du tänker dig 40-50-100 boende! Det är inte en pluttby, det är en jättegrej.

Om du får med kommunen på din idé, så kommer man att ställa krav på att viss infrastruktur säkras, t.ex. sophantering, toalettfrågor, vatten, avlopp, anläggning av vägar, vilken typ av avtal som finns, att det finns försäkringar m.m. För vissa delar av infrastrukturen behövs det el, som ju i sig är infrastruktur. Och ska folk bo, på riktigt året runt, så behöver man kunna använda kylskåp, och värma sig.
Även om alla hus har solceller, så blir det inte så mycket el från dem under den mörka delen av året.

Många, tätt stående byggnader, som ska värmas med vedkaminer, lär inte vara så populärt hos kommunen.

Det lär inte finnas några grannar, som skulle acceptera att slaskvatten för flera hundra personer, hälls ut i ett dike eller på marken, ännu mindre lär kommunen acceptera det. Dessutom är det föga miljövänligt. Så att det finns något slags avloppslösning tillgänglig, lär vara att krav.

Bajamajor tömmer sig inte själva, man hyr Bajamajor inkluderat tömning från någon. Bajamajor är inte så värst "roliga" att använda på vintern, eller strax innan tömning. Det är dessutom svårt att tvätta händerna på ett bra sätt i samband med toabesöken. Tjejer i fertil ålder brukar se Bajamajor som en ytterst tillfällig lösning, inte något som man med glädje skulle ha som enda lösning där man bor permanent.

Att hantera latrin för kanske hundra boende, året runt är inte enkelt, och innebär att man måste tänka på hälsofrågor av flera slag. Så kommunen kommer att kräva något slags ordnade förhållanden för de boende vad avser toalett.
Och avlopp är definitivt "EKO". I synnerhet i ett mer tättbebyggt område som en Ekoby med ett mångtal boende. Kommunala avloppslösningar säkerställer att sjukdomar inte sprids, och att övergödning inte sker.
Samma sak med en välbyggd avloppsanläggning, anpassad till antalet boende som tillhör "Ekobyn", den skyddar de boende och besökare från sjukdomar, och mark och vatten från övergödning.
Att använda latriner (bajamaja), eller torrdass för såpass många personer som det skissas på här, är absolut inte långsiktigt hållbart, eller hälsosamt, om det inte är knutet till ett säkert och tryggt sätt "ta hand om skiten". Ett av de största hälsoproblemen som finns världen, är dåligt fungerande hantering av mänskliga exkrementer och kiss i befolkningstäta områden. Det dör miljontals människor varje år i världen, av sjukdomar som diarré (med olika ursprung), och andra sjukdomar som smittar via orent vatten och oren mark.

Att "pressa ihop" 50-100 personer som ska bo permanent på små kolonilotter, på mindre än en hektar mark, är väldigt tättbefolkat.

Likadant med sophämtning, även om man producera ett minimum av sopor, och att det mesta går att kompostera komposteras, så är det till syvende och sist en hälsofråga, att sophanteringen fungerar, vilket är kommunens skyldighet att se till. Väl fungerande komposter, är en tillgång, men dåligt fungerande komposter är hälsovådligt och ett bra sätt att föda upp råttor och uppföröka smittor..
Svårighetsgraden att få komposter att fungera är så mycket större när många människor är involverade, än när det handlar om en familj, eller ett par familjer.

Väljer man en idé med kortidsuppställning av hus på hjul, så vill antagligen kommunen att man har den sorts tillstånd som campingplatser behöver ha. Men korttidsuppställning/korttidsboende, hänger inte så bra ihop med odling.

Man kan också välja att skapa en koloniträdgårdsförening, en sådan som tillåter små hus på odlingslotterna. Oftast så arrenderar koloniträdgårdarna mark av kommuner, och kommunerna sätter då regler om hur det får byggas och om det är tillåtet att bo mer beständigt/ eller bara sova över i kolonistugorna.

Odling är ett långsiktigt projekt, det kan ta flera år från det att man börjar använda obrukad jord, tills man fått fram fungerande odlingsjord. Så det behövs att majoriteten verkligen vill bo längre än några månader.

Och 150-200 kvm är inte mycket för att försöka vara rimligt självförsörjande. 
I synnerhet inte om ett hus, om än litet, finns på ytan.
Ett hus tar upp en yta av15-30 kvm (inkl plats att ställa cykel, och en sittplats ute, gångväg till huset m.m.), två-tre små fruktträd 30 kvm, några vanliga bärbuskar, 10 kvm, lite hallon och liknande 10 kvm, ett litet växthus 8-10 kvm, några odlingsbäddar som medger växelbruk 30-50 kvm. Och hela "tomten" kanske inte ska bestå av "nyttiga odlingar", utan en gräsplätt och lite vackra blommor är väl trevligt. Vill den boende ha kaniner eller egna höns, så har hela ytan gått åt.

Kanske är det klokare att börja med ett enkelt hus/ödehus, på en "vanlig" tomt, för att prova på livet med odling och småskaligt djurhållande som höns och inte försöka skapa en stor ekoby med många boende direkt, utan bara försöka få till ett enklare kollektiv med en eller ett par likasinnade? Och så när du provat några år, utvidga det hela?

Regler och tillstånd blir så mycket enklare att hantera för ett s.k. "enfamiljshus".
« Senast ändrad: 02 jan-21 kl 23:50 av skogaliten »

Sjaunja

 • Inlägg: 4995
  • -
SV: Ekobo - Vad behövs?
« Svar #9 skrivet: 03 jan-21 kl 00:11 »
Din idé är bra och ligger i tiden. Om du har viljan och kraften kommer du att hitta lösningar Yess
Mitt råd om du vill behålla din igångsättningsenergi (utan den går det inte) är att inte utsätta dig för allt för många olyckskorpar som försöker få dig att tappa målbilden. Eller så kanske du är en person som inte låter dig rubbas av sådant, bra i såfall. Stort lycka till.

trollaunge

 • Inlägg: 20
  • Skåne
SV: Ekobo - Vad behövs?
« Svar #10 skrivet: 03 jan-21 kl 13:47 »
Tack för ditt långa svar med många bra synpunkter!!!

För det första gäller det inte en hektar mark (hallå) utan det finns faktiskt så mycket mark som behövs på denna utsedda plats.

Rörande byteshandel så finns både hantverksbutik - där alla boende har möjlighet att sälja sina produkter - och gårdsbutik också. Men detta är mest för turister/besökare.

Byteshandeln jag tänker mig är inte på det sättet utan kanske, arbeta några timmar och du får mat?? Klart att man behöver pengar i dagens samhälle och det ska finnas lite  möjlighet att tjäna pengar i byn också, som gruppledare tex.
Studiecirklar ska vi använda oss av.

Klart det vore bra med vanlig matbutik också men tänker att man kan samarbeta med till exempel en lokal orientbutik som man kan beställa hos/ eller att de kommer en gång i veckan på bestämd tid.
På ett ställe där jag bodde lite off Grid var det stor glädje när glassbilen kom dit på sommaren med frysmat. ”Glass är också mat”

Varje person behöver inte ha kylskåp. Det finns enkla lösningar som att gräva ner en hink med lock tex och ha den som kylskåp.
Men man kanske får ha gemensamma kyl och frys också och jordkällare.

Uppvärmning är avsolut viktigast enligt mig pga vi bor i Sverige och det bästa vore om man kunde koppla ihop några stugors värmesystem men då får de ju stå rätt nära varandra.
Gasolkamin är kanske inte heller hållbart att ha en per stuga. De får vara välisolerade.

Vill även bygga smedja o glasblåseri (samma byggnad) Där eldas det och värmen ska värma upp vatten till dusch.

Vi måste även ha ett energigym där man kan använda motionscykel för att generera el , ladda sin powerbank. Det är ju 2021 så det måste gå. ;)

Vet att det är en stor grej med en ekoby med 100 platser, ritar kartor för fullt och försöker sammanfatta detta och det är ju himla många delar i detta.

Det som behövs är folk som vill investera i att köpa gård och mark.
När man väl äger marken finns masssor av stöd och bidrag att söka för att kunna bygga upp verksamhetens delar men inte för att köpa mark.

Avlopp är en fråga som jag får ta med mig till kommunen !! Ok det är viktigt. Men skulle hellre ha ett litet reningsverk på plats men vet inget om hur man bygger detta.

Men alltså hur gick folk på toaletten för 100 år sedan? Hade gärna använt den lösningen men utedass får man väl inte ha idag!
Detta är som sagt ett hardcore ekoboende och jag vet att det finns många som fixar dessa förhållanden, ffa yngre människor.

Småskalighet kommer vi att ha på jordbrukets olika delar men såhär anser jag att det är: Samförsörjning är bättre, enklare och roligare än självförsörjning och man behöver vara några styck för att orka leva enkelt i naturen och för att sköta ett jordbruk i den form som jag tänket mig. Inte kul själv. Men alla boende får ju kolonilotter till sin självförsörjning också. Men det krävs ett litet samhälle för att driva framtidens hållbara jordbruk.


trollaunge

 • Inlägg: 20
  • Skåne
SV: Ekobo - Vad behövs?
« Svar #11 skrivet: 03 jan-21 kl 13:54 »
Din idé är bra och ligger i tiden. Om du har viljan och kraften kommer du att hitta lösningar Yess
Mitt råd om du vill behålla din igångsättningsenergi (utan den går det inte) är att inte utsätta dig för allt för många olyckskorpar som försöker få dig att tappa målbilden. Eller så kanske du är en person som inte låter dig rubbas av sådant, bra i såfall. Stort lycka till.

Tack för ditt råd 😁
Jag ska dedikera året till detta. Sedan de kommande tre åren också.
Motivationen kommer gå upp och ner och det kommer att vara svårt i perioder men jag har liksom inte så mycket att förlora hehe och vet att detta är vad jag måste göra med mitt liv på jorden.

Det hade varit mycket enklare utomlands men det måste ju f-n gå i Sverige också.
Vill inte lämna mitt land och är ledsen att många av de bästa gör det, för att få leva på det här viset.

trollaunge

 • Inlägg: 20
  • Skåne
SV: Ekobo - Vad behövs?
« Svar #12 skrivet: 03 jan-21 kl 14:54 »
Obs Ett mål är såklart att hela byn ska bli så självförsörjande som möjligt. Och kunna sälja överskottet av mat. Men det lär ju ta några år tills den blir självförsörjande  :)

Jag har filmat lite på platsen för att kunna visa den digitalt för intresserade. Skicka PM så kan du få länk.

ManPåGården

 • Inlägg: 107
 • Har frys och källare full efter sommar och höst.
  • Småland
SV: Ekobo - Vad behövs?
« Svar #13 skrivet: 03 jan-21 kl 16:28 »
Avlopp går att lösa som kretslopp. Jag har bytt mitt till Alnarps cleanwater. Med hjälp av det och tillsatt uv ljus kan man få badvattenkvalitet. En ägare skickade in vattenprov till kommunen, sa inte vad det var för prov och fick som svar dricksvattengodkänt. Uv ljuset är för bakterier. Vatten från anläggning går att använda som bevattning, vilket jag är på gång att göra. Vassen som växer i system läggs på komposten. Det ända som är knepigt är läkemedel. Systemen går att bygga som större enheter, tar emot vattentoa och gråvatten, ingen slamtömning. Så avlopp är ganska lätt att lösa på detta sätt. Finns det självfallet på tomten finns det fler intressanta lösningar att använda.
Kan vara behjälplig med utformande av system.
Pengar: Det är lagligt att ha lokalvaluta. Det som jag minns senast är att på en ort har de en sedel som är värd en honungsburk. Vilket den går att växla in som, för övrigt används den för ersättning av arbete och matvaror. Bra system tycker jag, när valutan är bunden till en stabil sak, honung.
Kyl och frys mindre problem, med rätt tänk och skafferi och jordkällare kommer man långt. Gemensam frys i lämpligt utrymme kan bli energimässigt bra.
Fjärrvärme är inte så tokigt, energieffektivt. Kanske en stirlingmotor i systemet för elgenerering. Dock kapital för att bygga sen sparar det pengar och energi. Man eldar själv i vagnen, 50% verkningsgrad kanske och obehag med rök innan spisen blir varm. En central panna +90% verkningsgrad. Märks knappt att det eldas, bra utsläppsvärde.
El är hyfsat enkelt att räkna på hur en anläggning ska vara. Finns bra saker till hyfsade priser idag, mindre problem att lösa.


Älskar Natur dans Uppfinningar och människor

trollaunge

 • Inlägg: 20
  • Skåne
SV: Ekobo - Vad behövs?
« Svar #14 skrivet: 03 jan-21 kl 19:26 »
Jätteintressant med Alnarps Cleanwater! Tack.
Marken är väldigt jämn, inga backar eller större sluttningar vad jag har noterat.

Jättekul och häftigt med lokalvaluta bunden till honung. Visste ej att det var tilllåtet 😀

El & energi kan jag väldigt lite om men fattar att 100 kaminer / gasolkaminer på samma plats är ganska ohållbart hehe.

Så kan man alltså driva ett fjärrvärmeverk med vedeldning , eller vilka olika sätt finns det? Alltså om man anlägger ett.
Hur mycket ved skulle det gå åt per dygn? 50% av boplatserna är små och välisolerade? De står ju dock en bit ifrån varandra eftersom folk vill ha 150kvm lotter! 😀
Vad är rören för material? Kan man lägga dem under vägar alltså? Går de till vanligt reglerbart element i stugorna eller hur funkar det?
 Hur ofta behöver man fylla på då, behövs bemanning dygnet runt på vintern?
 Kan det vara typ avstängt i perioder (sommar) när det ändå är varmt ute?
Och, kan man koppla ihop ett fjärrvärmeverk med elden i smedja/glasblåseri?  ;D

Fjärrvärme är inte så tokigt, energieffektivt. Kanske en stirlingmotor i systemet för elgenerering. Dock kapital för att bygga sen sparar det pengar och energi. Man eldar själv i vagnen, 50% verkningsgrad kanske och obehag med rök innan spisen blir varm. En central panna +90% verkningsgrad. Märks knappt att det eldas, bra utsläppsvärde.
El är hyfsat enkelt att räkna på hur en anläggning ska vara. Finns bra saker till hyfsade priser idag, mindre problem att lösa.

ManPåGården

 • Inlägg: 107
 • Har frys och källare full efter sommar och höst.
  • Småland
SV: Ekobo - Vad behövs
« Svar #15 skrivet: 03 jan-21 kl 21:42 »
Energi kan jag en hel del om, bygger om själv på gården med sikte på offgrid men ändå en hel del energianvändning. Kul att se om det är möjligt.
Flis är enklast, det styr sig själv, går fint att gräva nät själv, ganska enkelt att få in ett element i en vagn. Går fint att lägga under vägar. Går fint att stänga av på sommaren, själv eldar jag mellan okt och april, resten är det solvärme.
Visst det går att återvinna värme från andra källor. Kostnadsfråga.
Rör är oftast koppar eller plast i köpta kulvertar. Dyra saker. Går att göra billigare själv, koppar plast järn, bara man tänker sig för hur man isolerar och lägger dem, mer eget arbete. Rörmokeri är dyrt att köpa ganska enkelt att lära sig, räknar man egen arbetstid som inte så dyr tjänar man bra på det.
Egen grävmaskin tjänar man nog in ganska snart också. Jag köpte en beg 3t för 650 000 och den går att sälja för typ samma pris om några år. Den gör mycket arbete. Jag har grävt avlopp och kulvert själv.
Jag använder typ 18m3 ved om året till 200m2. Beror på vilken komfort man vill ha. Visst försvinner en del effekt i kulvert, men det blir ändå effektivare än om alla eldar själva. Så har du också värme till gemensamma utrymmen. Därför vore det bra med skog till tomten, gör mycket för energianvändning och lokal hållbarhet.
Jag tittade på el. En cyklist producerar 300W på en timme. Med omvandlingsförluster ha du kanske 190W kvar att använda ut från batteri, en 40W lampa enligt gamla systemet, motsvarar 4,5W lysdiod idag. Då kan du driva den 42h, har du fem räcker det 8h. Köper du in den elen motsvarar det typ 50 öre. 50 öre för en timmes trampning. El är billigt och uträttar mycket arbete. Dock kanske inte lokalt hållbart. Vindsnurror är på gång som är tysta, men vet ej än om det blir bra.
Solceller och batteri är riktigt intressant. Finns bidrag ett tag till.
Har sett pelletsanläggning som producerar typ 3kW el och 25kW värme. Intressant vinteralternativ när det är mindre sol och behov av värme. Kan återkomma om denna.
Ska finnas ett samhälle i USA som inte fick tillbaka el efter en katastrof, de byggde eget bland annat solceller, med hjälp av styrning går det att få ned toppförbrukningar vilka är dyra att ta höjd för.
Älskar Natur dans Uppfinningar och människor


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

289 gäster, 5 användare (1 dolda)
magtob, Ek, NESSEN, Lennart MÃ¥rs

* Forum

* Om tidningen Åter- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser