Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Transportdokument  (läst 1124 gånger)

Hökulle

  • Inlägg: 3
    • Västergötland
Transportdokument
« skrivet: 31 aug-20 kl 13:22 »
Hej på er!

Hur allvarligt är det att inte använda transportdokument vid tillfällig flytt av får under ca 6-8v.

Har två och behöver fler så tanken är att skicka dessa på betäckning inom samma kommun. Det är ok för mottagaren. Är inte rätt men om båda är med på det?

 

skogaliten

  • Inlägg: 1288
    • -
SV: Transportdokument
« Svar #1 skrivet: 31 aug-20 kl 14:57 »
Att hålla koll på var fåren är, alltså att flytta dem formellt riktigt, genom att skriva dem som "tillfälligt ute" i stalljournalen, samt vart man flyttat fåren, och att sedan "skriva tillbaka" fåren, när de kommit hem igen, handlar om smittskydd.

Transportdokumentet är bara en bekräftelse på hur och när man flyttat fåren, det allra viktigaste ur smittskyddsperspektiv, är att hålla stalljournalen korrekt.

Om en zoonos (smittsam och rapporteringspliktig) sjukdom börjar sprida sig i ditt område, så kan det vara yttersta vikt att hitta alla djur av aktuellt djurslag, för att kunna provta, medicinera, och i värsta falla, kunna ta bort djuren.

De allra värsta sjukdomarna, är sådan som mul- och klövsjuka, mjältbrand och blåtunga.

Men har du verkligen tänkt igenom i grunden, att "skicka bort tackor på betäckning"? Både för dig, och för den som tar emot tackorna, så kan det uppstå ett elände med sjukdom och parasitangrepp.
Två besättningar, som var och en på sin sida är friska och sunda, kan ha olika bakterie- och virusstammar i sig, som när man sätter ihop dem, kan orsaka sjukdomsutbrott.

Har ni samma Maedi-Vissna status?
Har ni tagit träckprov och avmaskat i bägge besättningarna, så att inte riktigt elaka och eventuellt resistenta parasiter som Stora Magmasken (Haemonchus) också flyttar med fåren?
Andra parasiter kan också ställa till med problem, t.ex. lungmask eller leverflundror.

Hur är det med andra sjukdomar i de bägge besättningarna?

Har någon av er haft ORF de senaste åren?

Klövarna? Inga tecken på fotröta? Inga tecken på fotskabb?

Generellt sett så är det en mindre lyckad idé att "skicka bort tackor på betäckning", eller att "låna en bagge för betäckning", om man inte genomgår samma rigorösa karantänshantering, som man gör om man köper in livdjur.

Bättre än att skicka bort tackorna, är att köpa ett friskt bagglamm (jag gissar att det inte är så jättenoga med rasrenhet), ta hem lammet, ta träckprov och ställa honom inomhus i karantän åtminstone så länge så att träckprov, avmaskning, och kontrollprov för att utesluta Stora magmasken, hinner genomföras.

Slakta sedan bagglammet, eller, om det är en trevlig individ, kastrera honom, så att han till nästa år kan fungera som sällskap för en avelsbagge.

Har ni får enbart för bete och sällskap, så köp hellre billiga utslagstackor eller tacklamm som inte håller måttet för utöka flocken. Sätt dessa i karantän som ovan innan djuren får gå ihop.

Att blanda besättningar utan karantänsförfarande är riskabelt, och måste undvikas.

http://www.faravelsforbundet.se/att-tanka-pa-vid-handel-med-djur/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

561 gäster, 6 användare
xaelanar, malle h, kretslopp, addebadde, reimersro, Björkris

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tycker det verkar vara en mycket innehållsrik tidskrift. Användbara tips och råd för den nyfikne och för de som vill utveckla sitt bruk med hand och hjärta. Tack!!
/Märit Newberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser