Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne: Södermanland Nackunga Community i Hölö, Järna söker nya medlemmar  (läst 2399 gånger)

Nackunga community

  • Inlägg: 1
    • Södermanland
Södermanland Nackunga Community i Hölö, Järna söker nya medlemmar
« skrivet: 10 apr-17 kl 12:59 »
Vill du leva i en gemenskap?
Vill du vara med i nästa fas av uppbyggandet av Nackunga community, i Hölö utanför Järna?

Nu söker vi nya medlemmar för inflyttning i augusti-september. Vi tar emot ansökningar hela sommaren. För att se fullständig Inbjudan, besök vår hemsida:
http://www.nackungacommunity.se/

Var med och sprid ordet! Dela Fb-evenemanget, prata med vänner, kom och besök oss!
https://www.facebook.com/events/1324793840947919/

Nackunga Community är en gemenskap där vi bor och arbetar ihop, samt en plats för lärande och evenemangsverksamhet. På Nackunga vill vi verka i det nya paradigmet, där kontakt istället för separation är kärnan. Vi värnar om våra relationer, månar om inre och yttre hållbarhet och om livet på jorden, i det lilla och det stora. Communitylivet får oss att känna oss levande, det skapar mening, glädje och enkelhet.

Livet på Nackunga idag
Livet flödar in och ut på Nackunga – det gamla stadiga huset och vi som bor här står för stabilitet och kontinuitet, medan vänner på besök, arbetsdagar, fester och evenemang står för nya impulser och inflöde till gården.
Vi samordnar våra liv så att vardagen flyter skönt, lagar ofta mat ihop och hjälps åt med körningar av barnen. Varje vecka möts vi i cirkel för att dela det som ligger närmast hjärtat (sharing). En dag i veckan jobbar vi tillsammans med underhåll och utveckling av platsen samt andra projekt som utgår från Nackunga. Grannar och vänner bjuds in i vår krets på soppkvällar, bastu, i arbete och på gårdsfester. En gång i månaden arrangerar vi öppna evenemang för allmänheten, ofta med ”Omställning” och självutveckling som tema.

Vi söker
Nu söker vi Dig/Er som vill vara med och samskapa vårt community och föra visionen för Nackunga in i nästa fas! Vi söker dig som vill ha en levande vardag ihop med andra och stå som bärare av ett hållbart liv i stort som smått.
Vi har plats för två familjer, par eller konstellationer där det finns två vuxna och eventuellt barn (gärna i liknande åldrar som våra barn, dvs. runt 6-14 år) för inflyttning efter sommaren. Vi ser gärna sökande i olika åldrar, skeden av livet!
Två lägenheter med vardera tre rum och kök blir lediga. Vidare har vi plats för två enskilda vuxna, varav en i en vagn i trädgården och en inneboende i en lägenhet.
Det är en fördel, men inget krav, om du och din familj har erfarenhet av att leva kollektivt. Om du har kunskaper inom något av de här områdena är det värdefullt: hus och trädgård, att driva projekt, snickeri, odling, permakultur, konflikthantering, barn, att leda grupper. Vi vill att du, liksom vi, har en ambition att leva i samklang med Moder Jord, att hedra naturen och verka för det som är ekologiskt hållbart.
I framtiden ser vi att några av oss bedriver verksamhet på platsen. Det kan vara gårdsförsäljning av grönsaker, ägg eller förädlade produkter, sommarkafé, kursverksamhet, yogaklasser eller terapeutisk verksamhet. När vår blivande gemensamma lokal står klar finns dessutom helt nya förutsättningar för detta.

Nackunga community – hem och projekt
Nackunga är möjligheternas plats, där Du är medskapare! För oss är det centralt att du som ansöker både vill leva i en gemenskap, där barnen får utrymme och vardagen pågår, och vill vara med och driva Nackunga Community, dvs. leda arbetet med att skapa liv och aktivitet på gården. Det innefattar såväl att ta hand om communityts inre liv och organisation av det gemensamma, ekonomi, vision och planering, samt praktiskt arbete med underhåll av fastigheten, trädgård och odlingar. Vidare ser vi gärna att du vill engagera dig i vår utåtriktade verksamhet, evenemang och kurser.
Du behöver alltså ha tillgängliga resurser, tid och energi, som räcker både till dig själv och din familj samt till arbetet med communityt. Det innebär att det kan vara svårt att förena livet här med heltidsjobb utanför, eller så är du en fena på att få in allt i ditt pussel!
Vi förväntar oss att du kan lägga minst en arbetsdag (runt 8 timmar, utspritt på några dagar) i veckan på att arbeta ihop, ha sharing och sitta i möten.
Fullt utbyggt och bebott kommer Nackunga prästgård att hysa 12 vuxna och ett antal barn.

Fastigheten
Nackunga är en prästgård från början av 1800-talet, ett trevånings timmerhus på drygt 400 m2 med fem lägenheter i. Tre lägenheter, med tre rum och kök vardera, ligger i en del av huset och delar huvudentrén, de andra två lägenheterna, en liten fyra och en liten tvåa, ligger på gaveln med gemensam ingång. Alla lägenheter har egna kök och badrum, men samsas om hallar och trappor. Utöver själva prästgården, finns två äldre byggnader på platsen, varav en är på väg att byggas om till bostad och den andra utgörs av förråd och kallkällare. Vidare finns det en friggebod och en byggvagn i trädgården som tjänar som bostäder, med tillgång till badrum i huset. En generös trädgård i söderläge ligger på husets baksida, med gamla fruktträd, bärbuskar, gräsmatta och odlingsland. Runt gården finns gamla, uppvuxna träd och i anslutning till gården ett litet skogsparti. En bastu ligger inhyst i en vagn i trädgårn, som både vi och grannen använder. I övrigt omges Nackunga av åkrar, skog, vår grannes hus, en bondgård och en samling hus några hundra meter bort.

Långsiktig vision – Nackunga by
Den större visionen för Nackunga är att skapa en by och att vara en mötesplats för lärande. Utöver prästgårdsfastigheten äger vi två (snart tre) tomter som står klara för nybyggnation. Här vill vi bygga tre bostadshus med fem lägenheter och en kurslokal, som även skulle fungera som community-lokal för de boende i Nackunga by. När denna fas av communityt är byggd kommer byn, inklusive prästgården, bestå av totalt 11 lägenheter samt några mindre boplatser i vagnar, bodar och yurtor. En grupp på 30-40 individer kommer kunna vara bosatta här då.
Vår community-lokal/kurslokal blir ett nav i byn. Här har vi gemensamma middagar, cirklar och ceremonier, kanske någon bedriver verksamhet på dagtid härifrån och vår utåtriktade verksamhet, evenemang och kurser, har sin bas här. Vi står som värdar för en del evenemang, andra arrangeras av externa aktörer som hyr in sig hos oss.

Bakgrund
2012 köptes Nackunga prästgård av två familjer för att fungera som kollektiv. Efter några år beslöt sig dessa familjer att gå skilda vägar och arbetet med att göra om prästgården till kollektivhus med ett flertal lägenheter påbörjades i december 2014 av Sofi som var kvar på gården. Denna ombyggnation håller nu på att färdigställas i och med att den femte lägenheten har fått sitt kök.
Fyra familjer och ett kollektiv med vuxna har sedan dess bott här, varav tre familjer aktivt delat vardag. Under 2016 gjorde vi en omfattande visionsprocess för Nackunga som ledde till att tydligare profilera oss som community. För oss innebär community att leva och verka i en gemenskap som sträcker sig utöver att bo ihop, där drivandet av communityprojektet, att ha en arbetsgemenskap och vara en mötesplats för lärande är delar av helheten. Två av familjerna som bott här har valt att inte fortsätta in i communitysamarbetet och kommer att flytta i sommar.

Hölö
Nackunga är bra placerat mitt emellan Hölö, Ytterjärna och havet. I Hölö, 1 km bort, finns mataffär, post, skolor och dagis. Ytterjärna är centrum i Norden för antroposofi, med kulturhus, restaurang, Waldorfskola och sjukhuset Vidarkliniken, dit är det ca 8 km. Från Nackunga är det runt 3 km cykelväg till havet och Åbybadet, en kommunal badstrand. Härifrån till Södertälje tar det ca 20 min att köra och Vagnhärad med badhus ligger 15 min bort. Det går goda förbindelser med SL, Stockholms lokaltrafik, via busshållplatsen Ekhamra som ligger ca 200 m från prästgården. Bussen tar 20 min till Järna, där det går pendeltåg till Stockholm som kör till Centralstationen på 50 min. Påfarten till E4 ligger ca 600 meter ifrån Nackunga och med bil är man i Stockholm (Centralstationen) på 40 min utanför rusningstid.

Ägandeförhållande
Idag ägs Nackunga av Sofi till en större del och Andreas till en mindre del. Vi vill verka för att Nackunga på sikt ska kunna samägas av dem som bor här, i en form av ekonomisk förening som kallas kooperativ hyresrätt. Vi hoppas att kunna genomföra detta inom 2-15 år.

Vi som bor här:
Sofi Håkansson, 46 år och initativtagare till Nackunga community, var med och köpte fastigheten 2012. Driver Nackunga communitys uppbyggnad samt leder vår utåtriktade verksamhet. Har en bakgrund med projektledning inom Omställningsrörelsen, som musiklärare och kulturentreprenör. Intresserar sig för världsförändring, personlig utveckling samt re-wilding, vildhet, att återknyta vår kontakt med naturen.
Sofi och Andreas har en 6-årig son, Juno.

Andreas Fogelqvist, 43 år, var med från start, men tog sedan en tur via Järna i några år. Är nu tillbaka på Nackunga och drivande i communityarbetet. Jobbar med datorer och snickeri, har ett stort intresse för andlighet och personlig utveckling. Älskar att vara i naturen, fiska och elda. Har dottern Idun, 14 år, en helgkväll i veckan och delar sonen Juno med Sofi halva tiden. Andreas är tillsammans med Iben, de har varsin lägenhet på gaveln. I Andreas lägenhet har vi plats för en inneboende.

Iben Snebang, 44, är en dansk 3 barns mamma som bott i Järna 10 år. Flyttade till Nackunga våren 2017 för att leva ihop med Andreas och bo i gemenskap, en gammal dröm. Iben har jobbat med långfilm i många år i Köpenhamn men när hon fick ett barn med funktionshinder förstod hon att hon var tvungen att ställa om. Sedan hängav hon sig till läkepedagogik/special pedagogik. Mycket av tiden går nu till personlig utveckling, en inre omställning, som innebär frågor om vilket liv hon vill leva, vilka prioriteringar som ska styra. Hur mycket tid ska gå till arbete och hur mycket till det andra ”arbetet”, att skapa intimitet, trygghet och hållbara relationer med barn och vuxna i hennes närhet. I denna ekvation spelar Nackunga en stor roll på alla plan. Iben har barnen Birk 12 år och Esther 7 år varannan vecka, samt Perle 11 år som bor heltid på ett boende i Järna.

Ansökan och intagningsprocedur:
Varmt välkommen med din ansökan!
När vi har valt ut dem vi vill gå vidare med kommer vi ha ett intagningsförfarande över några månader där vi lär känna varandra, ni får komma hit och besöka oss vid olika tillfällen, vara med på soppa, arbetsdag, veckosharing och sedan provbo under en kortare tid. Allt för att båda parter ska ha så mycket information om varandra som möjligt för att kunna fatta väl grundade beslut.

För ansökan och ytterligare information, besök vår hemsida:

http://www.nackungacommunity.se/

Andreas, Sofi, Iben

skogsmix

  • Gäst
SV: Nackunga Community i Hölö, Järna söker nya medlemmar
« Svar #1 skrivet: 15 apr-18 kl 22:01 »
Hej! Har ni plats nu?


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu

Zander

  • Inlägg: 2
    • Södermanland
SV: Nackunga Community i Hölö, Järna söker nya medlemmar
« Svar #2 skrivet: 21 nov-20 kl 08:58 »
Hej!

Finns det plats hos er på ngt sätt? Som del av kollektivet eller med vagn enbart sommar? Är ensamstående mamma med 10 årig dotter. Kreativ:-)Sander


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

174 gäster, 1 användare
Earthbridge

* Forum

* Om tidningen Åter- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser