Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!  (läst 26077 gånger)

uret

  • Inlägg: 7
    • Uppland
Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« skrivet: 15 sep-11 kl 12:06 »
Jag har tänkt att försöka göra egen hårdost hemma i lägenheten. Jag har läst alla trådar jag kan hitta om ämnet och googlat en massa men jag får ingen riktig koll på hur det ska gå till. Alla recept skiljer sig åt och jag blir inte på det klara hur jag ska göra. Jag antar att alla ystare gör lite på sitt eget vis men behöver några riktlinjer att hålla mig till. Så här ser min förutsättningar ut: Jag är en total nybörjare och vill göra det så enkelt som möjligt. Dock vill jag prova göra hårdost, inte färskost. Jag bor i lägenhet i stan och kommer köpa pastöriserad mjölk från affären.
Mina viktigaste frågor är:
Homogeniserad mjölk eller ohomogeniserad?
Vilken bakteriekultur är bäst att använda? Fjällfil?
Till vilken temperatur ska jag värm? Har sett allt mellan 35-42 grader i olika recept.
Sen det där med förvaring har jag svårt att få koll på. När man hällt av/kramat ur vasslen och lagt osten i formen, VAR STÄLLER MAN DEN DÅ? Vissa verkar sätta in den i kylen direkt andra inte. Vissa har den i rumstemperatur länge, vissa inte. Hur ska jag göra ??? Första dygnet och så vidare. Ska den tvättas med sprit eller med olivolja eller smör eller alltihop? Jättetacksam för detaljerat svar.

Är det något  som ni kommer på som är viktigt att tänka på eller något bra nybörjartips? Just det; ostformar... Har letat i hela stan men utan resultat. Igår blev jag pålurad en sparriskokare som jag är tveksam till om den klarar trycket utan att gå sönder. Vissa verkar använda plastbunkar med borrade hål i . Funkar det bra med plast? Ska hålen bara sitta i botten eller på sidorna oxå?

Å sista frågan...nästan alla recept är på 10 liter mjölk. Går det bra att göra på 5 liter första gången eller blir det inge bra med så små ostar?

Som sagt TOTAL NYBÖRJARE men YTTERST TACKSAM för alla svar!!!!

uret

  • Inlägg: 7
    • Uppland
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #1 skrivet: 17 sep-11 kl 09:40 »
Är det ingen som kan hjälpa? Jag vet ju att det finns massor av super-ystare där ute!! Snälla!!!

Uddabudda

  • Inlägg: 1327
  • Mitt hem på jorden
    • Västergötland
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #2 skrivet: 08 nov-11 kl 20:55 »
Puttar upp, vill också ha tips  ;D
Självhushåll till nytta och nöje

Helena R

  • Inlägg: 1862
  • Maskinförare
    • Östergötland
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #3 skrivet: 08 nov-11 kl 21:12 »
Jag skulle också vilja prova... Nån som orkar svara? ;)
Jag, lilla sonen, katterna och hönsen... Vi bor i ett underbart torp på landet dit knappt nån hittar. :D

mclaeson

  • Inlägg: 285
  • helgbonde och balkongodlare
    • Småland
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #4 skrivet: 08 nov-11 kl 21:20 »
Jag har precis provat.. Eller för tre veckor sen så jag har stängt gästrummet i lägenheten och håller 16 grader varmt där för att lagra osten lite svalare...

Verkar som om den blir för hård men jag vet inte..

Jag använde mig av receptet här på Alternativ under "Samlade mejerirecept"

Mina ostar ser verkligen ut som ostar så det är ett roligt experiment som ökar förståelse för hur mat "blir till".


ninna b

  • Gäst
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #5 skrivet: 09 nov-11 kl 20:01 »
Det är ju inte så himla lätt att bara berätta hur man gör ost, själv håller jag fortfarande på att lära mig... efter 8 år..... man behöver förstå en del principer men det finns ju mycket läsvärt i `samlade mejerierecept ´ här ovan.

Iaf... ohomogeniserad mjölk
Fjällfil är säkert bra om du bara ska använda en messofil kultur .
Temp hänger ju ihop med vilken kultur du använder och hur mycket vassle du vill ha ur ostmassan....
När du har tagit upp ostmassan i formar så ska dom stå varmt iaf över natten, dagen därpå ska osten saltas. Antingen torrsaltas eller i saltlake.
5 liter ger ca 0.5-0.7 kg ost... ingen stor ost precis. Skaffa en större gryta så blir det lite rejälare

ManPåGården

  • Inlägg: 109
  • Har frys och källare full efter sommar och höst.
    • Småland
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #6 skrivet: 09 nov-11 kl 20:26 »
Hej ostälskare!!
Detta är en sak som jag också vill prova. Då jag har tillgång till mjölk direkt i tank eller ko. Köper av grannen.
Jag skulle kunna bjuda på osttillverkningshelg. Kan ju vara roligt att göra ihop.
/Z
Älskar Natur dans Uppfinningar och människor

mig

  • Gäst
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #7 skrivet: 09 nov-11 kl 22:33 »
Nu var det några år sedan men... så här gjorde vi:
Vi använde vanlig fil i ohomogeniserad opastöriserad mjölk, direkt från korna. Lät stå varmt i 30 min tror jag. Sedan tillsatte vi löpe (tror det står på burken hur mkt) och värmde långsamt tills det blev ljummet. Då ostmassan stelnade skar vi den i bitar, skulle vara samma konsistens som keso och gnissla lite. Lade en kökshandduk i ett durkslag och öste i ostmassan. Kramade ur vasslen. Sen kommer jag inte riktigt i håg, men osten saltades runt om och lades ut i jordkällaren. Hade nog ca 10 l mjölk och det blev ingen stor ost. Vände den då och då och tog in och tittade på den och kanske saltade lite till. Gott blev det iaf, men kanterna blev ganska hårda, så för liten ska man nog inte göra den..

mclaeson

  • Inlägg: 285
  • helgbonde och balkongodlare
    • Småland
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #8 skrivet: 19 nov-11 kl 16:46 »
Jag har provsmakat en av ostarna.. Den blev jättegod!! Kul!!

Neiklot

  • Gäst
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #9 skrivet: 19 nov-11 kl 16:58 »
Grattis!!  :D

Anette

  • Inlägg: 785
  • Bor på landet i Skåne
    • Skåne
    • Solgläntan, livet på en gård
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #10 skrivet: 21 nov-11 kl 20:46 »
Jag har gjort ost nu för första gången, tre stycken som står på lagring, den fjärde är på gång ;D

Jag gjorde ungefär som mig och det verkar bli bra. Använde en liter ljummen mjölk direkt från kossorna som blandades med en dl. filmjölk. Fick stå till nästa dag då det blandades med nio liter mjölk, stå i 30 min sedan värmas lite (20 grader). Blandade noga ner 3msk löpe, stå i 30-45min. Skäras i kuber. Röras en stund sedan värmas sakta till 37grader under omrörning. Packas i formen och läggs i press ett dygn. Läggs i saltlake ett dygn och sedan lagras.

Jag tittade också på recepten här under "samlade mejerirecept" och tittade även i andra böcker. Man kan göra på femtelva olika sätt när det gäller grader, tider, pressning etc. Det går tydligen bra ändå. Ingen får ändå likadana ostar. Den här sidan är jättebra, där kan man läsa om varför man gör vissa saker och vad som händer i varje steg plus att man kanske kan våga sig på att experimentera lite. http://www.pecorino-osby.se/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=4

Mina ska lagras nu ett tag men jag kunde inte låta bli att provsmaka en och den var god :D

Av tio liter mjölk får jag en ost som väger lite över ett kilo.
...when the last individual of a race of living things breathes no more, another heaven and another earth must pass before such a one can be again.

William Beebe

Uddabudda

  • Inlägg: 1327
  • Mitt hem på jorden
    • Västergötland
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #11 skrivet: 21 nov-11 kl 21:00 »
Det receptet vill jag prova! Har inte vågat ge mig på hårdost än...hur länge behöver man röra? Men det är inte Kemikalialöpen du har va?

Du lät alltså mjölken och filen stå framme i rumstemperatur förstås. Men tog du sedan 9 l kylskåpskall mjölk?
Självhushåll till nytta och nöje

Anette

  • Inlägg: 785
  • Bor på landet i Skåne
    • Skåne
    • Solgläntan, livet på en gård
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #12 skrivet: 21 nov-11 kl 23:00 »
Även den mjölken som ska i filen värmdes till ca 20 grader. Den kanske fortfarande är ca 20 grader när löpen ska i men jag har så kallt i huset ibland så jag får värma på den lite. Jag har hushållslöpen som köps på apoteket.

Enligt receptet ska man röra i evigheter och värma mycket långsamt men min spis värmer så himla snabbt fast jag har på det lägsta så det gick betydligt fortare men verkar bli bra ändå. Jag hade inte riktigt tålamod att ta av och på plattan :-[

lycka till :)
...when the last individual of a race of living things breathes no more, another heaven and another earth must pass before such a one can be again.

William Beebe

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #13 skrivet: 21 nov-11 kl 23:05 »
Enligt receptet ska man röra i evigheter och värma mycket långsamt men min spis värmer så himla snabbt fast jag har på det lägsta så det gick betydligt fortare men verkar bli bra ändå. Jag hade inte riktigt tålamod att ta av och på plattan :-[
Man kan lägga några mynt under kastrullen på plattan så värms det inte lika fort. Fungerar också om man inte vill bränna vid mannagrynsgröt.  ;)

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #14 skrivet: 02 jan-12 kl 18:18 »
Nu har jag ost på gång, 1:a fasen i Anette's koncept. Eko helmjölk, 4%-ig, och rysk yoghurt som tillsats.
3x10L mjölk, isf storsats i bykgrytan  :P
Undrar om Anett smakat sin ost sen, eller nån annan med likartat recept.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Anette

  • Inlägg: 785
  • Bor på landet i Skåne
    • Skåne
    • Solgläntan, livet på en gård
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #15 skrivet: 09 jan-12 kl 23:25 »
Jag har ätit av mina ostar nu och jag kan säga att jag är mycket nöjd ;D Två personer oberoende av varandra har sagt att de smakar som Västerbottenost och det är väl ett bra betyg?

Jag är förvånad över att den blev så stark, mycket vällagrad. Det konstiga är att alla ostar (har smakat tre av fyra) smakar likadant och har ungefär samma utseende och konsistens trots att jag gjorde på lite olika vis b.l.a skar jag ostmassan på olika vis, pressade dem olika länge, hade olika temperaturer vid uppvärmningen och en torrsaltade jag de andra låg i lake. Det verkar nästan som man kan göra lite som man vill.

Det syns inte på bilden så bra men de är mycket småhåliga eller gryniga. Den ena har legat i kylen ett tag och ätits av, den andra är nydelad. Det enda negativa är att de har legat en aning för torrt. Det var en ganska tjock "skorpa" runt om men de var ändå jättefina i mitten.

Mina mögelostar blev däremot helt misslyckade. De började bra och utvecklade mögel men sedan torkade de in, blev helt hårda och "dog" De har också förmodligen legat för torrt, Jag borde ha ett fuktigare ställe att lägga dem på men har inte kommit på var. Måste hitta ett bra ställe till nästa höst då jag åter ska mjölka lite.
...when the last individual of a race of living things breathes no more, another heaven and another earth must pass before such a one can be again.

William Beebe

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #16 skrivet: 09 jan-12 kl 23:41 »
Mina fick inte med sig grädden, den blev kvar i vasslen. Var köper jag "riktig" löpe?
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Västgötamor

  • Inlägg: 324
  • trollen vaktar hönsen
    • Småland
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #17 skrivet: 10 jan-12 kl 00:59 »
på apoteket eller i välsorterad matbutik, men då innehåller den bensoat, är det nån som vet om man kan få tag i löpe UTAN bensoat nånstans, utom hos hemmaslaktaren, vill säga...
Västgötamor

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #18 skrivet: 10 jan-12 kl 02:17 »
Det enda negativa är att de har legat en aning för torrt. Det var en ganska tjock "skorpa" runt om men de var ändå jättefina i mitten.
Vaxade du osten?  Det förhindrar ju annars  uttorkning. Men den hårda kanten kan du göra potkäs av.

Anette

  • Inlägg: 785
  • Bor på landet i Skåne
    • Skåne
    • Solgläntan, livet på en gård
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #19 skrivet: 10 jan-12 kl 15:15 »
Nej jag vaxade inte dem utan de låg helt öppet i skafferiet. Jag provade att plasta in en men det gick inte alls, det kom mögel runt om direkt.

Potkäs tänkte jag inte på men jag rev det och hade det i matlagning, gick också jättebra :)
...when the last individual of a race of living things breathes no more, another heaven and another earth must pass before such a one can be again.

William Beebe

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #20 skrivet: 10 jan-12 kl 15:29 »
Nej jag vaxade inte dem utan de låg helt öppet i skafferiet. Jag provade att plasta in en men det gick inte alls, det kom mögel runt om direkt.

Plast och ost passar  inte tillsammans, men prova du  med vax  nästa gång. :)

Kawachi

  • Inlägg: 442
  • Allt är möjligt- hela tiden
    • Jämtland
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #21 skrivet: 12 jan-12 kl 21:59 »
Hej ostälskare!!
Detta är en sak som jag också vill prova. Då jag har tillgång till mjölk direkt i tank eller ko. Köper av grannen.
Jag skulle kunna bjuda på osttillverkningshelg. Kan ju vara roligt att göra ihop.
/Z

Blev det något av detta ??? Jag skulle gärna vara med om du inte bor för långt ifrån. Och nej jag befinner mig inte i jämtland nu ;)

ManPåGården

  • Inlägg: 109
  • Har frys och källare full efter sommar och höst.
    • Småland
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #22 skrivet: 15 jan-12 kl 18:27 »
på apoteket eller i välsorterad matbutik, men då innehåller den bensoat, är det nån som vet om man kan få tag i löpe UTAN bensoat nånstans, utom hos hemmaslaktaren, vill säga...

Var inte för rädda för bensoat. Naturligt finns det i Lingon och Tranbär, det är därför de håller så bra.
/Z
Älskar Natur dans Uppfinningar och människor

Petter B

  • Administratör
  • Inlägg: 3471
    • Västergötland
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #23 skrivet: 18 jan-12 kl 08:50 »
Är det ingen som kan hjälpa? Jag vet ju att det finns massor av super-ystare där ute!! Snälla!!!


Anette Eriksson   har börjat på en alldeles utmärkt artikel i Handboken: http://handbok.alternativ.nu/Mat/Mejeriprodukter/Hårdost

Är det förresten någon som har ost-bilder som kan passa i den?

skogshallon

  • Inlägg: 9
    • Västergötland
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #24 skrivet: 20 jan-12 kl 18:28 »
Kolla gärna denna sida! Klicka på resp. rubrik så får ni veta hur proffsen gör. =)

http://www.ostforum.se/osttillverkning/osttillverkning.html

skogshallon

  • Inlägg: 9
    • Västergötland
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #25 skrivet: 20 jan-12 kl 18:32 »
Det finns också detaljerade beskrivningar i handboken, med temperaturer för olika ostsorter m.m.:

http://handbok.alternativ.nu/Mat/Mejeriprodukter/H%c3%a5rdost

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #26 skrivet: 21 jan-12 kl 18:47 »
Vad roligt att läsa om era ostförsök och att det gick så bra. Jag undrar dock om det där med att vaxa osten, hur gör man det och var får man tag på vax till detta? Går det lika bra med att lägga på ett lager syltparaffin tex?

Jag har ensamhushåll numera och får problem med att lagra ostar på vanligt sätt. Jag lägger med poröst papper som suger upp kondens, detta ökar hållbarheten till det dubbla. Inget mögel.
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Whippet

  • Inlägg: 549
  • Fler självhushållare i världen
    • Norrbotten
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #27 skrivet: 30 jan-12 kl 20:05 »
Anette Eriksson   har börjat på en alldeles utmärkt artikel i Handboken: http://handbok.alternativ.nu/Mat/Mejeriprodukter/Hårdost

Är det förresten någon som har ost-bilder som kan passa i den?


Nu har jag lyckats få in bilder från mitt försök att göra Hushållsost. Vi får väl se hur det går... Det är ju det där med att plasta in ostar, det går lätt och fort åt pipsvängen då  :P men som jag skrev i Handboken så är det så man gör skorpfria hårdostar... Tyvärr blev den inte så slät i ytterhöljet som jag hade velat, för ostmassan hann bli lite för kall när jag formsatte den (2-åriga gossen min tog min tid i anspråk ett tag genom att vifta med en vass kniv :-\  )

Vad roligt att läsa om era ostförsök och att det gick så bra. Jag undrar dock om det där med att vaxa osten, hur gör man det och var får man tag på vax till detta? Går det lika bra med att lägga på ett lager syltparaffin tex?

Jag har ensamhushåll numera och får problem med att lagra ostar på vanligt sätt. Jag lägger med poröst papper som suger upp kondens, detta ökar hållbarheten till det dubbla. Inget mögel.


Syltparaffin går utmärkt att använda. Smält det och ös lite i taget på din ost. Det blir inte lika snyggt som om du doppar hela osten i ett paraffinbad, men vad spelar det för roll. Gör bara ett lager först, och sedan lägger du på ett lager till var 6:e vecka så länge du har den på lagring. Se till att det 'smälter ihop bra' i skarvarna mellan dina 'paraffin-ösningar' så att det inte kommer in luft någonstans.

När det gäller temperaturen/luftfuktighet på lagringen beror det på vilken typ av ost du har som mål i din tillverkning. Se mer detaljerat i handboken.
Det är kanon att lagra ost på bambumattor och träskivor. Poröst papper har jag aldrig hört någon annan lagra på, men om det funkar för christinag så funkar det säkerligen för andra  :D

Att så många hemgjorda ostar smakar Västerbottensost har nog att göra med att de blir relativt små, lagras utan vaxning=torkar relativt mycket och lagras ganska länge med tanke på sin storlek. Själva konsistensen blir ju så där 'småhålig' om man öser upp ostmassan med hålslev el dyl. Åter igen kan jag hänvisa till handboken :)

Det går förresten jättebra att göra pyttesmå hårdostar... tänk bara på de där små kloten av edamer som säljs till jul i alla affärer... Vaxa ytan, så att osten inte bara blir ett hårt skal, och lagra inte för länge bara så blir det nog bra :)

 :-* /Anette Eriksson
Vi är ett par med 2-årig son som har en Hamiltonstövare, en Border Collie, tre bondkatter, 5+1 blandrasfår, 5+2(+1 kyckling) blandrashöns, 2 linderödgyltor. Såsmåningom kommer det Fjällnära Fjällkor och kanske någon get och häst :)

samadams

  • Inlägg: 29
    • -
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #28 skrivet: 22 okt-16 kl 15:16 »
f

samadams

  • Inlägg: 29
    • -
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #29 skrivet: 27 okt-16 kl 22:36 »
Jag har tänkt att försöka göra egen hårdost hemma i lägenheten. Jag har läst alla trådar jag kan hitta om ämnet och googlat en massa men jag får ingen riktig koll på hur det ska gå till. Alla recept skiljer sig åt och jag blir inte på det klara hur jag ska göra. Jag antar att alla ystare gör lite på sitt eget vis men behöver några riktlinjer att hålla mig till. Så här ser min förutsättningar ut: Jag är en total nybörjare och vill göra det så enkelt som möjligt. Dock vill jag prova göra hårdost, inte färskost. Jag bor i lägenhet i stan och kommer köpa pastöriserad mjölk från affären.
Mina viktigaste frågor är:


Citera
Homogeniserad mjölk eller ohomogeniserad?


Har inte läst tråden så du kanske redan har fått alla svaren, menmen:
Homogeniserad mjölk eller ohomogeniserad? Homogeniserad har jag inte råkat ut för, men en snabb googling visar att det ska funka men kan behöva lite kalciumklorid. Annars är det högpastoriserad du ska passa dig för. Lågpastoriserad funkar. Håll dig till s.k. gammaldags mjölk på snabbköpet så blir det bra.

Citera
Vilken bakteriekultur är bäst att använda? Fjällfil?


För recept med högre temperaturer; Yoghurt. Medeltemperaturer: Fil Fjäll vet jag inget om men funkar självklart. Möjligen blir det en mer s.k. aromatisk kultur av det. 

Citera
Till vilken temperatur ska jag värm? Har sett allt mellan 35-42 grader i olika recept.


Du talar slutfasen här. Lite olika för olika ostar, ju högre temperatur, desto hårdare ost (som parmesan osv), och därmed en yoghurtkultur som trivs med högre temperaturer.

Citera
Sen det där med förvaring har jag svårt att få koll på. När man hällt av/kramat ur vasslen och lagt osten i formen, VAR STÄLLER MAN DEN DÅ? Vissa verkar sätta in den i kylen direkt andra inte. Vissa har den i rumstemperatur länge, vissa inte. Hur ska jag göra ??? Första dygnet och så vidare. Ska den tvättas med sprit eller med olivolja eller smör eller alltihop? Jättetacksam för detaljerat svar.



Skillnaden är inte så himla noga bara den hålls för det mesta vid rätt temperatur. Ju hårdare ost, desto högre temperaturer, gäller även under lagringen. Jag låter t.ex. en cheddar stå under press i en form med små hål i (rund bestickshållare) i vasken över natten, vänder några ggr. Sedan åker den in i kylen längst ner där det är 10C i ren plastbunke med  några ventilationshål i. Vänds dagligen och vårdas med lite frisk luft emellanåt. Får du mögelangrepp blandar du lite vinäger med salt till en grynig röra och skrubbar mjukt av möglet.

Citera
Är det något  som ni kommer på som är viktigt att tänka på eller något bra nybörjartips? Just det; ostformar... Har letat i hela stan men utan resultat. Igår blev jag pålurad en sparriskokare som jag är tveksam till om den klarar trycket utan att gå sönder. Vissa verkar använda plastbunkar med borrade hål i . Funkar det bra med plast? Ska hålen bara sitta i botten eller på sidorna oxå?


Ja, det bör funka. Jag använder bl.a. en rund behållare för diskade bestick med ganska mycket hål i:

http://www.ikea.com/PIAimages/23278_PE070489_S5.JPG
« Senast ändrad: 27 okt-16 kl 23:10 av samadams »

Jannedansk

  • Inlägg: 57
    • Småland
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #30 skrivet: 16 jun-21 kl 14:47 »
går utmärkt att vakumförparca har ostar som liggat flera månader

Milan

  • Inlägg: 20
    • Blekinge
SV: Göra egen hårdost. Hjälp behövs!!
« Svar #31 skrivet: 09 okt-22 kl 04:55 »
Hej
Jag var på fäbod i 6år i Schweiz och gjorde hårdost.Det är ingen idé  att börja med hårdost i en lägenhet då du varken haren ostpress med tillräckligt tryck och ingen ostkällare där du kan lagrar osten . Jag anser att 70 liter mjölk är absolut minimum för att få en bra genommognad ost i slutändan.Sedan är det så att man inte kan lära sig ost från ett papper utan det behövs framförallt erfarenheter om konsistensen av mjölken och ostkornet under hela processen. Det händer så mycket under processen. Sorry.Vill inte göra dig besviken men det funkar inte.Vill du lära dig ost gör en kurs hos Eldrimner.

Hälsningar
Caroline
THERE IS NO WAY TO HAPPINESS
.........................HAPPINESS IS THE WAY
The Budda


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

452 gäster, 3 användare
xaelanar, javill, sayerbýr

* Forum

* Om tidningen Åter



- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser