Image

Kanin - Bra alternativ till kyckling
Click the picture to view full size.
Har läst lite då och då om en del personer här på forumet som tycker egenuppfödd "kyckling" (tupp/höna) inte smakar bra. Utan de föredrar den köpta kycklingen på ICA i smak och konsistens. Samtidigt har jag även läst att en del av dessa personer fyller i med ord som "tyvärr" då de tycker synd om kycklingen de köper på ICA, men ändå föredrar då de tycker den smakar så gott.

Vill bara tipsa dessa personer om att om ni söker ett lättskött djur som ni kan föda upp själva som ger ett kött som påminner och som med rätt tillagning går nästan att få exakt lika i smak och konsistens som köpekycklingen så är kanin ett bra val.

Denna kanin på bilden ovan blev just en sådan rätt som jag tror att om en person inte visste vad det var för något skulle de tro att det var kyckling från ICA de åt. Vitt och väldigt mört kött. Skillnaden var väll mest att köttet saknade den "snoriga/slemmiga" ytan t.ex. kycklinglår kan ha.

Väldigt gott blev det och till skillnad mot kycklingen i ICA så vet vi exakt hur denna kanin har levt under livet till dödsögonblicket.

Information om skaparen

Information

Linkoso

  • Totalt antal föremål: 889
  • Totalt antal kommentarer: 327
Postad16 sep-12 kl 08:58
Bredd × Höjd1024 × 692
Filstorlek126 KB
FilnamnIMG_0946.JPG
Visningar1676
Betyg
Kommentarer7
BBC embed code
HTML embed code
Direkt länk
Kommentarer Kommentarer sorteras efter datum - Stigande Sjunkande

Smajsan

  • Totalt antal föremål: 0
  • Totalt antal kommentarer: 99
Kommentar #1 - Postad 16 sep-12 kl 15:15
Jag har aldrig slaktat kanin,bara gris och höns.Slaktar man en kanin på samma sätt som en höna?Alltså att man bedövar och hugger huvudet av den? sedan hur tar man ur den utan att förstöra för mycket av kött och kanske även pälsen om man vill ta reda på det med.Jag vet att du är duktig på detta därför alla dessa frågor.
Min första höna slaktade jag med större mod när jag sett din film om just höns slakten,jag kan nu göra det snabbt och smärtfritt eller vad jag tror är smärtfritt iallafall. Jag vet nu att de inte skriker eller något sådant hemskt om man gör det rätt.Det var min största fasa att de skulle göra.Hinner kaninen med att skrika?Jag fattar nog att den inte gör det....Dum fråga.
En fråga till,Vilken ras av kanin ska man föda upp till köttdjur?
Du behöver inte svara på alla dessa frågor om du inte vill,Men din kunskap har gjort mig bättre i djurkunskap. =)

Linkoso

  • Totalt antal föremål: 889
  • Totalt antal kommentarer: 327
Kommentar #2 - Postad 16 sep-12 kl 17:56
Hej, kul att min film om fjäderfäslakten har hjälpt dig. :) Det som var tanken med filmen. :)

Precis som du skriver så bedövar man kaninen först innan avblodning. En vanlig hammare, baksida av yxa eller järnrör är exempel på bra grejor att använda till bedövningen (finns även slaktmasker/bultpistoler). Om du träffar rätt vid bedövningen så ska inte kaninen skrika (rätta mig om jag har fel någon), enda ljud jag upplevt är någon liten "suck" för att därefter falla som en sten på sidan med ryckande bakben, "tomma ögon/ingen blinkreflex". Kaninen är medvetslös. Jag avblodar med kniv, stickkniv ska vara bra dock tycker jag att de knivar jag använt (inte stickkniv utan andra vassa knivar) funkat bra med. Tror inte kaninen bryr sig om vilken sorts kniv den avblodas med direkt, så länge den är medvetslös, den märker ju inget och vaknar aldrig upp igen.

Till bedövningen igen så har jag som sagt, tack och lov aldrig varit med om någon kanin som skrikit när jag bedövat hittills. Tyvärr så har jag ändå fått varit med och uppleva hur det kan bli om man missar vilket jag tycker känns väldigt obehagligt (och ännu mer för stackaren som missat kan jag tänka mig :( ). Det gäller att alltid vara beredd att snabbt kunna slå en gång till om det är så att man känner att det inte blev bra (något som väll är en nackdel med slaktmask som måste laddas om till skillnad mot att klubba) eller ha någon med sig bredvid som snabbt kan hjälpa en om något skulle gå fel (kan ju bli så att om man ska avliva för första gången själv t.ex. och det blir något fel så grips man av någon panik som får en och inte agera som man vill/bör).

Kaniner tycker jag är VÄLDIGT enkla att ta reda på i jämförelse med fjäderfä. :) Häng upp kaninen upp och ned i t.ex. ett par slaktkrokar (glöm inte o tömma blåsan på kaninen innan, detta gör du genom att lägga tryck över blåsan, pressa nedåt *svårt o förklara men väldigt enkelt IRL :P* så kommer urinen) som du trär genom bakbenen. Lägg ett snitt runt varje ben (strax efter där "foten" slutar ungefär) och klipp upp skinnet längst lårens insida ned mot buken (som ett V ). Gör ett snitt strax under svansen med (mot ryggsidan, tänk på att kaninen hänger upp o ned), gör också ett snitt runt frambenen där framtassarna slutar, se till så huvudet är av. Efter detta så skalar du först bara ned skinnet så att lårbenen är flådda och därefter tar du ett stadigt grepp och bara drar rakt ned så kommer hela pälsen att glida av som en tröja. Kaninen är nu flådd (lite päls kvar runt analen o svansen men det brukar jag ta av sen).

Klipp sedan upp ett litet hål i nedre (tänk upp och ned så högsta punkten) delen av buken och fortsätt sedan och klipp ned mot bröstkorgen. Akta tarmarna och det som ligger på insidan (använd din andra hand till att "spänna ut" väggarna så att de hamnar så långt ifrån organen som möjligt och kör inte in hela saxen när du klipper).

Tarmar, magsäck, lever m.m kommer då du hängt kaninen upp o ned att samlas i övre delen av bukhålan och kommer nästan ramla ur kroppen av sig självt som ett enda stort paket när du klippt tillräckligt långt. Plocka ut njurarna o urinblåsa som sitter kvar. En del kaniner kan ha en del fett som går att dra bort också (sitter på ryggsidan).

Ta bort diaphragman (mellangärdet) så att du kommer in till brösthålan och kan plocka ur lungor och hjärta.
Ta av kaninen från krokarna, ta tag om svansen och dra så lossnar skinnet/pälsen från stumpen. Klipp upp runt analöppningen så att den hamnar "löst", ta tag och dra så åker sista lilla stumpen tarm ut.

Ta en sekatör eller bryt av och klipp/skär av bak o framfötter, skölj noga .... Klart. :)

Till raser så är det många som rekommenderar New Zealand och Gotlandskanin. Gotlandskaninerna växer inte lika snabbt men de har väll istället sin fördel att de inte kostar lika mycket att föda upp. Själva har vi korsningar. Våran avelshane köpte vi som NZ men som vi tror har gotlandskanin i sig någonstans också. Honor har vi gotlandskorsning, New Zealand, Rex (min hona) och jag har även en Stora Silver hona på uppväxt jag tänkt använda i avel (skulle vilja hitta en SS hane att para med så att det blir renrasiga med, skulle vara kul). Mamma har även Belgisk Jätte men det låter som hon tänker sluta med dessa. Problem med o få honan parad och om man tänkt ha de till kött så blir de visserligen stora men växer saaaakta! Om vi tar t.ex. våra gotlandskorsningar så kanske man kan jämföra att 2st sådana slaktkroppar = som en belgisk jätte men ... Då har dessa varit betydligt mer fodersnåla samt slaktats runt 5 månaders ålder medan jätten tar betydligt mer tid på sig att växa och muskla till sig.


... Nu blev det långt ... Och jag har säkert glömt någonting.

Smajsan

  • Totalt antal föremål: 0
  • Totalt antal kommentarer: 99
Kommentar #3 - Postad 16 sep-12 kl 21:53
Herre gud va bra!!!!Nu när du har förklarat det så bra (så det känns nästan som om man gjort det själv redan) känns det inte lika läbbigt längre.Jag funderar starkt på att skaffa mig mat kaniner,jag åt mycket kanin när jag var liten,och jag tycker det är så gott.

Ja det med att missa vid bedövning är det som jag är så rädd för,skulle man inte kunna göra som så att men drämmer deras bakhuvud i en sten eller stubbe och sedan avblodar?,jag är så jäkla rädd att missa.Och jag skulle alltså kunna hugga av huvudet istället för att avbloda med kniv?

Jag ska försöka att skaffa mig några New Zealand och Gotlands kaniner till våren.Tack så otroligt mycket för all skit bra info =)

Linkoso

  • Totalt antal föremål: 889
  • Totalt antal kommentarer: 327
Kommentar #4 - Postad 16 sep-12 kl 22:13
Vad jag vet så kommer det att finnas både New Zealand och Gotlandskaniner + köttraskorsningar på våran höns och smådjursdag i Byle om 2 veckor, ifall att ni skulle ha plats redan nu. ;) Isf. har ni avelsklara djur till våren.

Smajsan

  • Totalt antal föremål: 0
  • Totalt antal kommentarer: 99
Kommentar #5 - Postad 16 sep-12 kl 22:31
Ja jag ska till byle men jag kan just inget om kaniner alls.Jag vet faktiskt inte vad de äter...mer än maskrosblad och gräs =) Hur de ska ha det Tex. på vintern? ska de ha varmt eller som en höna ungefär.Jag blir nervös av att bara tänka tanken på att köpa en kanin och ta hem den och sedan då?
Hur känsliga är de för inavel?Du är en stjärna som hjälper mig med alla konstiga frågor =) 

FM

  • Totalt antal föremål: 108
  • Totalt antal kommentarer: 221
Kommentar #6 - Postad 16 sep-12 kl 23:00
Kaniner är lättskötta o de flesta tål kyla om de är i bra kondis. Det man ska tänka på är att om man tagit in en kanin från kylan så bör man inte sätta ut den igen då kan den få en chock, dom behöver aklimatisera sig sakta. Dom äter gärna för mycket så kraftfoder ska doseras efter storlek och ålder, ej fri tillgång. Dom mår bra av att röra sig och aktivera sig. De flesta går att få väldigt tama och kan med lite träning bli rumsren och använda toalätt. Finns massor av raser o färger o man kan även ställa ut sina kaniner eller va med i hopptävlingar etc.

Det var en liten kortis fakta om kaniner  ;)

Smajsan

  • Totalt antal föremål: 0
  • Totalt antal kommentarer: 99
Kommentar #7 - Postad 16 sep-12 kl 23:26
Tack ska du ha du med FM =)
Aeva Media 1.4c © noisen / smf-media

Dela detta:

* Inloggade just nu

1239 gäster, 6 användare (2 dolda)
Högnemobon, Maria-70, Stengrim, Jon.b

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser