Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Beredning av fårskinn - första försöket  (läst 15729 gånger)

Kivi

  • Inlägg: 58
    • Hälsingland
Beredning av fårskinn - första försöket
« skrivet: 23 sep-10 kl 01:23 »
Hej!
I dag så började jag bereda ett fårskinn som har legat i salt drygt två veckor. Jag använde en ulo och skrapade med. Och skrapade och skrapade. Och slet och drog. Jag höll på i några timmar. Nu har jag skavsår på i stort sett varje finger. Min fråga är: Hur fasen vet jag om jag skrapat färdigt. Jag tyckte inte att det såg ut att finnas så mycket kvar att skrapa bort när jag bestämde mig för att jag nog var färdig. Men nu efter att ha tvättat skinnet ett antal gånger så har det blivit ganska smutsigt på skinnsidan och det känns som att smutsen liksom fastnat i hinnorna som jag kanske inte lyckades skrapa bort helt. Borde jag ha skrapat mer?
Går det att garva ett skinn som inte är ordentligt skrapat eller går hela faderian åt helsike då?
Nu hänger jag upp det på tork och hoppas att jag inte pajat det.
Men djur är faktiskt ena jävla klantar
som jämt och samt gör bort sig överallt
Och inte har dom vett att bära vantar när det om vintern blåser kallt

Kivi

  • Inlägg: 58
    • Hälsingland
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #1 skrivet: 24 sep-10 kl 14:51 »
Fick ett meddelande av en person här på forumet, så nu är allt glasklart :)
Men djur är faktiskt ena jävla klantar
som jämt och samt gör bort sig överallt
Och inte har dom vett att bära vantar när det om vintern blåser kallt

Vitis

  • Inlägg: 4067
    • Skåne
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #2 skrivet: 30 sep-10 kl 23:23 »
Synd att ingen annan fick veta.

Kan du inte fråga "personen" om det är OK att du klipper in de nyttiga delarna av PM'et här i tråden. Evt. prat prat runtomkring kan du ju utelämna.

Vi suktar efter kunskap!  :D Och så nöjd som du verkar blir vi extra nyfikna!

Kivi

  • Inlägg: 58
    • Hälsingland
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #3 skrivet: 03 okt-10 kl 08:55 »
Jag har spört.
Men djur är faktiskt ena jävla klantar
som jämt och samt gör bort sig överallt
Och inte har dom vett att bära vantar när det om vintern blåser kallt

Vilse

  • Gäst
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #4 skrivet: 25 okt-10 kl 02:48 »
Vill också veta!
Jag har precis skrapat rent ett skinn och saltat det och nu ligger det på garagegolvet,,
har fattta at man ska salta en gång till om ca 2 veckor men hur gör man sen?
bearbeta? tvätta?


Kivi

  • Inlägg: 58
    • Hälsingland
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #5 skrivet: 03 nov-10 kl 15:09 »
Får inget svar, men klipper och klistrar ändå:

"Hej.
Att bereda skinn ÄR jobbigt. Jag är skinnhantverkare och bereder själv skinn till husbehov. Jag använder också ulo när jag skrapar. Supervass.
Tvärtemot vad "de lärde" säger. Det förespråkas ju att man ska använda rätt trubbiga verktyg när man skrapar skinn, bl a hemgjorda saker av
spackelspadar. De blir ju för veka också. Jag vill ha ett vasst verktyg. Men då kommer ju problemet att det är så lätt att slinta med ulon och göra en vacker reva i skinnet 

    När vet man att  man har skrapat färdigt? När köttsidan är helt slät och blank. Man ser och känner med fingrarna om det finns hinnor kvar.
Det är bara att skrapa, skrapa... 
    Vid första  tvätt så fastnar alltid smutsen från fällen på köttsidan, men den går bort med mera skrapning.

    Ett skinn som inte är så väl skrapat blir hårt och svårt att mjukgöra pga att kvarvarande hinnor  hindrar skinnet från att töja sig på alla ledder.
Samt att köttsidan blir "trådig" och fläckig.

    Alltså, det GÅR  att bereda ( garva, det är när man avhårar skinn till läder) ett skinn som inte är så väl skrapat. Men det blir aldrig så mjukt och vackert som ett välskrapat skinn.
Ett väl skrapat skinn kan bli mycket tunt och mjukt.

    Även skinnvalet har betydelse för resultatet.
Finullsskinn bl a + korsning med köttraser ger i allmänhet ett  skinn med tjockare hud.
Pälsfår ( Gotland, Leicester) samt Allmogefår ger ett skinn med tunn, smidig hud.

      Hoppas du har fått LITE tips"
Men djur är faktiskt ena jävla klantar
som jämt och samt gör bort sig överallt
Och inte har dom vett att bära vantar när det om vintern blåser kallt

Trasslan

  • Inlägg: 279
  • Drömmar är till för att förverkligas☺
    • Medelpad
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #6 skrivet: 03 nov-10 kl 15:25 »
Vi ska snart slakta våra första baggar och mitt mål är att ta reda på skinnen själv, antar att man måste träna många ggr innan man blir duktig men jag hoppas iaf att skinnen skall duga att ha i skoterpulkan :)
Fyll gärna på denna tråd med bra att veta saker ni som kan det här..

Min första fråga får bli: Vad är en ULO?????
Helsingefår genbank, lite blandade höns, hundar och katt.

Vilse

  • Gäst
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #7 skrivet: 03 nov-10 kl 18:32 »
Mitt lammskinn ligger upp o ner på garagegolvet,,har saltat det ,,ska hälla på mera salt en gång till,,sen handtvätta det och mjuka det,,,,gör ett försök,får se hur det går,,

fjällfäll

  • Inlägg: 176
    • Härjedalen
    • Härjedalens Fjällfäll
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #8 skrivet: 03 nov-10 kl 19:07 »
Så här ser en ulo ut . Det är en grönländsk ( tror jag) skinnskrapa, som dom hade att skrapa sälskinn med.
Ypperligt bra till våra skinn med.

Vilse

  • Gäst
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #9 skrivet: 03 nov-10 kl 19:42 »
Hemslaktaren fhorde ett bra jobb med at föra ett "rent" skin,,jag gar bar skrapat lite med rakblad,,sen saltat,,

I brist på annat så hade jag tänkt använda mortel pistillen när jag ska mujk gnugga in,,tror jag ska prova med sadelfett,,

bua

  • Inlägg: 478
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #10 skrivet: 16 nov-10 kl 13:19 »
men jag hoppas iaf att skinnen skall duga att ha i skoterpulkan :)
Till skoterpulkan räcker det med att torka skinnet, mycket enklare och så står det emot fukt bättre.

Hemslaktaren fhorde ett bra jobb med at föra ett "rent" skin,,jag gar bar skrapat lite med rakblad,,sen saltat,,

I brist på annat så hade jag tänkt använda mortel pistillen när jag ska mujk gnugga in,,tror jag ska prova med sadelfett,,
Om du hemslaktade varför tog du inte vara på hjärnan. Inget är bättre för mjukgöringen av skinnet!

kanka

  • Inlägg: 572
    • Västerbotten
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #11 skrivet: 16 nov-10 kl 13:28 »
Jag har gått en liten kurs :) och då gnuggade vi in kokt hjärna eller olivolja, ägg och lite såpa. detta för att skinnet ska bevaras, det sker nån process som gör att det håller. Efter att vi skrapat förstås.

Hälsningar från torpet
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

Monica

  • Inlägg: 543
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #12 skrivet: 16 nov-10 kl 14:08 »
Jag har gått en liten kurs :) och då gnuggade vi in kokt hjärna eller olivolja, ägg och lite såpa. detta för att skinnet ska bevaras, det sker nån process som gör att det håller. Efter att vi skrapat förstås.

Hälsningar från torpet
Lugn o fin nu......kok inte hjärna för guds skulle. Använd ljummet vatten. Ett bra tips är att lägga skinnet i ett kar med ljummet vatten uppvispat med hjärna. Rör om skinnet i vattnet flera gånger så det "rör" sig. Låt ligga en halv dag eller så beroende på hur stort skinnet är. Det ska kännas "halt" och kladdigt när det har sugit åt sig hjärnan.

kanka

  • Inlägg: 572
    • Västerbotten
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #13 skrivet: 16 nov-10 kl 19:41 »
Helt lugn, jag lovar  ;D
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

kanka

  • Inlägg: 572
    • Västerbotten
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #14 skrivet: 16 nov-10 kl 19:44 »
Lugn o fin nu......kok inte hjärna för guds skulle. Använd ljummet vatten. Ett bra tips är att lägga skinnet i ett kar med ljummet vatten uppvispat med hjärna. Rör om skinnet i vattnet flera gånger så det "rör" sig. Låt ligga en halv dag eller så beroende på hur stort skinnet är. Det ska kännas "halt" och kladdigt när det har sugit åt sig hjärnan.

Pratar du om skinn med håret kvar eller avhårat?
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

Mångsysslare

  • Inlägg: 55
    • Värmland
    • Sörgården
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #15 skrivet: 16 nov-10 kl 20:42 »
Beredde för säkert 15 år sedan ett dovhjortskinn över badkaret. Skrapade med en matsked (kändes som det gick väldigt lätt) och sedan gned jag med ägg och olja. Höll på med det i ca 5 dagar, men gav sedan upp och tänkte att " det blir ändå inget bra". Lade skinnet i en hink under en bänk på verandan och glömde det där i ett par månader under en mild vinter. Städade sedan verandan och hittade det fantastiskt mjuka skinnet!!!!!! Tyvärr fattade jag inte att möglet på köttsidan gått att ta bort utan slängde det (ung och dum ;) ).  Ångrar mig än idag, men nu är det dags att ta tag i det igen när vi snart är klara med gårdsslakteriet. Ska göra lite tester igen. Kan rekommendera boken "Skinn garvning och beredning med naturliga metorder" av Lotta Rahme. Lånade den säkert 10 ggr innan jag köpte den själv.
60 tackor, en del köttdjur, höns och kaniner, hundar o katt. Skog och mark. Godkänt gårdsslakteri och -butik, och har alltid självhushållning som grundtanke.

MickeMård

  • Inlägg: 1568
  • Att få leva är fantastiskt.
    • Östergötland
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #16 skrivet: 16 nov-10 kl 21:04 »
Har själv berett ett antal fårskinn getskinn och massa kaninskinn och jag använder av räckbänk och just en spackel som jag har slipat rund och ganska TRUBBIG, inte alls vass. Jag kan säga utan att överdriva att jag får bort i stort sätt alla hinnor på ett normalfår på kanske 30-40 minuter.

Ska försöka beskriva. Jag börjar på mitten av skinnet och tar mig innanför alla hinnor. Börjar i mitten av mitten och arbetar mig ut på båda sidor. Nu har jag som ett "sträck" över hela skinnet.
Sen är det bara att få in spackeln och arbeta sig nedåt. Från sidorna och in emot mitten. Om allt går som det ska får man av alla hinnor på halva fåret som i en enda stor kaka. Sen är det bara vända och göra det från andra hållet och vipps så är det klart.

När man arbetar vid en räckbänk så hänger skinnet ner med köttsidan emot en. Man behöver inte ha det så värst vasst då. Då kan man ta i mer utan att ha hål på skinnet.

Skrapa ett skin blir då inte alls jobbigt, så kan man spara krafterna till mjukgöringen.

Hoppas det inte är allt för oklart.

Om man är intresserad så kommer jag antagligen ha kurs i fettgarvning i sommar. Hade en förra sommarn då vi gjorde kaninskinn.
« Senast ändrad: 16 nov-10 kl 21:08 av MickeMård »
Utan landsbyggden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbyggd.

Monica

  • Inlägg: 543
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #17 skrivet: 16 nov-10 kl 21:25 »
Pratar du om skinn med håret kvar eller avhårat?
Vilket som. Jag gör så med alla mina hudar. Sen när jag tar upp huden så spänner jag upp det och gnider huden med ytterligare hjärna (ljummen med bara lite vatten, som en gröt ungefär)
Det är inget fel att det kommer hjärna på hårsidan, tvärtom. Det tvättar du bort senare efter du mjukgjort och rökat

smallfarmers

  • Inlägg: 94
    • Småland
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #18 skrivet: 11 mar-15 kl 11:24 »
fårskinn (köttsida) är okay nu.
men vad ska jag göra nu?
(ligger i salt vatten under några dagar.)

Bösahusarn

  • Inlägg: 732
  • Lagom kan också vara för mycket.
    • Skåne
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #19 skrivet: 30 aug-17 kl 11:26 »
Ännu en fråga från en nybörjare..

Har ett skinn med fett i pälsen/ullen, håller på och badar denna nu med diskmedel och kallt vatten men det löser sig dåligt. Drar jag i det så lossnar det. Tips på att få bort det eller ska jag vänta tills det torkar och då försöka att ta bort det?
Det är aldrig för sent att ge upp.

Bösahusarn

  • Inlägg: 732
  • Lagom kan också vara för mycket.
    • Skåne
SV: Beredning av fårskinn - första försöket
« Svar #20 skrivet: 11 sep-17 kl 15:16 »
Då är fällen i princip färdig (skulle nog säga att mitt första försök blev bättre än ett stort garveris färdiga produkt..

Men min fäll luktar lite mer...hur lyckas man tona ner detta något?
Det är aldrig för sent att ge upp.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser