Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  HJÄLP!!! Äckligt vatten från brunnen  (läst 3230 gånger)

Edgar84

 • Inlägg: 38
  • Bohuslän
HJÄLP!!! Äckligt vatten från brunnen
« skrivet: 29 maj-18 kl 21:17 »
Hej alla!

Vi behöver hjälp med vårt vatten.

Borrad brunn (58m slang). Oklart hur djupt hålet är. Gamla hydroforen var från 63 så borr hålet är antagligen från samma tid. Brunnen finns inte i brunnsregistret.
Ejektorpump. 1 år gammal.
Hydrofor 300l.

För några dagar sedan började vattnet bli gul/sandfärgat samt innehålla väldigt mycket bubblor. Vi avvaktade och drog ner på förbrukningen markant i två dagar och det blev bättre. När vi sen ökade konsumtionen kom grumligheten tillbaka. Bubblorna hann aldrig försvinna helt.

Det är ingen panik med vattnet då vi kan hämta dricksvatten från granne och vi använder vattnet fortsatt till övriga hushållet.
Grannen (300m bort fågelvägen) har för övrigt samma vatten som vi. Brunnarna är lika djupa och ger samma fantastiska vatten i vanliga fall. Vattnet behöver inte förbehandlas på något sätt. Andra grannar har fått borra djupare för att få vatten men har då järnrikt vatten som behöver behandlas.

För ca ett år sen spolades brunnen och vattnet har varit fint efter det.

Vi bor två vuxna och två småbarn så vi förbrukar nog ganska stora mängder vatten i form av vatten till tvättmaskin och diskmaskin, samt vi har vattnat en del plantor som vi satt.

Frågan är vad som har hänt och hur man tar reda på det.
Jag försökte loda upp brunnen och jag stötte på vatten 14m från marknivå (längre ner än när jag försökte undersökte brunnen senast vi hade problem för ett år sen då jag kunde se vattenytan från marknivå.) Sen nådde jag ytterligare ca 20m med lodet som det var vatten i. Stor reservation för kvaliteten på mätningen och mätresultaten.

Jag tänkte ringa till labbet som utförde senaste labanalysen för att se om det finns någon begränsad analys man kan göra. Typ för att se om ytvatten tränger in.

Har ni några förslag?
Har vi förbrukat mer än vad brunnen ger?
Kommer vårt fina vatten komma tillbaka?
Enligt sgu är grundvattnet över normal nivå i vårt område.

Stort tack för er input.

/E

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 9307
  • Östergötland
SV: HJÄLP!!! Äckligt vatten från brunnen
« Svar #1 skrivet: 29 maj-18 kl 22:36 »
Det låter som att du har öppnat en djupare åder. Skulle ju också kunna vara att något blivit otätt på pumpen på sugsidan så du får in luft i systemet som sedan lösgör gammal skit, men det är mindre troligt. Du kan kolla syrehalten i vattnet för att se om det är luft eller koldioxid. Toppfyll en flaska (ingen bubbla under korken) och sväng förbi någon som har en syremätare (labb, reningsverk, miljöfirmor, fiskodlare m fl) inom ett par timmar så inte provet blir förstört. Har de en konduktivitetsmätare (rätt vanlig grej) så be dem kolla konduktiviteten också. Ta gärna med en likadan flaska från grannens vatten som inte fått fel än så du kan jämföra.

Bor du långt från havet?

Skogsvilde

 • Inlägg: 11452
 • Raka puckar!
  • -
SV: HJÄLP!!! Äckligt vatten från brunnen
« Svar #2 skrivet: 29 maj-18 kl 22:56 »
Jag kan nog inte ge dig ett råd direkt.
När vår grävda brunn ger ifrån sig en otäck doft eller smak så kopplar jag på vattenspridaren och kör den 6-8 timmar med upprepning under ett par dagars tid.
Då pumpar jag ut så pass stora mängder att det otäcka försvinner.

Det kan vara så du behöver göra .
Om du skall ut och gå i mörker längs våra vägar utan reflex så kan du fortfarande rädda liv!
Anmäl dig till donationsregistret redan i dag!

kretslopp

 • Inlägg: 1216
 • 66 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: HJÄLP!!! Äckligt vatten från brunnen
« Svar #3 skrivet: 30 maj-18 kl 08:43 »
Jag tror på dom föregående, det vill säga öka vattenuttaget så att nytt friskt vatten kan komma in. Det är sällan ytvatten som tränger in det är nästan alltid för litet uttag. som botas genom att tömma brunnen ned till botten. Håll bara koll på pumpen så du inte kör sönder den. För att vår brunn ska hålla sig frisk så tömmer jag den med länspump en eller ett par gånger on året. Då passar jag på att ta slangen och spola botten och kanter så jag får upp järnfällningen som har bildats.
kretslopp

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 9307
  • Östergötland
SV: HJÄLP!!! Äckligt vatten från brunnen
« Svar #4 skrivet: 30 maj-18 kl 10:02 »
I en grävd brunn har man mycket liten risk att ett djupare lager med vatten spökar, men man kan även där ha otur om man pumpar för mycket och lerkanaler öppnar sig så man får ett lergrumlat vatten, eller om det vill sig illa att man suger vatten från ett dåligt område (bilskrot, avloppsanläggning mm).

I vissa områden har man som TS skriver ett gott vatten ner till man stöter på ett skikt med sämre vatten. Det kan vara mineraler, gas eller saltvatten. I kustnära områden kan man ha bra vatten i ett 30 meters hål, medan redan ett 40 meters får in salt. TS kan genom renspolning av hålet och ökat uttag öppnat tillförseln från ett sämre lager.

Häromkring där jag bor kommer man åt svavelhaltigt vatten om man borrar för djupt, så bättre med två hål på 75 meter än ett på 150 meter.

Edgar84

 • Inlägg: 38
  • Bohuslän
SV: HJÄLP!!! Äckligt vatten från brunnen
« Svar #5 skrivet: 03 jun-18 kl 17:43 »
Tjena alla!!


Det verkar inte vara bättre än att vattnet i brunnen tagit slut. Det blev lågt tryck i ledningarna igår kväll. Pumpen stod på men byggde inget tryck, så jag stängde av den.

Jag gick ut imorse och satte på pumpen och den byggde upp tryck till 4bar (den hade väl hunnit hämta sig lite antar jag.)

Kan tilläggas att vattnet nu dock är helt som vanligt, helt klart och utan bubblor.

Pratade med labbet som gjort våra vattenprover och han verifierade det ni skrivit i tråden. Dels att det är svårt att avgöra vad som exakt har hänt men han rekommenderade att renspola brunnen och se hur vattnet utvecklar sig. Vi har låtit göra en analys för mikroorganismer för att se att vattnet är tjänligt. En mera grundlig analys skulle göras om vattnet fortsatt var avvikande efter några månader.

Nu tror jag väl egentligen att det som hände var att nivån i brunnen sjönk och att allt berodde på det, med tanke på att nivåerna i dagsläget sannolikt är väldigt låga. Jag ska fixa en anordning som denna...:

https://www.youtube.com/watch?v=FwwGv9hijUQ

... för att kunna följa nivån i brunnen. Alternativt köpa ett klucklod (men det funkar ju bara typ 10m ner i brunnen)

Kartorna på grundvatten.nu visar att små vattenmagasin håller mycket låga nivåer, vilket känns troligt med tanke på värmen på sistone. Det borde väl också innebära att nivåerna stiger ganska snart efter att det blir nederbörd.

Vi funderar på att ta tillvara på dagvatten för att ha för odlingar, och kanske att tvätta oss i. Det är ett slöseri att använda grymt källvatten till att spola i toalett, och tvätta sig i om man tänker efter. Värt i så fall att två olika vattensystem i huset.

Å andra sidan så torkar sällan grundvattnet till dagens nivåer väldigt sällan.

Det kommer fortsatt vatten i kranen. Så vi snålar på vattnet och hoppas att det börjar regna snart. Vi gör inga större investeringar i dagsläget för att rätta till problemet. Vi tror att det kommer att lösa sig.

Ha det fint

Och tack för alla svaren

/E

Skogsvilde

 • Inlägg: 11452
 • Raka puckar!
  • -
SV: HJÄLP!!! Äckligt vatten från brunnen
« Svar #6 skrivet: 03 jun-18 kl 19:47 »
Med lite tur så kan du ha löst problemet och ha en möjlighet nästa gång.
Om du skall ut och gå i mörker längs våra vägar utan reflex så kan du fortfarande rädda liv!
Anmäl dig till donationsregistret redan i dag!

Edgar84

 • Inlägg: 38
  • Bohuslän
SV: HJÄLP!!! Äckligt vatten från brunnen
« Svar #7 skrivet: 04 jun-18 kl 06:17 »
Med lite tur så kan du ha löst problemet och ha en möjlighet nästa gång.

 :) precis


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser