Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Elstängsel  (läst 8600 gånger)

Sjöändan

 • Inlägg: 37
  • Västmanland
Elstängsel
« skrivet: 20 maj-18 kl 18:10 »
Har gjort en hage på ca 1.5ha, med 5 tråkigt el stängsel. Understa tråden ligger emot både gräs träd och jord, fläckvis. Har i alla fall över 8kv, hur kan det komma sig, och funkar det som det ska i alla fall?

torbjorn

 • Inlägg: 9820
  • Medelpad
SV: Elstängsel
« Svar #1 skrivet: 20 maj-18 kl 19:20 »
Om jorden och växtligheten är torr och stängselapparaten kraftig, så är det inte helt omöjligt.  Sen är det förstås en annan sak om spänningsmätaren du använder visar rätt?
Har du spänning på alla trådarna?
Rimligtvis bör under de här förhållandena spänningen sjunka om det blir en lång period med blötväder.

Sjöändan

 • Inlägg: 37
  • Västmanland
SV: Elstängsel
« Svar #2 skrivet: 20 maj-18 kl 20:40 »
Ok, jag har spänning på alla trådar, ny mätare som mäter fältet, behöver inte jord.
Mätt med den gamla, men den går inte högre än 4kv, och den bottnar också. Nytt agg på 20kj, så det är ju rätt stort i förhållande till längden på staket. Ska ju fixa så trådarna går fritt, men är detta rätt så ser det ju bra ut😊

Sjöändan

 • Inlägg: 37
  • Västmanland
SV: Elstängsel
« Svar #3 skrivet: 05 jun-18 kl 21:08 »
Nu blir jag tveksam till dessa el aggregat.
Grannen mäter upp 8kv, men det är inga problem med att hålla i tråden. Det känns en liten stöt första gången agget sänder en puls, sen är det inget mer.
Han har testat 2 olika agg, och båda ger samma resultat, är det för att trådarna ligger emot här och där, så det inte orkar med att ge någon energi i pulsarna, eller vad är felet? Och varför är spänningen så hög fast det inte känns?

torpjens

 • Inlägg: 1854
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Elstängsel
« Svar #4 skrivet: 05 jun-18 kl 21:34 »
Även om spänningen är hög så är det inte säkert att det känns så mycket. Det är strömmen som känns. Strömmen hänger ihop med pulsenergin. Ofta står det något i stil med "Laddenergi X Joule" och det är Joulen som avgör hur mycket det känns. Här är två exempel, ett som laddar 1,7 J https://www.granngarden.se/elstangselaggregat-euroguard-duo-na-1200-230-v-12-v/p/1169900 och ett annat som laddar 20 J https://www.granngarden.se/elstangselaggregat-euroguard-n-15000d-230-v/p/1207405 tar du i trådarna från det senare kommer du att få mycket mer smäll även om de skulle ha samma spänning.


Nu har det större aggregatet högre spänning vilket hjälper till att se till att alla Joule matas ut, ska man mata ut många Joule under kort tid behövs högre spänning. Det kan vara rätt att det är hög spänning men ändå inte känns så mycket, det är i så fall ett aggregat som inte har så många Joule. Ligger tråden dessutom mot marken kan en del av laddningen (Joulen) gå ut den vägen och då känns det än mindre.


Vill man ha ett stängsel som smäller en på fingrarna ordentligt behöver man höga Joule-värden men också ligga på de högre spänningarna, där kring 8.000-12.000 V. (Dessutom, om du tar i stängslet när du står med bara fötter i en vattenpöl kommer du troligen att känna skillnad, i alla fall på de kraftigare aggregaten, än om du står med skor på torr mark.)
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

Sjöändan

 • Inlägg: 37
  • Västmanland
SV: Elstängsel
« Svar #5 skrivet: 05 jun-18 kl 21:49 »
Ok tack för svaret. Hans får ser inte ut att känna någon stöt alls, dom tycker bara det är lite krångligt att gå genom trådarna.🤗 aggregatet är på 20j så det är inte felet, mera troligt att det inte orkar med pga att tråden ligger emot här och där, och dålig kontakt.
Tycker det är konstigt att man inte kan lita på att stängslet är bra fast man ligger på 8kv, förstår inte hur man ska testa staketet då.

javill

 • Inlägg: 9002
  • Blekinge
  • Glirnashopen
SV: Elstängsel
« Svar #6 skrivet: 05 jun-18 kl 23:48 »
Hur är jordningen? Tänker att det är så torrt i backen nu så man behöver kanske vattna jordspetten?
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Sjöändan

 • Inlägg: 37
  • Västmanland
SV: Elstängsel
« Svar #7 skrivet: 06 jun-18 kl 08:57 »
Han säger att ha har en kopparplåt nedgrävd så det borde vara bra, däremot kör han strömmen genom backen med en vanlig 220volts isolerad kabel, kan ju också vara en anledning.

 

torbjorn

 • Inlägg: 9820
  • Medelpad
SV: Elstängsel
« Svar #8 skrivet: 06 jun-18 kl 10:30 »
Det räcker inte med att bara gräva ner en stor plåt, jorden måste också vara fuktig och ha bra ledningsförmåga där man sätter jordtaget.
Det finns problem med jordtag av koppar. Dels blir det ofta en isolerande beläggning av ärg på kopparn, och dels kan det ge galvanisk korrosion så att mindre ädla metaller som är i kontakt med jordtaget fräts bort.

Det brukar vara bättre med jordspett av varmgalvat stål (lämplig L-profil i drygt meterlånga längder som man slår ner i marken), och att använda varmgalvade skruvar och galvad ståltråd för att koppla ihop dem.

Viktigt är att inte slå  ner jordspetten för nära varandra. Om jorden har dålig ledningsförmåga så blir ett dussin spett i en tät klunga inte bättre än ett enda spett.  Bättre att ha dem på minst en meters avstånd från varandra, gärna ännu längre. Och gör jordtaget på något ställe där marken är naturligt fuktig, helst där den är väl impregnerad med ledande salter (t ex där det en gång i tiden har funnits utedass eller gödselstack).

Se till att jordtaget är långt från nedgrävda elledningar, vattenledningar och jordtag för andra ändamål (elnät, telenät, åskledare mm).

Kabel avsedd för 230 V KAN fungera i elstängselsammanhang, men det brukar bli både billigare och bättre att använda specialkabeln som är en polyetenisolerad järntråd.  Ska man plocka ihop något av saker som man har liggande, så kan man lägga en dåligt isolerad kabel i en PEM-slang och gräva ner den. Se dock till att slangen håller sig torr på insidan, man bör bara göra detta om man kan lägga den med fall hela vägen och täta den i övre änden.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

43 gäster, 1 användare
Suzuki hasse

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser