Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur länge räcker maten man har hemma utan att överdriva? Ändrad  (läst 1248 gånger)

Karlsdotter

  • Inlägg: 1135
    • Ångermanland
De flesta lägenheter har källarförråd där man kan ha sin frysbox eller byttor och baljor med saltlakelagt kött. Hyllor med konserver osv. Det behöver i det fallet inte vara en matkällare. Har man även en matkällare så är ju det ett plus för att ha rotsaker och andra grönsaker. Ett vindsförråd är bra för att lagra äpplen eller för att hänga kött att torka.
En balkong kan användas för div matlagning på grill eller andra friluftskök. Man kan även ställa hinkar dit med lakelagt kött. Tempen är inte så viktig i det samanhanget. Är det minusgrader nog kan man ju bara flytta ut det frysta ur frysen. Laken är relativt okänslig för minusgrader.
Grönsaker kan förvaras på balkongen lika väl som i en stuka ute, bara tänka på isolering och ventilation.

Jag ser inte varför lägenheten är sämre än bostaden på landet, handlar om påhittighet för att lösa problemet.

Är värmen borta länge från hyreshuset ha förberett med vedkamin och en skiva för ett fönster för skorstenen. Bara plocka ut ett fönster och montera skivan med skorstenen. Isolera ytterväggarna genom att hänga mattorna på dem.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1135
    • Ångermanland
Är saltning, rökning och torkning något du räknar med att börja efter krisen startat?
I såfall har jag djur och spannmål på gården att klara mig nästan i obegränsad tid, beroende på hur det ser ut i farmartanken för tillfället.  Mellan 200-2000 liter diesel finns alltid hemma men det klart köra med elverk dygnet runt drar en hel del.

Jag saltar normalt en hel del kött redan, mycket av grisen hamnar i saltkar för att bli rimmade fläskläggar eller rimmat sidfläsk. En del kött saltas för senare rökning. Även då nötkött.
Så för mig är det en pågående process, och inte bara för att avhjälpa en akut kris.
Salt är billigt och går bra all lagra, salpeter finns på ICA och jag köper några påsar då och då. Socker köps då det är billigt på höstarna och läggs in i en garderob.
Ättika och vinäger är också billigt att ha på lager för inläggningar och pickels mm

rikardn

  • Inlägg: 65
    • Västergötland
Nu vet jag inte vad som innefattas i "kris", för det är för mig kanske brett spritt.

Men som boende på landet och ca 2mil till butik, så får man storhandla upp bulkvaror när man kan.
Det finns alltid några paket med mjöl (vete, fullkorn, råg osv). Några kg med pasta, några kg med ris.
Knäckebröd, pulvermos, ströbröd, torrjäst, konserver (majs, grönsaker, tomater - hela, krossade, passerade, bambuskott, ananas) osv.
En hel del med färdig-konserver/glasburkar som ravioli, fiskbullar, köttfärssås, korv (tex bullens i spad som man kan koka direkt i öppnad konserv).
Ketchup, fonder, buljongtärningar, torr-såser, socker, ättika, vinäger, oljor (raps, solros, frityr/matolja mm).
Jag har djupborrad brunn med 3-fas, dock ingen reservkraft justnu, men jag har dunkar med vatten i förrådet då det händer att det blir strömavbrott.

Det finns lite i kyl & frys, det räcker kanske nån vecka eller två.
Det finns två små 12v kylboxar som kan drivas med bil/batteri/solcell om det behövs.

Med torrvaror mm skulle jag nog klara mig ialla fall en månad utan att lida någon nöd. Längre om man börjar ransonera direkt, eller efter några dagar när man skapat sig en bild hur läget ser ut.

Har ingen torrmjölk ännu, men det står på min att-skaffa-lista.
Det finns gott om kaffe, te och oboy.

/Rikard


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

188 gäster, 2 användare
krille69, madcatz

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser