Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Era Cider recept  (läst 882 gånger)

Sågaren

 • Inlägg: 610
  • Medelpad
Era Cider recept
« skrivet: 11 dec-17 kl 15:06 »
Är det någon som vill bidraga med Cider recept både med hela äpplen och av must, som ni tycker är bra och använder er av själva.
Med många kulörta lyktor jag gick mig i världen ut. De slocknade - ljudlöst och oförmärkt,
och så tog det vackra slut...

karsan

 • Inlägg: 1562
  • Södermanland
SV: Era Cider recept
« Svar #1 skrivet: 11 dec-17 kl 19:24 »
Jag har en råsaftcentrifug, och låter äppelsaften självjäsa.

Processen i mer detalj:  Äpplena sköljs,  borstas om det behövs, jag skär bort angripna och fula bitar.  Delas, dels för att alltför stora bitar inte går ner i maskinen, men också för att kolla att de är kärnfriska.  Skal och kärnhus åker med i centrifugen.

Det som kommer ut är rätt  grumligt  med skum, så sedan får det gå genom en silduk.

Resultat brukar bli en fantastisk dryck.  Vi dricker det som juice. En del blir till cider, då låter jag det självjäsa, tar några dar innan det sätter igång i rumstemperatur.  Då håller man på flaskor med skruvlock, som tål  tryck.  Såna där till soda stream t.ex.  Sen fortsätter det att jäsa till allt socker (äpplenas naturliga socker) är borta.  Går snabbt i rumstemp, långsammare i kylskåp, ett par veckor till en månad.  Godast är ju cidern innan allt sockret är borta, men mindre alkohol då. Det kan bildas ett väldigt tryck i flaskorna, så det är viss konst att öppna. Man måste öppna lite, lite och släppa ut  koldioxid och snabbt stänga igen och sedan upprepa proceduren tills det går att öppna utan att allt flyger ut.

Inte alla äpplen funkar i råsaftcentrifug. T.ex. Transparent blanche och Oranier är för lösa i köttet så det blir snabbt stopp i centrifugen. Fasta äpplen som Ingrid Marie och Signe Tillisch är bra.


Sågaren

 • Inlägg: 610
  • Medelpad
SV: Era Cider recept
« Svar #2 skrivet: 13 dec-17 kl 14:31 »
om man låter det jäsa ut blir det surt eller torrt, är föresten surt och torrt samma sak? själv bryggde jag 12 liter äpplemust från egna träd körda genom press och tillsate vinsvavla 1 gram på 12 liter, lät det vila 2 dagar i med 1 paket mangrove jacks cider yeast lät det jäsa ut  tappade om till glasdamejanger tillsatte jästtopp för att kunna eftersöta, färdigt resultat ett riktigt surt vin med klar äppelsmak. inte särskilt gott enligt mig.
Med många kulörta lyktor jag gick mig i världen ut. De slocknade - ljudlöst och oförmärkt,
och så tog det vackra slut...

karsan

 • Inlägg: 1562
  • Södermanland
SV: Era Cider recept
« Svar #3 skrivet: 13 dec-17 kl 18:33 »
Jag har ingen särskild vinspecialist kunskap, men mitt intryck att torrt vin är det samma som att det inte är sött.  Syran framträder mer då förstås.  För mig är skillnaden mellan cider och vin att cider är bubbligt och har lägre alkoholhalt, typ öl.   Bubbligt för att det fortfarande jäser, antingen för att det fortfarande finns socker kvar att jobba med, eller för att man har stängt in koldioxiden.  Det är därför jag använder flaskor med skruvlock som tål tryck.

Det jag vill kalla vin är när äppelsaften har slutat att jäsa för att alkoholhalten har blivit så hög att jästsvamparna dör därav.  Jag gör äppelvin också ibland, men eftersom jag inte räknar med att mina äpplen ska vara tillräckligt söta sätter jag då till socker, vanligt strösocker. Jag gör bara en eller ett par liter. Använder en karaff tillstängd med plastfolie och gummisnoddar så att koldioxiden kan komma ut med lite övertryck, men luft inte kommer in.  När det helt och hållet har slutat att bubbla (någon månad i rumstemp) häller jag upp det på en återanvänd vinflaska med sparad kork. Förvarar liggande i matkällaren, oftast ett halvår, till midsommar eller så.  Sötman varierar okontrollerat från år till år.

Alla som har fått smaka min cider eller vin är tyckt att det var jättegott. Det tycker jag också. Inga garantier för att de har varit artiga och att jag själv har haft positiva fördomar.
Att öppna ciderflaskor som bara vill spruta förhöjer partystämningen rejält, och sen smakar det gott och bubbligt, fast ibland inte särskilt sött och med en viss jästsmak.

Jag var ambitiös ett tag och köpte vitvinsjäst för att få bättre vin. Gjorde två varianter samma år. Men det som hade börjat med att självjäsa blev bättre.


jordtradition

 • Inlägg: 17
  • Skåne
SV: Era Cider recept
« Svar #4 skrivet: 19 dec-17 kl 20:46 »
Såhär gör jag.

10kg äpplen (jag använde oskadad fallfrukt från olika sorters vildäpplen)
10L vatten
en stor rengjord balja

tvätta äpplena och skär dom i kvartar. lägg alltsammans i en stor balja.
koka upp vattnet och häll det över äpplena i baljan.
täck med handduk och låt stå hyfsat varmt (22-25grader) i en vecka.
Sila och tappa upp på damejeanne. (sätt på vattenlås men behövs ej, funkar med att plasta över öppningen) låt mogna 3 månader i rumstemp.
Sedan är det dags för buteljering. Då tillsätter man 7-10 gram ekologisk honung per liter äppelcider. Sen tappar jag upp det på flaskor och ställer svalt/kallt för eftermognad och kolsyreutveckling. Detta blir supergod naturcider utan en massa tillsatser.javill

 • Inlägg: 9003
  • Blekinge
  • Glirnashopen
SV: Era Cider recept
« Svar #5 skrivet: 05 jan-18 kl 10:45 »
Intressant tråd! Jag har precis kommit över Ciderboken som jag letat efter ett bra tag och hoppas kunna göra egen cider framöver. Dessvärre har det varit väldigt dåligt med äpplen de senaste åren pga gröna larver som äter upp både blommor och blad på träden. Tidigt i höstas satte jag klisterremsor på alla träden och hoppas att det blir en del äpplen i år i alla fall.

Frågan är om ni har några speciella cideräppelsorter? Eller vilka sorter har ni?
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

87 gäster, 4 användare
Guldvinge, Strumpan86, oskarsoderberg, Körven

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser