Det handlar om den sortens vinranka som ger ätliga druvor. Det går att göra något av de mjuka topparna som vi klipper bort vid sommarbeskärningen. (Om rankorna hunnit växa lite för mycket, tag bara de yttersta 40 centimetrarna.)
Jag testat ett vin bryggt på dessa rankor. Receptet kommer från boken 'A step by step guide to making homemade wine' av Judith Irwin (1991). Det blir 5 liter. En hink toppar - lite hoptryckta, 900 gram socker, saft och 'zest' av 2 citroner, jäst och jästnärsalt. Häll 2,8 liter kokande vatten över topparna, låt stå 48 timmar. Lös upp sockret i ½ liter kokande vatten, låt svalna och häll det sedan i brygden, tillsammans med citron, jäst och jästnärsalt.
Jag gjorde som det stod, men blev inte alls nöjd med resultatet. Senare gjorde jag ett nytt försök tillsammans med vita vinbär. Alltså ett halvt ranka-recept och ett halvt vinbärsrecept (2 kg bär) tillsammans, för 10 liter vin. Det blev bra och jag har gjort det flera gånger. Här kommer mitt recept:
*En hink toppar från rankan, tvättas och hackas grovt (ca 1 cm bitar), hälles i 2 ½ liter kokhett vatten, får dra i ett dygn.
*2 kg vinbär (vita eller röda) förbereds för bryggning (ångning eller överhällning med 2-3 liter kokhett vatten). Låt svalna.
*Vinjästen får växa till sig i en förkultur med en näve vinbär.
*Häll alltsammans i jäshinken, tillsammans med pektolas och jästnärsalt. Låt stå 2 dygn. Sila.
Sist hade jag 25 Oechslegrader innan jag tillsatte förkulturen och beräknade då sockermängden till 2400 gram, uppdelad på 3 sockerlagar. Använd jässtopp när det jäst färdigt!
Anm.: inga citroner i mitt recept. Om vinet blir för torrt, eftersöta.
Rankan innehåller troligen en del tannin. Vinet kan behöva lagras innan det blir som bäst.