Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Yngelfri avläggare!  (läst 3841 gånger)

christelle

  • Inlägg: 7616
    • Blekinge
SV: Yngelfri avläggare!
« Svar #20 skrivet: 04 jun-18 kl 23:10 »
Du kan titta på hur Fat Bee Man gör, gå in på you tube och sök "making splits fat bee man".
Här en ganska informativ film https://www.youtube.com/watch?v=yfFKYmNFHHI
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Thomas_

  • Inlägg: 1669
  • Biodling sedan -94, Möbel/Finsnickare sedan -97.
    • Skåne
SV: Yngelfri avläggare!
« Svar #21 skrivet: 05 jun-18 kl 09:39 »
Om man har tre samhällen kvar efter bistöld och vill maximera antalet avläggare för att försöka bygga upp antalet samhällen igen till nästa år, hur gör man bäst utan att köpa drottningar? Hur gör man med parade drottningar?
Jag har en stark och en svagare kupa med Elgon bi som står avskilt utan några andra biodlare i närheten och dessa skulle jag vilja linje avla på för att bibehålla egenskaperna.
Kom med synpunkter, positiva och negativa, spelar ingen roll, man lär sig alltid något.

Om du vill göra flest möjliga avläggare utan att köpa in äggläggande Drottningar, så finns det nog bara ett viktigt råd: DRIVFODRA samtliga samhällen omgående! Genast! Fodra varannan dag med 50/50-lösning utan avbrott ända fram till invintringen i början av augusti. Skapa även omgående ett startersamhälle utan Drottning, och börja odla fram egna celler, som får täckas i spärrad skattlåda i samhälle med Drottning u spg.

Du kommer att tjäna på att vänta med att bilda avläggarna tills de nya Ungdrottningarna kommit igång med äggläggningen. Låt samhällena växa sig så starka som möjligt fram tills du bildar avläggarna.

Att bilda avläggare utan en äggläggande Ungdrottning är alltid ett enormt resursslöseri. Samhället som avläggaren tas ifrån försvagas, och arbetsbina i avläggaren blir för gamla fram tills att nytt yngel ska födas upp i avläggaren.
Egenföretagare som lever på bi, pollineringstjänster, Drottningodling, uthyrning av bisamhälllen till företag och privatpersoner, honung, samt snickeriarbeten. Avelsarbetare i Lunds Biavelsklubb. Korsvirkeshus med 8 rum och kök, jordvärmepump med 1 000 meter kollektorslang + Contura 520 Täljsten


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser