Tipsa på plocksidan i nästa Åter!
Smarta självhushållarknep, goda råd, aktiviteter, böcker, hemsidor eller prylar.
Maila petter@alternativ.nu Max 500 tecken och gärna bild.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Få ordning på gammal betesmark  (läst 2880 gånger)

Få ordning på gammal betesmark
« skrivet: 04 jul-17 kl 11:52 »
Vi har äntligen blivit lyckliga ägare till 8 ha blandad skog, ängs o hagmark. Marken har dessvärre varken betats eller röjts på många år. Det växer lite sly på en del av hagarna men de har ju inte blivit putsade på säkert tio år om det räcker. Vad tror ni? Ska man leja in någon med en rejäl slaghack som kan köra över dem? Tror ni det borde få dem fräscha igen eller vad krävs? Vad gör man? Är helt ny på det här!

Kengus89

 • Inlägg: 119
  • Ångermanland
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #1 skrivet: 04 jul-17 kl 15:31 »
Är slyet knähögt? Skicka dit getter första och andra året, låt dem barka av träden och äta upp skotten. Får o getter gör underverk på gammal ängsmark. :)

Skogsola

 • Gäst
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #2 skrivet: 04 jul-17 kl 15:54 »
Getter är bra om du vill ha getter. Men om du inte vill ha getter så ska du inte skaffa getter bara för att äta sly. Då är röjsågen mindre arbetskrävande om du räknar in stängsling.

olof

 • Inlägg: 2716
  • Skåne
  • Min blogg med sökord biodling
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #3 skrivet: 04 jul-17 kl 18:41 »
Sedan är frågan vad du ska ha marken till eftersom det också avgör vad som är bäst insats. Bete? Vilken sorts djur i så fall? Vallskörd? Och hur näringsrik är marken? Är det mest hundkäx eller finare örter? Finns det giftiga växter som t.ex. stånds på marken?

Brukspatronen

 • Inlägg: 775
 • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
  • Hälsingland
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #4 skrivet: 04 jul-17 kl 21:28 »
Är det gammalt åkerbete eller hagmarker med inslag av sten?

SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #5 skrivet: 05 jul-17 kl 01:05 »
Planen är att mina hästar ska gå där i första hand. På sikt har jag tänkt att växla med får el getter. Jag började gå loss med röjsåg idag! Riktigt roligt faktiskt! Det finns ingen sten o jag har hittills inte sett några giftiga växter. Om man gallrar med röjsåg först klarar då en slaghack de små stubbarna som blir efter slyet?

Tjalve

 • Inlägg: 3118
  • Blekinge
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #6 skrivet: 05 jul-17 kl 09:15 »
Är det gammal körbar mark så skulle jag kört över allt med en betesputs med vertikalklippning. Sedan är frågan om du behöver plöja och så om för att få riktigt gräs.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Kastanjegården Ekosmåbruk

 • Inlägg: 105
  • Skåne
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #7 skrivet: 05 jul-17 kl 09:26 »
Växla mellan häst och får... Vilket är en alldeles ypperlig kombination dels ur parasitsynpunkt, (Minskar parasittrycket väldigt mycket och behovet av avmaskning blir mycket, mycket mindre.) dels ur att de äter rent efter varandra... Så kan du kanske börja släppa in får redan nu förutsatt att det passar i ditt livspussel? Då blir det inte lika mycket för er att röja. Om det är körbart där så är en traktor med riktigt kraftig betesputsare en bra hjälp för att häva den värsta igenväxningen.

Om det är betesmark som har en rik flora med örter osv hade jag undvikit att plöja upp den och så om den. Jag hade satsat på att återställa och i den mån det går få ett riktigt fint landskap på betet med mycket blommor och insekter tillsammans med solitärträd. Kanske, om ni har rätt förutsättningar, kunna ta ett fint ängshö. Det finns restaureringsbidrag att söka via länsstyrelserna för just sådana  här ändamål. Om ni tycker det kan vara intressant så kolla upp förutsättningarna och om ni uppfyller och kan uppfylla villkoren för åtaganden.
Carpe Diem - Alla människor upptäcker förr eller senare att de är sin egen själs trädgårdsmästare och regissör för sitt eget liv.

SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #8 skrivet: 05 jul-17 kl 09:41 »
Tack för alla bra tips!! Vi vill i allra största mån försöka bevara de arter som finns där o på resten av marken. O röja så skonsamt som möjligt. Ska kolla närmare på länsstyrelsens bidrag!

Kastanjegården Ekosmåbruk

 • Inlägg: 105
  • Skåne
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #9 skrivet: 05 jul-17 kl 12:18 »

 Varsågod... Det är alltid trevligt att kunna bidra på ett positivt sätt... Jag har pysslat om min lilla gård i 17 år i den riktningen... Har hunnit göra en del grodor på vägen. Kan man hjälpa andra undvika dem genom att dela / utbyta erfarenheter så är mycket vunnet. Om ni undrar något framöver får ni gärna höra av er... 070 - 266 30 25 / Jörgen
Carpe Diem - Alla människor upptäcker förr eller senare att de är sin egen själs trädgårdsmästare och regissör för sitt eget liv.

kretslopp

 • Inlägg: 1275
 • 67 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #10 skrivet: 05 jul-17 kl 16:51 »
Kapa stubbarna lågt och ställ slaghacken högt när du ska putsa gräset. Slaghacken suger så det blir bra även om det är högt ställd så den slipper stubbarna. Du ska inte plöja, låt istället tiden gå några år så rötter och stubbar ruttnar. Du ska inte heller gödsla, för det finns alltid gott om näring i gammal vall med alt som multnar. Efter ett par års hårt bete, i synnerhet om du betar med olika djurslag, så tror jag du får en bra och tålig betesvall.
kretslopp

olof

 • Inlägg: 2716
  • Skåne
  • Min blogg med sökord biodling
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #11 skrivet: 06 jul-17 kl 08:25 »
Ett klippaggregat av något slag som slaghack eller vertikalklippare i bra skick kan nog vara nödvändigt för att lyckas. Med ett sådant går det rätt fort att slå allt, även det som djuren inte gillar, först nu och sedan ett par, tre gånger per säsong.

Tännlappen

 • Inlägg: 3119
  • -
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #12 skrivet: 06 jul-17 kl 08:58 »
Såg att du ska ha hästar i hagarna...Då är lite sly inga problem,tar hästarna hand om...Finns det träd du är rädd om får du skydda dom...Hästar är bra på att barka av....

WP

 • Inlägg: 170
  • Södermanland
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #13 skrivet: 06 jul-17 kl 09:14 »
Grattis till marken! Ett råd som komplement till ovanstående, är att hägna in en mindre del som är acceptabel att släppa hästarna på och börja låta dom göra jobbet där. Det köper lite tid så att du kan göra bra val. Och går det lite tid ser du kanske plötsligt andra lösningar, marken förändras mer än man tror efter nederbörd och temperatur.

Jag skickade ut slyätande får i mina överväxta hagar. För mycket tuvor och småträd, ingen ville hjälpa mig att köra där och det förstår jag idag. Fåren betade faktiskt ned så pass mycket att jag själv kunde köra dom snällare delarna med min lilla traktor och en betesputs inför hösten och till våren var den putsade delen hur fin som helst - jämn och grön av gräs och örter istället för brännässlor och veketråg. Hästarna släppte jag på lite snällare mark och det blev fint även där. Året efter kunde jag ta hö innan jag släppte tillbaka djuren.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu

skräptanten

 • Inlägg: 3518
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #14 skrivet: 06 jul-17 kl 09:51 »
När man kapar ner sly med röjsåg eller slaghack eller liknande, kommer det rotskott. Många rotskott. Det problemet slipper en om en låter de mest kompetenta flistuggarna av alla ta hand om slyet - getter :D ! Ihjälbarkat sly kommer inte tillbaka på det viset som nerhugget sly gör.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Brukspatronen

 • Inlägg: 775
 • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
  • Hälsingland
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #15 skrivet: 06 jul-17 kl 12:11 »
Om det är möjligt att plöja marken förordar jag att så in nytt bete. Det kan bli en enorm skillnad i både avkastning och kvalitet jämfört med ett "naturbete". Saknar man floran från naturbetet kan man ju blanda in lite roliga örter i vallblandkingen.

Dock så är bete inte direkt fördelaktigt om man vill ha blommande växter, gäller även naturbete.

En annan fördel med att ha rejält avkastande bete är att man under försommarens kraftiga betestillväxt kan spara en plätt att slå hö på istället för att det ska behöva förväxa och gå till spillo med betesputsen.

Lorita

 • Inlägg: 1137
  • Bohuslän
  • Stall Gullöhagen
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #16 skrivet: 07 jul-17 kl 17:06 »
Förstör inte betet med maskiner, får/getter kommer skapa bra hagmark.

Har du mycket mark växel betalar med hästar. Minskar parasitertrycket och det bli fina stigar på betet.

Sent from my Moto G (4) using Alternativ.nu mobile app

fyra hästar, fem Klövsjöfår i genbank nr 1458 och tre mysiga katter
Länk till mina lamm 2012
http://www.alternativ.nu/index.php?action=media;sa=album;in=389

ATD

 • Inlägg: 10
  • Västergötland
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #17 skrivet: 09 aug-17 kl 10:15 »
Hej,

Jag lånar denna tråden lite, då jag tänkte skapa en med ungefär samma ämne. Hoppas detta är okej.

Vi har 4 ha betesmark som det en gång i tiden har gått får på. Men sedan många många år tillbaka har det inte gått några djur alls. Ogräset, både icke giftig och giftigt, har "tagit överhand". Jag uppskattar det till att det är ca 20% gräs och 80% ogräs/oönskad växtlighet. Vi har idag två hästar som går och betar fint av det som dom vill ha. Tack och lov går dom inte på det giftiga.

Vi pratade om att så om hagarna, men detta är givetvis förknippat med en kostnad då vi ej har möjlighet att utföra detta själva. Jag har funderat på hur vi skulle kunna främja gräset och slå ut ogräset, med enkla medel?

Jag kommer att köpa en traktor förhoppningsvis innan nästa vår och då även en slaghack eller betesputs. Jag funderar på om man klipper ner ogräset ofta, kan man på så vis trycka undan ogräset och främja gräset?

Alla tips mottages!  :)

kurt

 • Inlägg: 3493
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #18 skrivet: 09 aug-17 kl 11:00 »
Slå regelbundet med betesputs eller annan maskin, det främjar gräs precis som gräsklippning på en gräsmatta gör. Det förefaller alltid konstigt med alla dessa hästägare som inte sköter sina hagmarker, utan låter ogräs som hästarna inte äter ta överhanden, det ser man ju hela tiden!

ATD

 • Inlägg: 10
  • Västergötland
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #19 skrivet: 09 aug-17 kl 14:04 »
Slå regelbundet med betesputs eller annan maskin, det främjar gräs precis som gräsklippning på en gräsmatta gör. Det förefaller alltid konstigt med alla dessa hästägare som inte sköter sina hagmarker, utan låter ogräs som hästarna inte äter ta överhanden, det ser man ju hela tiden!

Kanon! Då var jag inne på rätt spår.  ;)

Vi lät en granne slå av gräset i våras, men hästarna hinner inte beta upp allt (förståeligt). Men då ska jag ordna en maskin och hålla det i topptrim.

Håller med dig om hästhagarna, häromkring verkar ingen bry sig om hur det ser ut i hagarna.

kurt

 • Inlägg: 3493
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #20 skrivet: 09 aug-17 kl 15:02 »
Vad  du skall ha för maskin beror på om du avser att också ta hand om hö/ensilage, eller bara slå ned och krossa det. Dessutom finns det maskiner som också klarar mindre sly och inte bara gräs/örter. Sedan skall den passa till traktorn också

WP

 • Inlägg: 170
  • Södermanland
SV: Få ordning på gammal betesmark
« Svar #21 skrivet: 10 aug-17 kl 23:01 »
Jag måste fråga vad det är för giftiga växter i hagen? Det har betydelse för hur man förvaltar marken.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

73 gäster, 2 användare
elenin, majkat

* Forum

* Om tidningen Åter- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser